نیوز سیتی!
29 تیر 1402 - 10:36

تأکید «میرضیایف» بر ایجاد فضای گردشگری بدون روادید «خلیج فارس و آسیای مرکزی»

رئیس جمهور ازبکستان بر ایجاد فضای واحد گردشگری بدون روادید در قالب «خلیج فارس و آسیای مرکزی»، خوشه‌های مدرن فرآورده‌های گردشگری مشترک تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند، «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان در نخستین نشست سران کشورهای قالب «آسیای مرکزی و شورای همکاری خلیج فارس» در «جده» بر ایجاد فضای واحد گردشگری بدون روادید «خلیج فارس و آسیای مرکزی» و همچنین برگزاری نشست اپراتورهای گردشگری پیشرو منطقه در شهر «خیوه» که به عنوان پایتخت گردشگری دنیای اسلام در سال 2024 میلادی اعلام شده تاکید کرد.

در این مراسم که به ریاست «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی برگزار شد، «قاسم ژامرت تاکایف» رئیس جمهور قزاقستان، «سادیر جباراف» رئیس جمهور قرقیزستان، «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان، «سردار بردی محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان، شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، شیخ «محمد بن راشد آل مکتوم» نخست وزیر امارات متحده عربی، شیخ «مشعل الاحمد الجابر الصباح» معاون امیر، ولیعهد دولت کویت، شیخ «اسد بن طارق السعید» معاون نخست وزیر سلطان نشین عمان ، شیخ «ناصر بن حمد آل خلیفه» نماینده ویژه پادشاه بحرین و همچنین «جاسم محمد ال بودایوی» دبیرکل شورا شرکت کردند.

بر اساس دستور کار، در این نشست توسعه گفت‌وگوی سیاسی سازنده، گسترش همکاری‌های تجاری، اقتصادی و سرمایه‌گذاری، تحکیم روابط فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در مورد ابعاد روز سیاست منطقه‌ای و بین‌المللی تبادل نظر شد.

رئیس جمهور ازبکستان در سخنرانی خود بر به هم پیوستگی عمیق تاریخی مردم آسیای مرکزی و منطقه خلیج فارس که مبتنی بر روابط نزدیک تجاری، ارزش‌ها و سنن مشترک و دین مقدس اسلام، تاکید کرد.

میرضیایف بر سهم متفکران و دانشمندان برجسته ازبکستان در توسعه پیوندهای تاریخی ماوراءالنهر و منطقه عرب تاکید کرد که یکی از آنها «امام بخاری» محدث نامدار است.

رئیس جمهور ازبکستان اظهار داشت: مفتخریم که دو تن از 6 متکلم مشهور جهان اسلام در منطقه ما به دنیا آمده و بزرگ شده‌اند و «بخارا»ی باستانی به نام «قبة اسلام» (گنبد اسلام) شهرت یافته است. معروف است که در آغاز قرن نهم بیش از 200 دانشمند از آسیای مرکزی در فرهنگستان «بیت الحکمه» در پایتخت دولت عباسیان فعالیت علمی خود را انجام دادند. دانشمندان بزرگ ما مانند «خوارزمی»، «احمد فرغانی»، «ابوریحان بیرونی»، «ابن سینا» آثار علمی ارزشمند خود را به زبان زیبای عربی تالیف کردند و در سراسر جهان شهرت یافتند.

میرضیایف با تشریح اوضاع کنونی خاطرنشان کرد: با وجود خطرات و چالش‌های موجود، هر دو منطقه همچنان فضای صلح، ثبات و پیشرفت هستند. کشورهای آسیای مرکزی و خلیج فارس شرکای قابل اعتماد و بلندمدت هستند.

وی با رضایتمندی تاکید کرد که در سال‌های اخیر روابط ازبکستان با کشورهای حوزه خلیج فارس به سطح کیفی جدیدی ارتقا یافته است.

با توجه به این تجربه مثبت، پیشنهاد گسترش همکاری‌های عملی بین دو منطقه در ابعاد اولویت‌دار مطرح شد.

رئیس جمهور ازبکستان در زمینه سیاسی بر اهمیت گسترش همکاری‌های گسترده در قالب‌های مختلف تاکید کرد.

همچنین به منظور نزدیکی کشورها و ملت‌های برادر پیشنهاد بررسی مساله تنظیم قرارداد چندجانبه در مورد دوستی، به هم پیوستگی منطقه‌ای و همکاری مطرح شد.

میرضیایف ادامه داد: مسیر دوم، همکاری متقابل در حوزه فناوری‌های بالا و سرمایه گذاری‌ها است. رئیس‌جمهور ازبکستان بر لزوم ایجاد قالب و ساز و کارهای همکاری در زمینه‌های نوآوری، هوش «مصنوعی»، اقتصاد «سبز»، دیجیتالی‌سازی، کشاورزی «هوشمند»، نانو و بیوتکنولوژی تاکید کرد.

همچنین ابتکار ایجاد شورای مشترک سرمایه گذاران با حضور نمایندگان بازرگانی و برگزاری نخستین نشست آن در شهر «سمرقند» مطرح شد.

میرضیایف اظهار داشت: ما علاقه‌مند به استفاده موثر از پتانسیل بنیادهای سرمایه گذاری ایجاد شده در منطقه ما توسط شرکا و گسترش فعالیت‌های بانک‌های پیشرو از خلیج فارس هستیم. همچنین تصویب یک «نقشه راه» جداگانه را با هدف اجرای مشترک پروژه‌ها در زمینه انرژی «سبز» مهم می‌دانم.

وی ادامه داد: مسیر سوم تشدید تجارت و به هم پیوستگی حمل و نقل است. رئیس جمهور ازبکستان بر اهمیت ایجاد منطقه آزاد تجاری با کشورهای حوزه «خلیج فارس»، هماهنگی مقررات فنی و توسعه تجارت الکترونیک تاکید کرد. در این راستا پیشنهاد تنظیم مساله امضای توافقنامه تجاری چندجانبه ارائه شد.

در زمینه حمل و نقل و ترانزیت پیشنهاد اعمال تعرفه‌های مناسب در استفاده از کریدور حمل و نقل میانه، استفاده گسترده از مسیرهای چندوجهی موجود، افزایش پروازهای مستقیم با استفاده از اقدامات یارانه‌ای مطرح شد.

رئیس جمهور ازبکستان همچنین از شرکا خواست تا در پروژه راهبردی ساخت خط ریلی ترانس افغان که کشورهای خلیج فارس را در کوتاه‌ترین مسیر به آسیای مرکزی متصل می‌کند، مشارکت فعال داشته باشند.

حوزه مهم بعدی اکولوژی و تغییرات اقلیمی است. در این زمینه بر اهمیت تنظیم برنامه تحقیقاتی مشترک بین‌المللی بر پایه دانشگاه مطالعات محیط زیست و تغییرات اقلیمی آسیای مرکزی که در ازبکستان افتتاح می‌شود، تاکید شد.

میرضیایف با اشاره به ظرفیت‌های گردشگری پیشنهاد ایجاد فضای واحد گردشگری بدون روادید «خلیج فارس و آسیای مرکزی» و همچنین برگزاری نشست اپراتورهای گردشگری پیشرو در شهر «خیوه» که به عنوان پایتخت گردشگری دنیای اسلام در سال 2024 میلادی اعلام شد،  ارائه کرد.

علاوه بر این، به طور جداگانه موضوع مبارزه مشترک در چارچوب سازمان همکاری اسلامی با موارد مشاهده شده اسلام هراسی در جهان مورد بررسی قرار گرفت.

همچنین بر ضرورت تحکیم همکاری‌ها در مبارزه با تروریسم، افراط گرایی، رادیکالیسم و ​​قاچاق مواد مخدر و نیز حفاظت از جوانان در برابر گسترش این تهدیدات از طریق اینترنت و سایر کانال‌ها تاکید شد.

رئیس جمهور ازبکستان با اشاره به مسائل صلح در افغانستان اظهار داشت: مناطق ما باید فعال باشند و از تریبون‌های مهم، جامعه جهانی را به مشکلات افغانستان جلب کنند تا زندگی برای مردم افغانستان آسان شود.

میرضیایف در پایان سخنرانی خود ابراز اطمینان کرد که نتایج نشست تاریخی امروز برای ورود به مرحله جدید روابط چند جانبه بین مناطق آسیای مرکزی و خلیج فارس کمک خواهد بود.

در پایان این مراسم بیانیه مشترک به تصویب رسید.

شرکت کنندگان این نشست از پیشنهاد جمهوری ازبکستان در مورد برگزاری نشست بعدی سران در قالب «آسیای مرکزی و شورای همکاری خلیج فارس» در شهر «سمرقند» استقبال کردند.

پایان پیام/ح

منبع: فارس
شناسه خبر: 1374746

مهمترین اخبار ایران و جهان: