نیوز سیتی!
06 آذر 1402 - 14:35

برندسازی «طلای سرخ سرایان» ضروری است

مسوول شورای اسلامی شهرستان سرایان خواستار ثبت آداب و رسوم ویژه و منحصر به فرد مردم شهرستان سرایان در خصوص برداشت محصول ارزشمند زعفران (طلای سرخ) در فهرست آثار طبیعی و معنوی میراث فرهنگی کشور شد.

خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی، از سرایان به عنوان برترین و اولین شهر زعفرانی ایران یاد می شود  چرا که گوشت و خون مردم این دیار با این یکتا محصول جهان درهم آمیخته و سرایانی ها علقه و آداب و سنن خاصی برای برداشت طلای سرخ دارند که در کمتر نقطه ای از ایران و جهان می توان آن را را یافت.

جلوه ای از رستاخیز

یکی از آداب خاص سرایانی ها در فصل برداشت، سحر خیزی و چیدن گل های ارغوانی در سپیده دم است و ازجلوه‌ای  ویژه آن اینکه که اغلب سرایانی ها سحرگاه شهر را ترک کرده و راهی زعفران زارها برای برداشت می شود و شهر خالی از هر جنبنده شده  و تداعی کننده وقوع زمین لرزه و یا رستاخیز است.

نوروز زعفرانی

آداب و رسوم خاص سرایانی ها در فصل برداشت تداعی کننده رسوم مقدمانی نوروز یا تولدی دیگر است چرا که زعفران کاران سرایان قبل از شروع فصل برداشت غبار یک ساله را از خانه و کاشانه می‌زدایند و حتی استحمام می کنند تا خود را برای برداشت یک ماهه با جانمایی تجهیزات و امکانات مختص برداشت و پاک و خشک کردن زعفران آماده کنند.

هر سرایانی یک مزرعه زعفران 

یکی از دلایلی سرآمدن شدن سرایان با نام شهر زعفرانی این است طلای سرخ با تارو پود همه سرایانی در آمیخته است چون شغل 90 درصد مردم شهرستان از راه کشاورزی و  100 درصد سرایانی ها به داشت، کاشت و برداشت زعفران مشغولند به طوری که همه قشرها از معلم، استاد دانشگاه، فرماندار، اصناف و... به نوعی بی نصیب از برداشت زعفران، پاک کردن گل ها و... بی نصیب نمی مانند.

اشتغال فصلی ۴۰ هزار نفری

جلوه ای ویژه دیگری که فصل برداشت زعفران در سرایان  به نمایش می گذارد آن هم با جود سه هزار و 200 هکتار سطح زیرکشت، کارگران بسیاری ست که از شهرها و روستاهای اطراف از جمله قاین، بیرجند، کاخک گناباد و فردوس به سرایان می آیند طوری که برداشت زعفران برای حدود 40 هزار نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد می کند.

محدود شدن درس و مدرسه

فراوانی زعفران و اشتغال همه ساکنان سرایانی به زعفران کاری, سبب شده تا سرایان تنها شهرستان کشور باشد که فعالیت مدارس هم تحت تاثیر قرار گرفته و در شیفت عصر دنبال شود که در هیچ نقطه ای در کشور مرسوم نیست.

سعید مظفری، مسوول شورای اسلامی شهرستان سرایان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، سابقه سرایان را در زمینه کاشت زعفران به عنوان یکی از محصولات مهم یادآور شد و اظهار داشت: فصل زعفران تمام مردم شهرستان مشغول برداشت محصول زعفران بوده و از قدیم الایام آداب و رسوم خاص و منحصر به فرد خود را داشته بطوریکه با فرهنگ مردم عجین شده است.

به گفته وی سالانه بالغ بر ۱۲ تن زعفران خشک و با عیار بالا در شهرستان سرایان از سطح ۳ هزار و ۳۰۰ هکتار تولید می شود که بیشترین سهم را در درآمد مردم  و رونق اقتصادی شهرستان ایفا می کند.

وی با تاکید بر این که بالغ بر ۸۵ درصد مردم سرایان به امر کشاورزی مشغول می باشند، افزود: در حوزه محصول زعفران می‌توان گفت که صددرصد مردم این شهرستان در کار داشت و برداشت این  ادویه گران‌بها دخالت دارند و منبع اصلی درآمد مردم این دیار بشمار می رود.

وی از سرایان به عنوان اولین شهر زعفرانی در دنیا یاد کرد که دارای آداب و رسوم منحصر به این شهرستان بوده و از قدمت زیادی برخوردار می باشد.

مظفری از میراث فرهنگی و گردشگری خواست تا در زمینه ثبت این آداب و رسوم  با هدف حفاظت و ترویج آن  اقدام و تلاش‌های مردمان سخت کوش را در این حوزه منعکس کنند.

مسوول شورای اسلامی شهرستان سرایان از اقدام مسولین سرایان در زمینه گردآوری و زمینه سازی برای ثبت فعالیت‌های انجام شده در خصوص برداشت محصول زعفران در سال‌های گذشته را متذکر و وجود ویروس کرونا را عاملی در راستای  وقفه در این مسیر دانست.

به گفته وی همه ساله جشن برداشت زعفران در شهرستان سرایان به عنوان دومین تولید کننده زعفران استان خراسان جنوبی و اولین تولید کننده زعفران با عیار در کشور برگزار می شود که شور نشاط خاصی در فصل برداشت محصول ایجاد می کند.

مسوول شورای اسلامی شهرستان سرایان خاطرنشان کرد: با وجود تمام شرایط در شهرستان و همچنین دارا بودن باکیفیت ترین زعفران بلحاظ عطر، بو و رنگ متاسفانه در حوزه برندسازی زعفران با نشان ویژه شهرستان سرایان هنوز اقدامی صورت نگرفته است؛ ضعیف عمل شده و بیشتر زعفران تولید شهرستان بنام تجاری دیگران در بازارها ارائه می شود.

وی در ادامه به بخشی از آداب و رسوم منحصر به فرد برداشت زعفران در سرایان پرداخت.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1586271

مهمترین اخبار ایران و جهان: