نیوز سیتی!
20 شهریور 1402 - 13:12

بازار نوشت افزار کم رونق‌تر از سال‌های قبل/ گرانی اقلام دلیل اصلی

بجنورد- امسال وقتی سری به بازار زدیم شور سال های قبل را ندیدیم؛ گرانی اقلام مورد نیاز دانش آموزان این بازار را راکد کرده است و مسئولان بر تشدید نظارت ها تاکید دارند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: اصولاً شهریور را جزئی از تابستان نمی‌دانم چون بیشتر شباهت به مقدمه پاییز دارد. به خاطر اینکه با آمدنش بوی مهر را می‌آورد. بوی کاغذهای نوی مرتب چیده شده در قفسه کتابفروشی ها؛ بوی دفترهای رنگی رنگی متنوع پشت شیشه ویترین لوازم التحریری ها.

کوچک‌تر که بودم پدرم دستم را می‌گرفت، سوار موتورگازی اش می‌شدیم؛ مستقیم می‌رفتیم یک مغازه کتاب فروشی. تقریباً در مرکز شهر بود و انتظار می‌رفت از نظر قیمت، نسبت به همکارانش گران‌فروش تر باشد اما برخلاف تصور، هم اجناسش اجناس خوبی بود و هم قیمت‌هایش منصفانه‌تر بود.

همیشه هم مشتری‌ها درب مغازه اش را از جا می‌کندند. واقعاً می‌گویم؛ آنقدر مغازه شلوغ می‌شد که فروشنده در را از جایش در می‌آورد و گوشه‌ای می‌گذاشت.

۵ نفری پشت میز می‌ایستادند و تند تند اقلام مورد نیاز بچه‌ها را پایین می‌آوردند؛ چند نفر هم مسئول می‌شدند سریع هزینه‌ها را جمع بزنند تا مشتری معطل نشود. دور تا دور مغازه پر بود از جعبه‌های مداد رنگی، جامدادی‌های دخترانه و پسرانه، دفترهای سیمی و دفترهای معمولی و….

آخرین موردی که به چشم می‌خورد، کوله‌های پشتی بودند که از دیوار نزدیک سقف آویزان شده بودند و با درخواست والدین یا بچه‌ها فروشنده به نوبت پایین می‌آورد و اگر پسند نمی‌شد، دوباره به جایگاه قبلی برمی‌گشت. این روزها به بهانه خرید وسایل مدرسه برای خواهر کوچک‌ترم که به همان مغازه سر زدیم، دیگر از آن شلوغی و همهمه و شور و شوق حاکم بر فضای کتابفروشی خبری نبود.

فروشنده همان فروشنده بود، مغازه همان مغازه منتهی با اجناس جدید و متنوع‌تر. اما خبری از مشتری‌های پر و پا قرص نبود. خبری از بچه‌های قد و نیم قد که با دستشان شیشه میز را می‌گرفتند و چانه را به لبه آن تکیه می‌دادند و با چشمانی گرد به دفتر و مدادهای رو به روی‌شان نگاه می‌کردند، نبود.

بازار نوشت افزار کم رونق‌تر از سال‌های قبل/ گرانی اقلام دلیل اصلی

گویا بازار لوازم التحریر در سال‌های دانش آموزی ما رونق بیشتری داشت. شاید الان خانواده‌ها ترجیح می‌دهند خریدهایشان را آنلاین انجام دهند و این خلوتی گواه این ماجراست. شاید هم واقعاً دانش آموزان شور و شوق خاصی برای شروع سال جدید تحصیلی ندارند که بعید به نظر می‌رسد!

نگاهی به قیمت‌ها / ‏‬ خریدها به صرفه شده است

نگاهی به قیمت‌ها انداختم، هر مداد حدود ۱۲ هزار تومان، دفترهای معمولی از ۴۵ هزار تومان به بالا و دفترهای سیمی بالای ۷۰ هزار تومان، جامدادی‌ها هم از ۸۰ هزار تومان شروع می‌شد.

با یک حساب سرانگشتی تصمیم گرفتم از سر و ته لیست سفارشی خواهرم بزنم و از بعضی موارد فاکتور بگیرم.

از آقای مرتضوی، فروشنده لوازم التحریری از وضعیت این روزهای بازارش پرسیدم؛ او گفت: ۱۰ روز بیشتر به شروع مهرماه باقی نمانده اما همان‌طور که می‌بینید فروشمان رونق زیادی ندارد و وضعیت تعریفی نیست.

وی افزود: افزایش قیمت‌ها دیگر به خانواده‌ها اجازه نمی‌دهد با خیال راحت دست فرزندشان را بگیرند و با دست باز خرید کنند و فقط به ضروریات اکتفا می‌کنند.

بازار نوشت افزار کم رونق‌تر از سال‌های قبل/ گرانی اقلام دلیل اصلی

آقای مرتضوی ادامه داد: حق دارند خانواده‌ها؛ شما حساب کنید هزینه ۵ مداد معمولی، ۵ دفتر، یک کوله پشتی، یک جامدادی و یک بسته مداد رنگی و چند عدد خودکار حدود یک میلیون تومان می‌شود.

راستی قیمت کوله پشتی ها را نگاه نکرده بودم. سرم را بالا آورده و دور تا دور نگاهی به کوله‌ها انداختم. قیمت یک کوله مناسب از ۴۵۰ هزار تومان شروع شده و تا یک میلیون و خورده‌ای ادامه داشت. به قول فروشنده خریدهای ضروری را انجام دادم و سعی کردم بین همین اقلام، به صرفه ترین‌ها را انتخاب کنم.

‏‬ لوازم ایرانی گران‌تر از خارجی

مریم سبحانی، مادر یک دانش آموز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: هزینه لوازم تحریر ضروری هر یک از فرزندان چیزی حدود یک میلیون تومان تمام می‌شود. خانواده‌هایی که چند دانش آموز دارند واقعاً فشار زیادی را در این ایام متحمل می‌شوند.

وی افزود: این هزینه‌ها به کنار؛ هزینه لباس فرم، سرویس مدرسه، یک جفت کفش و دیگر مایحتاج یک دانش آموز را هم به آن اضافه کنید.

سبحانی بیان داشت: ما دوست داریم طرح‌های ایرانی و تولیدات ایرانی برای بچه‌ها بخریم اما وقتی مقایسه می‌کنیم می‌بینیم هزینه طرح‌های ایرانی گران‌تر از خارجی‌ها است؛ بماند که بعضاً بچه‌ها علاقه‌ای به طرح‌های ایرانی نشان نمی‌دهند.

این مادر گفت: این علاقه نداشتن هم بخاطر سبک زندگی و خوراک رسانه‌ای بچه‌ها است که بیشتر دوست دار شخصیت‌های کارتونی خارجی هستند تا طرح و نقش‌های ایرانی.

افزایش قیمت کاغذ باعث رشد ۶۰ درصدی قیمت دفترها شده و بقیه اقلام هم حدود ۲۵ درصد افزایش قیمت داشته اند. علت، همین گرانی و وضعیت نابسامان بازار است وگرنه هیچ پدر و مادری نمی‌خواهد شرمنده فرزندش باشد و دوست دارد نیازها و خواسته‌هایش را برآورده کند.

نظارت‌ها بر بازار لوازم التحریر افزایش یافته است

علی وفاخواه، معاون بازرسی و حمایت از حقوق مصرف کنندگان اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در این خصوص در جمع اصحاب رسانه اظهار داشت: نظارت‌ها بر بازار مایحتاج خانواده‌ها در آستانه بازگشایی مدارس شدت یافته و ۱۳ تیم از بازرسان بر این بازار نظارت دارند.

وی افزود: ۶ تیم بازرسی در بجنورد و ۷ تیم در سایر شهرهای استان بر نحوه عرضه مایحتاج خانواده‌ها در آستانه بازگشایی مدارس نظارت می‌کنند.

بازار نوشت افزار کم رونق‌تر از سال‌های قبل/ گرانی اقلام دلیل اصلی

وفاخواه گفت: قیمت کالا، صدور فاکتور فروش، اعمال درصدهای سود قانونی و رعایت قوانین و مقررات صنفی و تعزیراتی در این بازرسی‌ها مورد تاکید است.

معاون بازرسی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی افزود: نحوه عرضه اقلام از قبیل کیف، کفش، نوشت افزار، پوشاک و روپوش مدارس مورد بازرسی و نظارت قرار می‌گیرد و بر این اساس تمامی واحدهای صنفی مکلف به درج قیمت بر روی کالاها هستند.

وی ادامه داد: از مردم انتظار می‌رود در صورت مشاهده هرگونه تخلف از جمله کم فروشی، گران فروشی، عدم درج قیمت و عدم صدور فاکتور را از طریق سامانه ۱۲۴ گزارش دهند.

وفاخواه بیان کرد: اجرای طرح نظارت ویژه بر فروش و توزیع اقلام مصرفی و لوازم‌التحریر با حضور بازرسان ویژه اداره صنعت، معدن و تجارت و اتاق اصناف، کارشناسان تعزیرات حکومتی، آموزش پرورش و اتحادیه صنفی در حال اجرا است و این طرح تا پایان شهریورماه جاری ادامه دارد.

امید است این گشت‌ها، بازرسی‌ها و حمایت‌ها ثمری در ساماندهی بازار آشفته و رنگارنگ از منظر قیمتی لوازم‌التحریر داشته باشد وگرنه وضعیت همچنان بر پاشنه گرانی خواهد چرخید.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1494441

مهمترین اخبار ایران و جهان: