نیوز سیتی!
09 بهمن 1402 - 16:46

سرطان؛ عاقبت مصرف بیش از اندازه نمک

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص میانگین مصرف نمک در ایران گفت: به طور کلی انسان بایدباید در طول روز ۵ گرم نمک مصرف کند اما در ایران میانگین مصرف نمک ۱۵- ۱۰ گرم در روز است.

به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، نشست خبری دانشگاه علوم پزشکی تهران با موضوع پویش تغذیه سالم با افزایش مصرف لبنیات و استفاده از نمک تصفیه شده یددار، با حضور حسین قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، علیرضا اولیامنش معاون این دانشگاه و کوروش جعفریان استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد. 

در ابتدا قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی در خصوص لزوم مصرف لبنیات توضیح داد: لبنیات بسیار برای سلامت جسم و تقویت هوش، قدرت کاری، افزایش طول عمر، دوری از فشار خون، کاهش چاقی، اختلالات رشد استخوان و... مؤثر است.

وی در ادامه افزود: میزان مطلوب مصرف لبنیات ۲۵۰ گرم در روز است که براساس آمار سرانه، مصرف شیر و لبنیات در ایران ۲۰ تا۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص میانگین مصرف نمک در ایران گفت: به طور کلی انسان بایدباید در طول روز  ۵ گرم نمک مصرف کند اما در ایران میانگین مصرف نمک ۱۵- ۱۰ گرم در روز است.

وی در خصوص لزوم مصرف نمک یددار بیان کرد: نمک‌های رنگی دارای فلزات سنگین هستند و باعث سرطان می‌شود. افراد باید از نمک یددار استفاده کنند. ید ماده‌ای که است که برای رشد عصبی بدن نیاز است و اگر در زمان بارداری به اندازه کافی به بدن مادر و جنین نرسد باعث سقط و مشکلات عدیده‌ای برای جنین و نوزاد خواهد شد.

وی در خصوص مواد غذایی دارای نمک زیاد عنوان کرد: سوسیس، کالباس، سوپ‌ها و کنسروهای آماده، چیپس و  پفک و... دارای مقدار زیادی از نمک است و والدین باید کودکان را به خوردن میوه و مواد غذایی سالم تشویق کنند.

قناعتی در ادامه افزود: تغذیه سالم که حاوی سبزیجات، روغن زیتون و ماهی است، مواد حفظاتی مورد نیاز بدن در برابر ابتلا به سرطان را تأمین می‌کند.  همچنین میوه های قرمز در برابر سرطان از بدن محفاظت می‌کنند.

وی در ادامه در خصوص تاثیر تغذیه سالم در کاهش ابتلا به انواع سرطان توضیح داد: گاهی اوقات هزینه درمان یک بیمار سرطانی به یک میلیارد تومان هم می‌رسد در حالی که برخی‌ از این بیماران فوت می‌کنند. مصرف غذاهای شور می تواند سرطان‌زا باشد. اما با پیشگیری‌ و انجام کارهایی ساده مانند رعایت تغذیه سالم می‌توان هزینه‌ها را برای مردم و دولت کاهش داد.

وی تاکید کرد: با داشتن تغذیه سالم می‌توانیم به اقتصاد و سلامت کشور، IQ کودکان و... کمک کنیم. همچنین می‌توانیم هزینه‌های نظام سلامت را به نصف کاهش و کارایی مردم را افزایش دهیم.

در ادامه جعفریان استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص خواص استفاده از لبنیات بیان کرد:  با مصرف لبنیات کم چرب  می‌توان بین ۳۰ تا ۴۰ درصد ابتلا به بیماری سرطان را کاهش داد. یکی دیگر از خواص استفاده از لبنیات جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان است که میانگین سنی ابتلا به آن در ایران به سن ۴۰ سال رسیده است.

وی در ادامه افزود: یک حسنی که لبنیات برای افراد دیابتی دارد این است که لبنیات پرچرب دیابت را افزایش و لبنیات کم چرب دیابت را کاهش می‌دهد. البته استفاده بیش از اندازه از لبنیات هم دارای عوارض است که نسبت به خواص آن اصلاً به چشم نمی‌آید. یکی از عوارض مصرف خیلی زیاد لبنیات این است که درصد ابتلا به به پروستات و پارکینسون را افزایش می‌دهد. همچنین در مواردی ممکن است فرد به دلیل استفاده بیش از اندازه از لبنیات جوش بزند که اهمیت چندانی ندارد.

«نان سنتی» منبع اصلی نمک در ایران است

جعفریان در خصوص میزان مصرف نمک در غذا بیان کرد: هر غذایی که می‌خوردیم پر از نمک است حتی اگر در آن نمک نریزیم.زیرا تمام مواد خوراکی دارای نمک هستند. نان منبع اصلی نمک در ایران است. فقط بین ۷-۵ گرم نمک از طریق نان سنتی به بدن ما ایرانی‌ها وارد می‌شود. 

وی در خصوص انواع نمک توضیح داد: نمک یددار و نمک دریا و ... فرق خاصی با یکدیگر ندارند، همه دارای سدیم کلراید هستند. تنها فرقی که نمک‌های رنگی دارند در کم و زیاد بودن ترکیباتشان است. به عنوان مثال اگر رنگ نمکی مایل به صورتی بود، میزان آهن بیشتری در آن وجود دارد.

وی در خصوص نمک‌های تصفیه شده توضیح داد: نمکی که تصفیه شده باشد از انواع فلزات سنگین مانند جیوه تصفیه شده و برای سلامتی مضر نخواهد بود. نمک‌هایی که توسط مردم خریداری می‌شود باید دارای مهر و تأیید وزارت بهداشت باشد.اگر نمکی بدون مهر وزارت بهداشت باشد سم است. 

وی در خصوص لزوم مصرف نمک یددار توضیح داد: اگر می‌گوییم نمک یددار بخورید بخاطر گواتر است که اگر  به بدن انسان ید نرسد به گواتر مبتلا می‌شود.  

وی در خصوص مضرات مصرف بیش از اندازه از نمک توضیح داد: با خوردن نمک، احتمال  ابتلا به سرطان، پوکی استخوان ،فشار خون، دیابت و.... زیاد می‌شود.

در آخر اولیا منش در خصوص دومین پویش ملی سلامت توضیح داد: هدف از اجرای دومین پویش ملی سلامت که با عنوان «افزایش مصرف لبنیات و استفاده از نمک تصفیه شده یددار» تعریف شده، آموزش و رفع باورهای غلط در میان مردم است که برای آن کلیپ‌های آموزشی در نظر گرفته شده است.   زیرا در حال حاضر در فضای مجازی اطلاعات غلطی در زمینه سلامت به مردم داده می‌شود.در حالی که مردم اطلاعات پزشکی خود را باید از مراکز سلامت و  سایت‌های معتبر دریافت کنند.   
پایان پیام/ 

منبع: فارس
شناسه خبر: 1653584

مهمترین اخبار ایران و جهان: