نیوز سیتی!
26 شهریور 1402 - 05:09

نیجر، مالی و بورکینافاسو ائتلاف نظامی تشکیل دادند

حاکمیت‌‌های نظامی سه کشور نیجر، بورکینافاسو و مالی یک پیمان امنیتی مشترک را امضا کردند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، شوراهای نظامی در سه کشور نیجر، مالی و بورکینافاسو در غرب آفریقا پیمان امنیتی مشترکی تحت عنوان «پیمان امنیتی ساحل صحرا» را امضا کرده و متعهد به کمک به یکدیگر در صورت بروز هر گونه شورش یا تجاوز خارجی علیه هر کدام از این سه کشور شدند.

به نوشته خبرگزاری «رویترز»، هر سه کشور با معضل مهار شبه نظامیان افراطگرای وابسته به القاعده و داعش درگیر و شاهد تنزل روابطشان با کشورهای همسایه و شرکای بین‌المللی به دلیل کودتاهای رخ داده در آنها بوده‌اند.

در پی وقوع کودتای اواخر ژوئیه در نیجر، «جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا» (اکواس) مقامات شورای نظامی که در این کشور مستقر شد را به مداخله نظامی تهدید کرد و در پی این تهدید، سران کشورهای مالی و بورکینافاسو متعهد به کمک به نیجر در صورت شروع این مداخله نظامی شدند.

به نوشته رویترز، در منشوری که این سه کشور برای ائتلاف نظامی خود موسوم به «ائتلاف نظامی ساحل صحرا» تصویب کردند آمده است: «هر گونه حمله علیه حاکمیت و تمامیت ارضی یک یا تعدادی بیشتری از طرفهای این پیمان به عنوان تجاوز علیه طرفهای دیگر در نظر گرفته خواهد شد.»

همچنین طبق سند این ائتلاف، کشورهای دیگر به صورت انفرادی یا دسته جمعی به کمک طرفی که مورد حمله قرار گرفته، از جمله با استفاده از نیروهای مسلح، خواهند رفت.

«آسیمی گویتا»، رهبر شورای نظامی کشور مالی در پستی در شبکه اجتمالی «ایکس»(توئیتر سابق) نوشت: «من با سران کشورهای بورکینا فاسو و نیجر منشور لیپتاکو-گورما را امضا و ائتلاف کشورهای ساحل صحرا را با هدف ایجاد یک چارچوب کمک دوجانبه و دفاعی دسته جمعی تشکیل دادیم.»

دولت‌های قبلی این سه کشور در سال 2017 تحت حمایت فرانسه ائتلافی را با چاد و موریتانی تحت عنوان «گروه پنج ساحل صحرا» با ادعای مقابله با گروه‌های افراطگر در منطقه تشکیل داده بودند.

کشور مالی بعد از وقوع کودتا در آن از این ائتلاف غیرفعال خارج شد و «محمد بازوم»، رئیس جمهور مخلوع نیجر ماه مه سال گذشته بعد از خروج مالی، این ائتلاف تشکیل شده توسط فرانسه را «مرده» اعلام کرد.

فرانسه از به رسمیت شناختن شوراهای نظامی در این سه کشور خودداری کرده است. روابط این سه کشور با پاریس در پی سرنگون شدن دولت های مورد حمایت فرانسه در آنها تیره شد.

پیشتر فرانسه در پی تحولات مرتبط با کودتا در مالی و بورکینافاسو، مجبور به خارج ساختن سربازانش از این دو کشور شد. شورای نظامی حاکم در نیجر نیز دستور به خارج شدن سفیر و سربازان فرانسوی از این کشور داده و پاریس در این کشور نیز در بن بست قرار گرفته است.

رسانه‌های بورکینافاسو، روز جمعه، 17 شهریور 1402، فاش کردند شماری از نیروهای ارتش این کشور برای انجام تمرینات مبارزه با تروریسم به نیجر اعزام شده‌اند و شورای نظامی بورکینافاسو طرحی را تصویب کرده که براساس آن، اجازه ارسال نیروهای نظامی به جمهوری نیجر داده می‌شود.

 بورکینافاسو و مالی که مانند نیجر توسط یک شورای نظامی اداره می‌شوند، در راستای حمایت از شورای نظامی نیجر در برابر جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا به نیامی -پایتخت نیجر- جنگنده فرستاده بودند.

تلویزیون ملی نیجر در این خصوص اعلام کرده بود که بورکینافاسو و مالی جنگنده‌هایی از نوع «سوپر توکانو» در پایتخت نیجر مستقر کرده‌اند.

کشور نیجر، چهارم مردادماه، شاهد کودتای نظامیان بود. «محمد بازوم» رئیس‌جمهور مخلوع نیجر به اتهام فساد به همراه همسر و پسرش در تاریخ ۲۶ ژوئیه توسط نیروهای گارد ریاست جمهوری از قدرت خلع شد.

پس از سرنگونی بازوم، شورای نظامی نیجر به رهبری «عبدالرحمن تچیانی» در این کشور قدرت گرفت. جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا «اکواس» تحت فشار فرانسه و آمریکا اعلام کردند چنانچه نیروهای نظامی نیجر، محمد بازوم را به قدرت بازنگردانند، کشورهای عضو این گروه در نیجر مداخله نظامی خواهند کرد. 

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1501147

مهمترین اخبار ایران و جهان: