نیوز سیتی!
24 اردیبهشت 1402 - 09:47

صدای پای عشایر در مراتع اصفهان

اصفهان – فصل کوچ عشایر به استان اصفهان در حالی آغاز شده است که مسئولان استان بر این باورند با توجه به شرایط مراتع استان باید از ورود زودهنگام به مراتع به جد جلوگیری شود.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: کوچ عشایر به اصفهان آغاز شده و مراتع این استان میزبان مردمانی است که روزی‌شان را از صلابت کوه و دست و دل‌بازی مراتع می‌گیرند.

کوچ عشایر در ییلاق و قشلاق همواره از زیبایی‌هایی خاصی برخوردار است و حیات را در مراتع کشور جریان تازه‌ای می‌بخشد؛ عشایر همواره در زمینه اقتصادی و به ویژه تولید مواد لبنی، فرش و گلیم و محصولات باغی در کشور نقش آفرینی کرده و تولیدکنندگان خوبی در این زمینه هستند اما باید توجه داشت که زندگی این قشر از مردم جامعه نیز به دنبال بحران‌های ایجاد شده ناشی از تغییرات اقلیمی تحت تأثیر قرار گرفته و مراتعی که همواره میزبان آنها بوده کمتر رمق حضور عشایر را دارند.

از سویی نیز باید توجه داشت که ورود زودهنگام و خروج دیرهنگام عشایر از مراتع در استان‌های مختلف و به ویژه اصفهان منجر به نابودی مراتع و غیرکاربردی شدن آنها می‌شود.

ورود زودهنگام عشایر تخریب مراتع را به دنبال دارد

در این راستا مختار اسفندیاری، مدیرکل امور عشایر استان اصفهان با بیان اینکه عشایر از مناطق گرمسیری و یا مناطق قشلاقی حرکت خود را به سمت استان اصفهان آغاز کرده‌اند، اظهار داشت: ایل قشقایی از استان‌های بوشهر، فارس، کهکیلویه و ایل بختیاری از خوزستان حرکت خود را به سمت مناطق ییلاقی استان اصفهان آغاز کرده‌اند.

وی با بیان اینکه این عشایر حدود ۱۱ هزار خانوار و ۶۰ هزار نفر هستند، ابراز داشت: بر اساس تقویم کوچ عشایر بختیاری باید ۳۰ اردیبهشت وارد مناطق غرب استان شهرستان‌های فریدون‌شهر و چادگان و داران و دامنه شوند و عشایر جنوب باید ۲۵ اردیبهشت وارد استان شوند.

مدیرکل امور عشایر استان اصفهان ادامه داد: این در حالی است که به دلیل کاهش بارندگی و افزایش دمای هوا و نامطلوب بودن وضعیت علوفه برای جامعه عشایری اغلب چند روزی کوچ زودتر انجام می‌شود.

اسفندیاری با اشاره به اینکه بعضی از عشایر به دلیل مشکلاتی کوچ را زودتر آغاز کرده‌اند اما عمده عشایر نیستند، گفت: دراین زمینه باید نهادهای ذی ربط مدیریت لازم را انجام دهند.

صدای پای عشایر در مراتع اصفهان

وی گفت: بر اساس جلسات برگزار شده و رایزنی‌های صورت گرفته با نهادهای ذیربط، امسال به‌جد از ورود زودهنگام عشایر جلوگیری خواهد شد از این رو همکاری این قشر پرتلاش می‌طلبد تا در زمان مقرر به استان وارد شوند.

نیاز به ۲ بار بارندگی در مراتع اصفهان در اردیبهشت ماه

مدیرکل امور عشایر استان اصفهان با بیان اینکه ورود زودهنگام عشایر و به دنبال آن چرای بیش از حد دام‌ها تخریب عرصه مرتعی و پوشش گیاهی موجود در این اراضی را به همراه دارد، اضافه کرد: این مساله در زمینه ملاحظات زیست محیطی برای منابع طبیعی آسیب‌زاست.

وی با اشاره به وضعیت مطلوب رویش علوفه در مراتع استان اصفهان نیز افزود: با توجه به بارش‌های مناسب چند ماه گذشته، وضعیت رویش علوفه در مراتع استان تا حدی مناسب است اما برای رسیدن به حد مطلوب به حداقل ۲ بارندگی مؤثر در ماه اردیبهشت نیاز داریم تا روند رویش گیاهان در عرصه‌ها بهبود یابد.

اسفندیاری تصریح کرد: همچنین باید توجه داشت که عشایر با یک میلیون دام مولد و ۷۰۰ هزار بره و بزغاله وارد مناطق عشایری استان اصفهان می‌شوند، آن‌ها مولدترین قشر کشور هستند که نقش به سزایی در خودکفایی کشور در تولیدات دامی و گوشتی دارند.

وی با اشاره به تأمین زیرساخت‌ها برای عشایر گفت: سه کار مهم را باید برای عشایر انجام داد، آبرسانی و احداث مجتمع‌های آبرسانی، توزیع نهاده‌های دامی و علوفه وقتی خشکسالی باشد و سوخت‌رسانی به عشایر از مهم‌ترین اقداماتی است که باید برای این قشر مولد انجام داد.

آبرسانی سیار و ساماندهی ایل‌راه‌ها در دستور کار است

مدیرکل امور عشایر استان اصفهان با بیان اینکه اداره کل عشایر پیش‌بینی‌های لازم را برای ورود عشایر انجام داده است، ادامه داد: برنامه‌ریزی کرده‌ایم هر جا عشایر نیاز به آب داشته باشند، آبرسانی انجام دهیم و دستگاه‌های بولدوزر و گریدر گذاشته‌ایم تا ایل راه‌ها را تیغ‌زنی کنند.

وی با بیان اینکه بازگشایی ایل‌راه ها بسیار برای عشایر مهم است تا بتوانند تا چادرشان راحت تردد کنند، افزود: با ورود عشایر ادارات منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، آبفا روستایی، شرکت پشتیبانی امور دام برای تأمین نهاده‌ها و نیروی انتظامی برای جلوگیری از سرقت دام عشایر، بسیج و سپاه و دامپزشکی برای واکسیناسیون دام‌ها می‌توانند امور عشایر را یاری دهند.

اسفندیاری با بیان اینکه تاکنون ۲ هزار و ۵۰۰ پنل خورشیدی بین عشایر توزیع کرده‌ایم و بسیار طرح خوبی است، خاطرنشان کرد: روشنایی محل سکونت، تأمین برق، شارژ تلفن همراه و حفظ محیط زیست از مزایای استفاده از این تجهیزات و انرژی پاک است و آرامش و امنیتی در زندگی عشایر به وجود می‌آورد.

صدای پای عشایر در مراتع اصفهان

عشایر در ۵۰۰ نقطه اصفهان مستقر می‌شوند

همچنین منصور شیشه فروش در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به آغاز فصل کوچ عشایر به استان اصفهان اظهار داشت: تاکید ما رعایت تقویم کوچ عشایر است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه جمعیت عشایر استان ۶۰ هزار نفر است، تاکید کرد: عشایر استان اصفهان از ایل بختیاری، عرب جرقویه و قشقایی هستند که ایل‌های قشقایی و بختیاری از کهگیلویه و بویراحمد و دزفول ییلاق را در اصفهان سپری می‌کنند و در ۵۰۰ نقطه و ۱۲ گلوگاه در فریدونشهر و سمیرم اسکان می‌یابند.

شیشه فروش با بیان اینکه تاکنون ۱۰ درصد عشایر به استان اصفهان کوچ کرده‌اند، اضافه کرد: باید این عشایر از اوایل خرداد به اصفهان سفر کنند.

وی با بیان اینکه دو هزار کیلومتر ایل راه در استان اصفهان وجود دارد، ادامه داد: ساماندهی ایل راه‌ها را در دستور کار داریم و خدمات مورد نیاز در زمان کوچ به عشایر انجام خواهد شد.

به گزارش مهر، عشایر کوچروی استان اصفهان در حدود ۶۰ درصد از منابع ملی و عرصه‌های طبیعی این استان به ویژه در مراتع حضور دارند و ییلاق و قشلاق می‌کنند. ۶.۳ میلیون هکتار از ۹.۷ میلیون هکتار منابع طبیعی استان اصفهان را مراتع تشکیل می‌دهد و حفظ و احیای این داشته‌های با ارزش طبیعی، اهمیت زیادی دارد و همگان باید در باره آن احساس مسئولیت داشته باشند. ۵.۶ میلیون هکتار معادل ۸۹ درصد از مراتع این استان تراکم گیاهی و میزان علوفه کمی دارد و به اصطلاح فقیر است، تنها ۱۱ درصد از مراتع این استان از وضعیت نیمه متراکم و متراکم برخوردار است و علوفه و پوشش گیاهی قابل ملاحظه‌ای در آن به چشم می‌خورد. این استان حدود ۲.۲ میلیون واحد دامی دارد اما منابع طبیعی و مراتع استان تنها جوابگوی چرای ۱.۲ میلیون واحد دامی است، بنابراین یک میلیون واحد دامی مازاد، بار اضافه بر عرصه‌های طبیعی این خطه تحمیل می‌کند

منبع: مهر
شناسه خبر: 1210549

مهمترین اخبار ایران و جهان: