با تشکیل تعاونی زعفران کاران، کشاورزان خودشان مدیریت محصول را در دست میگیرند و زمینه ارتباط کشاورزان با صادرکنندگان نیز مهیا میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از سروستان، بعد از ابلاغ آئین نامه اجرایی قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی و تأکید آن بر واگذاری وظایف تجارت اعم از صادرات، واردات و تنظیم بازار داخلی محصولات و کالاهای اساسی زراعی، باغی و گیاهان دارویی (شامل گندم، برنج، جو و…) به وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت های مختلفی بر عهده این سازمان گذاشته شد که شاید در این مدت کوتاه بررسی عملکرد این سازمان کار سنجیده ای نباشد چون به هر حال هر زمان که قانونی جدید وضع می شود به طبع باید مدت زمانی از اجرای آن بگذرد تا بتوان عادلانه قضاوت کرد.
با توجه به ورود به سال جدید و همچنین گذشته 4 ماه از این قانون و همچنین در نظر گرفتن این موضوع که شهرستان سروستان یکی از شهرستانهایی است که عمده فعالیت مردم و اقتصادش بر پایه کشاورزی و دامداری است با رئیس اداره جهاد کشاورزی سروستان به گفتگو پرداختیم.
در این گفتگو، ابتدا سوالات از پسته، محصول ویژه شهرستان، که مدت زمانی است باعث رونق اقتصادی شهرستان شده است و مشکلات مربوط به تولید آن هرچند ناچیز نیز میتواند نگران کننده باشد، شروع شد.
رئیس جهاد کشاورزی سروستان با توجه به این سوال که سرمازدگی های چند روز اخیر علی رغم توصیه های پیشگیرانه ارائه شده به کشاورزان، چه میزان خساراتی را در بر داشته است گفت: طی اطلاعیه که صادر شد و بروز سرما را به همه باغدارها هشدار دادیم برخی از آنها این هشدارها را جدی گرفتند ولی سرما به حدی بود که از دست آنها کاری ساخته نبود و برخی از باغدارها حتی آنهایی که تجربه چندین ساله داشتند نسبت به این هشدارها بی توجهی کردند و متاسفانه تا حدودی با مشکل سرمازدگی رو به رو شدند.
محمدصادق فانی ادامه داد: امسال این مسئله در اوایل فروردین اتفاق افتاد که نسبت به زمان مشابه سال قبل 10 روز زودتر بود، سال قبل 16 فروردین بود و امسال از 6 فروردین شروع شد که با توجه به اینکه پسته انواع مختلفی دارد بعضی از شکوفه ها باز نشده بود، و این جای امیدواری داشت، یعنی اینطور حساب کنیم از نظر خسارت امسال وضعیت بهتری نسبت به پارسال داشتیم ولی قابل مقایسه با سال قبل نیست.
وی با اشاره به اینکه نمی توانیم میزان خسارت های امسال را پیش بینی کنیم افزود: امسال با توجه به برداشتهای سال قبل که سال پر باری داشتیم سال استراحت درخت ها و کم بار هست و خدا را شکر خسارت آنچنانی ندارشتیم ولی مشکلی که وجود دارد و کارشناسان ما ارزیابی کردند سرما زدگی برهای نر هست که سردی هوا جلوی گرده افشانی آنها را گرفته و باید گرده افشانی به صورت مصنوعی داشته باشیم که ممکن است باز هم برخی از باغدارها این موضوع را جدی نگیرند، اما روی هم رفته احتمالا حدود ۲۰ درصد نسبت به سالهای کم بار، کاهش محصول داشته باشیم.
رئیس جهاد کشاورزی سروستان با اشاره به وضعیت روند احداث ایستگاه تحقیقاتی پسته گفت: از سالهای قبل جهاد کشاورزی تقاضا داشت که ایستگاه تحقیقاتی پسته در سروستان احداث بشود و پیگیریها انجام شده بود تا اینکه در دهه فجر و با حضور رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان و نماینده شهرستان، این موضوع مطرح شد و در این جلسه مصوب شد و بنا بر این شد که این پیشنهاد به کمیسیون کشاورزی مجلس داده و استارت اولیه و زیربنایی آن زده شود.
راهاندازی ایستگاه تحقیقاتی پسته زمانبر است
راهاندازی ایستگاه تحقیقاتی پسته زمانبر استراهاندازی ایستگاه تحقیقاتی پسته زمانبر استفانی با اشاره به اینکه این پروسه به مدت زمان زیادی نیاز دارد، اظهار داشت: ما در ابتدا جانمایی این ایستگاه تحقیقاتی را پیش رو داریم که متخصص هایی باید بیایند و بهترین و مناسب ترین مکان را در نظر بگیرند و بعد از آن تاسیسات و زیر بنای کار ساخته بشود و به مرور با تامین نیرو شروع به کار کنیم که نیاز به مدت زمان زیادی برای انجام این مراحل است و امیدوارم طی مصوبه ای که داشتیم هرچه زودتر عملیات این پروژه آغاز شود.
وی به سوالی در رابطه با میزان کشت زعفران در سطح شهرستان و همچنین تدابیر اندیشه شده در خصوص صادرات این محصول جدید در سروستان، اینگونه پاسخ گفت: کشت زعفران به عنوان یک گیاه دارویی و با ارزش،که به آب کمی نیاز دارد و با آب هوای منطقه ما و سازگاری دارد، چند سالی هست که در سروستان شروع شده و با توجه به نوپا بودن این محصول در شهرستان، تا به حال سطح زیر کشت آن به ۱۳۰ هکتار رسیده است، البته ما قطعه های 6 و 10 هکتاری زیر کشت هم داریم که در سال آینده به ثمر می نشیند.
رئیس جهاد کشاورزی سروستان بیان کرد: با توجه به نیاز آبی کم این محصول باید گفت در واقع اصلا این طور نیست که به آب نیاز نداشته باشد، بلکه نسبت به بقیه محصولات کم آب بر هست و برنامه ریزی برای بیشتر شدن سطح زیر کشت و کیفیت محصول صورت گرفته است، چون طبق برآوردهای ما از نظر عملکرد و کیفیت زعفران نسبت به کیفیت آن در بعضی از شهرستانهای اطراف خیلی بهتر بوده و پیشبینی میکنیم که در چند سال آینده این سفره پر برکت را افزایش دهیم.
فانی با بیان اینکه سرمایه اولیه کشت زعفران زیاد است و مثل گندم و جو نیست که با چند میلیون بتوانیم سطح قابل ملاحظه ای را زیر کشت ببریم، ادامه داد: بعضی از کشاورزی ما علاقمند هستند که این کار را انجام بدهند و توانستند از طریق صندوق کارآفرینی امید و بنیاد برکت تسهیلاتی را دریافت کنند و ما امیدواریم که بنیاد برکت و صندوق کارآفرینی امید در سالهای آینده نیز تسهیلاتی در اختیار کشاورزان قرار بدهند تا بتوانیم سطح کشت این محصول ارزشمند را افزایش دهیم.
راهاندازی تعاونی زعفران کاران در سروستان
راهاندازی تعاونی زعفران کاران در سروستانراهاندازی تعاونی زعفران کاران در سروستانوی افزود: سال قبل مشکلی که به وجود آمد این بود که زمان برداشت زعفران قیمت آن خیلی افت کرد و خریدار خوبی برای محصولات نداشتیم و کشاورزان ما مجبور بودند که آن را به صورت کیلویی بفروشند و وقتی که کیلویی فروخته میشود افرادی به صورت دلال وارد بازار میشوند؛ مثلا پارسال هر کیلو زعفران بین ۷ تا۸ میلیون فروش رفته بوده و به فاصله یک ماه بعد حدود ۱۸ میلیون قیمتگذاری شده بود و همین اتفاق باعث شد این موضوع را در کمیسیون مجلس بررسی بشود و مصوبه گرفتیم که وضعیت تولید زعفران را برآورد کنیم و بتوانیم تعاونی زعفران کاران تشکیل بدهیم که کشاورزان، خودشان مدیریت کنند و تعاونی روستایی به عنوان متولی بتواند زمان برداشت ، این محصول را از کشاورز بخرد.
رئیس جهاد کشاورزی سروستان با اشاره به اینکه تولید و صادرات دو مقوله جدا هستند و تولیدکننده نمیتواند صادرکننده هم باشد، گفت: ما تا به حال صادرات زعفران نداشتیم چون محصول جدیدی در سطح شهرستان است و هنوز زیرساخت های لازم را نداریم ولی امیدواریم با مصوبه ای که از سوی کمیسیون مجلس گرفتیم، راه برای تولید، بسته بندی و صادرات محصولات باز بشود و افرادی که تمایل به انجام این کار دارند در کنار کشاورزان شروع به کار کنند تا شاهد نتایجی خوبی از زحمات این عزیزان باشیم.
دولت گندم مورد نیاز را تامین میکند و جای هیچ نگرانی نیست
دولت گندم مورد نیاز را تامین میکند و جای هیچ نگرانی نیستدولت گندم مورد نیاز را تامین میکند و جای هیچ نگرانی نیستبا توجه به مسئولیت جدید سازمان جهاد کشاورزی در خصوص نظارت های انجام شده مخصوص در حوزه آرد و نان که قوت غالب مردم شهرستان است و برخی از کیفیت نان مصرفی متعرض هستند فانی در پاسخ به موضوع گفت: در بررسی های صورت گرفته ، نان سروستان به نسبت شهرستانهای اطراف کیفیت بسیار خوبی دارد و شاید این سطح توقع مردم است که کیفیت بهتری را مطالبه می کند و حق دارند نسبت به جایی که در آن زندگی می کنند و آن را میسنجند و البته کاستیهایی هم وجود دارد، بعد از اینکه آرد و نان به جهاد کشاورزی واگذار شد، نظارت ها را شروع کردیم.
فانی افزود: اینجا موضوع بهداشت هم مطرح است که با همکاری شبکه بهداشت نانوایی ها را کنترل میکنیم، در قسمت کمفروشی نیز بازرسان پیگیر هستند که از طریق بسیج اصناف 9 نفر و 4 نفر نیز نیروی خود سازمان فعالیت میکنند و در همین راستا برای کنترل کیفت و کمیت، از کارشناسان نیز استفاده میکنیم.
وی با اشاره به اینکه نانوایی هایی داریم که سهمیه 400 کیسه آرد دارند و برخی نانوایی ها سهمیه 120 کیسه دارند که با توجه به نوع پخت و مکانی که قرار دارند و همچنین کیفیت و رضایت مردم این میزان سهمیه به آن ها داده می شود، ادامه داد: البته باید در نظر داشت که برخی موارد برای مسئولین نانوایی این میزان از سهمیه، صرفه و توجیه اقتصادی ندارد و میتوان گفت عوامل زیادی در این روند دخیل هستند ولی ما سعی داریم که با نظارت های دقیق و منصفانه این خواسته به حق مردم را جوابگو باشیم.
رئیس جهاد کشاورزی در پاسخ به مسئله مهمی که به خصوص در سال گذشته در رابطه با کمبود نهاده های دامی به وجود آمد و باعث ضرر و زیان بسیاری از دامدارن شد، اظهار داشت: این موضوع یک مسئله کشوری هست و شهرستان ها فقط میتوانند اظهارنظر کنند که چه کاری میتوانند انجام بدهند، ضمن اینکه نهاده ها که شامل خوراک پرندگان هم میشود، دولت به صورت 100 درصد پرداخت کرد و اجازه نداد این قشر دچار مشکل بشوند.
فانی ادامه داد: در خصوص دامدارها نیز کارهایی انجام شده مثل صدور دامدار کارت که از طریق بانک کشاورزی تا سقف 50 میلیون تومان به دامداران پرداخت شد و ما سعی میکنیم با توجه به هزینه هایی که دامدارن متحمل می شوند برای تولید گوشت و لبنیات به همان میزان تعادل در فروش محصول داشته باشند و تولید کننده و مصرف کننده متضرر نشوند.
وی در خصوص عید نوروز و ماه رمضان که از نظر کمبود مواد غذایی برای مردم نگرانی هایی به وجود می آید نیز گفت: شاید سالهای پیش مردم برای خرید اجناسی مثل برنج، روغن، گوشت، شکر در صف بودند اما ما علاوه بر اینکه نظارت ها بر بازار را زیاد کردیم سعی کردیم اجناس ضروری در دسترس مردم باشد و مردم در این مدت شاهد بودند که مغازه و فروشگاه های زیادی در سطح شهر بودند که این اجناس را میفروختند و هر زمان که اراده میکردند در دسترسشان بود.
رئیس جهاد کشاورزی ادامه داد: بازرسان ما مدام فروشندگان و افراد متخلف را زیر نظر داردند و با سرکشی های مداوم آنها آرامش خوبی را در بازارهای شهر و حتی بخش و روستاها، شاهد هستیم چون هر تخلفی ظلم در حق مردم محسوب می شود و ما این موضوع را نمی پذیریم.
فانی اظهار داشت: از مزرعه تا سفره با جهاد کشاورزی است، یعنی همان قدر که مصرفکننده باید راضی باشد نباید در حق تولید کننده نیز ظلم و اجحاف شود و این موضوعی است که به جد پیگیر آن هستیم.
در کشورهای توسعه یافـته، بخـش کشـاورزی از سوی بخش صنعت، کاملاً حمایت مـیشـود، ولـی در کشـورهای در حـال توسـعه، ایـن بخـش کشـاورزی اسـت کـه تـا انـدازه ای کاستیهای بخش صنعت را جبـران مـیکـند و ما همچنان امیدواریم که این دو بخش در کنار هم و متحد، آینده ای روشن برای مردم رقم بزنند.
انتهای پیام/ س
شناسه خبر: 220843