نیوز سیتی!
04 مرداد 1402 - 15:48

ایرانیان هزار سال است بر امام حسین(ع) گریه می‌کنند

عرفان ثابتی و مهدی خلجی در تلویزیون ایران‌اینترنشنال منکر مراسم عزاداری محرم در پیش از صفویه شده‌اند، اما جالب است بدانیم عزاداری محرم پیش از صفویه حتی در میان اهل سنت نیز رایج بوده است.

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، عرفان ثابتی و مهدی خلجی در تلویزیون ایران‌اینترنشنال منکر مراسم عزاداری محرم در پیش از صفویه شده‌اند. اما جالب است بدانیم عزاداری محرم پیش از صفویه حتی در میان اهل سنت نیز رایج بوده است. نصیرالدین ابورشید رازی قزوینی در کتاب «النقض» تألیف سال ۵۶۹ قمری در مورد عزاداری حنفیان و شافعیان در محرم می‌گوید: «خواجه بومنصور ماشاده به اصفهان که در مذهب سنّت در عهد خود مقتدا بوده است هر سال این روز این تعزیت به آشوب و نوحه و غریو داشته‌اند و هر که رسیده باشد، دیده و دانسته باشد و انکار نکند و آنگه بغداد که مدینة السلام و مقر دارالخلافه است، خواجه علی غزنوی حنیفی دانند که این تعزیت چگونه داشتی! تا به حدی که به روز عاشورا در لعنت سفیانیان مبالغتی می‌کرد و تعزیت حسین هر موسم عاشورا به بغداد تازه باشد با نوحه و فریاد.»

سابقه عزاداری بر سیدالشهدا(ع)

مسأله عزاداری بر مصیبت سیدالشهدا امری پرسابقه و اصیل در بین شیعیان و مسلمانان است که از ابتدای امر شهادت آن حضرت بین مردم مرسوم بوده است. سید بن طاووس دراین‌باره می‏‌نویسد: «زن‌ها گیسو پریشان کردند و خاک بر سر پاشیدند و چهره ‏های خویش را خراشیدند و سیلی به‌صورت زدند و فریاد «واویلا» و «واثبوراه!» بلند کردند. مردها گریستند و موهای محاسن خود را کندند. هیچ موقعی دیده نشده بود که مردم بیش از آن روز، گریه کرده باشند.»

بنابر روایت مقاتل، زنان و مردان قبیله بنی اسد به هنگام دفن اجساد شهدا و بعد از آن نوحه‏ سرایی و عزاداری می‏‌کردند و بنابر روایتی اهل‌بیت امام حسین  به عزاداری اشتغال داشتند. مردم مدینه هم به ویژه بنی‌هاشم همین که از شهادت امام حسین(ع) آگاه شدند به گریه و ندبه‌ای پرداختند که تا آن هنگام کسی ندیده و نشنیده بود.

آگاهی مردم ایران از واقعه کربلا

متأسفانه مورخان از بازتاب واقعه کربلا در شهرهای ایران اطلاعی نمی‌‏دهند، جز اینکه مؤلف تاریخ سیستان می‌‏نویسد: «چون این خبر به سیستان آمد، مردمان سیستان گفتند نه نیکو طریقتی برگرفت یزید که با فرزندان رسول (ص) چنین کردند، پاره‌ای شورش اندر گرفتند» به احتمال زیاد طبق معمول، یزید خبر این پیروزی را به سرتاسر امپراتوری جهت آگاهی والیان ارسال کرده است و شاید واکنش‌هایی هم صورت گرفته که خبر آن به ما نرسیده است. طبری از شورش مردم ری به رهبری فرخان رازی به سال ۶۴ قمری خبر می‏‌دهد. ولی گمان نمی‌‏رود که این قیام در ارتباط با واقعه کربلا باشد، ولی عکس‌العمل گسترده مردم ایران را می‌‏توان در قیام مختار مشاهده کرد. بنابر روایت دینوری حدود بیست هزار نفر از سپاهیان او موالی ایرانی بودند. قیام‌های علویان به ‏ویژه زید بن علی و فرزندش یحیی و ارتباط مردم ایران با آن‌ها به ویژه خراسان، گرگان و ری، از دیگر مواردی است که ایرانیان را با واقعه کربلا آشنا کرد. نقش داعیان عباسی در آگاهی ایرانیان از جنایات بنی‌امیه را نمی‏‌توان نادیده گرفت، آن‌ها برای برانگیختن احساسات مردم، فهرستی از مظالم بنی‌امیه را نسبت به خاندان پیامبر تهیه کرده که در رأس آن‌ها واقعه کربلا بود و به آگاهی آن‌ها می‌‏رساندند.

حضور امام رضا(ع) در خراسان و اهتمام آن حضرت در برگزاری مراسم عاشورا از مهم‌‏ترین عوامل انتقال فرهنگ عاشورا به ایران بود و متعاقب آن، سادات که به سبب حضور امام در خراسان به این خطه مهاجرت کردند و با شهادت آن حضرت، در اقصی نقاط به ویژه مناطق شمالی ایران یعنی طبرستان و مازندران پراکنده شدند. مردم ایران را با واقعه کربلا و مراسم آن آشنا کردند. با تشکیل حکومت علویان در طبرستان رفته‌رفته مراسم عاشورا به‌صورت یک فرهنگ بومی درآمد. در این میان نباید نقش شهرهای شیعه‏ نشین از جمله قم، ری، سبزوار و نیشابور را در انتقال و توسعه این مراسم در ایران نادیده گرفت.

رسمی شدن مراسم عاشورا در عهد آل‌بویه

مورّخان محلی طبرستان، دیلمستان و مازندران، همچون ابن اسفندیار و ظهیرالدین مرعشی به رغم سابقه دیرین مذهب شیعه در این خطه و حضور سادات و حکومت علویان، از برگزاری مراسم عاشورا در این مناطق خبری نمی‏‌دهند، در حالی که به نظر ما نمی‌‏توان جامعه شیعه را بدون اهتمام به برگزاری این مراسم تصور کرد؛ بنابراین قدر مسلّم، این مراسم در صفحات شمالی ایران، به رغم فراز و نشیب‌هایی که داشته، پیوسته برگزار می‏‌شده است؛ زیرا شیعیان این نواحی به همراه سادات علاقه‏‌ای ویژه به امام حسین و شهدای کربلا داشتند. ظهیرالدین مرعشی می‏‌نویسد: «آورده‌اند که داعی کبیر حسن بن زید روزی به دیوان عطا نشسته بود و هر سو انعام خدم می‏‌داد. شخصی را نام برآمد. از بنی عبدالشمس پرسید، از کدام فخذ است؟ گفتند از معاویه. چون تفحص کردند، از اولاد یزید بود. سادات شمشیرها کشیدند تا آن شخص را بکشند جهت خون حسین بن علی و اولادش. او را عطا کرد و بدرقه کرده و از طبرستان بیرون کرد.»

این مطالب، بیانگر میزان آگاهی، علاقه و اهتمام مردم نسبت به واقعه کربلاست و گر چه ما مدرکی برای ارائه نداریم، لیکن از شواهد و قراین برمی‌‏آید که بزرگداشت عاشورا به‌صورت فرهنگ عمومی مردم این نواحی درآمده بود، چنان که فرزندان بویه با این مراسم در دیلم آشنا شدند و همچون سایر مردم در برگزاری آن اهتمام می‌‏ورزیدند و میزان باور و اعتقاد آن‌ها به مراسم چنان بود که پس از در اختیار گرفتن حکومت  به رغم همه مشکلاتی که در سر راه خود داشتند  آن را در سراسر قلمروشان بسط دادند. ابن اثیر در حوادث سال ۳۵۲ می‏‌نویسد: «در دهم ماه محرم سال جاری معزّالدوله به مردم دستور داد که دکان‌ها و اماکن کسب را ببندند و تعطیل کنند و سوگواری کنند و قباهای سیاه مخصوص عزا بپوشند و زنان نیز موی خود را پریشان و گونه‏‌ها را سیاه کنند و جامه‌ها را چاک بزنند و در شهر بگردند و بگریند و بر سر و رو و سینه بزنند و ندبه حسین بن علی رضی اللّه‏ عنهما را بخوانند. مردم همه آن کار را کردند و سنیان انکار نکردند؛ زیرا یارای منع نداشتند که عده شیعیان فزون‌‏تر و سلطان هم همراه آن‌ها بود»

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1406003

مهمترین اخبار ایران و جهان: