نیوز سیتی!
22 آبان 1402 - 13:37

آلودگی هوا و مُسکنی به نام تعطیلی مدارس

باز هم مثل هر سال، فصل مدرسه به سرما و آلودگی هوا گره خورد تا روایت تعطیلات غیرمترقبه مدارس آغاز شود؛ روایتی که با گلایه والدین همراه است و فقط مُسکنی برای درمان آلودگی هواست.

به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، باز هم مثل هر سال فصل مدرسه به سرما و آلودگی هوا گره خورد تا روایت تعطیلات غیرمترقبه مدارس آغاز شود؛ اتفاقی که آنقدر در سال گذشته تکرار شد که به بالاخره صدای وزیر وقت آموزش و پرورش را در آورد و بالاخره در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که دیگر مدارس به دلیل آلودگی هوا نباید تعطیل شوند.

یوسف نوری وزیر سابق آموزش و پرورش بهمن سال ۱۴۰۱ حتی از تغییر استانداردها و شاخص آلودگی هوا نیز خبر داد و گفت: «در بیشتر کشورها که شاخص آلودگی آنها کمتر از ۲۰۰ است، دانش‌آموزان در مدرسه برای آموزش حضور دارند. اگر شاخص آلودگی بالاتر از ۲۰۰ باشد در بعضی از کشورها دانش‌آموزان به مدرسه می‌روند اما فعالیت فیزیکی ندارند».

وی با بیان اینکه موضع اخیر این وزارتخانه درباره تعطیلی مدارس و شاخص آلودگی هوا بر اساس یک کار تحقیقاتی بوده است، افزود: «ما به خاطر هر پدیده‌ای نباید مدارس را تعطیل کنیم. بسیاری از مطالعات جهانی نشان می‌دهد که دانش‌آموزانی که دچار بیماری‌های زمینه‌‌ای هستند به دلیل آلودگی هوا، غیر حضوری آموزش می بینند و فعالیت بدنی ندارند».

* آلودگی هوا و راهکاری به نام تعطیلی مدارس

هوا که آلوده می‌شود، اولین راهکاری که برای حل این معضل پیشنهاد می‌شود، تعطیلی مدارس است. موضوعی که سال‌ها محل بحث مسؤولان آموزش و پرورش و کارشناسان بوده است.

در گذشته یعنی تا قبل از کرونا با آلودگی هوا، مدارس تعطیل می‌شدند و خبری از درس هم نبود. اما بعد از ورود کرونا به کشور و ایجاد سامانه «شاد»، با تعطیلی مدارس، دانش‌آموزان به کلاس‌های مجازی در شاد کوچ می‌کنند.

هرچند کارشناسان بر این باورند که آموزش مجازی جایگزین آموزش حضوری و یادگیری چهره به چهره نمی‌شود اما در شرایط اجبار، روش قابل قبولی محسوب می‌شود.

* «شاد» در حوادث غیرمترقبه جایگزین کلاس‌های درس

رضامراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش ۲۲ مهر امسال در مراسم رونمایی از نسخه جدید شبکه شاد گفت: «از همه همکارانم می‌خواهم که با بررسی زمان‌هایی که در سال‌های گذشته، به دلیل آلودگی هوا مجبور بودیم، کلاس‌ها را تعطیل کنیم، از هم اکنون پیش‌بینی کرده و شاد را آماده آموزش کنند تا در آن روزهایی که کلاس‌ها به دلیل آلودگی هوا یا حوادث دیگر تعطیل می‌شود، شاد قابلیت جایگزینی سریع کلاس واقعی را هم پیدا کند».

البته به گفته برخی والدین، کشاندن دانش‌آموزان از کلاس‌های درس حضوری به مجازی، در شرایطی که دوباره بچه‌ها به کلاس‌های حضوری عادت کرده‌اند خیلی سخت است.

خانم احمدی مادر سه فرزند مدرسه‌ای در مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و متوسطه دوم که خودش هم کارمند است، به خبرنگار فارس گفت: وقتی مدارس به دلیل حوادث غیرمترقبه تعطیل می‌شود، همه فرزندان من در خانه می‌مانند و خودم باید سر کار بروم. این در حالیست که فرزند کلاس اولی بنده، اصلا تاکنون در کلاس شاد نبوده است و یک کسی باید در کنارش باشد.

* گلایه‌های والدین از تعطیلات غیرمترقبه

والدین دانش‌آموزان به ویژه والدین شاغل از تعطیلات غیرمترقبه مدارس گلایه دارند؛ آنها می‌گویند در شرایطی مدارس تعطیل می‌شود که آنها مجبورند سر کار بروند و فرزندان‌شان در خانه بمانند.

خانم احمدی در این خصوص گفت:در دوران کرونا، آموزش مجازی کم‌کم جا افتاده بود ضمن اینکه والدین هم برای آموزش فرزندان‌شان برنامه‌ریزی کرده بودند. یعنی اولا که والدین دورکاری داشتند و دوم اینکه اگر هم در خانه نبودند، فرزندان‌شان را به منزل والدین یا اقوام‌شان می‌بردند.

وی ادامه داد: در حال حاضر با تعطیلات غیرمترقبه، خانواده‌‌های شاغل سرگردان می‌شوند. از طرفی معلوم هم نیست که آموزش کوتاه در شاد هم مؤثر باشد. در ضمن اوقات فراغت بچه‌ها نیز بیشتر می‌شود.

*در هیچ شرایطی رأی به غیر حضوری شدن مدارس نمی‌دهیم

وزیر فعلی آموزش و پرورش هم مخالف تعطیلی مدارس است و البته عنوان می‌کند اگر شرایط برای تعطیلی ضروری بود، باید کلاس‌های شاد جایگزین کلاس‌های حضوری شود. 

رضامراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش در این خصوص گفت: بخشنامه‌ای در این هفته ابلاغ می‌شود تا به هیچ عنوان در زمانی که به دلیل آلودگی هوا مدارس غیر حضوری شد، کلاس‌ها تعطیل نشوند.

وی با بیان اینکه اگرچه موضوع صنعت و تولید بسیار مهم است ولی در بلند مدت، تربیت دانش آموزان و آموزش مهم تر است، افزود: تعطیل کردن یا غیر فعال کردن مدرسه باید اولویت آخر باشد؛ نه اینکه اولویت اول باشد. 

صحرایی با تأکید بر اینکه به هیچ عنوان در هیچ شرایطی رأی به غیر حضوری شدن مدارس نمی‌دهیم، اضافه کرد: خواهشم از کمیته آلودگی هوا این است که به این سیاست راهبردی دولت، توجه کند.
 
وی با بیان اینکه جایی که امکان و انتخاب بین مدارس و صنایع است حتما اولویت ما، فعالیت مدارس است، گفت: صنایع مدتی خاموش شود تا آلودگی هوا برطرف شود و اگر این امکان وجود ندارد، آماده غیرحضوری شدن مدارس هستیم اما به شرطی که از قبل به ما اعلام شود.

به گزارش فارس، به گفته مسؤولان آموزش و پرورش، در حال حاضر امکان دسترسی به سامانه شاد برای ۸۰ درصد دانش‌آموزان فراهم است و آن گروهی هم که دسترسی به شاد ندارند در روستاها و مناطق محروم هستند که هوا در آن مناطق آلوده نیست.

بر این اساس اولویت آموزش و پرورش تعطیل نکردن مدارس است و آموزش و پرورش هم اعلام کرده است که اگر قرار شد به دلیل آلودگی هوا، مدارس تعطیل شود، درهای مدارس باید باز باشد و مدیر مدرسه هم حضور داشته باشد.

اما در هر صورت تعطیلی مدارس تنها مُسکنی برای حل مشکل آلودگی هواست و این مشکل کماکان پابرجاست و باید در این خصوص تدبیری شود.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1570401

مهمترین اخبار ایران و جهان: