نیوز سیتی!
25 اردیبهشت 1402 - 12:39

هدایت مهم‌ترین نعمت خداوند بعد از حیات است

کرج- نماینده ولی فقیه در البرز گفت: بعد از نعمت حیات مهم‌ترین نعمتی که خدا به انسان داده نعمت هدایت است.

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سید محمدمهدی حسینی‌همدانی پیش از ظهر دوشنبه در جلسه شرح دعای ۴۹ صحیفه سجادیه با اشاره به فراز «کُلُّ ذَلِکَ إِنْعَاماً وَ تَطَوُّلًا مِنْکَ، وَ فِی جَمِیعِهِ انْهِمَاکاً مِنِّی عَلَی مَعَاصِیکَ، لَمْ تَمْنَعْکَ إِسَاءَتِی عَنْ إِتْمَامِ إِحْسَانِکَ، وَ لَا حَجَرَنِی ذَلِکَ عَنِ ارْتِکَابِ مَسَاخِطِکَ، لَا تُسْأَلُ عَمَّا تَفْعَلُ» اظهار کرد: در این فراز عرض می‌کند که همه این‌ها از روی نعمت‌دهی و احسان تو بود و من در عین غرق بودن در تمام این مواهب که من هرچه به تو حسن ظن داشتم تو همه را انجام دادی و هر چه زمین خوردم تو مرا بلند کردی ولی من در همان حال، غرق در معاصی بودم و تو نسبت به نافرمانی‌های من هیچ اقدامی نکردی و من زشتی کردم اما تو احسانت را ناتمام نگذاشتی. من بدی می‌کردم تو خوبی‌ات را تکمیل می‌کردی؛ و این احسان تو من را از ارتکاب کارهایی که باعث خشم و سخط تو می‌شد دور نکرد؛ و تو مورد بازخواست قرار نمی‌گیری ازآنچه انجام می‌دهی.

وی بیان کرد: فضای کلی این بخش دارد به ما چه می‌گوید؟ دارد ما را متوجه احسان خدای تعالی نسبت به بندگان می‌کند. خداوند نعم خودش را در اختیار انسان قرار داد. همه نعمت‌ها هرچه به ما می‌رسد از طرف خداست. هرچه در عالم به شما می‌رسد نعمت است و نعمت از جانب خدای تعالی است. آیه ۵۳ سوره مبارکه نحل «وَ ما بِکُمْ مِنْ نِعْمَهٍ فَمِنَ اللَّهِ».

نماینده ولی فقیه در استان البرز تصریح کرد: حتی اگر شما به دیگری احسان می‌کنید یا کسی به شما احسان می‌کند همه این‌ها مظهر احسان خداست؛ یعنی کسی که اهل احسان است دارد خدا را جلوه می‌دهد. نمونه‌ای از احسان خداست نسبت به دیگران.

نمی‌توانی نعمت‌ها را بشماری

وی خاطرنشان کرد: آیه ۳۴ سوره ابراهیم فرمود: «وَ آتاکُمْ مِنْ کُلِّ ما سَأَلْتُمُوهُ وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لا تُحْصُوها إِنَّ الْإِنْسانَ لَظَلُومٌ کَفَّارٌ» و از هر چیزی که از او خواستید، به شما داد؛ و اگر نعمت‌های خدا را بشمارید، هرگز آن‌ها را شماره نتوانید کرد! انسان، ستمگر و ناسپاس است! همین نعمت‌هایی که خدا به شما داده را بشمارید نمی‌توانید.

آیت‌الله حسینی‌همدانی گفت: امیرالمؤمنین سلام‌الله‌علیه در عبارتی دارند «وَ لَا یُحْصِی نَعْمَاءَهُ الْعَادُّونَ» نمی‌توانند شماره کنندگان نعمت‌های خدای تعالی را شمارش کنند. قابل‌شمارش نیست.

وی اظهار کرد: فرمود اگر تمام آب دریاها بشود مرکب و تمام درخت‌ها بشود قلم و برگ درختان بشود ورق و جن و انس و ملک بشوند نویسنده که نعمت‌های خدا را شمارش کنند این‌ها تمام می‌شود اما نعمت‌ها باقی است.

نماینده ولی فقیه در استان البرز بیان کرد: یک سری از نعمت‌ها دائم در اختیار ماست؛ می‌بینیم اما توجه نداریم. وقتی گرفته می‌شود متوجه می‌شویم. اگر مثلاً سه ثانیه حافظه از شما گرفته شود راهی را که ۲۰ سال داری می‌روی و می‌آیی نمی‌شناسی و گم می‌کنی. کسانی که آلزایمر می‌گیرند را ندیدید؟ یک ویروس سرماخوردگی بیاید آب از همه‌جا راه می‌افتد. وبا می‌گیرد باید برایش لگن بگذارند. فهم یکی از نعمت‌هاست چیزهایی که در بدن ماست فراوان است.

تا نعمت را از دست ندهیم قدرش را نمی‌دانیم

وی تصریح کرد: امیرالمؤمنین در سفارشش به کمیل فرمود: ای کمیل تو هیچ‌گاه از نعمت و عافیت خداوند عزوجل بی‌بهره نیستی. پس در هیچ حال از ستایش و تمجید و تسبیح و تقدیس و شکر خدا دست برندار.

آیت‌الله حسینی‌همدانی خاطرنشان کرد: در طول شبانه‌روز چقدر به یاد خدا هستید؟ غیر از نماز. در نماز که البته کلاً ما خدا را یادمان می‌رود. متأسفانه ما تا نعمت را از دست ندهیم قدرش را نمی‌دانیم. از دست که می‌دهیم می‌فهمیم نعمت بود. فرصت‌ها و زمان‌هایی که در اختیار داریم، عمری که دارد لحظه‌به‌لحظه از دست می‌رود؛ مثلاً اگر بگوییم برای یک ساعت یک سکه بهار آزادی قیمت هست بعضی‌ها در همین یک ساعت یک عالمه درآمد کسب می‌کنند. یا یک‌ساعتی که در مثلاً پای گوشی سکه سوزاندید؛ ببینید هرروز چند سکه به باد می‌دهید.

وی گفت: بعضی از علمای اخلاق این‌طور تعبیر می‌کنند که فرض کنید روز قیامت شده برای هرروز هرکدام از ما ۲۴ جعبه گذاشتند. کسی که ۷۰ سال یا ۸۰ سال عمر کرده ۸۰ سال روزانه از این جعبه‌ها برای او گذاشتند. جعبه اول خالی، جعبه دوم خالی، جعبه سوم و جعبه چهارم خروپف. همین‌طور ۲۴ ساعت چقدر پوچ داریم.

امام جمعه کرج اظهار کرد: همین درس اخلاق نعمت است. ۱۰ سال هم هست دارد انجام می‌شود. چقدر این شهر بی‌انصافی و کم‌لطفی کردند نسبت به خود این درس. بگویند گوینده روسیاه عالم! بیا مطلب یاد بگیر برو. بعد هم می‌گویند این شهر خیلی عجیب است یک درس اخلاق ندارد! عرض کردم که من این‌ها را برای خودم میگویم بلند میگویم شما هم بشنوید.

وی بیان کرد: تا نعمت از دست نرود قدرش را نمی‌دانیم. امام حسن علیه‌السلام فرمودند: نعمت‌ها تا هستند ناشناخته‌اند همین‌که رفتند قدرشان شناخته می‌شود. سلامتی، جوانی، فکر و فهم و اندیشه، ثروت و مال جایگاه و مقام؛ بعضی‌ها با مقامشان گرفتاری‌ها حل می‌کنند.

تعابیر خاص روایات درباره نعمت‌ها

آیت‌الله حسینی‌همدانی تصریح کرد: تعبیر روایت‌ها هم خاص است درباره نعمت‌ها مثلاً امیرالمؤمنین فرمود مواظب باشید که نعمت رم نکند، فرار نکند، زیرا هر گریخته‌ای بازنمی‌گردد. امروز فرصت داشتی کار خیر کنی اگر انجام ندادی رفته و دیگر هرچه بگردی پیدایش نمی‌کنی. تعبیر رم کردن را آورده.

وی خاطرنشان کرد: یا امام هادی علیه‌السلام فرمودند برای نعمت‌ها همسایه خوبی باشید. تعبیر به همسایه می‌کند. ما نسبت به همسایه‌ها حالات مختلفی داریم. فرمود: برای نعمت‌ها همسایه خوبی باشید؛ با سپاسگزاری و قدردانی از آن‌ها بر نعمت خویش بیفزایید.

نماینده ولی فقیه در استان البرز گفت: ما دچار غفلت از نعمت‌ها هستیم. هی دائم باید به خودمان یادآوری کنیم. امیرالمؤمنین علیه افضل صلوات مصلین فرمود: کسی که در نعمت باشد قدر گرفتاری را نمی‌داند؛ یعنی چه؟ مگر گرفتاری قدر دارد؟

نعمت حیات یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین نعمت‌های خداوند متعال به انسان است

وی اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین نعمت‌های خداوند متعال به انسان نعمت حیات انسانی است. در وقت مردن دیدید که دست و پایی میزند تا زنده بماند! ما تا زنده هستیم نعمت زنده‌بودن را درک نمی‌کنیم. وقتی می‌خواهند جان ما را بگیرند میگوییم می‌توانم یک ساعت دیگر زنده بمانم؟ لااقل حلالیت بطلبم؛ قرض‌هایم را بدهم.

بعد از نعمت حیات مهم‌ترین نعمتی که خدا به انسان داده نعمت هدایت است

آیت‌الله حسینی‌همدانی بیان کرد: بعد از نعمت حیات مهم‌ترین نعمتی که خدا به انسان داده نعمت هدایت است. از طرف فرستادگان خدای تعالی اگر این هدایت نبود بشر به سعادت راه پیدا نمی‌کرد. اگر انبیا الهی نبودند انسان راه خودش را نمی‌توانست پیدا کند. مکتب‌های انسانی را ببینید. مگر این‌ها انسان را به مقصد می‌رساند؟

وی تصریح کرد: این هدایت اولاً به دست انبیا و بعد اوصیا و بعد علمای ربانی است. عالمی که منسوب به رب باشد؛ نه هرکسی که منسوب به علم است؛ یعنی رب او را پرورش داده باشد. نگاه که به او می‌کنید به یاد خدا می‌افتید. حرف که میزند بر علم و منطق شما افزوده کند. آیت‌الله بهجت رضوان خدا بر او، به او نگاه می‌کردی به یاد خدا می‌افتادی. شخصیت نورانی بود. مرحوم آقای بهاءالدینی، بزرگان از علما، نگاهشان می‌کردی به یاد خدا می‌افتادی. حرف که می‌زنند به آدم اضافه می‌شود. اجازه نمی‌دهند در محضرشان گناه صورت بگیرد.

نماینده ولی فقیه در استان البرز خاطرنشان کرد: مسیر انبیای الهی و اوصیای دین و علمای ربانی که واسطه هدایت هستند اگر این‌ها قطع شود، مسیر هدایت قطع می‌شود. انسان نمی‌داند در دنیا چه‌کار کند. نمی‌داند چه‌کار کند که آخرتش درست شود. این‌ها نعمت است؛ اما این نعمت‌ها را توجه نداریم.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1213444

مهمترین اخبار ایران و جهان: