نیوز سیتی!
08 مرداد 1402 - 15:47

عدالت‌جویی بدون عقلانیت نتیجه ندارد

یک جامعه شناس به اهمیت چگونگی انتقاد و مطالبه گری و لزوم توجه به موازین قانونی اشاره کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، حسن بابایی جامعه شناس به اهمیت چگونگی انتقاد و مطالبه گری و لزوم توجه به موازین قانونی اشاره کرد و طی یادداشتی که در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است نوشت:

انتقاد و مطالبه گری امری طبیعی است و یکی از راهکارهای مهم برای اصلاح حکمرانی، تحقق این امر است. از این رو تقویت این جریان در بین آحاد مردم موجبات تنظیم و تنسیق بهتر امورات می‌شود اما اینکه مطالبه گری چگونه از آسیب‌ها حفظ شود و در ورطه سیاه تخریب و اتهام زنی و دروغ پراکنی قرار نگیرد بسیار حائز اهمیت است.

ایام ماه محرم فرصت مناسبی است برای شکل‌گیری ارتباطات مسئولین، مردم و ارباب مراجعه و به نوعی پیاده سازی بهینه مطالبه گری اجتماعی بالاخص در میان مردمی که خود را مقید به عدالت خواهی در مکتب امام حسین (ع) می‌دانند و چه بهتر که این مدل عدالت خواهی برگرفته از شیوه امام معصوم باشد.

مطالبه گری اجتماعی بر پایه انتقادهای صحیح همراه با ارائه راهکار یکی از مهمترین مشخصه‌های مدیریتی مکتب آقا ابا عبدالله الحسین (ع) و مستتر در جز جز اتفاقات و صف بندی‌های قیام عاشوراست. الگوی مطالبه گری از دیدگاه عاشوراییان یعنی تلاش برای نشان دادن نقایص حکماء همراه با ترسیم راهکارهای برخواسته از شرع و اخلاق اسلامی.

الگوی امام حسین (ع) برای مطالبه‌گری استفاده از استدلال‌های قوی و مناسب بود که حکمرانان را ملزم به پاسخگویی می‌کرد و اگر پاسخی دریافت نمی‌شد این استدلال و عدالت خواهی حکایت از محق بودن مطالبه‌گران داشت.

امروز تاریخ صرف نظر از هرگونه گرایش و جناح بندی شاهد طرح برخی موضوعات و مطالبات است لیکن آنچه عده‌ای با تحصن و تجمع در مطالبه‌گری برای ارزش‌های اسلامی مطرح می‌کنند نیازمند تدقیق و تأمل است نخست آنکه مطالبه‌گری باید بر مدار انصاف و اخلاق و پرهیز از جریان سازی برخی گروه‌ها علیه دستگاه یا سازمان یا قوه خاصی باشد (که این مستلزم آن است مطالبه گران با آشنایی کامل از چارچوب‌های قانونی و حدود و ثغور و اختیارات دستگاه‌ها اقدام نمایند).

ثانیاً؛ در مطالبات اجتماعی توجه به موازین فقهی و شرعی مانع از مطالبه‌گری اولیه (امر به معروف و نهی از منکر) اشخاص نیست نقش دستگاه‌های دولتی و اجرایی در نهادینه کردن ارزش‌های اجتماعی در این مقوله نقشی ثانویه است.

ثالثاً؛ نقش رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی در تبیین شرایط مطالبه‌گری بسیار مهم است (متأسفانه بعضاً به دلیل عدم آگاه سازی و اطلاع دقیق از شرایط مطالبه‌گری شاهد تخریب زحمات مدیران و دستگاه‌ها هستیم) و قطعاً این نوع از مطالبه‌گری مورد تأیید آموزه‌های دینی نبوده و در تعارض با اخلاقیات و احکام دینی است.

رابعاً؛ انتظار برخی مطالبه‌گران بدون توجه به محدودیت‌های قانونی و شرح وظایف دستگاه‌ها در برخورد با آسیب‌های اجتماعی عمدتاً مبتنی بر علم ناچیز و عدم آگاهی از موازین قانونی است و این خود موجب انحراف و تشتت در جامعه می‌شود.

حال باید گفت اگر ما به عنوان یک انقلابی مسلمان و پیرو مکتب امام حسین (ع) دنبال عدالت‌جویی هستیم باید بدانیم که عدالت‌جویی بدون عقلانیت نه تنها به نتیجه نمی‌رسد بلکه فرصتی را برای دشمن فراهم می‌کند که ارکان نظام و کلیت آن را هدف‌گیری کند و اینان به تعبیر مقام معظم رهبری (دام ظله العالی) کسانی نیستند جز مدعیان پوچ اندیش لذا با الگوبرداری از مقتدایمان با بصیرت و ژرف اندیشی مطالبه‌گری کنیم تا پرچم عدالت طلبی در تلاطم‌های اجتماعی همواره برافراشته باشد و در این مسیر دچار آفت و انحراف نشویم.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1418243

مهمترین اخبار ایران و جهان: