نیوز سیتی!
25 اردیبهشت 1402 - 09:50

عواقب مخاطره آمیز قلاده‌های باز در خراسان جنوبی/ هشدار در مورد افزایش بیماری هاری

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی نسبت به افزایش بیماری هاری در خراسان جنوبی هشدار داد و گفت: سال ۱۴۰۰ هیچ موردی از این بیماری در استان نداشتیم ولی سال گذشته ۱۲ مورد شناسایی شد و امسال که هنوز ۲ ماه از آن نگذشته است، هشت مورد مثبت داشته‌ایم.

خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی؛ صبح یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ماه جاری یک قلاده سگ در روستاها حسین‌آباد سادات و شمس‌آباد مرکز خراسان جنوبی (بیرجند) به سه کودک و یک زن ۵۸ ساله حمله و آنان را مجروح کرد. سگ مشکوک به هاری معدوم شد و نمونه‌برداری برای آزمایش‌های لازم نیز انجام شد.

همچنین مصدومان نیز بلافاصله به بیمارستان منتقل شدند و تحت درمان قرار گرفتند.

لازم به یادآوری ست که هفتم دی سال ۱۴۰۰  بود که «یاسین» کودک چهار و نیم ساله قربانی حمله سگ‌های ولگرد در منطقه امیرآباد بیرجند شد، کودکی که می‌توانست امروز باشد و شادی‌های کودکانه‌اش در خانه بپیچد و مادری داغدار نشود؛ دیدن صحنه‌های زجرآور که سگی درنده کودکت را می‌درد و تو نمی‌توانی برایش کاری کنی، دردناک‌تر است؛ دردی ممتد و ابدی...

حال امروز محمد علی بخشی، مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی بعد از گذشت ۹ روز از این واقعه  به رسانه‌ها اعلام کرد: این حیوان که ۱۷ اردیبهشت با شلیک تیر از پای درآمد و نمونه‌گیری برای هاری انجام و به آزمایشگاه مرجع در تبریز ارسال شد، جواب آزمایش مثبت اعلام شد.

وی بیان کرد: با توجه به شرایطی که این حیوان داشت، مثبت بودن آزمایش محتمل بود.

تشخیص ۸ مورد هاری

وی ادامه داد: در این مدت از ۱۲ حیوان مشکوک به هاری نمونه‌برداری شد که هشت مورد توسط آزمایشگاه دامپزشکی، هاری تشخیص داده شد.

وی گفت: از این تعداد چهار قلاده گربه، سه قلاده سگ و یک راس الاغ بوده و افزایش موارد بیماری هاری در استان نگران‌کننده است.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی اظهار داشت: سال گذشته نیز تعداد ۱۶ مورد گاز گرفتگی توسط حیوانات انتقال دهنده هاری به شبکه‌های دامپزشکی استان گزارش شد که با توجه با نمونه‌گیری‌های انجام شده از این حیوانات، ابتلا به هاری ۱۲ مورد توسط آزمایشگاه تایید شد.

بخشی گفت: از این تعداد سه قلاده شغال، ۲ قلاده گربه، پنج قلاده سگ، یک راس گوسفند و یک راس الاغ بوده‌ است.

هشدار نسبت به افزایش هاری در خراسان جنوبی

وی نسبت به افزایش بیماری هاری در  خراسان جنوبی هشدار داد و افزود: سال ۱۴۰۰ هیچ موردی از این بیماری در استان نداشتیم ولی سال گذشته ۱۲ مورد شناسایی شد و امسال که هنوز ۲ ماه از آن نگذشته است، هشت مورد مثبت داشته‌ایم.

وی شغال، گرگ، خفاش، روباه، راکون و راسوها را ناقلان هاری در طبیعت و سگ‌ها و گربه‌ها را ناقلان این بیماری در جوامع شهری و روستایی اعلام کرد و اظهارداشت: سرایت بیماری به حیوان یا انسان بیش از ۹۵ درصد، از طریق گاز گرفتن یا خراش پوستی ناشی از پنجه کشیدن است.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی از شهروندان خواست هر گونه مورد مشکوک به هاری را به شبکه‌های دامپزشکی گزارش دهند.

وی توصیه کرد: در صورت هر گونه گزش توسط حیوانات بلافاصله محل زخم ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با آب و صابون شست و شو، سپس با آب معمولی صابون‌زدایی و بعد از ضد عفونی با الکل یا بتادین سریعا به مراکز بهداشتی و درمانی برای دریافت سرم و واکسن ضد هاری مراجعه شود.

بخشی افزود: موارد مثبت هاری گربه نیز در نمونه‌گیری‌های صورت گرفته در استان مشاهده شده است و با توجه به نزدیک بودن گربه‌ها به جوامع شهری و روستایی، در صورت ابتلا به این بیماری احتمال انتقال آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

وی هشدار داد: با توجه به اینکه واکسیناسیون در گربه‌های ولگرد انجام نمی‌شود احتمال بروز آسیب‌های جدی ناشی از شیوع این بیماری در جوامع انسانی وجود دارد.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: ابتلای گربه به هاری در چهار مورد از نمونه‌گیری‌های ۵۰ روز اخیر در استان مثبت اعلام شده است بنابراین این حیوان می‌تواند انتقال دهنده جدی هاری باشد.

 

واکسیناسیون ۸۲۰۰ قلاده سگ

بخشی اضافه کرد: پارسال هشت هزار و ۲۰۰ قلاده سگ نهگبان، سگ گله و سگ بلاصاحب نگهداری شده در پناهگاه‌های شهرداری به صورت رایگان توسط شبکه‌های دامپزشکی و۶۴۰ قلاده سگ و گربه خانگی به صورت بهادار توسط مراکز مایه‌کوبی خصوصی زیر پوشش واکسیناسیون قرار گرفتند.

وی گفت: امسال نیز هزار و ۷۰۰ مورد واکسیناسیون سگ بلاصاحب، گله و نگهبان انجام شده است.

وی با تاکید بر جمع‌آوری و ساماندهی سگ‌های بلاصاحب در شهرها و روستاهای استان افزود: این موضوع توسط وزارت کشور به شهرداری‌ها و دستگاه‌های متولی ابلاغ شده است.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی بیان کرد: افرادی که نسبت به نگهدای سگ و گربه اقدام می‌کنند، دامپزشکان، کارکنان مراکز بهداشتی، دامداران و افراد شاغل در آزمایشگاه‌ها که به نحوی با سگ و گربه سر و کار دارند، علاوه بر واکسیناسیون سگ و گربه، نسبت به واکسیناسیون خودشان در صورت تایید مراکز بهداشتی نیز اقدام کنند.

بخشی گفت: دامداران نیز برای واکسیناسیون سگ‌های گله علیه بیماری هاری با اکیپ‌های اعزامی شبکه‌های دامپزشکی همکاری کنند.

 

نهگداری هزار قلاده سگ در پناهگاه شهرداری

 محمود ظهوری، رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بیرجند هم پس از این واقعه به رسانه ها اعلام کرد: در حال حاضر ۹۰۰ تا هزار قلاده سگ در پناهگاه مهر شهرداری نگهداری می‌شود و خدماتی مانند دارو، درمان، غذارسانی، عقیم‌سازی و واکسیناسیون هشت‌گانه آنها برعهده این پناهگاه است.

وی به هزینه زیاد این خدمات اشاره کرد و افزود: هر ۲ هفته حدود ۳۰ میلیون تومان هزینه غذارسانی به این تعداد سگ بلاصاحب بوده اما شهرداری با همه توان پای کار مدیریت پدیده سگ‌های بلاصاحب در سطح شهر است.

وی تصریح کرد: با این وجود غذارسانی غیراصولی شهروندان سبب ورود سگ‌ها به محدوده شهر می‌شود که رفع این مشکل نیازمند اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی است.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بیرجند گفت: زیرساخت مناسبی در پناهگاه مهر شهرداری بیرجند با مساحت هشت هزار متر مربع برای جمع‌آوری و نگهداری سگ‌های بلاصاحب آماده شده و سال گذشته بیش از ۵۰۰ قلاده سگ پس از جمع‌آوری توسط گشت‌های زنده‌گیر شهرداری به پناهگاه مهر انتقال یافت.

وی ادامه داد: زنده‌گیری سگ‌ها در سطح شهر بیرجند برعهده شهرداری است که سه تیم زنده‌گیر هر تیم متشکل از ۲ نفر مجهز به قلاب و داروی بیهوشی به طور ۲۴ ساعت فعال هستند.

ظهوری با بیان اینکه سامانه تلفنی ۱۳۷ نیز به گشت‌های زنده‌گیر کمک می‌کند گفت: سال گذشته از روستاهای منطقه یک شهرستان بیرجند از جمله حاجی‌آباد، امیرآباد، چهکند، شمس‌آباد، حسین‌آباد و شهرستان خوسف بیش از ۴۰۰ قلاده سگ جمع‌آوری و به پناهگاه مهر منتقل شد.

وی افزود: یک قلاده سگ که چند روز قبل در روستاهای حسین‌آباد سادات و شمس‌آباد چهار نفر را مجروح کرد از روستاهای اطراف بود اما به خاطر بحرانی بودن شرایط، گشت‌های زنده‌گیر شهرداری بیرجند نیز به کمک دهیاری رفتند تا زمانی که این سگ به دام افتاد.

 

اقداماتی که بعد از زنده گیری سگ های بلاصاحب باید انجام داد

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بیرجند با اشاره به موضوع رهاسازی بعد از زنده‌گیری سگ‌های بلاصاحب اظهار داشت: طبق دستور العمل‌ها سه اقدام می‌توان انجام داد و اگر فردی متقاضی این سگ‌ها باشد باید تعهد محضری دهد که حیوان بعد از تحویل، رها نخواهد شد.

وی گفت: به این ترتیب متقاضی با پرداخت هزینه عقیم‌سازی می‌تواند آن را تحویل بگیرد اما چون به طور معمول سگ‌های بلاصاحب بدون نژاد هستند متقاضی هم کم است لذا خروجی متناسب با ورودی نیست.

ظهوری افزود: روش دوم عقیم‌سازی و رهاسازی است که باید خارج از مناطق حفاظت شده محیط زیست باشد اما هنوز چنین مکانی مشخص نشده است.

وی عنوان کرد: مرگ با ترحم نیز راهکاری است که باید کارگروه استانی، مدت زمانی را برای نگهداری سگ‌ها مشخص کند و پس از آن اگر رهاسازی نشود و متقاضی نداشت از طریق مرگ با ترحم معدوم شود که چون حامیان حیوانات نسبت به این مساله اعتراض دارند این روش هم فعلا انجام نمی‌شود.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری بیرجند گفت: در حال حاضر ظرفیت پناهگاه تقریبا تکمیل شده و باید راهکارهایی برای تعیین تکلیف سگ‌های جمع‌آوری شده ارایه کرد همچنین شهروندان نباید با غذارسانی غیراصولی به پدیده سگ‌های بلاصاحب دامن بزنند.

 

زنده گیری سگ ها ادامه دارد

علی فاضلی فرد، فرماندار بیرجند هم در پاسخ به این پرسش که پیش از این نیز شاهد اتفاق گاز گرفتگی سگ و مرگ کودکی در روستای حاجی آباد بیرجند بوده ایم باز چرا دوباره شاهد این گونه حوادث در مرکز خراسان جنوبی هستیم گفت: جمع آوری سگ ها در بیرجند به صورت روزانه توسط اکیپ های زنده گیری ادامه دارد و ماهانه ۱۵۰ قلاده سگ در بیرجند جمع آوری می شود.

 با اشاره به جمع آوری و زنده گیری بیش از سه هزار قلاده سگ در بیرجند از مردم خواست اگر می خواهند به این حیوانات غذایی بدهند به طور حتم به مرکز نگهداری آن ها در جاده شوشود مراجعه کرده و این کار را انجام دهند چرا که دادن غذا از روی ترحم مخاطرات این چنینی در پی دارد.

وی معضل سگ های ولگرد را مشکلی کشوری دانست و ادامه داد: با سیاست گذاری هایی در مرکز در این زمینه انجام و به همه نقاط کشور ابلاغ شود.

فرماندار بیرجند با اشاره به برگزاری کارگروه کنترل بیماری های ناقل بین انسان و دام در استانداری خراسان جنوبی و فرمانداری بیرجند اضافه کرد: به زودی این کارگروه در فرمانداری بیرجند نیز با حضور بخشداران و دهیاران برگزار خواهد شد تا امنیت بیشتری را در شهرها و روستاهای مرکز خراسان جنوبی شاهد باشیم.

فاضلی فرد از والدین کودکان هم خواست به طور حتم صبح ها و عصرها فرزندانشان را به تنهایی برای خرید، بازی و یا انجام کار دیگری به خیابان ها نفرستند.

پایان پیام/۶۹۰۷۵

 

منبع: فارس
شناسه خبر: 1213082

مهمترین اخبار ایران و جهان: