نیوز سیتی!
22 خرداد 1401 - 14:03

برکت سفره‌ها در تنور بی کیفیتی/ توپ در زمین تعدد نانوایی‌ها

بیرجند- تولید نان با کیفیت به ویژه با شرایط جدید این روزها در صدر فهرست خواسته‌های مردم خراسان جنوبی قرار گرفته و پشت در نانوایی‌ها سفره گلایه است که پهن می‌شود. خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: همیشه کیفیت نان تولیدی در خراسان جنوبی در ترازوی نقد شهروندان قرار گرفته است. تولید نان با کیفیت به ویژه با شرایط جدید این روزها در صدر فهرست خواسته‌های مشتریان می‌باشد و پشت درب نانوایی‌ها سفره سفره گلایه است که پهن می‌شود. شاطر یک درد دارد و مشتری دردی دیگر. مشتری از خامی و بی کیفیتی نان، چند نرخی بودن و کم کردن وزن چانه و کوچک شدن قوت غالبش می‌گوید و شاطر هم از آرد بی کیفیت، گرانی آرد و ثابت ماندن نرخ نان در این گرانی‌ها سخن به میان می‌آورد. خبرگزاری مهرمتصدی نانوایی سفره گلایه‌ها را پهن می‌کند و از گرانی مواد اولیه، بالا رفتن دستمزد کارگر، اجاره بها، بیمه و … می‌گوید. خلاصه هر کس برای نان داستانی دارد. با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در راستای یکسان سازی نرخ ارز و با هدف مبارزه با قاچاق کالا نرخ کالاهایی نظیر آرد، روغن، مرغ و … دستخوش تغییرات شد و با طرح جدید یارانه‌ای زمینه برای سهولت خرید این اقلام فراهم شد. زمزمه‌ها از گرانی نان در ادامه طرح تحول اقتصادی به گوش می‌رسد و انتظار نانوا و مشتری بر این است تا تحولاتی مثبت در زمینه تولید نان رقم بخورد. طرح جدید کالابرگ الکترونیک اختصاصی این اقلام به ویژه برای نان در برخی استان‌ها رقم خورده و خراسان جنوبی همچنان فعالیت نانوایی‌ها و نرخ نان به روال گذشته است. آمارها و گفته‌ها از زبان مسئولین اتحادیه آرد و نانوایان استان حکایت می‌کند که حجم زیادی از نان سالانه دور ریز است و برکت سفره‌ها به سبب کیفیت پایین و …همیشه با انتقاداتی همراه بوده است. سرک به نانوایی‌ها سرک به نانوایی‌هاسرک به نانوایی‌هاصف‌های طویل پشت درب نانوایی‌ها در برخی اوقات روز به ویژه در روزهای اخیر و زمزمه‌ها از گرانی آرد و نان در طرح جدید اقتصادی ما را بر آن داشت تا بار دیگر سرکی به اوضاع و احوال این صنف داشته باشیم و از خوش و ناخوش ها برای نان بنویسیم. سرکیهاراهی چند نانوایی شدیم تا در اوضاع جدید این روزها همزمان با طرح تحول اقتصادی شرایط این رقم کالای پر مصرف را در ترازوی نقد قرار دهیم. اینجا خیابان جمهوری اسلامی و مقابل پنجره کوچک نانوایی محدود مشتری به چشم می‌آید. احمدی مشتری نانوایی می‌گوید: در این محدوده یک نانوایی آزادپز و حدود سه تا چهار نانوایی دولتی فعال است. آزادپزعلی محمدی می‌گوید: در این سال‌ها با گرانی نان در نانوایی آزاد پز و کم کردن وزن چانه و کوچک شدن نان مواجه بوده‌ایم اما بهبود کیفیت نان چندان تعریفی ندارد. وی با بیان اینکه نان سنگک هم به جای بهتر شدن کیفیت آن روز به روز کمتر می‌شود، از خام بودن نان، خمیر بودن آن و سوختگی‌های بیش از حد در برخی نان‌ها گلایه می‌کند. سفره گلایه شاطر و مشتری سفره گلایه شاطر و مشتریسفره گلایه شاطر و مشتریشاطر که گلایه‌های مشتری را می‌شنود و انگار صحبت‌ها چندان باب میلش نیست سفره گلایه‌ها را روی داش نانوایی می‌ریزد و از گرانی مواد اولیه مانند آرد در بازار آزاد گرفته و از افزایش اجاره بها، دستمزد، بیمه و … و گرانی سایر اقلام برای تولید نان با کیفیت سخن به میان می‌آورد. داستان نان این روزها حکایت غریبی دارد آدم نمی‌داند حق را به که و چه بدهد. داشنانوای آزاد فروش که تمایلی به درج نامش ندارد، می‌گوید: برای آنکه نان با کیفیت تولید کنیم مواد اولیه مرغوب می‌خواهیم. روغن و آرد و … گران شده و بیمه و دستمزد هم حرفی نزنیم بهتر است. نان را که گران می‌کنیم آن هم طبق مجوزهای داده شده داد مشتری بلند می‌شود. برخی از همکاران این صنف به شدت متضرر شده‌اند و طی این مدت شاهد نیمه فعال شدن برخی نانوایی‌ها بوده‌ایم. احتمال می‌رود با شرایط جدید پیش رو برخی از این صنف خارج و شاهد تعطیلی و بیکاری باشیم. وی می‌گوید: افزودنی هایمان به نان مجاز است و در حال حاضر راضی هستیم. اما با آزاد شدن نرخ آرد در آینده نه چندان دور باز هم زمزمه‌ها از گران‌تر شدن خواهد بود. چرا که اگر نرخ نان با این روال باشد با توجه به گرانی‌ها در سایر زمینه‌ها برخی متصدیان تعطیل و برخی هم برای کاهش هزینه‌ها از افراد که مهارت کمتری دارند بهره خواهند برد و نتیجه آن کم کیفیت تر شدن نان تولیدی است. هایماننان به جای سفره در در آخور دام نان به جای سفره در در آخور دامنان به جای سفره در در آخور دامدر مقابل درب نانوایی دولتی مشتریان سفره سفره نان را روی هم چیده به خانه می‌برند. صحبت‌های در گوشی و نانویس هم کم نیست. اما برخی می‌گویند: چون در حال حاضر نان از سایر اقلام مانند گندم و … ارزان‌تر است اسراف زیاد است. چون نان هم کیفیت مناسبی ندارد دور ریز بسیار است و برخی برای مصارف دیگر هم نان بیشتری تهیه می‌کنند. نانویسیک مشتری می‌گوید: آرد و سبوس و کنسانتره و جو و… گران است و افرادی را می‌شناسم که ۱۰۰ تا ۱۰۰ نان را می‌خرند و برای خوراک دام به مصرف می‌رسانند. این مصرف نادرست و سو استفاده‌های دیگر از این وضعیت سبب شده تا شاهد افزایش مصرف و اسراف و… باشیم و این رفتار نامناسب برخی شهروندان ضرر به دیگر افراد به ویژه قشر متوسط دارد. حسن زاده مشتری نانوایی لواش در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: وزن چانه را کم کرده‌اند در برخی نانوایی‌ها نرخ نان تغییراتی داشته است اما کیفیت تعریفی ندارد و برخی نان‌ها چون خوب پخته نمی‌شوند فقط برای یک وعده قابل مصرف بوده و دور ریز زیادی دارند. همچنین نان آزاد پز این روزها افزایش قیمت بسیاری داشته و کیفیت بهتری دارد. خبرنگار مهرگفته‌های مسئولان و امید به طرح جدید گفته‌های مسئولان و امید به طرح جدیدگفته‌های مسئولان و امید به طرح جدیدمرادی یکی از اعضای این صنف در گفتگو با خبرنگار مهر از اوضاع و شرایط ناخوش نانوایی‌ها می‌گوید و می‌افزاید: مصرف نان در استان بسیار بالا است و چون مدت‌هاست نرخ نان دولتی تغییری نداشته است نانوا مجبور می‌شود برای جبران هزینه‌ها که به سبب گرانی مواد اولیه، بیمه، دستمزد، اجاره بها و… متحمل می‌شود یا از وزن چانه کم کند یا اقدامی دیگر داشته باشد. خبرنگار مهراو ادامه می‌دهد: مدت‌هاست ارزان بودن نان سبب شده تا برخی نان را مورد بی مهری قرار دهند و برای مصرف دام نان را خریداری کنند. او امیدوار است با طرح جدید یارانه نان اوضاع به نفع مشتری و نانوا برگردد و می‌گوید: با آزاد سازی نرخ نان و آرد رقابت بیشتر و کیفیت نان هم بالا می‌رود. وی از تعطیلی برخی نانوایی‌ها در این اوضاع می‌گوید و می‌افزاید: برخی از کارگران نانوایی‌ها دستمزد پایینی دارند چرا که نرخ نان تغییر نداشته و با بالا رفتن حق بیمه، اجاره و… شاهد تعدیل نیروها و به‌کارگیری نیروهای کم تجربه و در نتیجه کاهش کیفیت هستیم. او می‌افزاید: نانوایی‌های آزاد به روز شده و شرایط بهتری دارند. فراهم سازی زیرساخت‌ها فراهم سازی زیرساخت‌هافراهم سازی زیرساخت‌هانایب رئیس اتحادیه آرد و نانوایان بیرجند هم در گفتگو با خبرنگار مهر از فراهم سازی زیرساخت‌ها در طرح جدید کالابرگ الکترونیک برای نان می‌گوید و می‌افزاید: اجرای این طرح اگر چه سبب خواهد شد برخی نانوایی‌ها که کیفیت تولید نان آن‌ها چندان مطلوب نیست از چرخه تولید و فعالیت باز بمانند و فعالیتشان کمتر شود اما رقابت در میان نانوایان بیشتر و امید می‌رود کیفیت نان بهتر شود و تولید نان هم با صرفه تر شود. به گفته علی جعفری به سبب اینکه تعداد نانوایی‌ها از سرانه جمعیتی استان بالاتر است سهمیه آرد نانوایی کم و کیفیت هم پایین‌تر است. وی انتظار دارد تا از این به بعد مجوزی برای فعال شدن نانوایی دیگر صادر نشود تا با اجرای طرح جدید و سامان دهی نانوایی‌ها و توزیع مناسب شاهد رقابت بیشتر برای تولید نان با کیفیت تر باشیم. وی ادامه می‌دهد: به سبب بیشتر بودن نانوایی‌ها از سرانه جمعیت است و به سبب پایین‌تر بودن نرخ نان در استان نسبت به استان‌های همجوار و … نیروهای ماهر از استان خارج می‌شوند و بیشتر فعالان در نانوایی‌ها افراد کم تجربه و کم مهارت هستند و همین عامل در کنار سایر عوامل سبب کم کیفیتی نان و… می‌شود. جعفری می‌افزاید: با اجرای طرح جدید هر نانوایی که فروش بیشتری داشته باشد سهمیه آرد بیشتری دریافت می‌کند و برخی نانوایی‌های غیر فعال خواهند شد. وی از نظارت‌های مستمر و بازرسی‌ها در این حوزه برای جلوگیری از برخی تخلف‌ها می‌گوید و می‌افزاید: بیشتر شکایت‌های ارجاع شده به اتحادیه و سامانه ۱۲۴ در حوزه بی کیفیتی نان بوده و امیدواریم با اجرای طرح جدید و تغییر قیمت نان شاهد تحول مناسبی در این حوزه باشیم. جعفری از فعالیت ۲۴۸ نانوایی در بخش مرکزی بیرجند می‌گوید و می‌افزاید: امید می‌رود با اجرای طرح شاهد افزایش سهمیه‌ها هم باشیم. طرح کالابرگ الکترونیک برای نان در برخی استان‌ها مانند زنجان و قزوین رقم خورده است و امید می‌رود تا در شرایط پیش رو و با سامان دهی و اقدامات مناسب شاهد افزایش کیفیت نان این قوت غالب در استان خراسان جنوبی باشیم.
منبع: مهر
شناسه خبر: 377396

مهمترین اخبار ایران و جهان: