نیوز سیتی!
30 آذر 1401 - 11:24

بخورنخورهای شب یلدا/ شب چله را به کام خود تلخ نکنید

زاهدان- در دورهمی های شب یلدا هر فرد در هر شرایطی جسمی که دارد باید مراقب خوراک خود باشد تا ضمن رضایت و خشنودی از دورهمی زیبای این شب، دچار مشکل جسمی نشود.

به گزارش خبرگزاری، مهر، جشن شب یلدا یکی از قدیمی ترین جشن‌های ایرانی است که در بلندترین شب سال، زمان بین غروب آفتاب از ۳۰ آذر (آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دی (نخستین روز زمستان) برگزار می‌شود و یکی از آداب این روز، دیدار بزرگترها است که همه دور هم جمع شده و ضمن صرف شام و خوردن میوه و تنقلات، تا دیر وقت به گفتگو، بازی و قصه خوانی می‌پردازند.

از آئین‌های شب یلدا، شاهنامه خوانی، گرفتن فال حافظ و گوش سپردن به قصه‌ها و خاطرات بزرگان خانواده است.

در این مراسم‌ها با توجه به اینکه خوردن تنقلات، شیرینی جات و میوه جات از جمله برنامه‌های جدایی ناپذیر این شب محسوب می‌شود، برای برخی از افراد سوال و ابهامی که وجود دارد این است که چه باید خورد که بیماری و مشکلات جسمی تشدید نشود و یا دچار بیماری نشد و در این خصوص با یک مشاور تغدیه و رژیم‌های غذایی به گفت و گو پرداخته ایم.

مسعود فیروزکوهی، در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه پرخوری در ‏شب یلدا یکی از مهم‌ترین و دردسرساز ترین مشکلاتی است که افراد در بلندترین شب سال خود را ملزم به ‏رعایت آن نمی‌دانند، بیان کرد: در این شب شام را باید سبک میل کرد و به فاصله‌ای حدود یک تا دو ساعت، از خوان نعمت‌های خداوندی به‌خوبی بهره برد.

بخورنخورهای شب یلدا/ شب چله را به کام خود تلخ نکنید

وی با اشاره به این مطلب که آجیل شب یلدا، از گذشته‌ها شامل گندم، نخود برشته، شاهدانه، تخمه هندوانه و کدو، بادام، پسته، فندق، گردو، کشمش و مویز، انجیر و توت خشک، برنجک و… بوده ولی امروزه متأسفانه آجیل‌های مرسوم، بسیار شور هستند، تاکید کرد: فشار خون، یک بیماری خاموشی است و با بالارفتن آن بیماران درگیر سکته‌های مغزی، قلبی و گاهی دچار مرگ می‌شوند.

مشاور تغذیه و رژیم‌های غذایی تصریح کرد: بهترین اقدام برای خرید آجیل شب یلدا مصرف خام آن است، همچنین باید حتماً قبل از ‏خرید مغزها دقت و پوست آن را کَند و اگر به رنگ قهوه‌ای تمایل داشت از خرید آن به شدت بپرهیزیم، ‏چرا که برخی مواقع آجیل‌ها را با رنگ‌های خوراکی بو می‌دهند تا ماندگی آنها مشخص نشود.‏

وی با بیان اینکه افراد دیابتی در شب یلدا باید مراقب سلامتی خود ‏باشند، تاکید کرد: چنین افرادی در شب چله باید رژیم غذایی خود را رعایت کنند و از خوردن مواد غذایی، شیرینی‌ها و یا میوه‌هایی که پزشک مصرف آنها را برایشان ممنوع کرده، اجتناب کنند.

به گفته وی، گنجاندن و خوردن زیاد شیرینی‌ها، انواع کیک، شکلات‌ها، اسنک، چیپس و پفک در شب یلدا ‏توصیه نمی‌شود، خوردن آجیل، میوه و سبزیجات و سایر مواد خوردنی همزمان با هم سبب ‏اختلال در هضم و فساد غذایی در معده می‌شود.

فیروزکوهی با اشاره به اینکه اگر با توجه به وضعیت سلامتی یا احتمالاً بیماری، رژیم‌های خاصی را باید ‏مراعات کنید، در این شب هم مراقب باشید که ناپرهیزی نکنید، گفت: مراقب کودکان باشید که در مصرف ‏مواد شیرین زیاده روی نکنند، دقت کنید که زیاده روی در مصرف تنقلات، شیرینی و شکلات توسط ‏کودکان، باعث بروز مشکلات گوارشی مثل درد معده، تهوع و استفراغ شده و مانع مصرف وعده‌های اصلی ‏غذا می‌شود.‎

این کارشناس با بیان این که در کنار قند برای صرف چای و دمنوش ها، کشمش یا توت خشک یا خرمای ‏زرد زاهدی مصرف کنید، تصریح کرد: اگر چاق یا دیابتی هستید، سعی کنید چای را با توت یا خرما ‏بنوشید‎.‎‏

وی با بیان این که طبق آداب و رسوم هندوانه یکی از میوه‌های شب یلدا به شمار می‌رود، افزود: اگر هندوانه ‏در شب یلدا مصرف می‌شود، بسیار اندک و در کنار آجیل‌های گرم باشد چرا که این میوه پرطرفدار توانایی هضم در شب و موقع ‏خواب را ندارد و در نتیجه مشکلاتی برای معده در روز بعد، به وجود می‌آورد.‏

وی تصریح کرد: جرم لبو، کمی حابس شکم است در حالی که آبی که چغندر در آن پخته‌می‌شود، ملیّن طبع است، پس بهتر است لبو را با کمی از آب آن میل کنید.

وی گفت: ترشی‌ها برای بافت‌های عصبی مانند مغز و نخاع، دهانه معده، تاندون‌ها و لیگامان‌ها، پوست، و دهانه رحم زیان‌آور هستند، پس میوه‌های ترش نخورید و پرتقال، سیب، به یا انار شیرین را با فاصله از شام، نوش‌جان کنید.

منبع: مهر
شناسه خبر: 924322

مهمترین اخبار ایران و جهان: