نیوز سیتی!
24 دی 1402 - 09:48

غذاهای سنتی اصفهان؛ سفری به دنیای اصالت طعم‌ها

اصفهان گردی خود نوعی ایران گردی است. چرا که شهر اصفهان آنقدر از جهات فرهنگی و گردشگری و خوراکی غنی است که می‌تواند یکی از شهرهای نماینده برای شناساندن ایران باشد. علاوه بر جاذبه‌های تاریخی و تفریحی این شهر از نظر خوراکی نیز در ایران زبانزد است.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، اصفهان شهر تاریخ و اصیل ایرانی است که رد پای تاریخچه‌ پر رمز و راز و غنی‌اش، در معماری باستانی جا مانده در هر گوشه‌ شهر مشهود است. این شهر با اصالت مثل تمام شهرهای دنیا، بنا بر نوع اقلیم، مواد غذایی قابل دسترس و شیوه‌ زیست مردمش، غذاهای محلی و سنتی خاص خودش را داشته که از قدیم تا به امروز از خوردنی‌های محبوب مردم این دیار بوده است. طبخ و شیوه‌ پخت بعضی از غذاهای اصفهان امروزی‌تر شده و بنا به سلیقه و ذائقه‌ مردمان امروز، به شهروندان اصفهانی ارث رسیده است. محبوبیت بسیاری از این غذاهای خوشمزه‌ نصف جهان، از مرز این شهر گذشته و مردم شهرهای دیگر را هم شیفته‌ خود کرده است.

اصفهان گردی خود نوعی ایران گردی است. چرا که شهر اصفهان آنقدر از همه‌ جهات فرهنگی و گردشگری و خوراکی غنی است که می‌تواند یکی از شهرهای نماینده برای شناساندن ایران باشد. علاوه بر جاذبه‌های تاریخی و تفریحی این شهر از نظر خوراکی نیز در کشور ایران زبانزد است. یکی از نیازهای گردشگران رفع گرسنگی در سفر است. در واقع خوردن خوشمزه‌جات و غذاهای خوشمزه بخشی از سفر است. به همین دلیل در این گزارش می‌خواهیم به معرفی غذاهای سنتی اصفهان برای شناخت بیشتر به گردشگران بپردازیم. با مطالعه این گزارش می‌دانید که در شهر تاریخی و اصفهان بهترین و خوشمزه‌ترین غذاها چیست و به این صورت اصیل‌ترین غذای اصفهانی را در این شهر زیبا نوش جان کنید و خاطره خوشی را برای خود رقم بزنید.

معروف‌ترین غذاهای سنتی اصفهان عبارتند از: بریانی، کباب مشتی، قیمه ریزه، یخمه ترش، کوفته شوید باقالی، حلیم بادمجان، شله بریون زیره، کله جوش، دسر خورشت ماست و پلو ماش و قمری.


بریانی پرآوازه‌ترین غذای اصفهان است

بریان اصفهان، غذای اصلی شهر

بریانی یا بریونی اصفهان را مشهورترین غذای این شهر می‌دانند. بریانی پرآوازه‌ترین غذای اصفهان است که هر توریست و مسافری خواستار تست کردن این غذاست. به طور کلی در شهر اصفهان گوشت جایگاه مهمی را در غذاهای این شهر ایفا می‌کند.

بریونی از جگر سفید تازه چرخ‌شده گوسفندی به اضافه ادویه، نعناع و دارچین تهیه می‌شود، در کنار گوشت نیز آب گوشت سرو می‌شود که نان سنگک باید در آن خورد شود

بریونی نیز از جگر سفید تازه چرخ‌شده گوسفندی به اضافه ادویه، نعناع و دارچین تهیه می‌شود. در کنار گوشت نیز آب گوشت سرو می‌شود که نان سنگک باید در آن خورد شود. این غذا بسیار مقوی و پر کالری است و با ترکیب دوغ، پیاز و سبزی خوردن طعم و عطری فوق‌العاده را به وجود می‌آورد که مناسب دوستداران غذای گوشتی است.


کباب زردک اصفهان با یک سس بسیار خوشمزه خورده می‌شود

کباب مشتی اصفهان یا کباب زرد خوشمزه

شامی در اکثر غذاهای ایرانی به چشم می‌خورد، اما طرز تهیه پخت شامی در هر شهری از ایران کمی متفاوت است. پس اگر عاشق شامی و کتلت و این سبک غذاهای ترکیبی با گوشت چرخ‌کرده هستید، شامی یا کباب زردک اصفهان را از دست ندهید. مهم‌ترین تفاوت شامی اصفهان این است که این نوع غذا به صورت شیرین یا ملس طبخ می‌شود. طعم شیرین غذا نیز به دلیل استفاده از زردکی است که در شامی ریخته می‌شود. کباب زردک اصفهان با یک سس بسیار خوشمزه خورده می‌شود و روی زغال نیز پخته خواهد شد.


یکی دیگر از غذاهای سنتی اصفهان کله گنجشکی است

قیمه ریزه اصفهان یا کله گنجشکی

یکی دیگر از غذاهای سنتی اصفهان کله گنجشکی است که به قیمه ریزه مشهور است. این غذا نیز از مواد تشکیل دهنده‌ای چون گوشت چرخ شده، پیاز، رب گوجه فرنگی، آرد نخودچی، سبزی معطر و ادویه است. قیمه ریزه حتما باید با گوشت گوسفندی تازه تهیه شود و طرز تهیه پخت آن شبیه به کوفته است.

کله گنجشکی را می‌توانید در بهترین رستوران‌های اصفهان برای وعده ناهار در کنار ترشی و ماست و سبزی سفارش داد

نعناع خشک و سبزی معطر نیز به این غذا عطری مست کننده می‌دهد. کله گنجشکی را می‌توانید در بهترین رستوران‌های اصفهان برای وعده ناهار در کنار ترشی و ماست و سبزی سفارش داده و غذای سالم و خوشمزه‌ را نوش جان کنید.


یخمه ترش برای کم خونی، پوکی استخوان و دردهای استخوانی مفید است

یخمه ترش اصفهان، غذایی با طبع شیرین

یخمه ترش یک غذای پارادوکسی است. چرا که این غذای خوشمزه اصلا ترش نیست و یک غذای کاملا شیرین یا ملس است! این غذا نیز یکی از مقوی‌ترین غذاهای سنتی این شهر تاریخی است که برای افزایش انرژی، کم خونی، پوکی استخوان، دردهای استخوانی بسیار مفید است. برای تهیه یخمه ترش به گوشت، آلو، برگه زردآلو، برنج، به، شکر یا شیره خرما و ادویه به مقدار لازم نیاز داریم. این غذا را به افرادی پیشنهاد می‌دهیم که از غذاهایی با طبع شیرین و یا ملس لذت می‌برند. چرا که شیره خرما و آلو ترکیبی ترش و شیرین را ایجاد می‌کند.


کوفته شوید باقالی از پرطرفدارترین غذاهای سنتی اصفهان است

کوفته شوید باقالی اصفهان، غذایی همه پسند

کوفته شوید باقالی از پرطرفدارترین غذاهای سنتی اصفهان است. این غذا از آن دست خوشمزجاتی است که هر کسی یک بار آن را امتحان کند، طرفدار پر و پا قرص این غذا خواهند شد. همانطور که از نام غذا مشخص است برای تهیه آن نیاز به باقالی، گوشت، برنج، جو یا بلغور، تخم مرغ، کشمش، گردو، آلو، زردچوبه، دارچین، فلفل و نمک است. تمامی مواد نامبرده شده در کوفته شوید با یکدیگر مخلوط شده و به شکل توپی از مواد خوش عطر و بو با چاشنی سبزی شوید در آبجوش پخته می‌شود و از بهترین غذاهای ایرانی به شمار می‌رود.


حلیم بادمجان اصفهان را می‌توان مشهورترین غذای ایرانی دانست

حلیم بادمجان، غذای معروف اصفهانی

حلیم بادمجان اصفهان را می‌توان مشهورترین غذای ایرانی دانست که به جزو شهر اصفهان در تمامی شهرهای ایران طبخ می‌شود. ترکیب گوشت و بادمجان معمولا برای ما ایرانی‌ها بسیار خوشایند است. حلیم بادمجان نیز از گوشت سردست یا گوشت بره تازه و بادمجان قلمی و ترد به علاوه مواد تشکیل دهنده دیگری نظیر برنج، پیاز، سیر، کشک، نعناع داغ، زعفران و ادویه درست می‌شود.

حلیم بادمجان از گوشت سردست یا گوشت بره تازه و بادمجان قلمی و ترد به علاوه مواد تشکیل دهنده دیگری نظیر برنج، پیاز، سیر، کشک، نعناع داغ، زعفران و ادویه درست می‌شود

در ابتدا لازم است گوشت پخته و ریش ریش شده و ورز داده شود. سپس برنج و بادمجان پخته شده را باید در غذاساز مخلوط کرده تا حسابی له شود. در آخر کل مواد با یکدیگر مخلوط شده و کشک، سیرداغ، نعناداغ و گردو برای تزئین به غذا اضافه می‌شود.


شله بریون یادگار دوران کودکی بزرگان اصفهانی است

شله بریون زیره اصفهان، غذایی به قدمت اصفهان

غذاهای سنتی اصفهان بسیار زیاد است اما در این میان شله بریون زیره یک چیز دیگر است. این غذا یادگار دوران کودکی بزرگان اصفهانی است. شله بریون زیره بافت و ظاهری کاملا شبیه به حلیم دارد با این تفاوت که عطر زیره سیاه در آن خودنمایی می‌کند. این غذا نیز بسیار مقوی است و مواد تشکیل دهنده آن تقریبا شبیه به دیگر غذاهای اصفهانی چون حلیم‌ها و کوفته‌ها است. برنج، پیاز، گوشت، کره و ادویه و زیره این غذا را کامل می‌کنند. اما برای تست کردن شله بریون زیره سعی کنید به یک آشپز ماهر و قدیمی مراجعه کنید تا طمع اصلی غذا را بچشید.


کله جوش یک غذای سنتی اما بدون گوشت است

کله جوش اصفهان، غذایی ساده و برای گیاهخوان

تاکنون تمام غذاهای معرفی شده جزو غذاهای گوشتی بودند. چرا که در شهر اصفهان گوشت جایگاه ویژه‌ای در میان غذاهای اصفهانی‌ها دارد. اما کله جوش نیز یک غذای سنتی اما بدون گوشت است که کاملا مناسب گیاهخوان است. این غذا بسیار ساده و با کمترین مواد اولیه تهیه می‌شود.

برای طبخ کله جوش معروف اصفهان به کشک، پیاز، گردو، نعناع خشک، روغن، آب و ادویه احتیاج خواهید داشت

برای طبخ کله جوش معروف اصفهان به کشک، پیاز، گردو، نعناع خشک، روغن، آب و ادویه احتیاج خواهید داشت. کله جوش تا حدودی به اشکنه بدون گوجه شباهت دارد. این غذا در کوتاه‌ترین زمان ممکن آماده می‌شود و با وجود مواد کمی که دارد به دلیل کشک موجود در غذا بسیار مقوی است. کله جوش یک گزینه‌ عالی برای وعده صبحانه و به خصوص شام است.


خورش ماست از زمان قاجارها در اصفهان رایج شده است

خورش ماست اصفهان، دسری بی نظیر

خورش ماست اصفهان به عنوان یکی از غذاهای سنتی اصفهان محسوب می‌شود. در واقع خورش ماست یک دسر یا پیش غذای خوشمزهاست که به نوعی در کنار غذا سرو می‌شود. خورش ماست پیش غذایی قدیمی است که در گذشته تنها افراد متمول و ثروتمند این دسر را مصرف می‌کردند. این پیش غذا از زمان قاجارها در اصفهان رایج شده است و هنوز نیز در این شهر بسیار محبوب است و جایگاه خاصی در غذاهای سنتی و قدیمی اصفهان دارد. ترکیبات خورش ماست شامل گوشت گردن، ماست چکیده پرچرب و زعفران تازه است. ترکیب گوشت و ماست یک پیش غذای لذیذ و نرم را به وجود می‌آورد که فوق العاده است.


پلوماش و قمری از کلم قمری، گوشت، برنج، ماش، سبزی پلو و ادویه تهیه شده است

پلو ماش و قمری اصفهان 

پلو ماش و قمری آخرین غذای سنتی است که در این گزارش درباره آن سخن خواهیم گفت. پلو ماش و قمری یک ترکیب عالی است که در رستوران‌های اصفهان نیز طبخ می‌شود. این غذا از کلم قمری، گوشت، برنج، ماش، سبزی پلو، ادویه تهیه شده است. گوشت در پلو ماش و قمری به صورت قلقلی آماده می‌شود. کلم نیز لازم است در آبجوش پخته شود. در انتها گوشت قلقلی، برنج و ماش آبکش شده و کلم قمری پخته شده به صورت لایه لایه روی هم دیگر قرار می‌گیرند و برنج به مدت یک ساعت دم می‌کشد تا یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای عمرتان را در اصفهان تست کنید و در شهر خود نیز به یاد اصفهان این غذا را درست کنید و از این شهر به یادگار ببرید.


استفاده از ظرفیت‌های غذایی اهمیت بسیار بالایی در جذب توریست دارد

سخن آخر

می‌توان گفت که سنت غذایی در هر شهر دنیا، جذابیت‌های توریستی را می‌تواند رقم بزند و جزئی از فرهنگ غنی آن شهر محسوب شود، بنابراین استفاده از ظرفیت‌های غذایی اهمیت بسیار بالایی دارد.

شهر اصفهان نیز از این امر مستثنی نیست، جدا از جذابیت‌های سیاسی، فرهنگی، تاریخی و هنری پیشینه غذایی در این شهر از قدمت بسیار بالایی برخوردار است و بارها و بارها مورد استقبال گردشگران ملی و بین المللی واقع شده است. پس توصیه می‌کنیم چنانچه سفری به استان اصفهان داشتید حداقل برای یکبار هم که شده طعم غذاهای سنتی این شهر را امتحان کنید مطمئناً پشیمان نخواهید شد.

 پایان پیام/۶۳۱۰۱/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1636945

مهمترین اخبار ایران و جهان: