نیوز سیتی!
09 دی 1402 - 13:19

سخنران دیدار رهبری روی صحنه تئاتر

حضوری زنانه برای تماشای زندگینامه بانویی که تا کنون از ایمان، عشق، ولایت پذیری و حتی مظلومیتش شنیده ایم و حالا قرار است به سبکی متفاوت حیات کوتاه اما پر ماجرایش را در نمایشنامه «فاطمه» به تماشا بنشینیم. کاری از گروه «هنرمقدس»، اولین و تنها گروه تئاتر حرفه‌ای بانوان به کارگردانی «مریم شعبانی» که از زنان موفق و سخنرانان دیدار اخیر با رهبر معظم انقلاب است.

گروه زندگی_هانیه ناصری: قرار بر این شد تا او هم یکی از ۱۰ نفری باشد که به نمایندگی از جامعه زنان موفق و فرهیخته در دیدار اخیر با رهبر معظم انقلاب  صحبت کند. پای تریبون که حاضر شد اینطور معرفی اش کردند:«مریم شعبانی، مدیر و کارگردان اولین و تنها گروه تئاتر حرفه ای بانوان.»  او سرپرست گروهی با نام « هنر مقدس» است که به تازگی و در تالار سوره حوزه هنری نمایشنامه «فاطمه» را روی صحنه داشتند. یک اجرای لطیف به شیوه ای متفاوت فقط و فقط برای خانم ها. قبل از اینکه مریم شعبانی پشت تریبون دیدار رهبری قرار بگیرد ترتیب این گزارش داده شده بود. 

   *این دختران پرشور حتی پلک هم نمی زنند!

 تجربه تماشای یک تئاتر به سبک متفاوت و سرتاسر زنانه آن هم در کنار دختران دبیرستانی که شور و حالشان وصف ناشدنی است طعم ویژه ای دارد. در لا‌به‌لای نمایش و در کورسوی نور صحنه‌ای مملو از احساس و هنر،  چهره های دختران دبیرستانی دیدنی است. نسلی پرشور که شاید در ابتدا فکرش را هم نمی شد کرد با این همه هیجان و شور و حرارت نوجوانی، بی حرکت و شیطنت بنشینند اما انگار پلک هم نمی‌زنند تا مبادا ثانیه‌ای از صحنه ها را از دست بدهند! نمایشنامه و خطابه «فاطمه» با سبکی شیرین و دلچسب در فضایی سراسر زنانه، میزبان بانوانی است که می‌خواهند از سرور زنان عالم بشنوند. از کسی که با همه لطافت های دخترانه، همسرانه و مادرانه اش پای دفاع از ولایت تا پای جان ایستاد.

 پل ارتباطی برای تضمین ارتباط با هنر مقدس 

*تالار سوره، میزبان اجرای هنری مقدس

از راهروی تالار سوره که به طرف سالن نمایش قدم می زنید بنرهای معرفی نمایش تا حدودی  از محتوایی که توسط گروه «هنرمقدس» در حال ارائه است مطلعتان می‌کند. «سیده مریم پیشنمازی» مسئول روابط عمومی گروه  به همراه «سیده ریحانه ذاکر»  دیگر عضو این مجموعه در محل ورود ایستاده اند تا ضمن فروش و ارائه بلیط نمایش، با ثبت اطلاعاتِ علاقه‌مندان به ارتباط با گروه هنر مقدس،  به عنوان یک پل ارتباطی، دوستی و همراهی با مخاطبانشان را تضمین کنند.

بانویی که عهد بسته است برای بانوان و از آنها بگوید

*پای صحبت های بانویی جوان اما  پر تجربه

گروه «هنر مقدس» از سال ۸۸ شکل گرفت. ما یک طرح و سبک جدید داشتیم و تصمیم گرفتیم تئاتری ویژه بانوان طراحی کنیم. ایده ما این بود که ژانر جدیدی از تئاتر بانوان برای مخاطبی طراحی شود که همگی از خانم‌ها هستند و خود بانوان بتوانند در یک فضای مستقلی توانایی‌های خودشان را به بروز و ظهور برسانند و الحمدالله از سال ۸۸ گروه شکل گرفت تا الان یک گروه ۸ نفره تبدیل به یک گروه ۳۰۰ نفره شده‌ است و این تعداد، بانوانی هستند که همگی یا هنرمندند و یا دوستان و عزیزانی که در شاخه‌های مختلف تئاتر همچون بازیگری، پرفورمنس، نمایشنامه‌نویسی، گریم و طراحی صحنه آموزش هنری می‌بینند. این دوستان بعد از این‌که دوره‌ آموزش را گذراندند وارد اجرای صحنه‌ای می شوند.  

نمایش هایی که تمامشان با محوریت و موضوع بانوان به میدان می آیند 

*هنر مقدس از زنان تاریخ ساز می گوید

تا الان بیش‌ از ۴۰۰ اجرای صحنه‌ای داشتیم که ۳۰۰ نمایش‌نامه با محوریت و موضوع زنان تاریخ ساز ایران، جهان و تاریخ اسلام اجرا شده‌است. ما بر روی افرادی تحقیق و پژوهش می‌کنیم که می‌توانند جریان‌ساز باشند و زنان فعال، نخبه و تأثیرگذار عصر خودشان بوده و هستند و قاعدتاً در ضمنِ این موارد به مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی_هنری و دینی نیز پرداخته می‌شود و تمام این نمایش‌ها را با افتخار تقدیم بانوان عزیز می‌کنیم. تئاتر لکچر پرفورمنس یا خطابه اجرای «فاطمه» هم که از تاریخ ۲۲ آذرماه آغاز شد و تا ۶ دی ماه روی صحنه تالار سوره حوزه هنری بود الحمدلله برای سومین سال متوالی است که اجرا شد و دوستان دانشجو، اساتید دانشگاه و اقشار و مقاطع مختلف سنی مخاطب ما بودند و  استقبال خوبی هم از این کار شد.

شاخه ای هنری براساس ادبیات حرکتی و با بازه بالای انتقال احساسات

*برداشتی شاعرانه و عارفانه از زندگی حضرت زهرا (س)

بسیاری از تحقیقات و پژوهش‌هایی که تاکنون درباره زندگی خانم فاطمه زهرا (س) انجام‌شده است و آن‌چه در کتاب‌ها و مستندات تاریخی شیعه و سنی وجود دارد مغفول مانده و خوانده نشده است و شاید بسیاری از جوان‌های معاصر ما به دلایل مختلف کم‌تر اهل مطالعه باشند. مثلاً ممکن است این کتاب‌ها یا به دستشان نرسد، یا برخی به زبان عربی باشد و یا جزء کتاب‌های تخصصی تاریخ اسلام. بنابراین ما تلاش کردیم محتواهای تاریخی زنان هم‌عصر حضرت زهرا (س) و سبک زندگی ایشان را از کتاب‌ها استخراج کنیم و برای آن‌که مخاطب بتواند آن را بپذیرد و با آن ارتباط برقرار کند زبان هنر را برای ارائه انتخاب کردیم و قاعدتاً لازم بود سبک هنری جدیدی را که مخاطب زیادی در جهان دارد در نظر بگیریم. 

برای همین «پرفورمنس» را که یکی از سبک‌های جدید هنری جهانی است بومی‌سازی کردیم. این‌ شاخه هنری بیشتر براساس ادبیات حرکتی و کرئوگرافی است. یعنی وقتی پرفرامر یا اجراگر حرکتی را انجام می‌دهد می‌تواند پیام‌های بسیار عمیقی را به مخاطب ارائه و مخابره کند و از آن جا که قاعدتاً کلمات برای انتقال عواطف و احساسات می توانند یک محدوده مشخصی داشته باشند اما بازه انتقال احساسات حرکت بیشتر است، به‌همین خاطر این سبک را انتخاب کردیم. پرفورمنس شاخه‌های مختلفی دارد که ما لکچر پرفورمنس را انتخاب کردیم که به زبان فارسی معادلش خطابه اجرا است. به‌جهت این‌که در پس این سبک و این حرکت‌های محتوا دار باشد قاعدتاً می‌تواند محتواهای دقیق‌تری را به مخاطب ارائه دهد و دوست داشتیم زبانی که استفاده می‌کنیم زبان محاوره و یا زبان روزمره و دیالوگ های متداول نمایشی نباشد، بلکه یک برداشت شاعرانه و عارفانه از زندگی حضرت زهرا (س) باشد تا بتوانیم به عنوان یک هنرمند حس و حال لازم نسبت‌به وجود نازنین ایشان را به مخاطب ارائه بدهیم و بنابراین مستندات تاریخی را با سبک‌های جدید هنری و با لطافتی ادبی تلفیق کردیم. ما دوست داشتیم با روح لطیف خانم‌ها بیشتر ارتباط برقرار کنیم و امیدواریم این‌طور بوده باشد.

تجسم  زندگینامه بانوی دو عالم 

*بازخورد نمایشی که قرار نیست صرفاً یک روایت باشد 

 الحمدلله تا امروز بازخورد بسیار خوب بوده و اغلب مخاطبان می‌گفتند آن‌چه تاکنون از زندگی حضرت زهرا (س) به‌صورت محتوای منبرها، نمایش و یا کتاب‌دریافت کرده‌اند بیشتر حول محور مظلومیت و شهادت ایشان بوده‌است و چه بسا اقتدار و نقش اجتماعی و اقتصادی ایشان به‌عنوان اولین زن مدیر اقتصادی تاکنون مطرح نشده است. خصوصاً به ارتباط همسری حضرت زهرا (س) با حضرت علی (ع)، نوع ازدواج ساده ایشان و حضورشان در غزوات پیامبر اشاره‌ای نشده است و از همه لطیف‌تر و مورد توجه‌تر این‌که دوستداران و پیروان حضرت در روز محشر چگونه کنار ایشان هم‌نشینی دارند و چطور اعمال یک زن مثل یک ملکه برایش تجسم پیدا می‌کند. این‌ها هم چیزهایی بود که تلاش کردیم ارائه بدهیم و تئاترمان برای خانم ها کاربردی باشد. یعنی صرفاً یک روایت و یک خطابه نباشد بلکه  چیزی باشد که خانم‌ها دوست دارند.

*امید به اجرای بین المللی

 ما تلاش کردیم این کار را برای بانوان انجام بدهیم، هم برای خانم‌های ایرانی و هم خانم‌های تمام کشورهای اسلامی در جهان که دوست دارند یک الگوی قشنگ و کامل داشته باشند  و امیدواریم توفیق داشته باشیم در شهرستان‌های مختلف هم این اجرا را ارائه بدهیم. ان‌شاءالله مسئولین بتوانند زیرساخت‌هایش را هموار کنند و چه از نظر اقتصادی و چه امکاناتی که باید در شهرستان‌ها برای اجرای تئاترهای این این‌چنین بزرگ فراهم بشود تدارک ببینند. امیدواریم بتوانیم در کشورهای اسلامی هم این تئاتر را به زبان‌های مختلف اجرا کنیم. البته سال گذشته در کشور عراق و به زبان عربی ترجمه و برای خانم‌های عراقی در شهر بغداد اجرا شد.

گروهی مردمی که تلاش می کنند هنرمندانی توانمند و متخصص باشند

*حمایت مسئولین، ضامن تداوم هنری مقدس

گروه ما حداقل ده سال است که به‌طور مستقل، خودجوش و مردمی اداره شده است و همه امکانات و شرایط آموزشی و غیره به‌صورت مستقل مشغول به کار هستند، حتی در بحث تبلیغات و اطلاع‌رسانی مردمی. البته در دو سه سال اخیر از طرف «حوزه هنری» حمایت خوبی داشتیم و همراهی و همکاری و مشارکت خیلی جدی انجام‌شده است و توانستیم با این حجم اطلاع‌رسانی داشته باشیم و اجرا کنیم. چرا که این کار، یک کار بزرگی است که همکاری و همراهی مسئولین فرهنگی و هنری را می‌طلبد و اگر همراهی و حمایت کنند قطعا چنین کارهایی توسط بانوان بیشتر انجام می‌شود.البته خود خانم‌ها موظفند توانمندی‌هایشان را بالا ببرند و خودشان فعالیت داشته باشند و صفر تا صد کار را به‌عهده بگیرند. گروه ما در بحث بازیگری، ترجمه، میکس، طراحی لباس و دوخت، ساخت صحنه، نور و صدا خدا را شکر متخصص شده‌است همه بخش‌های تئاتر شامل بازیگری، نویسندگی، کارگردانی، طراحی نور، طراحی صحنه، ساخت صحنه و لباس و هدایت نور و صدا که کار بسیار سخت و مردانه‌ای است توسط خانم‌ها هدایت و انجام می‌شود.

*سبک اجرا در مجموعه هنر مقدس

کار جدید یعنی «فاطمه» به سبک پرفورمنس(خطابه اجرا) در نظر گرفته شد. یک سری کارهای گروه هنر مقدس نیز تئاتر معمولی است و به سبک متداول همه کشورها ارائه می‌شود اما از ابتدای کار سعی کردیم سبک جدیدی از تلفیق تئاتر و تعزیه به‌نام تئاتر تعزیه را نو آوری و به روزرسانی کنیم و دوست داریم وارد سبک‌های فانتزی هم بشویم و از هنرمندانی که در این حوزه مشغول به فعالیت هستند دعوت می‌کنیم به گروه هنر مقدس بپیوندند تا ان‌شاءالله بتوانیم  تیم کامل‌تری داشته باشیم.

*شما هم می توانید با هنر مقدس به روی صحنه بروید

مجموعه «هنر مقدس» جذب نیرو هم دارد و عزیزانی که علاقمند به عضویت در این گروه هستند می‌توانند در کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی ما شرکت کنند. علاقمندان می‌توانند برای اطلاع از برنامه‌های دیگر این مجموعه به باشگاه مخاطبین بپیوندند. این باشگاه با نام «هنر مقدس» در پیام‌رسان‌های «ایتا» و «بله» وجود دارد. اسفند ماه یک فراخوان داریم و کسانی که تمایل به حضور در این گروه  دارند می‌توانند برای تست بازیگری و مصاحبه ثبت‌نام کنند. ان‌شاءالله اردیبهشت‌ماه دوره‌های جدید تئاتر برای سال ۱۴۰۳ برگزار می‌شود و بعد از گذراندن دوره‌های آموزشی لازم عزیزان می‌توانند بر روی صحنه بروند. در ضمن از آن‌جایی‌که قسمت‌هایی از صحنه‌ها در ژانر وحشت اجرا می‌شود این اجراها مناسب زیر ۷ سال نیست و کادر اجرایی هم از ۷ سال تا ۴۵ سال در نظر گرفته می‌شوند. 

هنر مقدسی ها با نیتی خالص برای اهل بیت (ع) کار می کنند

*روبنده اش را  برنمی دارد تا در ذهنمان خدیجه بماند
«عطیه بحری» بازیگر نقش «خدیجه» است.  شخصیتی که نگاه های خیره تماشاچیان و استقبال پر شورشان از او در انتهای نمایش نشان از اجرای اثر بخش و دوست داشتنی اش دارد. ۷ سال است که در این گروه حضور دارد و ایفای نقش می کند. نقش هایی چون «ام سلمه» در نمایش سال های گذشته «فاطمه» و  «ماه تابان» در «اولیا مخدره» . بحری از افتخار حضور در جمع هنر مقدسی ها و احساس فوق العاده اش در گروهی می گوید که همه خانم هستند و با نیت خالص برای اهل بیت (ع) کار می‌کنند:«مردم همیشه به ما لطف دارند، هم با حضورشان مارا شرمنده می کنند و هم انرژی مثبت و دعای خیرشان همیشه پشت ماست و مارو خوشحال و امیدوار می‌کند  و  برای ادامه کار به ما انگیزه می‌دهد.» روبنده اش را هم  برنمی‌دارد تا در ذهنمان خدیجه بماند و آنچه به عنوان همسر پیغمبر خدا و مادر فاطمه از او دیدیم و شنیدیم برایمان ماندگار شود.  

میزبانان برای حاجت روایی دل های ملتمس نان نذری پخش می کنند

*بفرمایید نان های قندی تبرکی!

«فاطمه گودرزی» با سینی نان‌های قندی تبرکی و با لبخندی شیرین تر از نانها  در گوشه ای از سالن ایستاده تا ضمن شیرین کردن کام میهمانان  آنها را بدرقه کند. حدود ۳ سال است که  با این گروه کار می کند و خدا را شاکر است که روزی اش شده است تا برای سومین سال متوالی با نمایش فاطمه خدمتگزار خانم فاطمه زهرا(س) باشد. او می‌گوید:« بازخوردها خیلی عالی بوده است و مخاطبان از نگاه متفاوتی که به زندگینامه حضرت می‌شود و تئاتر متفاوتی که می ‌بینند راضی و خوشحالند و اظهار لطف می‌کنند و ما بی نهایت ممنون لطف، محبت و مهر مردم هستیم و خدا را شکر می کنیم. همه اینها از نگاه حضرت زهراست.»

*ان شاالله که نگاه خانم به کار این بچه ها باشد

«فاطمه حبیب وند» هم که از تماشاگران خطابه فاطمه است تکه ای از تبرکی  برمی‌دارد و در حالی که بغض دارد و در نور سالن سوره چشمهایش از حلقه ای اشک برق می زند می‌گوید:«خیلی حس خوبی داشتم و یک لحظه دلم خواست جای بچه های بازیگری باشم که برای خانم این طور زیبا، عاشقانه و خالصانه کار می کنند.» مخاطب نمایش فاطمه ضمن شکرگزاری به سبب انجام این قبیل کارهای زیبا،  ارزشی و فاخر با تأکید بر این نکته که هیچ ادعایی درباره یک اجرای بی نقص نیست گفت  قطعا این قبیل برنامه‌ها  بهتر از اینها هم خواهد شد چراکه هم بچه ها خیلی توانمندندو هم ظرفیت وجود نازنین خانم فاطمه زهرا (س) برای ساخت و ارائه انواع و اقسام کارها بی نهایت است و در پایان می گوید:« ان شاالله که نگاه خانم به کار این بچه ها باشد.» دختران دبیرستانی هم که بیش از یک ساعت بی حرکت محو صحنه بودند مثل اسفند روی آتش شده اند . هم از فراغت و هم از کلی حرف و حدیث که از لحظه های ماندگار خطابه «فاطمه» دارند.

*و کلام آخر از بانویی که میهمان رهبر شد

حرف های دل یک بانوی موفق و منتخب در دیدار با رهبری که تاکید می کند به شرط رعایت دو حساسیت مهم یعنی موضوع خانواده و مراقبت از خطر جاذبه‌های جنسی در اسلام راه هر نوع فعالیت اجتماعی برای زنان هم‌چون مردان باز است و معتقد است هرکس رضایت پروردگار را می‌خواهد باید به توصیه‌ها،‌ درس‌ها و جهت‌گیری‌های حضرت فاطمه(س) در خانواده و درجایگاه دختری، مادری،‌ همسری،‌ و در عرصه اجتماع و سیاست عمل کند.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1620576

مهمترین اخبار ایران و جهان: