نیوز سیتی!
15 خرداد 1402 - 22:12

نکات کلیدی دیدگاه‌های بنیان گذار انقلاب اسلامی در مورد جایگاه زنان

برای دستیابی به نکات کلیدی که بنیان گذار انقلاب اسلامی ایران در مورد جایگاه زنان داشتند نیاز است کمی بیانات، دیدگاه ها، سخنرانی ها، نامه و... امام خمینی (ره) را ورق بزنی و به آن چه در پی آن هستی دست یابی.

خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی؛ جورچین گفته ها، سفارش ها، اعمال و رفتار بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران که در کنار هم قرار می گیرد می شود کتاب جامع و کاملی در مورد جایگاه زن آن هم به عنوان فرمانده خانواده.

این جورچین همه ابعاد زندگی یک زن را با هم و در کنار هم آن هم به عنوان یک زن، مادر، عضو اصلی خانه، مربی تربیتی و آموزشی فرزندان، الگوی تمام و کامل همه فرزندان یک خانواده، در کسوت یک معلم، استاد دانشگاه، کارمند، کارگر و... می بیند.

در این برهه خاص می طلبد تا کمی به بازخوانی نگاه بنیان گذار انقلاب اسلامی ایران در مورد زن و جایگاهش بپردازیم و برای این که کمی با این نگاه آشنا شویم لازم است که صحفیه بیانات شفاهی، کتبی و نامه ها و وصیت نامه سیاسی - الهی (پیام جاودانه امام خمینی(ره) به معاصران و نسل های بعد از خویش) کمی ورق بزنیم و روی این موضوع خاص بیش از پیش تعمق کنیم.

برای پی بردن به آن چه خواسته معمار انقلاب اسلامی ایران در مورد جایگاه زن است باید آن را فهرست و بیانات امام راحل را هم در این زمینه مرور کرد.

۱ ـ مسئولیت زنان

اگر جامعه بخواهد پله های ترقی را در زمینه ها مختلف طی کند نیاز به حوزه زن و مرد با یکدیگر است و همان طور که می دانیم نقش زنان در زندگی روز مره بسیار حیاتی و تاثیرگذار است. اما این موضوع را باید مورد توجه قرار داد که نقش زن  و مردم مکمل یکدیگر و همانند دو دست انسان در انجام امور زندگی است.

هرچند برخی کارها برای مرد ها و زن ها یکسان است اما هر دو در جامعه وظایف خاص خویش دارند که با یکدیگر متفاوت است و این موضوع هم به دلیل اختلاف طبیعی بین آن هاست.

همان طور که می دانیم نقش آفرینی زنان در جامعه کمتر از مردان نیست و آن ها علاوه بر کارهای خانه مسئولیت های زیادی را برعهده دارند و در همه امور نیز آزادند مگر موارد خاص.

پس گستره مسئولیت های اجتماعی بانوان بسیار گسترده است. امام خمینی (س) نیز بر این موضوع تأکید بسیار داشته و بیان کرده که «بانوان ایران در این نهضت و انقلاب سهم بیشتری از مردان دارند... در تربیتی که اشتغال دارند، ...، باز سهم بزرگی در این انقلاب دارند.»   «اگر زن های انسان ساز را از ملت ها گرفته بشود، ملت ها به شکست و انحطاط مبدل خواهند شد.»

 عبارت های فوق، بیانگر اهمیت نقش زنان در جامعۀ کنونی است.

 ۲ – نقش زنان در خانواده

خانواده واحد اصلی جامعه است و زنان در حفظ کانون خانواده نقش کلیدی دارند، آنها امور منزل، نگهداری از بچه ها را انجام می دهند و در عین حال با انجام کار در خارج از خانه به اقتصاد خانواده کمک می کنند.

زن می تواند شوهرش را به انجام کارهای خوب ترغیب کند و یا به سمت کارهای بد سوق دهد که در نهایت تأثیر بدی بر جامعه خواهد داشت.

دراین زمینه، امام خمینی (س) فرموده است: «صلاح و فساد یک جامعه از صلاح و فساد زنان در آن جامعه سرچشمه می گیرد.» بنابراین، صلح و آرامش، موفقیت یا انحرافات، نارضایتی، ناپاکی و فساد خانواده و همچنین سرنوشت گروه های اجتماعی و افراد جامعه، به زنان آن جامعه وابسته است.

عبارت زیر از امام خمینی (س) بیانگر این جایگاه است: «زن نقش بزرگی در اجتماع دارد. زن مظهر تحقق آمال بشر است.» 

۳ ـ نقش مادری  

«مادر خوب بچۀ خوب تربیت می کند؛ و خدای نخواسته اگر مادر منحرف باشد، بچه از همان توی دامن مادر، منحرف بیرون می آید.»

«اول مدرسه ای که بچه دارد، دامن مادر است.»

مادر از بچه هایش نگهداری می کند و نقش کلیدی در تربیت آنها دارد. نگهداری و مراقبت مادر از بچه هایش بر کل زندگی بچه هایش تأثیر دارد، بنابراین، انسان سازی  نیز در ید قدرت زنان است.

کامیابی، موفقیت و دوام جامعه بستگی به این مسئله دارد. اگر یک زن خوب باشد، به طبع کودک وی نیز خوب خواهد بود.

زنی که آگاهی و بینش خوبی از زندگی داشته باشد می تواند بچه های خوبی تربیت کند و خانوادۀ خوب، سازندۀ جامعه خوب است، پس زنان در ساختن یک جامعۀ خوب نقش مهمی دارند و خوب و بد بودن جامعه رابطۀ زیادی با زنان آن جامعه دارد.

۴ ـ نقش زنان در تعلیم و تربیت و ارزش ها

زنان نقش اساسی در تعلیم و تربیت جامعه دارند. امام خمینی (س)، در این مورد می فرماید: «از دامن شما باید این مطلب شروع بشود که بچه ها را تربیت کنید، یک تربیت صحیح اسلامی... اگر دید مادر آدم صحیحی است، پدر آدم صحیحی است این صحیح بار می آید... جامعه صحیح می شود.»

 «بچه ها از مادر بهتر چیز [مسائل‏] اخذ می کنند. آنقدری که تحت تأثیر مادر هستند، تحت تأثیر پدر نیستند، تحت تأثیر معلم نیستند.» 

لازم به توجه است که عشق و عاطفۀ مادری در تربیت فرزندانش در کسب آموزش واقعی و بنیادین برای زندگی آینده شان مؤثر است. فرزندان به اَعمال و رفتار مادرشان نگاه می کنند و آشکارا اهداف و خُلق و خوی وی را دنبال می کنند.

۵ ـ نقش زنان در جامعه

زنان، علاوه بر اینکه در جامعه می توانند تأثیر مستقیم داشته باشند، با نگهداری و  تربیت فرزندان و همچنین تأثیرگذاری بر شوهر، بر جامعه تأثیر غیر مستقیم نیز دارند و از طریق فرزندان و شوهرش، زنان و مردان خوبی را به جامعه تقدیم می کند.

امام خمینی (س) در این مورد فرموده است:  «زن یکتا موجودی است که می تواند از دامن خود افرادی به جامعه تحویل دهد که از برکاتشان یک جامعه، بلکه جامعه ها به استقامت و ارزش های والای انسانی کشیده شوند و می تواند بعکس آن باشد.»

 تاثیر دیدگاه های امام خمینی (س) در مورد مسائل زنان بر جامعه ایران آشکار است. ایرانیان به یک انقلاب موفقیت آمیز و استقرار یک نظام اسلامی اصیل دست یافتند که در آن زنان نقش مهمی ایفا کردند.

امام خمینی (س) موفق شدند زنان را به سوی ارزش های اسلامی سوق دهند و زنان ایران با لبیک به رهبر خویش خود را وقف ایران اسلامی کرده اند و منطبق با اسلام عمل می کنند.

فرمایشات امام خمینی (س) در مورد زنان درهای بسته را برای برخورداری از آزادی واقعی هم در زندگی دنیوی و هم در زندگی اخروی گشود.

پایان پیام/۶۹۰۷۵

منبع: فارس
شناسه خبر: 1264245

مهمترین اخبار ایران و جهان: