نیوز سیتی!
19 اردیبهشت 1402 - 01:49

تحقق مطالبه مردم روی مدار وعده‌ها/ سرنوشت دستور رئیس‌جمهور چه شد؟

در حالی احداث سد «معشوره» مطالبه جدی مردم لرستان بوده و دستور رئیس جمهور را هم برای اجرا دارد که مسئولان خبر می‌دهند این بار پروژه پشت سد ماده ۲۳ و اصلاح قرارداد ساخت بدنه متوقف مانده است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها - فاطمه حسینی: سالانه ۱۲ میلیارد مترمکعب رواناب از لرستان خارج شده و به حوضه‌های آبریز کرخه و دز می‌ریزد. این میزان در حوضه کرخه ۴.۵ میلیارد مترمکعب و در حوضه دز ۸ میلیارد مترمکعب است. همچنین از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب حجم رواناب‌های کشور ۱۱ درصد آن در لرستان جاری می‌شود.

بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر رودخانه و آب راه دائمی در لرستان وجود دارد و سالانه ۲ میلیارد و ۵۹۳ میلیون مترمکعب از منابع آب سطحی و زیرزمینی لرستان برداشت می‌شود.

تحقق مطالبه مردم روی مدار وعده‌ها

وجود بیش از ۱۲ میلیارد مترمکعب رواناب در استان و عدم بهره‌مندی لرستان از این میزان آب موضوعی است که مورد انتقاد مردم و رسانه‌ها بوده است تا جایی که عدم بهره‌مندی مردم استان از این ظرفیت در سخنان مسئولان لرستان و مطالبات مردم جای ثابتی پیدا کرده است.

خرداد ماه سال ۹۲ بود که رئیس‌جمهور وقت برای کلنگ زنی پروژه سد «معشوره» به لرستان سفر کرد تا در روزهای پایانی دولتش روی دست استان لرستان یک کلنگ زنی بی‌نتیجه دیگر را بگذارد.

رد «معشوره» از سفر یازدهم تا هیئت دولت/دستور حتمی و سریع برای یک سد

سد «معشوره» استان لرستان مصوب سفر نخست هیئت دولت یعنی حدود ۱۵ سال پیش است و قبل از آن نیز بارها در دولت‌های مختلف به‌عنوان یکی از مطالبات جدی مردم مطرح و وعده اجرا گرفته است، وعده‌هایی که سال‌هاست بین‌النهرین لرستان را در میان دو رود «کشکان» و «سیمره» تشنه نگه‌داشته است.

دستور سریع و حتمی برای احداث «معشوره»

حجت‌الاسلام رئیسی رئیس‌جمهور در جریان سفر خود به لرستان و در نشست خبری با رسانه‌ها با اشاره به اینکه یکی از حوزه‌هایی که می‌تواند تولید را رونق دهد و محوریت لرستان را در مسئله کشاورزی می‌تواند پیش ببرد مسئله سدها به‌ویژه سد «معشوره» است، گفت: امروز اعلام کردیم کار سد «معشوره» باید آغاز شود، هر مقدار بودجه داریم برای سال ۱۴۰۱ برای این پروژه می‌گذاریم و در سنوات دیگر هم اختصاص می‌دهیم؛ البته وزیر نیرو اعلام کردند با پیمانکار پروژه صحبت کرده‌اند که این سد در مدت کوتاه‌تر ازآنچه فکر می‌شود به سامان برسد.

وی یادآور شد: بهره‌برداری از این سد دشت وسیعی را سیراب می‌کند و اشتغال ایجاد می‌کند.

رئیس‌جمهوری همچنین در شورای اداری لرستان با اشاره به اینکه باید کار سد «معشوره» آغاز شود و مطالعات آن انجام‌شده است، اظهار داشت: ما می‌خواهیم عقب‌ماندگی‌های چندساله را جبران کنیم، به میزان اعتباراتی که در کشور بود باید کار سد آغاز شود، در این راستا پیگیری‌هایی می‌کنیم که امکان ما بیشتر شود.

حجت‌الاسلام رئیسی از استاندار لرستان و وزیر نیرو خواست تا برای اجرای این پروژه پیگیری کنند.

 «معشوره» روی میز وزارت نیرو/گره کار به دست «میرکاظمی» باز می‌شود؟

وی با اشاره به مسئله آب نیز گفت: لرستان ۱۲ میلیارد مترمکعب آب دارد، پس مسئله کمبود آب نیست بلکه مسئله مدیریت آب است؛ مدیریت آب از مسائل مهم در لرستان و کشور است.

رئیس‌جمهوری با تأکید بر اینکه مسئله آب بسیار مهم است که باید دنبال شود تا مدیریت آب مردم را آرام کند که هم آب برای کشاورزی دارند هم برای شرب، افزود: تمام طرح‌های ما در لرستان باید تابع یک موضوع مهم آن‌هم ایجاد اشتغال و رفع بیکاری باشد.

حجت‌الاسلام رئیسی همچنین در جلسه با اقشار مختلف مردم در این رابطه اظهار داشت: کار سد «معشوره» را حتماً و سریعاً آغاز کنید؛ چون مطالعات انجام‌شده و ضرورت آن تشخیص داده‌شده است.

حجت‌الاسلام رئیسی با تأکید بر اینکه ممکن است بودجه را امسال و سال دیگر کامل نتوان داد، اما سد معشوره را در بودجه سنواتی می‌گذاریم؛ افزود: نباید مدیریت آب به‌گونه‌ای باشد که هم در ترسالی ناراحت باشیم هم خشک‌سالی، نباید نعمت الهی را به سیل تبدیل کنیم، این نعمت الهی باید در خدمت تولیدات استان قرار بگیرد.

وی یادآور شد: آغاز کار سد «معشوره» را جزو مصوبات سفر گذاشته‌ایم.

وعده پایان ۱۴۰۷ برای تکمیل

مهرداد ویسکرمی نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی اخیراً در بازدید از روند اجرای این سد، اظهار داشت: من با اراده‌ای که در رئیس جمهور، وزیر نیرو و همچنین پیمانکار سد که قرارگاه خاتم است، سراغ دارم، امیدواریم بر اساس پیش بینی‌های صورت گرفته سد «معشوره» تا پایان سال ۱۴۰۷ ساخته شود.

 «معشوره» روی میز وزیر جدید نیرو/ تخصیص آب سد افزایش می‌یابد؟

وی عنوان کرد: این سد با ظرفیت یک میلیارد متر مکعب ساخته می‌شود.

نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی، عنوان کرد: در این راستا نیز چهار نیروگاه ساخته می‌شود.

ویسکرمی میزان ظرفیت این نیروگاه‌ها را نیز ۸۰ مگاوات اعلام کرد.

وی عنوان کرد: کل ظرفیت سدهای استان لرستان اگر الان ۲۰۰ میلیون متر مکعب باشد، سد «معشوره» به تنهایی پنج برابر آنها ظرفیت خواهد داشت.

نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی، افزود: سد «معشوره» یک پروژه ملی است که حداقل شش شهرستان استان لرستان از آن بهره مند می‌شوند.

ویسکرمی، گفت: برای ساخت سد روزانه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان پول نیاز است.

«معشوره» یک خیر بزرگ برای لرستان و حتی کشور است

محمدرضا مبلغی نماینده مردم کوهدشت و رومشکان در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه یکی از راههای رفع مشکل آب شرب و کشاورزی این شهرستان احداث سد «معشوره» است، عنوان کرد: این سد می‌تواند کوهدشت و رومشکان را نجات بدهد، ضمن اینکه نجات بخش شهرهای دیگر هم می‌تواند باشد.

نماینده مردم کوهدشت و رومشکان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه احداث این سد وقوع سیلاب‌های ویرانگر می‌تواند جلوگیری کند، گفت: احداث سد «معشوره» یک خیر بزرگ برای نه تنها شهرستان کوهدشت، بلکه برای کشور است.

بهارِ«معشوره»در خزان/وعده آغاز سدپرماجرای لرستان به پاییزحواله شد

حجت الاسلام مبلغی با بیان اینکه در لرستان تا باران شدیدی شروع می‌شود همه نگران می‌شویم، ادامه داد: این دغدغه همیشه ما است و هیچ کاری هم برای این انجام نمی‌دهیم.

وی با تاکید بر اینکه متأسفانه برای احداث این سد از خارج از استان سنگ اندازی شده و در داخل استان هم آن گونه که باید و شاید کمکی صورت نگرفته است، گفت: همه باید در رابطه این سد احساس مسئولیت کنیم، من هم و غم خود را برای این گذاشته‌ام که این سد احداث شود.

توقف «معشوره» این بار پشت سد ماده ۲۳

نماینده مردم کوهدشت و رومشکان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه این سد برای حوزه کشاورزی لرستان رونق بسیار زیادی را به همراه خواهد داشت، گفت: این سد مراحلی را طی کرده، تخصیص آب این سد از ۵۰ میلیون متر مکعب به ۱۸۵ میلیون متر مکعب رسیده است.

حجت الاسلام مبلغی با بیان اینکه تصویب شده که بدنه سد در بالاترین حد خود که حدود ۱۱۴ تا ۱۲۰ متر ارتفاع بوده، احداث شود، ادامه داد: ذخیره آب این سد نیز یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون متر مکعب خواهد بود.

وی، بیان داشت: «فرازبند» این سد ساخته شده و به دنبال این هستیم که زودتر ماده ۲۳ آن اصلاح شود تا قرارداد ساخت بدنه سد منعقد و قرارگاه پای کار بیاید و بدنه سد را بسازد.

بنابراین گزارش، لرستان با بیش از ۱۳۰ رودخانه دائمی و فصلی با طول حدود ۹۰۰۰ کیلومتر در دو حوضه کارون و کرخه معادل ۱۲ درصد از آب‌های جاری کشور را در اختیار دارد و یکی از غنی‌ترین شبکه‌های آب سطحی کشور است و می‌طلبد که پروژه‌های سد سازی این استان از جمله «معشوره» هر چه سریع‌تر عملیاتی شوند.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1199015

مهمترین اخبار ایران و جهان: