نیوز سیتی!
02 تیر 1402 - 12:29

واکاوی یک سفر معنادار به تهران

ایران به عنوان محور هماهنگ‌کننده جریان مقاومت در منطقه، سعی داشته تا در قالب سفر اخیر رهبران ارشد 2 گروه حماس و جهاد اسلامی به تهران، تا جای ممکن همکاری‌ها و هماهنگی‌های میان این 2 گروه را تقویت و توان نظامی و سیاسی آنها را علیه رژیم صهیونیستی بسیج کند.

فارس‌پلاس؛ دیگر رسانه‌ها-الف نوشت: اخیرا «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس و «زیاد النخاله» دبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین، هر کدام در قالب هیأت‌هایی به ایران سفر کردند و رایزنی‌های مبسوطی را با مقام‌های ارشد کشورمان داشته‌اند. در این میان، آنچه مهم به نظر می‌رسد، همزمانی سفر مقام‌های ارشد 2 جنبش مهم مقاومت فلسطینی به تهران است که در نوع خود حامل پیام‌های قابل توجهی است. در این رابطه، به طور خاص می توان به 3 نکته مهم و محوری اشاره کرد. 

1: کنشگری فعال تهران جهت رفع اختلافات سیاسی و عملیاتی میان حماس و جهاد اسلامی فلسطین

در مدت اخیر، رژیم اسرائیل در حملات خود به نوار غزه، تاکتیک خاصی را در پیش گرفته و سعی داشته با معرفی جنبش جهاد اسلامی فلسطین به عنوان گروهی که عامل اصلی تنش آفرینی از نوار غزه علیه اسرائیل است، به نوعی این جنبش را محرک اصلی تجاوزات خود به منطقه مذکور معرفی کند و به دیگر گروه های فلسطینی نظیر حماس نیز این پیام را داده که اگر بخواهند به نفع جهاد اسلامی وارد میدان شوند، اسرائیل مواضع آن ها را هم هدف قرار خواهد داد. 

در واقع، اسرائیلی ها به نوعی سعی داشته اند تا میان گروه های اصلی مقاومت فلسطینی نوعی شکاف و اختلاف را ایجاد کنند. البته در این فضا، برخی ناهماهنگی های سیاسی  و عملیاتی نیز میان جهاد اسلامی فسلطین (به عنوان گروهی که در مقایسه با حماس نزدیکی بیشتری با ایران دارد) و حماس قالب مشاهده بوده است. از این منظر و در این فضا، ایران به عنوان محور هماهنگ کننده جریان مقاومت در منطقه، سعی داشته تا در قالب سفر اخیر رهبران ارشد دو گروه حماس و جهاد اسلامی به تهران، تا جای ممکن همکاریها و هماهنگی ها میان این دو گروه را تقویت و توان نظامی و سیاسی آن ها را بیش از پیش، علیه اسرائیل بسیج کند. 

2: تقویت اتاق عملیات مشترک منطقه‌ای علیه اسرائیل

تلاش ها و رایزنی های اخیر ایران در تعامل با دو گروه فلسطینی حماس و جهاد اسلامی فلسطین با هدف ایجاد هماهنگی بیشتر میان آن ها، جدای از مساله فلسطین، هدفی کلان تر که همان تقویت هماهنگی های اتاق عملیات مشترک در سطح منطقه علیه رژیم اسرائیل است را نیز در دستورکار داشته است. اتاق عملیاتی که قادر است سوریه, عراق و لبنان و عمق اراضی اشغالی را علیه اقدامات تهاجمی صهیونیست ها بسیج کند و کلیه کنشگران حاضر در آن بایستی نسبت به ایفای وظایف و کنش های سیاسی و میدانی خود متعهد بوده و البته در هماهنگی با طرف های دیگر باشند؛ موضوع و دستورکاری که ایران در کنار پیگیری روندهای تنش زدایانه در سطح منطقه و بهبود روابط با کشورهای عربی، به شدت پیگیر آن است و به بیان ساده تر، تقویت هر چه بیشترِ اهرم های سخت قدرت در کنار توسعه توانمندی های خود در حوزه قدرت نرم و سیاسی در منطقه (به واسطه گسترش روابط با کشورهای منطقه) را در دستورکار قرار داده است. 

3: عیان شدن بیش از پیشِ مرگ «توافق ابراهیم»

در نهایت در سطحی کلان می توان سفر همزمان رهبران جنبش جهاد اسلامی فسلطین و حماس به تهران و رایزنی های آن ها با مقام های ارشد کشورمان جهت تقویت هماهنگی ها میان خود را یکی دیگر از نمودهای حرکت «توافق ابراهیم» به سمت مرگ و نابودی ارزیابی کرد. روندی که با توجه به تنش زدایی های اخیر منطقه ای و تحمیل انزوا به اسرائیل آغاز شده و اکنون می بینیم که همزمان با تشدید بحران های سیاسی، اجتماعی و امنیتی در اراضی اشغالی و در عین حال تلاش‌های فعال تهران و گروه های مقاومت فلسطینی و البته ایجاد موانع جدی برای پیشرفت توافق ابراهیم و رسیدنِ کشورهای مهم عربی به این درک که عادی سازی روابط با اسرائیل برای آن ها صرفا حامل چالش و نه دستاورد است، بیش از پیش تشدید شده است. 

جالب اینکه صهیونیست ها و جریان های خبری و رسانه ای نزدیک به آنها در مدت اخیر بارها و بارها با طرح اخباری دال بر نزدیک بودن گزاره عادی سازی روابط اسرائیل و عربستان و یا اینکه روندهای تنش زدایی منطقه‌ای میان ایران و کشورهای عربی منطقه با هماهنگی اسرائیل اتفاق می افتد، به هر نحو ممکن سعی داشته اند تا از مرگ قطعی توافق ابراهیم جلوگیری کنند با این حال، تحولات مثبت منطقه ای اخیر و البته سفر همزمان اخیرِ رهبران ارشد دو گروه جهاد اسلامی فلسطین و حماس به تهران، تا حد زیادی روند مرگ توافق ابراهیم را تسریع و به مثابه یک کاتالیزور در این رابطه عمل کرده است. 

پایان پیام/ت

منبع: فارس
شناسه خبر: 1303594

مهمترین اخبار ایران و جهان: