نیوز سیتی!
07 شهریور 1402 - 09:40

«ته سیگار»؛ عامل برخی از بیماری‌های نوظهور!

محال است که ساکن شهرهای بزرگی مانند تهران باشید و رد ته سیگارها را در باغچه‌های کنار خیابان، پارک‌ها، روی آسفالت خیابان‌ و گودال آب‌ها ندیده باشید. هر آدم سیگاری که از راه می‌رسد ته مانده سیگارش را به گوشه‌ای پرت می‌کند. اما خبر ندارند که این ته سیگار یک روزی گریبان‌گیر خودشان و عزیزانشان خواهد شد!

گروه سلامت خبرگزاری فارس- طناز آقا محمد اصفهانی: چشمانش را ریز کرده و آخرین پُک را عمیق‌تر می‌کشد. بعد از آخرین پُک، یک نیم نگاهی به ته مانده سیگار می‌اندازند و بعد آن را در جوی و آب و خاک و خیابان رهایش می‌کنند، بدون اینکه لحظه‌ای فکر کنند عاقبت این کار چه خواهد بود! 

تقریباً محال است که ساکن شهرهای بزرگی مانند تهران باشید و رد ته سیگارها را در باغچه‌های کنار خیابان، پارک‌ها، روی آسفالت خیابان‌ و گودال آب‌ها ندیده باشید. باغچه‌ها و خیابان‌هایی که تبدیل به جا سیگاری همگانی شده‌اند. هر آدم سیگاری که از راه می‌رسد ته مانده سیگارش را به گوشه‌ای پرت می‌کند. در واقع آنها با خودشان فکر می‌کنند که از شر آن خلاص شده‌اند اما خبر ندارند که این ته سیگار یک روزی گریبان‌گیر خودشان و عزیزانشان خواهد شد! 

هر ته سیگار ۱۰۰۰ لیتر آب را آلوده می‌کند!

بارها و بارها درباره عوارض دود سیگار و استعمال مواد موجود در آن شنیده‌ایم. بارها کارشناسان و خبرنگاران محیط زیست درباره عوارض نامطلوب ته سیگار بر محیط زیست و حیوانات و پرندگان هشدار داده و مقالاتی نوشته‌اند. اما اینبار می‌خواهیم درباره عوارض ته سیگار یا به اصطلاح قاتل خاموش زمین بر سلامت انسان‌ها صحبت کنیم. 

 از نظر کارشناسان محیط زیست ته سیگارها پسماندهایی هستند که با وجود اندازه کوچکشان، نه تنها موجب ایجاد منظره های زشت در محیط زیست بلکه باعث تولید مواد سرطان‌زا، سمی، آلودگی خاک و آب و حیات وحش می­‌شوند. به صورتی که هر یک ته سیگار منجر به آلودگی ۱۰۰۰ لیتر آب آشامیدنی می‌شود.

ته سیگارها تصفیه نمی‌شوند!

این کارشناسان براساس یک آزمایش معتقدند که وجود یک ته سیگار در هر لیتر آب، ‌در مدت چهار روز، نیمی از ماهی‌‌های درون آن آب را می‌کشد. همچنین ته سیگار دارای مواد غیرقابل تجزیه است که تصفیه خانه‌های آب و فاضلاب و پکیج‌های تصفیه آب و فاضلاب قادر به تصفیه مواد آلی سنگین نبوده و احتمال ورود این مواد به آب مصرفی مردم بسیار زیاد است.

بر اساس برآورد بهداشتی، حداقل ۵۰% از سیگارهای استعمال شده در  طبیعت رها می‌شود و در صورت بارندگی هر عدد ته سیگار  حدود  یک متر مکعب زمین را آلوده می‌کند. این در حالی است که این آب  در سد‌ها و سفره‌های آب زیر زمینی ذخیره شده و سپس در آبیاری زمین‌های کشاورزی «میوه و سبزیجات حاصل از آن توسط انسان مصرف می‌شود» و همچنین آب‌های لوله‌کشی و آشامیدنی که تصفیه شده‌ هستند استفاده می‌شوند. 

ته سیگارها؛ عامل برخی از بیماری‌های نوظهور!

بنابراین تمام مردم ساکن یک شهر، استان یا کشور در معرض آلودگی حاصل از این ته سیگارها خواهند بود. به اعتقاد یک مریم باقریان فوق تخصص انکلوژی و سرطان شناسی ته‌سیگارها و مواد سمی باقی مانده از آن یکی از عوامل مهم بیماری‌های نوظهور و سرطان است.

وی درباره ماده‌های سمی موجود در سیگارها و خاکستر‌های استعمال شده آنها می‌گوید: داخل انواع سیگارها و تنباکوها حداقل ۶۰ نوع ماده سرطان‌زا مهم وجود دارد. زمانی که فرد سیگاری، سیگار را استعمال می‌کند، می‌تواند دود و یا ذرات باقیمانده از سیگارش را به طرق مختلف به بدن افرادی که سیگار نمی‌کشند وارد کند.

مهمترین این مواد آسیب زا نیکوتین، آمونیوم، نیتروژن اکساید، کادمیوم، استون، تار و فلزات سنگینی در باقیمانده سیگارهای مصرف شده‌ «ته سیگار» وجود دارد که در بروز و ابتلا به سرطان بسیار مؤثر هستند و اگر در آب و خاک و مواردی که فرد به دنبال آن می‌‌خواهد استفاده کند می‌تواند اثرات مخرب داشته باشند.

تضعیف سیستم ایمنی، نتیجه رها کردن «ته سیگار» در طبیعت!

باقریان در پاسخ به این پرسش که هرکدام از این ماده‌هاچه تأثیری بر بدن انسان می‌گذارند بیان کرد: تمام این مواد سرطان‌زا هستند و هرکدام از آنها بر بخشی از بدن می‌توانند اثرات بیشتری داشته باشند. اما نکته‌ای که وجود دارد این است که هرکدام از این مواد سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کنند و زمانی که سیستم ایمنی ضعیف شود، فرد نسبت به هرگونه مشکلی که برایش پیش بیاید مقاوم نیست و سد دفاعی بدن او شکسته شده است.

سرطان بشخی از عوارض این مواد است. در حال حاضر عامل خیلی از بیماری‌های نوظهور که هنوز به سمت بدخیمی نرفته‌اند همین مواد شیمیایی موجود در سیگار است که با رها شدن در طبیعت و جذب آن در آب و خاک دامن‌گیر همه خواهد شد.

سرطان در کمین افراد غیر سیگاری!

این سرطان شناس معتقد است که این مواد در واقع سیستم اکسیداتیو را فعال می‌کنند. حتماً شنیده‌اید که آنتی‌اکسیدان‌ها در پیشگیری از سرطان نقش دارند. این مواد سیستم‌های اکسیدان که در علم پزشکی به آن اکسیداتیو گفته می‌شود را فعال می‌کنند. اکسیداتیو‌ها هم سرطان‌زا هستند. البته این موارد از  ابتلا به سرطان ممکن است در افرادی که به صورت غیر مستقیم با سیگار در ارتباط هستند خیلی شایع نباشد. اما این موارد می‌توانند به بافت و سلول‌‌های افرادی که سیگاری نیستند هم آسیب وارد کند. 

فعالانی که ندانسته به هم‌شهری‌هایشان خدمت می‌کنند

در چندسال گذشته برخی از دوستداران محیط زیست به منظور جلوگیری از تخریب طبیعت و نجات جان حیوانات با راه اندازی کمپین‌های مانند«نه به ته سیگار»، «هواداران طبیعت»، « ما سیگار نمی‌کشیم» و... اقدام به جمع‌آوری ته سیگارهای موجود در خیابان‌ها، پارک‌ها، طبیعت و اماکن عمومی کرده‌اند.

برخی دیگرهم با ساختن و نصب کردن جا سیگاری‌های عمومی در کنار محل کارشان  و یا برخی از خیابان‌های پر رفت‌وآمد سطح شهر از سلامت جامعه حمایت کردند.

جالب اینجاست که برخی از این شهروندان دغدغه مند تصور می‌کنند که با این اقدام بشر دوستانه فقط به سلامت محیط زیست کمک کردند در حالی که این افراد یک پله خود و عزیزانش را از ابتلا به سرطان دور کرده‌اند. 

پایان پیام/ 

منبع: فارس
شناسه خبر: 1474628

مهمترین اخبار ایران و جهان: