نیوز سیتی!
19 دی 1402 - 09:19

خودکفایی که حیات‌بخش شد+فیلم

یکی از جوانان دارابی که از کودکی با کشاورزی آشنا شده و مشکلات و چالش های کشت را پشت سر گذاشته پس از روبه رو شدن با مشکل جدی با کشاورزی در منطقه شروع به بررسی و تحقیق کرد و در نهایت موفق به ساخت یک نوع آفت‌کش طبیعی و ارگانیک شد.

به گزارش خبرگزاری فارس از داراب، در دنیای امروز جوانان دانش‌بنیان و مخترعان با استفاده از دانش و فناوری‌های نوین، به تولید محصولات مختلف می‌پردازند.

یکی از این حوزه ها کشاورزی است، این جوانان با توجه به نیازهای روزافزون کشاورزی و همچنین تأثیرات منفی استفاده از مواد شیمیایی بر محیط زیست، به تحقیق و توسعه محصولات کودی و افت کش طبیعی پرداخته و با تولید محصولات طبیعی به کشاورزان کمک بزرگی می‌کنند.

یکی از جوانان دارابی که از کودکی با کار کشاورزی آشنا شده و مشکلات و چالش های کشت را پشت سر گذاشته پس از روبه رو شدن با مشکلی جدی منطقه در کشاورزی شروع به بررسی و تحقیق کرده و در نهایت موفق به ساخت یک نوع آفت کش طبیعی و ارگانیک شده است.

این نوآور استان فارسی امروزه علاوه بر کمک به کشاورزان منطقه و بهبود شرایط خاک و زمین های کشاورزی توانسته اشتغالزایی کند، او همچنین توانسته با تولید نماتُدکُش ارگانیک برای اولین بار در ایران نیاز کشور به واردات را کاهش دهد.

این جوان در گفتگو با خبرگزاری فارس، فارس خود را معرفی کرد و گفت: محمد حسین فرح بخش، متولد ۱۳۶۵، اهل داراب؛ بخش جنت‌شهر، مدیرعامل شرکت فصل پنجم و فارغ التحصیل رشته زیست فناوری خاک از دانشگاه آزاد داراب هستم.

تولید محصول سالم و بدون سم

او دلیل انتخاب نام شرکت(فصل پنجم) را فصل کشاورزی سالم و بدون سم دانست و در خصوص هدفش گفت: هدف و برنامه ما توسعه کشاورزی پایدار و تولید محصول سالم و بالا بردن و تضمین امنیت غذایی در کشور است.

این مخترع در خصوص محصولشان توضیح داد و گفت: از آنجایی که خود من از کودکی با کشاورزی بزرگ شدم و با چالش‌های آن کاملاً آشنایی دارم تصمیم گرفتم با توجه به مشکلاتی که پیش آمده بود با الهام گرفتن از طبیعت محصولات کاملاً گیاه پایه تولید کنم که با استفاده از آن بتوان هم گیاه را تغذیه کرد و هم آفات و بیماری‌های گیاه را کنترل کرد که نتیجه آن تولید محصولات سالم بشود.

وی ادامه داد: یکی از محصولات تولیدی ما داروی سرطان ریشه است که به آن اصطلاحاً نماتُدکش می‌گویند، این محصول اولین نماتدکش گیاه پایه بی‌خطر در دنیاست که در استان فارس تولید شد.

این مخترع دارابی آفت نماتد را تعریف کرد و توضیح داد: نماتد یک نمونه انگل بسیار ریز است که در خاک زندگی و از ریشه گیاه تغذیه می‌کند و هنگام تغذیه آن فرایند پمپاژ آب از پایین به بالا که باید به رگ برگ بیاید و بچرخد و موجب عملیات فتوسنتز و در نهایت تغذیه گیاه و تولید میوه شود را به هم می‌ریزد و متاسفانه امروزه بسیاری از کشاورزی ها درگیر سرطان ریشه هستند.

تولید نماتُدکش ایرانی برای اولین بار در ایران

او از ایده و شروع ساخت این محصول گفت: خانواده من کشاورز هستند و من از کودکی این کار را لمس کردم و یاد گرفتم و با چالش‌ها و سختی های آن روبرو شدم، ما در دهه ۸۰ در یکی از روستاهای داراب بخش جنت با مشکل سرطان ریشه روبرو شدیم و به این نتیجه رسیدیم که مسمومیت کل خاک باعث شده چرخه زیستی خاک از بین برود و به دنبال آن محصولات بسیار کم شدند و باغات خشک شدند، استفاده از سموم شیمیایی نیز باعث می‌شد گیاهان ضعیف‌تر بشوند و آفات بیشتری را به خود جذب کند.

وی ادامه داد: مشکل زوال مرکبات که در بخش کشاورزی به وجود آمد ضرر زیادی با خود برای ما و کشاورزان این منطقه که درآمدمان از راه کشاورزی بود به همراه داشت، برای حل این مشکل کارشناسان زیادی به اینجا آمدند و حتی از خارج از کشور نیز کارشناس آمد و نتوانستند زوال مرکبات را درمان کنند و از طرفی هزینه‌ها بسیار سنگین بود؛ همه این‌ها باعث شد تا من این مشکل را پیدا کنم و با استفاده از الهام گرفتن از طبیعت یک محصول گیاه پایه به نام نماکوب که اولین نماتُدکش گیاهی در دنیا و کاملاً ایرانی و بدون نیاز به هیچ گونه وارداتی است؛ از ضایعات کشاورزی همان باغ‌ها تولید کنم.

او افزود: این محصول را جوری طراحی و تولید کردم که همزمان علاوه بر نماد کشی، قارچ کشی نیز انجام می‌دهد و شرایط خاک را مطلوب می‌سازد تا ریشه شروع به توسعه پیدا کردن بکند، در واقع اولین پالایشگاه زیستی را به وجود آوردم که از ضایعات کشاورزی و پسماند کارخانه‌های غذایی بتوانم کود و آفت کش تولید کنم که کاملا طبیعی و بی‌خطر است.

این فعال حوزه کشاورزی  در خصوص سرکه چوب نیز توضیح داد و گفت: به وجود آمدن مشکل در بخش کشاورزی و تلاش و تحقیقات من که دو سال طول کشید باعث شد محصول دیگری در سال ۹۲ به نام سرکه چوب نیز تولید کنم، در واقع من در آن زمان با استفاده از ضایعات کشاورزی اولین سرکه چوب شناسنامه‌دار ایران را تولید کردم.

این مخترع جوان در خصوص شرکت دانش بنیان‌شان نیز صحبت کرد و گفت: در سال ۹۶ شرکت را با اعضایی که همگی با علم کشاورزی آشنایی دارند؛ تاسیس کردیم و در سال ۹۷ در پارک علم و فناوری فارس مستقر شدیم و در سال ۱۴۰۲ دانش بنیان شدیم و در همین سال نیز پروانه ثبت مواد کودی نماکوب را با عنوان کود دارو گرفتیم و در حال طی کردن مراحل گرفتن مجوز برای داروی ضد سرطان گیاه هستیم.

وی در خصوص فروش و ورود به بازار بیان کرد: از سال ۱۴۰۰ به کل کشور محصولمان را عرضه کردیم و فروختیم و از سال ۱۴۰۱ شخصاً به تمام افرادی که از این محصول در اقلیم‌های مختلف و با شرایط متفاوت خریداری و استفاده کردند سر زدم و از عملکرد باغاتشان بازدید کردم.

 اشتغال زایی برای ۲۵ نفر

وی  با بیان اینکه توانسته با تولید این محصول اشتغال زایی و کارآفرینی کند گفت: در حال حاضر حدود ۱۵ کارشناس در این مجموعه مشغول به فعالیت هستند و در کل به طور مستقیم برای ۲۵ نفر اشتغال زایی شده است.

او به صادرات نیز اشاره کرد و اظهار داشت: نمونه‌هایی به کشورهای افغانستان، عراق، عمان و دبی ارسال کردیم تا بازخوردشان را ببینیم و در حال انجام زیرساخت‌های صادرات هستیم.

فناور دارابی به مشکلات و سختی‌های مسیر نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه در زمینه تولیدات مشکلات بسیاری وجود دارد برای مثال در زمینه کود و محصولات کشاورزی همه وارد کننده هستند و به محصولات طبیعی بدون ضرر داخلی توجه کمتری می‌کنند

 او ادامه داد: حمایت در بحث تولید و تولید دانش بنیان کم است و انتظار داریم از مایی که دانش بنیان هستیم آنطور که باید حمایت شود.

 این کارآفرین استان فارسی خانواده را مشوقان اصلی خود دانست و گفت: در این مسیر خانواده مشوقان اصلی و بزرگ من بودند و در کنار آنها برخی از مسئولین به من حس خوب دادند و از این کار حمایت کردند.

او عوامل موفقیتش را بیان کرد و گفت: استفاده بهینه از شرایط و محیط، نیاز سنجی، تلاش و پشتکار باعث شد من به  موفقیت و هدفم دست پیدا کنم.

 مخترع جوان ضمن بیان اینکه؛ به مهاجرت فکر کردم اما قصد رفتن ندارم دلیل ماندن و فعالیتش در ایران را توضیح داد: وقتی دیدم از محصولات شیمیایی وارداتی به خوبی حمایت می‌ شود و  از تولید کنندگان داخلی استقبال کمتری می‌کنند و برای گرفتن مجوزات مراحل زیادی را باید طی کنیم و هزینه‌های بسیاری را بپردازیم؛ به مهاجرت فکر کردم اما از آنجایی که خودم بچه روستا بودم و دیدم که پدر کشاورز یک خانواده که درآمدش از باغ و زمین است با به وجود آمدن این آفت چگونه جلوی خانواده‌اش سرافکنده شد و تولیدات بسیار کاهش پیدا کرد، پس تصمیم گرفتم با محصولاتم به مردم منطقه خودمان و کشورم کمک کنم.

او در آخر به جوانان توصیه کرد و گفت: در هر زمینه‌ای که دوست دارید فعالیت کنید ابتدا نزد شخصی که در آن زمینه حرفه‌ای است آموزش ببینید و بدانید که بدون آزمون و خطا پیشرفت نمی‌کنید و چنانچه قصد تولید یک محصول را دارید؛ محصولی تولید کنید که نیاز بازار و کشور باشد؛ که هم مشکلی را برطرف کند و هم بازاریابی و رسیدن به نتیجه برای آن ایده و محصول سریع‌تر باشد.

وی خاطرنشان کرد: درنظر داشته باشید که در زمینه کشاورزی خلا‌ء های بسیاری وجود دارد و شما  می‌توانید با تحقیق و بررسی در این زمینه هم مشکلات را برطرف کنید هم به موفقیت برسید.

گزارش: صبا بنکی

منبع: فارس
شناسه خبر: 1631545

مهمترین اخبار ایران و جهان: