نیوز سیتی!
07 مرداد 1402 - 15:10

این غذا ها را با «وارفارین» نخورید

عضو هیأت علمی‌دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه برخی مواد غذایی می‌توانند باعث تغییر میزان اثر وارفارین در بدن بیمار شوند، بر لزوم توجه به تداخلات این دارو با مواد غذایی تأکید کرد.

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس،داروی وارفارین موجب مهار فعال شدن ویتامین K در کبد می‌شود و با مهار ویتامین K ، این پروتئین‌ها غیر فعال شده و خاصیت تولید لخته خون کاهش خواهد یافت. ویتامین K جهت فعالیت برخی از پروتئین‌های مهم در لخته شدن خون لازم است. 

میزان جذب دارو از روده ، متابولیسم کبدی و غلظت خونی آن در افراد مختلف و حتی در مورد یک فرد بسیار متغیر است. علت این امر تداخل وارفارین با غذاها و داروهای متعددی است که می توانند بر جذب و متابولیسم آن اثر گذار باشند. از این رو وارفارین دز توصیه شده ثابتی ندارد و میزان آن براساس اثربخشی آن و میزان رقیق شدن خون ارزیابی می‌شود.

کاربرد و فواید دارو

کاربرد اصلی دارو در پیشگیری و درمان تشکیل لخته خون در بدن است.
در بیماران با دریچه‌های فلزی برای تمام طول عمر
در بیماران با دریچه های حیوانی برای 3 تا 6 ماه اول پس از عمل دریچه
جهت درمان لخته خون در پا DVT.
جهت درمان آمبولی ریه PTE.
جهت جلوگیری از ایجاد لخته خون در افراد با فیبریلاسیون دهلیزی AF
جهت درمان و پیش گیری از ایجاد لخته خون در قلب ، شریان ها و وریدهای بدن

غزاله اسلامیان،عضو هیأت علمی‌دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اهمیت تداخلات داروها با مواد غذایی ‌گفت: بیماران باید داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف کرده و به تداخلات دارویی ‌و غذایی ‌نیز توجه داشته باشند.

 وی ‌وارفارین (کومارین یا کومادین) را  یکی‌از داروهایی ‌برشمرد که تداخلات غذایی‌ مهمی ‌دارد و بیماران باید به این موضوع در رژیم غذایی خود توجه داشته باشند.

این عضو هیأت علمی‌ دانشگاه خاطرنشان کرد: وارفارین، یک داروی‌ ضد انعقاد خوراکی ‌است که از طریق مهار ساخت فاکتورهای‌انعقادی مانع ‌لخته شدن خون در بیمار می‌شود.

وی ‌لخته شدن طبیعی خـون را یک عامـل حیـاتی ‌در جلوگیری ‌از خونریزی‌ ذکر کرد و یادآور شد: لختـه شدن غیرطبیعی خون در داخل شریان‌ها و وریدها می‌تواند سلامت فرد را تهدید کند.

به گفته  اسلامیان وارفارین بر روی‌ لخته‌های ‌ایجاد شده تاثیری ‌ندارد و فقط مانع تشکیل لخته می‌شود.

وی تاکید کرد: وارفارین باید تحت نظارت دقیق پزشک مصرف شود و در برخی‌ بیماران مصرف این دارو تا پایان عمر الزامی است.

وارفارین و مواد غذایی

این عضو هیأت علمی ‌دانشکده علوم تغذیه با اشاره به اینکه برخی مواد غذایی می‌توانند میزان اثر وارفارین در بدن فرد را تغییر دهند به بیماران توصیه کرد: در مصرف گریپ فروت، کرن‌بری‌(قره قاط) و انبه احتیاط کنید.

وی خاطرنشان کرد: در صورت مصرف مداوم و زیاد آب گریپ فروت، انبه، آب انبه و عصاره انبه، تاثیر وارفارین افزایش می‌یابد و احتمال خونریزی‌ زیاد می‌شود.

به گفته اسلامیان ‌این بیماران باید از زیاده‌روی ‌در مصرف زنجبیل، سیر و زردچوبه نیز پرهیز کنند.

وارفارین و ویتامین K

این عضو هیأت علمی‌ دانشگاه درخصوص رژیم غذایی ‌بیماران مصرف کننده وارفارین، گفت: رژیم غذایی این افراد باید به گونه‌ای‌ باشد که ویتامین K موجود در غذای‌ روزانه میزان ثابتی ‌داشته باشد؛ زیرا دریافت کم یا زیاد این ویتامین بر میزان اثر وارفارین تاثیر می‌گذارد.

وی‌ مصرف مقدار زیاد ویتامین K در رژیم غذایی را ‌باعث غلیظ شدن خون و افزایش نیاز به وارفارین برشمرد. همچنین مقدار کم این ویتامین در غذا را باعث رقیق شدن خون و کاهش نیاز به وارفارین عنوان کرد.

اسلامیان تاکید کرد: این بیماران باید در مصرف مواد غذایی ‌حاوی‌ ویتامین K  احتیاط کنند زیرا افراط‌ یا عدم مصرف این مواد هیچ یک به نفع بیمار نیست.

وی‌ از مهمترین منابع حاوی‌ ویتامین K به سبزی‌های ‌دارای ‌برگ‌‌های ‌پهن سبز رنگ، چای‌سبز، اسفناج، آویشن، پیازچه، شلغم، انواع کلم‌ها، مارچوبه، کاهو و روغن کانولا (کلزا) اشاره کرد.

به گفته این عضو هیأت علمی ‌دانشکده علوم تغذیه جگر، پنیر، شیر و زرده تخم‌ مرغ نیز از دیگر مواد غذایی‌ حاوی‌ ویتامین K هستند.

این دکترای علوم تغذیه ‌به بیماران توصیه کرد: مواد غذایی حاوی ویتامین کا را به طور متعادل و منظم مصرف کنند زیرا با مصرف زیاد یا عدم مصرف این مواد در یک روز نیاز به تغییر مقدار وارفارین مصرفی خواهد بود.

اسلامیان تاکید کرد: منجمد کردن مواد غذایی ‌باعث تخریب و از بین رفتن ویتامین K می‌شود اما حرارت، تاثیر چندانی‌ بر روی‌ آن ندارد.

وارفارین و مکمل‌ها

این عضو هیأت علمی‌ دانشگاه به بیماران توصیه کرد: قبل از مصرف هر نوع مکمل( گیاهی یا غیرگیاهی) ‌حتما با پزشک خود مشورت کنند.

وی ‌افزود: به دلیل تداخل وارفارین با داروهایی ‌چون جینسینگ و جینکوبیلوبا حتما در صورت تجویز با پزشک معالج خود مشورت کنید؛ زیرا این مکمل‌ها دارای ‌فعالیت ضد انعقادی‌ هستند و باعث افزایش اثر و احتمال خونریزی ‌می‌شود.

اسلامیان با اشاره به شباهت کوانزیم Q10 از نظر ساختمانی‌ به ویتامین K  گفت: این ماده نیز ممکن است بر لخته شدن خون اثر بگذارد بنابراین مصرف این دارو همراه با وارفارین باید تحت نظر پزشک و با مشورت انجام گیرد.

وی ‌توصیه کرد: بیماران به برچسب مولتی‌ویتامین مینرال‌هایی ‌که حاوی ‌جینسینگ و کوآنزیم Q10 هستند توجه کنند.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1416214

مهمترین اخبار ایران و جهان: