نیوز سیتی!
01 بهمن 1401 - 19:04

از عدم پرداخت عوارض آلایندگی تا اثرات مخرب زیست‌محیطی نیروگاه رامین

نیروگاه رامین علی‌رغم آلودگی‌های محیط‌زیستی که در منطقه ایجاد کرده است از دادن حق مردم در قالب آلایندگی‌ها خودداری می‌کند.

به گزارش خبرگزاری فارس از اهواز، هم‌زیستی با آلودگی قصه‌ی تکراری مردمانی است که در حاشیه‌ی صنایع آلاینده‌‌ گذران زندگی می‌کند. صنایعی که دودِ خطرآفرین ناشی از فعل و انفعالات شیمیایی را از طریق دود‌کش‌های غول‌پیکر به هوا می‌فرستند. پساب و فاضلاب صنعتی تولیدی‌شان نیز در رودخانه‌ها رها می‌سازند و خاک هم تا کیلومترها بی‌نصیب نخواهند گذاشت از ردِ این آلاینده‌ها.

نیروگاه حرارتی رامین در اهواز نیز به عنوان یکی از مهمترین صنایعی که در زمینه تولید برق فعالیت می‌کند، 37 سال است که ساکنان روستاهای تل‌بومه، شجیرات، حنیری، ابوهاون، گصوان، سرداحی، ام اغریب و حبیشی از توابع شهرهای ویس و ملاثانی در استان خوزستان را قربانی آلاینده‌های خود ساخته است.

نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد که فعالیت این نیروگاه آثار مخربی بر زمین‌های کشاورزی شهرهای ویس و رامین که در حاشیه نیروگاه رامین واقع شده‌اند، به جای گذاشته و سبب افزایش غلظت فلزات سنگین نظیر سرب و روی در این اراضی شده و درجه‌ی آلودگی خاک را بالا برده است.

پایان مازوت‌سوزی مجوز بی‌توجهی به مسئولیت اجتماعی نیست

در عین حال علاوه بر این آثار مخرب زیست محیطی، همزمان با سرد شدن هوا و برای جلوگیری از افت فشار گاز خانگی در یکی از واحدهای نیروگاه برق رامین علی‌رغم ممنوعیت‌های زیست محیطی از سوخت فسیلی مازوت استفاده شده است.

مازوت که نوعی نفت کوره است، از مواد شیمیایی مختلفی تشکیل شده‌ که می‌تواند تا بیش از یک دهه در محیط زیست باقی بماند و به ترکیبات سمی تبدیل شوند. از این رو پایان مازوت سوزی مجوزی برای سرباز زدن این مجموعه‌ی عریض و طویل از مسئولیت‌ اجتماعی که در قبال سلامت محیط‌زیست و مردم دارد، نیست.

محمدجواد اشرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز با اشاره به مازوت‌سوزی در نیروگاه رامین اهواز و آلودگی شدید هوا طی هفته‌های گذشته اظهار کرد: با توجه به شرایط جوی و سرمای زیاد سایر استان‌ها و لزوم استفاده از گاز برای گرمایش آن مناطق، وزارت نفت تصویب کرده است که شرکت گاز خوزستان از ارائه سوخت گاز به نیروگاه رامین اهواز در حد تعیین شده خودداری کند.

وی ادامه داد: از این رو سوخت مازوت به عنوان سوخت جایگزین در بخشی از واحدهای نیروگاه رامین در حال استفاده است اما متاسفانه هیچ سیستمی برای کنترل آلاینده‌های ناشی از سوخت مازوت در نیروگاه رامین اهواز تعبیه نشده است.

کوتاهی نیروگاه رامین در پرداخت عوارض آلایندگی

حجت‌الاسلام سید حسین آلبوشوکه امام جمعه ملاثانی با انتقاد از عدم پرداخت عوارض آلایندگی توسط نیروگاه رامین اظهار کرد: نیروگاه رامین عوارضی را که براساس قانون باید به شهرداری پرداخت کند، پرداخت نمی کند.

وی با تاکید بر اینکه صنایع باید حقوق مردم منطقه را رعایت کنند، ادامه داد: شهروندان به شدت از وجود آلاینده‌ها متضرر شده‌اند و مدیرعامل نیروگاه رامین باید در این خصوص پاسخگو باشد و به محیط پیرامونی خود توجه بیشتر و مناسب‌تری داشته باشد.

حجت‌الاسلام آلبوشوکه همچنین با اشاره به عوارض استفاده از مازوت گفت: استفاده از سوخت مازوت به جای گاز باعث افزایش آلایندگی و بالا رفتن میزان دی‌اکسید گوگرد هوا شده است که این امر به فضای سبز آسیب رسانده و سبب  آلودگی هوا می شود.

وی یادآور شد: با پرداخت عوارض آلایندگی توسط این نیروگاه، شهرداری قادر خواهد بود که امکانات و خدمات قابل توجهی را در شهر ارائه کند تا  به ‌واسطه آن شهر جان تازه‌ای بگیرد.

امام جمعه ملاثانی همچنین از عدم توجه نیروگاه رامین به مسئولیت های اجتماعی در محیط پیرامونی انتقاد کرد و گفت: بی‌توجهی به مسئولیت‌های اجتماعی و بی‌اهمیت بودن نسبت به مسائل اجتماعی مشکلاتی را برای منطقه ایجاد می‌کند.

وی افزود: نیروگاه رامین به عنوان یک بنگاه اقتصادی بزرگ در کشور که در شهرستان باوی مستقر است باید به اجرای فعالیت و پروژه‌های عام‌المنفعه در منطقه توجه کند و در کنار ارائه خدمات حتما به اقداماتی را برای بهبود محیط زیست و حل مشکلات شهرستان انجام دهد.

حق آلایندگی لازمه‌ی جبران خسارت‌های زیست محیطی

بنا بر قانون حق آلایندگی تا زمانی که صنایع، آلودگی تولیدی خود را کاهش نداده‌اند باید پرداخت و در جهت جبران خسارت‌های زیست محیطی هزینه شود.

آلایندگی صنایع یکی از معضلات جدی است و بر اساس قانون تا زمانی که شرکت‌های آلاینده میزان آلایندگی را کاهش و به نقطه ایمن نرسانند باید درصدی از تولید خود را برای رفع مشکلات زیست محیطی پرداخت کنند.

 در قانون بودجه ۱۴۰۱ دولت موظف شده که آیین نامه‌ای برای پرداخت عوارض آلایندگی تعیین کند که درصدهای ذکر شده در این قانون به ترتیب، نیم، یک و یک و نیم درصد هستند.

بدهی 8 میلیارد تومانی نیروگاه رامین به شهرداری

بر اساس ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش‌افزوده، واحدهای آلاینده باید به شهرداری‌ها عوارض پرداخت کنند اما نیروگاه حرارتی رامین با عدم پرداخت به موقع این عوارض از یک بدهی 8 میلیارد تومانی به شهرداری ویس برخوردار است که تا کنون اقدامی برای پرداخت آن انجام نداده است.

تلاش برای کاستن از بارِ آلودگی‌های زیست‌محیطی و تامین نیازهای زیرساختی و اجتماعی از مهمترین وظایف صنایع آلاینده است. وظایفی که توسط مسئولان مجموعه‌ی عظیم نیروگاه رامین به دست فراموشی سپرده است و این صنعت نه  تنها به انجام پروژه‌های فرهنگی، ورزشی و اجتماعی در منطقه توجهی ندارد بلکه حق آلایندگی مصوب را نیز پرداخت نمی‌کند.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 988940

مهمترین اخبار ایران و جهان: