نیوز سیتی!
21 مرداد 1402 - 20:50

سهم اندک ایران از گردش مالی سنگ فیروزه در جهان

فرماندار فیروزه گفت: گردش مالی سنگ فیروزه در دنیا ۶۰۰ تا ۹۰۰ میلیارد دلار برآورد شده در حالی که سهم کشور ما فقط ۱۰۰ میلیون دلار است‌.

به گزارش خبرگزاری فارس از نیشابور، مهدی باغیشنی در اولین نشست تخصصی سنگ پیروزه، گوهر سنگ ملی ایران در شهرستان فیروزه که با حضور اساتید، فعالیت اقتصادی و تجاری در محل سالن جلسات فرمانداری نیشابور برگزار شد، اظهار کرد: سنگ فیروزه سنگی زنده است که جذابیت خودش را حفظ می‌کند البته به شرطی که از مواد شیمیایی دور بماند.

فرماندار فیروزه تشریح کرد: در معماری و بناهای تاریخی کشور ما فیروزه را به وفور می‌بینیم در بناهای تاریخی استان خراسان، حرم امام هشتم و بناهای اصفهان فیروزه بکار رفته است.

وجود شهری در زیر روستای معدن فیروزه

 

وی با بیان اینکه تاریخ تراش سنگ فیروزه به ۷هزار سال قبل برمی‌گردد، ادامه داد: در زیر روستای معدن فیروزه، شهری تاریخی نهان شده است که قدرت تاریخی آن از خود معدن بیشتر است. خانه‌هایی غار مانند با اتاق‌های متعدد که اگر این کاوش شود تجولی عظیم در صنعت گردشگری ایجاد خواهد کرد.

سهم ناچیز کشور از صادرات سنگ فیروزه

 

باغیشنی عنوان کرد: با وجود خاصیت بسیار زیاد سنگ فیروزه، اما سهم کشور ما از این ثروت ملی بسیار پایین است. گردش مالی  سنگ فیروزه در دنیا ۶۰۰ تا ۹۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است در حالی که سهم کشور ما فقط ۱۰۰ میلیون دلار است‌.

فرماندار فیروزه با تاکید بر اینکه ما می‌توانیم ۳۰ درصد اشتغالزایی کشور را براساس سنگ فیروزه بنا کنیم، ابراز کرد: باید صنعت فیروزه را رونق دهیم و باید به جدیدترین روش‌های استخراج مجهز شویم.

لزوم تجهیزات نوین در استخراج و تراش سنگ فیروزه

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر استخراج ما انفجاری است همین موج انفجار به سنگ‌ها آسیب می‌زند. از این رو باید استخراج به روش‌های نوین انجام شود‌. همین طور تراش سنگ فیروزه هم باید با روش ها و تکنولوژی جدید صورت بگیرد.

باغیشنی اضافه کرد: ما سالانه ۴ میلیون زائر خارجی داریم که همه این‌ها می‌توانند جامعه هدف ما در سنگ فیروزه باشند. بنابراین ما به ساخت و راه‌اندازی مجتمع‌های فیروزه‌‌تراشی در شهر فیروزه نیاز داریم و باید صنعت جواهرسازی را در شهرستان فیروزه ایجاد کنیم.

شهرستان فیروزه با کوه هایی سرشار از مس و معادنی مملو از فیروزه 

فرماندار فیروزه تشریح کرد: کوه‌های شهرستان فیروزه مملو از مس است ما می‌توانیم ظروف مسی تولید و روی آن فیروزه کار کنیم این اشتغالی عظیم ایجاد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه ما باید ببینم بازار کشورهای خارجی چه محصولی را بیشتر خریداری می‌کنند، اذعان کرد: برای حضور سنگ‌فیروزه در نمایشگاه‌های دنیا باید برندسازی، شناسنامه‌دار شدن سنگ فیروزه را در اولوییت قرار دهیم.

فیروزه، صنعتی پیشران

همچنین سرپرست دفتر هماهنگی امور سرمایه‌گذرای و اشتغال استانداری خراسان رضوی گفت: فیروزه صنعتی پیشران است و این ظرفیت را دارد که واحدهای پایین دستی خودش را فعال کند.

هادی توانا در حاشیه نشست تخصصی سنگ پیروزه، گوهر سنگ ملی ایران، شهرستان فیروزه در گفت وگو با خبرنگار فارس در نیشابور اظهار کرد: فیروزه یک صنعت پیشران است که اشتغال در واحدهای پایین دستی آن بیشتر اتفاق می‌افتد.

سرپرست دفتر هماهنگی امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری خراسان رضوی افزود: در حال حاضر سنگ فیروزه به صورت خام و بدون ارزش افزوده از کشور خارج می‌شود و ما تلاش می‌کنیم بیشترین ارزش افزوده روی سنگ فیروزه ایجاد و بعد خارج شود

وی با تاکید براینکه در حال حاضر سنگ فیروزه به اشکال مختلف صادر می‌شود و این هدف ما نیست، گفت: ما از ورود تکنولوژی جدید حمایت می‌کنیم 

حمایت از واردات تکنولوژی نوین در حوزه سنگ‌ فیروزه

توانا اضافه کرد: اگر ۳۰ درصد مبلغ تجهیزات جدید را واحدهای تولید کننده پرداخت کنند مابقی را ما از طریق تسهیلات را پرداخت می‌کنیم. 

سرپرست دفتر هماهنگی امور سرمایه‌گذرای و اشتغال استانداری تصریح کرد: ما باید تلاش کنیم تا منافع گوهر سنگ به شهروندان شهر فیروزه برسد و تنها را عملی شدن این هدف از طریق ایجاد ارزش افزوده روی گوهر سنگ فیروزه است.

وی اضافه کرد: علت اینکه سنگ فیروزه در ۳ ماهه اول سال تنها ۳۰هزار دلار صادرات داشته، این بوده که به صورت خام صادر شده است. بنابراین هرچقدر روی سنگ فیروزه  ارزش افزوده ایجاد شود شاید حجم و وزن صادرات تغییر نکند ولی آورده بیشتری دارد.

سرپرست دفتر هماهنگی امور سرمایه‌گذرای و اشتغال استانداری عنوان کرد: سنگ فیروزه باید از همین شهرستان فیروزه، صادر شود زیرا اگر صادرات از همین شهر فیروزه انجام شود منافع آن به خود مردم برمی‌گردد.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1438904

مهمترین اخبار ایران و جهان: