نیوز سیتی!
25 دی 1401 - 17:15

تلاش اندیشکده آمریکایی برای تحریک زنان به حضور خیابانی

اهداف اندیشکده «تحقیقات سیاست خارجی» از نشست خود تاکید بر نقش زنان برای انقلاب در ایران، ارزیابی جنبش‌های زنانه جهت براندازی و تاکید بر تفاوت نسلی و بهره‌برداری از آن است.

روایت روز؛‌ اندیشکده - موسسه فراجناحی «تحقیقات سیاست خارجی» که ماموریت خود را بررسی چالش‌های امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکا تعریف کرده است، در نشستی[1] به بررسی نتیجه تحقیقات دکتر شیرین سعیدی پیرامون تغییرات مسیر شهروندی برای زنان ایران و نقش آنان در اعتراضات اخیر کشور پرداخت. پروفسور شیرین سعیدی که استاد علوم سیاسی در دانشگاه آرکانزاس و رئیس مرکز خاور میانه این دانشگاه است در این نشست[2] راهکارهایی برای بهره‌برداری از شرایط فعلی کشور ارائه می‌دهد.


این مطلب، صرفاً جهت اطلاعِ مخاطبان، نخبگان، اساتید، دانشجویان، تصمیم‌سازان و تصمیم‌‌گیران جهت اطلاع از نگاه اندیشکده‌های غربی ترجمه شده و منعکس‌کننده‌ مواضع و دیدگاه‌های خبرگزاری فارس نیست.


سعیدی، پس از اتمام تحصیلاتش در دانشگاه کمبریج به ایران بازگشت و دو سال در ایران زندگی کرد. او در ایران مشغول کار بود. در دانشگاه تهران تدریس می‌کرد. در این دوره، نیمی از کتاب «زنان و جمهوری اسلامی: چگونگی تاثیرگذاری شهروندیِ جنسیت‌زده بر حکومت در ایران» را نوشت. او معتقد است اینکه به سفرهای میدانی کوتاه مدت بروید با اینکه در ایران زندگی کنید و با زندگی روزمره در تماس باشید، با هم بسیار تفاوت دارند. وی در همین نشست اعلام کرد دیگر نمی‌تواند به ایران بازگردد.


هدف مطالعه: «زنان غیرنخبه»

خانم سعیدی در مطالعات خود به بررسی وضع «زنان غیر نخبه» پرداخته است. منظور وی از زنان غیر نخبه، زنانی هستند که با هیچ تشکیلات سازمان یافته فمنیستی ارتباط ندارند و بخشی از حکومت نیز نیستند. او به ادعای خود به مدت ۱۰ سال در داخل ایران کار میدانی کرده و کتابی نوشته و در آن تاریخچه فعالیت‌های زنان چپگرا، سکولار و اسلامگرا را در کنار هم قرار و با زندانیان سیاسی سابق در میان ایرانیان مقیم خارج از کشور مصاحبه انجام داده است.

هدف جنبش‌های زنانه تغییر سبک حکمرانی است

سعیدی یک تلقی بنیادی را زیر سوال می‌برد: در ایران مقوله‌ای به نام «شهروندی» وجود ندارد زیرا در ایران دموکراسی وجود ندارد و در نتیجه «شهروندی» نیز وجود ندارد. سعیدی استدلال می‌کند که در ایران یک شکل بسیار جدی از شهروندی وجود دارد که به صورت بالقوه یک شهروندی تحول‌گرا است. او مدعی است یکی از ویژگی های جمهوری اسلامی این است که حکومت غالباً مجبور بوده است دنباله روی رهبری زنان در جامعه باشد. یکی از یافته‌های کتاب من نیز همین نکته است. او مدعی است نوعی «فمینیسیم حکومتی» در ایران وجود دارد و از دوران انتخابات جنجالی ریاست جمهوری سال ۸۸، به دنبال «شهروندی نئولیبرالی» بوده‌اند. سعیدی هدف این جنبش‌های سازمان یافته حقوق زنان را تغییر سیاست و سبک حکمرانی حاکمیت معرفی می‌کند.

 زنان عامل پیش‌برنده انقلاب‌ها

در این نشست با تشویق زنان به کنشگری تاکید می‌شود که موضوع جنسیت، در خیزش‌های منطقه خاورمیانه مسئله مهمی است و زنان، عاملی مستقل هستند و این جنبش‌های اجتماعی و انقلاب‌ها را پیش می‌برند. همچنین کارشناسان این نشست تلاش می‌کنند تا جنبش را از ابتدا زنانه جلوه دهند و تاکید دارند: اکثر خیزش‌هایی که در منطقه شاهد آن بوده‌ایم با فوت یک مرد جوان، جرقه شروع آنها زده شده اما در ایران، برای نخستین بار در منطقه می‌بینیم که عامل و جرقه شروع تظاهرات در منطقه، کشته شدن یک زن در بازداشت پلیس بوده است.

تفاوت نسلی، محلی برای بهره‌برداری

سعیدی حضور مردان در کنار زنان را یک تحول انقلابی می‌داند و معتقد است به «نقطه بدون بازگشت» رسیده‌ایم و وضعیت دیگر به گذشته باز نمی‌گردد. او بر پیشنهاد «اصلاحات قانونی» و «تغییرات زیاد» تاکید می‌کند. او القا می‌کند که معترضین دیگر «جمهوری اسلامی» را نمی‌خواهند و خواستار تغییر هستند. سعیدی اقدامات معترضین را کافی نمی‌داند و خواستار افزایش تنوع افراد حاضر در تظاهرات و استمرار تظاهرات خیابانی به صورت هر روز می‌شود! او با اصرار بر وجود شکاف در نسل جدید و قدیم در ایران و صحبت از بازگشت نظام سلطنتی و پهلوی این طور القا می‌کند که نسل جوان می‌گوید می‌خواهیم این حکومت برود و برایشان مهم نیست که چه کسی جایگزین آنها شود.

اندیشکده «تحقیقات سیاست خارجی» با هدف تقویت امنیت ملی و ارتقاء سیاست خارجی آمریکا مشغول به فعالیت است و با برقراری چنین نشستی تلاش دارد وضعیت فعلی ایران را ارزیابی و راه‌کارهایی برای دولت ایالات متحده ارائه دهد. تاکید بر نقش زنان برای انقلاب در ایران، ارزیابی جنبش‌های زنانه جهت تغییر رژیم و تاکید بر تفاوت نسلی و بهره‌برداری از آن برای اهداف اعلام شده در متن بخشی از نشست یک ساعته این اندیشکده بود. براندازی جمهوری اسلامی و تزریق سیاست‌های نئولیبرال در حوزه اجتماعی برای جامعه ایران، خروجی این نشست بود که ذیل پرونده «خاورمیانه» این اندیشکده برگزار شد.


[1]-https://www.fpri.org/event/2022/protests-in-iran-and-the-future-of-the-islamic-republic/

[2]-https://www.youtube.com/watch?v=MwFcx8Q7UIU

پایان پیام/.

منبع: فارس
شناسه خبر: 978787

مهمترین اخبار ایران و جهان: