نیوز سیتی!
20 خرداد 1402 - 17:32

چکار کنیم ایران «پیر» نشود

آیا ایران در سال‌های آینده به یکی از کشورهای پیر جهان تبدیل می‌شود؟ دکتر نوذر نخعی استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم‌پزشکی کرمان به این سؤوال پاسخ می‌دهد.

خبرگزاری فارس – کرمان؛ مهسا حقانیت: آیا پرداختن به جمعیت ضرورت دارد؟ برای پیشگیری از پیری جمعیت ایران چه باید کرد؟ نوذر نخعی استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم‌پزشکی کرمان به این سؤوال‌ها پاسخ می‌دهد.

کره‌جنوبی و ایران رکوردار سرعت پیری

این استاد پزشکی اجتماعی می‌گوید: وقتی سرعت پیر شدن کشورها در دنیا از ۲۰۰۱۵ تا ۲۰۵۰ را بررسی می‌کنند، مشخص می‌شود، کره‌جنوبی و ایران سریع‌ترین سرعت پیری را دارند.

نخعی ادامه می‌دهد: بخشی از سرعت بالای پیرشدن جمعیت ایران به برنامه تنظیم خانواده و بخشی هم مربوط به تغییر و تبدیلات اجتماعی و نگرش‌های ذهنی افراد است.

وی می‌گوید: بعضی‌ها می‌گویند، وزارت بهداشت این کار را کرد و خودش هم بیاید مشکل جمعیت را جمع کند، اما شروع برنامه کنترل جمعیت شروع درستی بود، اما ادامه آن با این سرعت کار درستی نبود و حتی اگر وزارت بهداشت هم این برنامه را اجرا نمی‌کرد باز هم این پیرشدن جمعیت اتفاق می‌افتاد، البته قدری دیرتر.

۱۰ درصد ایرانی‌های سالمند هستند

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ۱۰ درصد جمعیت کشور سالمند بالای ۶۰ سال هستند، اضافه می‌کند: ۲۷ سال دیگر ۳۱ درصد سالمند در کشور داریم و هم‌اکنون فقط جمعیت سالمند ژاپن بالای ۳۰ درصد است.

اما حالا این سؤوال مطرح است که برای جلوگیری از سرعت سریع پیری در ایران چه باید کرد، نخعی با اشاره به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت می‌گوید: جوانی جمعیت باید از مسیر حمایت از خانواده برود.

وی با اشاره به اینکه ایران قدرت ۲۰ اقتصادی دنیاست، تصریح می‌کند: کشورهایی که معادل ما بودند و تسهیلاتی برای فرزندآوری دارند، موفق نبودند، مثلا روسیه سال‌های سال است که بحث‌های حمایتی و اقتصادی را برای فرزندآوری اجرا می‌کند، اما جواب نگرفته و ۱۸ درصد رشد منفی جمعیت دارد.

نخعی می‌افزاید: ژاپن و کره خودشان را فدا می‌کنند که یک زوج بچه‌دار شوند، اما موفق نشده‌اند و آنهایی که گفتند پول و امکانات می‌دهیم و وعده خود را عملی کردند، جواب نگرفتند، حالا ما که قول می‌دهیم و نمی‌توانیم به آن عمل کنیم، ببینید چه می‌شود، بنابراین باید به سمت بحث‌های نرم‌افزاری برویم.

تجربه خوب از زایمان زمینه‌ساز تمایل به بارداری دوباره

وی در تشریح برخی از اقدامات نرم‌افزاری برای افزایش تمایل به فرزندآوری بیان می‌کند: وقتی می‌خواهید احتمال بارداری بعدی را افزایش دهید باید تجربه زایمان قبلی بهتر باشد، اما وقتی دردل‌های مادران از زایمان را می‌شنوی متوجه می‌شوی خاطرات خوبی ندارند.

این استاد پزشکی اجتماعی می‌گوید: ۳۵ درصد از زنانی که در یک بیمارستان خصوصی زایمان کرده‌بودند گفته بودند اگر دوباره بخواهیم، زایمان کنیم به این بیمارستان نمی‌آییم، بنابراین باید بدانیم رضایت افراد از فرآیند بارداری و زایمان چگونه است.

زنان حمایت شوند، بچه‌دار می‌شوند

نوذری عنوان می‌کند: استان کرمان جزو استان‌های سوم و چهارم در مرگ ناشی از حوادث رانندگی است که باید دلیل این تصادفات مشخص و از بروز آن جلوگیری شود.

وی ادامه می‌دهد: ۵۶ درصد زنان قول می‌دهند اگر حمایت در هنگام بارداری، زایمان و بعد از زایمان داشته باشند باز هم فرزندی به‌دنیا می‌آورند.

 لزوم راه‌اندازی مهدکودک کنار محل کار مادران

نخعی راه‌اندازی مهدکودک در مراکز مختلف از جمله بیمارستان‌ها را امری جدی می‌داند و می‌گوید: وجود مهدکودک در کنار محل کار مادر از سندروم کم‌مادری پیشگیری می‌کند و جلوی آسیب‌هایی مانند طلاق و خلاهای عاطفی در آینده فرزندان را می‌گیرد.

وی ادامه می‌دهد: هر رفتاری که از دید جامعه ارزش نیست و یک سوء‌رفتار است، اگر می‌خواهید آن رفتار نادرست در جامعه کم شود، نگذارید، قباحت آن از بین برود.

پیشگیری از سقط های غیرمجاز نیازمند اقدامات کارآگاهی است

این استاد پزشکی اجتماعی عنوان می‌کند: نباید در رسانه‌ها به مسأله سقط جنین پرداخت، زیرا نرمالایز و عادی‌انگاری می‌شود و قباحت آن از بین می‌رود.

نوذری همچنین با انتقاد از بزرگنمایی آمار سقط جنین در کشور بدون ارائه مستندات پژوهشی می‌گوید: ما باید به جای ارائه یکسری آمار غیرواقعی به مردم آگاهی دهیم تا توانمندسازی انجام شود.

وی همچنین با اشاره به اینکه شکایت شخصی در زمینه سقط‌های غیرمجاز وجود ندارد، پیشگیری از سقط جنین را نیازمند اقدامات کارآگاهی می‌داند و می‌گوید: پلیس باید در این زمینه ورود کند.

این استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه می‌دهد: به‌نظر می‌رسد، بهورزان و مراقبان سلامت برای لزوم فرزندآوری قانع نشده‌اند و همین که به مراجعان خود نگویند این همه بچه می‌خواهی چه کار و نیز مانند گذشته که برای پیشگیری از بارداری تبلیغ می‌کردند، رفتار نکنند.

آمار نازایی در ایران با آمار جهانی می‌خواند

نخعی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال حمله‌های بیوتروریسم و تاثیر آن بر افزایش نازایی در ایران می‌گوید: ما بررسی کردیم در اکثر شهرستان‌های تابعه استان کرمان شیوع ناباروری بین ۱۲ تا ۱۵ درصد بود که این آمار معادل عدد موجود در دنیاست.

هم‌باشی قبل از ازدواج یکی از دلایل طلاق

وی با اشاره به این صحبت بعضی از جوانان که می‌گویند ما باید قبل از ازدواج با هم در ارتباط باشیم تا ببینیم به‌هم می‌خوریم یا خیر، متذکر می‌شود: هم‌باشی قبل از ازدواج یکی از عوامل طلاق است و این در حالی‌ست که خودآگاهی رمز اصلی موفقیت در خواستگاری است.

پایان پیام/۸۰۰۱۹/ب

منبع: فارس
شناسه خبر: 1275747

مهمترین اخبار ایران و جهان: