نیوز سیتی!
05 اردیبهشت 1402 - 13:37

عشایر از ورود زودهنگام به چهارمحال و بختیاری خودداری کنند

شهرکرد_رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: عشایر توجه داشته باشند که پیش از تاریخ تعیین شده برای کوچ از ورود به این استان خودداری کنند.

فرامرز مردانی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: با توجه به زمانی که برای گلدهی در مراتع این استان تعیین شده و همچنین بارش باران و برف در سال زراعی تاریخ ورود دامداران به مرتع ۲۵ اردیبهشت تعیین شده است.

وی تصریح کرد: از همین‌رو ورود دامداران قبل از این تاریخ به مراتع ممنوع است، بنابراین چنانچه دامداری خلاف این مورد عمل و دام خود را قبل از ۲۵ اردیبهشت وارد مرتع کند از طریق یگان حفاظت شناسایی شده و با وی برخورد می‌شود.

مردانی با اشاره به اینکه برخورد با دامدار متخلف به چند شیوه است افزود: در وهله اول دامداری که از قوانین تخطی کرده‌اند به مراجع قضائی معرفی شده و بنا بر بخشنامه‌ای که به تازگی به دست ما رسیده ۲۰ درصد ارزش هر رأس دام که برابر با ۷۰۲ هزار تومان است از متخلفان اخذ می‌شود.

رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: دامداری که قبل از تاریخ مقرر وارد مرتع می‌شود ضرر و زیان بسیاری به آن وارد می‌کند که شامل دو نوع است یکی تخریب پوشش گیاهی و دیگری ضرر و زیان زیست‌محیطی و هر کدام به‌صورت جداگانه محاسبه شده و از دامدار متخلف دریافت می‌شود که مبلغ بالایی دارد و به ازای هر روز برای ۱۰۰ رأس دام حدود ۱۵ میلیون تومان است.

وی با اشاره به اینکه برای هر دامدار یک پروانه چرا از سوی منابع طبیعی و آبخیزداری صادر شده است خاطرنشان کرد: در پروانه چرا مجوز به دامدار داده شده که دام خود را از تاریخ مشخص و تعداد معین وارد مرتع و در یک تاریخ خاصی از آن خارج کند.

مردانی یادآور شد: چنانچه دامداری مدت و ظرفیت پروانه چرا را رعایت نکند طبق بند پنج اصلاحیه شیوه‌نامه فنی اجرای بهره‌برداری از مراتع کشور با متخلفان برخورد و اخطاریه نوبت اول و نوبت دوم صادر شده و اگر دامدار توجه نکند در مرحله سوم پروانه چرا ابطال می‌شود.

رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری بیان داشت: تاریخ تعیین شده برای ورود دامداران به مراتع در سال‌های مختلف متفاوت است و زمان تعیین شده بر اساس زمان گلدهی مرتع تعیین می‌شود و زمانی که علوفه‌های موجود در مراتع به ۷۰ درصد گلدهی برسد و توان بذر دهی داشته باشند اجازه تألیف دام در مرتع صادر می‌شود.

وی با بیان اینکه امسال با توجه به بارندگی بسیار در زمستان زمان ورود دام به مراتع دیرتر اعلام شد، از همین‌رو ۲۵ اردیبهشت به‌عنوان زمان ورود دام در نظر گرفته شده است یادآور شد: امسال برای مقابله با ورود زودهنگام عشایر به استان اقدامات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری صورت گرفت.

مردانی اقدامات نرم‌افزاری برای مقابله با ورود عشایر به استان را اطلاع‌رسانی از طریق فضای مجازی، ارسال پیامک و برگزاری کلاس‌های آموزشی عنوان و خاطرنشان کرد: علاوه بر این امسال یک اکیپ در خوزستان حضور یافته و اقدام به توزیع اطلاعیه کوچ کردند.

رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به انجام اقدامات سخت‌افزاری در این زمینه گفت: در این راستا ۶ گلوگاهی که عشایر از آن وارد استان می‌شوند، شناسایی شده است و ۶ اکیپ ثابت از ورود عشایر به استان جلوگیری می‌کند و اگر نیاز باشد از نیروی انتظامی کمک می‌گیریم.

وی افزود: اما اگر نتوانیم از ورود عشایر جلوگیری کنیم با اخذ تعهد اجازه ورود به زمین‌های کشاورزی که جز اموال خودشان است اجازه ورود می‌دهیم، همچنین با توجه به اینکه یک سری دامدار روستایی نیز در این استان وجود دارد برای مقابله با ورود دام این افراد، در هر شهرستان دو الی سه اکیپ سیار راه‌اندازی کردیم که در منطقه گشت‌زنی کرده و گزارش‌ها را در این زمینه را دریافت و با متخلفان برخورد می‌کنند.

مردانی یادآور شد: پوشش گیاهی به دو شکل مرتعی و جنگلی است و این پوشش هم مولد بوده و بدان معنا که عامل تولید غذا برای حیوانات است و از طرفی دیگر این پوشش گیاهی ضامن حفظ آب و خاک می‌باشد و اگر دام پیش از موعد وارد مرتع شود این پوشش نابود می‌شود، به دلیل توپوگرافی خاص استان از بین رفتن پوشش گیاهی با وقوع یک بارندگی رواناب به راه می‌افتد و سبب از بین رفتن خاک حاصلخیز می‌شود.

رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری بیان داشت: بنابراین فقر مرتع، مرتع‌دار را فقیر می‌کند و این دو با هم رابطه مستقیم دارند.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1169009

مهمترین اخبار ایران و جهان: