نیوز سیتی!
10 بهمن 1402 - 15:57

تثبیت داروهای ضدسرطان با نانوساختارهای انتقال هدفمند دارو

محققان دانشگاه اصفهان در قالب یک طرح پسادکتری موفق به تثبیت دارو‌های ضدسرطان دوکسوروبیسین و پمتریکس و عامل هدفمندکننده گلوتأمین در سطح طلا و بررسی اندرکنش نانوساختار‌های حاصل با سلول‌های سرطانی شدند.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، فاطمه یعقوبی؛ محقق پسادکتری شیمی تجزیه که طرح "تثبیت دارو‌های ضدسرطان دوکسوروبیسین و پمتریکس و عامل هدفمندکننده گلوتأمین در سطح طلا: تهیه، توصیف فیزیک و شیمیایی و بررسی اندرکنش نانوساختار‌های حاصل با سلول‌های سرطانی" را با راهنمایی رضا کریمی شرودانی و حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام داد، درباره این طرح توضیح داد: تثبیت مولکول‌ها و بیومولکول‌ها در سطح، امکان طراحی و ساخت سامانه‌های جدید شیمیایی و بیوشیمیایی را فراهم می‌کند، از جمله کاربرد‌های تخصصی این تکنیک می‌توان به طراحی و ساخت سامانه‌های جدید و پیشرفته در تکنولوژی هدفمندشده انتقال دارو‌ها به‌ویژه دارو‌های ضدسرطان، اشاره کرد.

وی ادامه داد: به‌کارگیری نانوفناوری، راه‌های جدیدی را برای تهیه، توسعه و حمل کارآمد و مؤثر دارو‌های ضدسرطان باز کرده است، در همین راستا، تاکنون انواع مختلفی از سامانه‌های چندعاملی، برپایه پلیمر‌ها، ساختار‌های مزومتخلخل، ترکیبات مغناطیسی و طلا برای تثبیت و انتقال دارو‌ها در درمان ترکیبی استفاده شده است اما مقاومت دارویی در رابطه با درمان سرطان، یک چالش اساسی محسوب می‌شود.

این پژوهشگر در ادامه بیان کرد: تلاش‌های زیادی برای غلبه بر مشکلات مقاومت دارویی انجام شده است. از جمله دارو‌های ضدسرطان که از نظر جهانی مورد توجه قرار دارند، دوکسوروبیسین و پمتریکس است. هدف ما در این تحقیق، در ابتدا تثبیت گلوتأمین به عنوان عامل هدفمندکننده در سطح طلا، سپس توصیف و بررسی رفتار فیزیکوشیمیائی نانوساختار‌های حاصل شده بود.

به گفته وی، در ادامه کار از سطح هدفمندشده برای تثبیت دارو‌های ضدسرطان از طریق برهم‌کنش‌های کووالانسی استفاده شده و نانوساختار‌های حاصل که حاوی عامل هدفمندکننده و دارو‌های ضدسرطان هستند نیز از نظر پایداری و به دست آوردن اطلاعات بنیادی بررسی و مطالعه شدند.

یعقوبی درباره نتایج این طرح بیان کرد: نتایج این تحقیق می‌تواند در تولید دانش فنی برای تهیه نانوساختار‌های تشخیصی درمانی ترکیبی هدفمندشده مفید و کارآمد باشد و در سطح بین‌المللی، افق‌های روشنی را در سنتز نانوساختار‌های هدفمند انتقال دارو‌های ضدسرطان ایجاد کند.

وی خاطرنشان کرد: امکانات و تجهیزات آزمایشگاهی بزرگترین مشکل پیش‌روی انجام این طرح بود و دستگاه‌های مورد نیاز باید طوری تنظیم می‌شد که سلول‌های مورد آزمایش، ازبین نرود. این موضوعات، مشکلاتی بود که در انجام طرح وجود داشت اما توانستیم این مشکلات را برطرف و طرح را به نتیجه برسانیم.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم
شناسه خبر: 1654672

مهمترین اخبار ایران و جهان: