نیوز سیتی!
08 مهر 1402 - 09:11

اخلال در روند احیای کارخانه قند ممسنی! +فیلم

گزارشات نشان می دهد در دو ماهه اخیر با مشاهده فعالیت های انجام شده و در حال انجام و تلاش برای راه اندازی واحد صنعتی قند ممسنی، حساسیت های زیادی شکل گرفت و اعتراضات و اخلال در روند احیای کارخانه از جمله تحصن در جلوی درب کارخانه، تهدید به آتش زدن کارخانه و توقف فعالیت بازسازی بسیار رخ داد و حتی اخلال روند ورود و خروج خودروهای سنگین به کارخانه وجود داشت.

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، پیشینه افول کارخانه قندممسنی را باید در اواخر دهه هفتاد جستجو کرد. زمانی که به عنوان یکی از نخستین واحدهای صنعتی کشور در سال ۸۷ به بخش خصوصی واگذار شد.

دو دهه بعد نخستین خریدار کارخانه با پرونده‌ ای قطور به زمره یکی از بزرگترین سلاطین فساد اقتصادی پای میز محاکمه رفت و برنامه خزنده وی برای زمین گیر کردن صنعت قند و شکر کشور با خرید کارخانه های مادر این محصول آشکار شد، موضوعی که دلایل زوال تدریجی کارخانه قندممسنی را طی ۱۵ سال مالکیت وی بر این کارخانه روشن کرد.

طبق اظهار کارگران کارخانه قندممسنی، در این واحد صنعتی هنگام واگذاری بیش از ۱۳۰۰ نفر مستقیم مشغول به کار بوده اند اما هنگامی که پرونده سلطان شکر به میز عدلیه رسید، کمتر از ۸۰ نفر در کارخانه فعال بودند.

مالک کارخانه گرچه در محاکم قضایی به ۲۶ سال حبس محکوم گشت اما با مرگ ناگهانی وی این پرونده مختومه شد. کارخانه ابتدا در اختیار ورثه او و سپس در سال ۱۳۹۳ به مالک کنونی رسید و با زیان انباشته و بدهی های کارگری به طور مطلق تعطیل شد.

با آغاز دولت سیزدهم، پرونده کارخانه قندممسنی بازگشایی شد  و در نخستین سفر هیئت دولت به استان فارس مورد بازدید معاون اجرایی وقت  رئیس جمهور قرار گرفت و به دنبال آن مالک، متعهد به بازراه اندازی کارخانه شد اما با گذشت بیش از یکسال این اتفاق رخ نداد.

تعویق های متعدد و به نتیجه نرسیدن عملیات احیا سبب شد استان با پیشنهاد به هیئت حمایت از صنایع کشور از وزارت صمت و بخش دولتی برای راه اندازی کارخانه کمک بگیرد.

بررسی های کارشناسی و بازدیدهای میدانی یکسال به طول  انجامید و سرانجام  نهم مرداد ماه سال جاری با معرفی سه مدیر اجرایی هیئت حمایت از صنایع کشور رسماً در کارخانه قندممسنی مستقر شد و کار خود را آغاز کرد.

مطالبات کارگری و اعتراضات دائمی

تعداد ۷۸ نفر از کارگران از سال ۱۳۹۳ دارای مطالبات حقوق و سنوات هستند، اصل مطالبات کمتر از ۱۰ میلیارد تومان بوده که توسط مالک در اوایل سال جاری تسویه شده اما مبلغ جرائم تاخیر و تادیه باقیمانده است که دچار پیچیدگی های زیاد حقوقی و قضایی شده و در آخرین کارشناسی انجام شده توسط دادگستری میزان ۳۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان برآورد شده است، البته احکام قطعی نشده و مالک  اعتراض دارد.

۱۰ سال خاموشی محض کارخانه، سبب رها شدن کارگران و سردرگمی آنها در دریافت حقوق معوقه شان شد. این موضوع در کنار  محرومیت منطقه نورآباد که پس از تعطیل شدن کارخانه تشدید شده و بیکاری و فقر کارگران سابق را به دنبال داشت، عاملی برای اعتراضات و‌ تجمعات شدید کارگری در تمام این سالها شده است.

 

 

گزارشات نشان می دهد در دو ماهه اخیر با مشاهده فعالیت های انجام شده و در حال انجام و تلاش برای راه اندازی این واحد صنعتی، حساسیت های زیادی شکل گرفت و اعتراضات و اخلال در روند احیای کارخانه از جمله تحصن در جلوی درب کارخانه، تهدید به آتش زدن کارخانه و توقف فعالیت بازسازی   بسیار رخ داد و حتی اخلال روند ورود و خروج خودروهای سنگین به کارخانه وجود داشت.

میانگین ۵۰ درصد مطالبات کارگران کارخانه قند ممسنی پرداخت شد 

اردشیر باقری، معاون رفع موانع تولید دفتر سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری فارس در گفتگو با خبرگزاری فارس در توضیح شرایط کنونی کارخانه قندممسنی با اشاره به پرداخت بخشی از مطالبات کارگران گفت: ۲۶ شهریور ماه مدیران اجرایی کارخانه ۱۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان به حساب دادگستری واریز کردند و در تاریخ ۳۰ شهریور از سوی مرجع قضایی علی الحساب مبالغی به حساب ۸۰ کارگر کارخانه واریز شد.

وی افزود: علیرغم اینکه احکام کارگران قطعی نشده بود، شورای تامین استان تصمیم گرفت برای کاهش تنش های کارگری، جلب رضایت مردمی و فراهم شدن شرایط برای ادامه فعالیت، این مبلغ را علی الحساب به حساب کارگران و بازنشستگانی که دارای احکام اولیه حقوقی باشند واریز کند.

باقری گفت: از تعداد ۸۰ نفر،  ۳۴ نفر ۸۰ درصد مطالبات خود را دریافت کردند، مابقی افراد هم  به تناسب پرداخت‌هایی صورت گرفته  که تقریبا به شکل میانگین ۵۰ درصد مطالبات کارگران و بازنشستگان به صورت علی الحساب پرداخت شده است.

نماینده تام الاختیار استاندار فارس در کارخانه قندممسنی  تصریح کرد: با پرداخت های انجام شده، اکنون آرامش نسبی حاکم است و غالبا رضایت دارند.

یک ماه فعالیت زیر فشار سنگین کارگری

وی گفت: فعلاً به شکل مقطعی شرایط آرام است و تقریباً اولین هفته است که ما بدون اعتصاب مشغول کار هستیم. یک ماه تمام زیر فشار شدید کارگری کار کردیم، اما سرانجام کارخانه را به مرحله تست رساندیم.

باقری که خود یکی از سه مدیر اجرایی هیئت حمایت مستقر در کارخانه قندممسنی است، با اشاره به دشواری شرایط گفت: در این مدت خیلی سخت کار پیش می‌رفت، کارگران مانع تردد ماشین آلات سنگین می‌شدند، در ورودی و خروجی کارخانه جلوی خودروها را می گرفتند. تیم فنی که مشغول به کار بودند را تهدید می‌کردند که دست از کار بکشند و اقدامات این چنینی.

تا شکر خام نرسد نمی توان اظهارنظر قطعی کرد 

مدیر اجرایی کارخانه قند ممسنی در واکنش به این مطلب که مالک کارخانه تا ۸۰ درصد تعمیرات را انجام داده بود و این موضوع توسط نماینده صمت شد، همچنین تست های نیز هم طبق آنچه در رسانه ها منتشر گشت، با حضور نماینده مجلس انجام گرفت، گفت: تعمیرات مالک کمتر از هشتاد درصد بود و ما بیست، ۳۰ درصد باقی مانده را تکمیل کردیم. تست انجام شده نیز تست آب سرد بود.

کارخانه ای که هنوز قلبش تعمیر نشده بود چگونه می توانست تست آبگرم انجام دهد؟  تا خوراک اولیه نرسد هم انجام این تست امکان پذیر نیست.

وی گفت: در حال حاضر مهمترین مشکل کارخانه نبود شکر خام است و تا شکر خام نباشد تست آب گرم و سایر اقدامات عملیاتی انجام پذیر نیست.

به گفته نماینده تام‌الاختیار استاندار فارس در موضوع کارخانه قند ممسنی، اظهار نظر قطعی در مورد نتیجه تعمیرات منوط به رسیدن مواد اولیه نرسد و انجام تست آب گرم است. تا کنون تنها تست آب سرد انجام شده که  کفایت نمی‌کند و تا دستگاه‌ها فعال نشوند هیچ چیز مشخص نیست.

باقری در خصوص برنامه استان برای تهیه شکر خام تصریح کرد:  کارخانه ۳۰ میلیارد به سازمان جی تی سی، شرکت خدمات بازرگانی دولتی ایران بدهکار است و چون این بدهی پرداخت نشده بازرگانی دولتی از تحویل شکر خام خودداری می‌کند.

در حال حاضر موضوع از طریق شخص استاندار در حال پیگیری است

به گفته وی، بازرگانی دولتی ایران خواستار تضامین کافی شده که از طرف هیئت حمایت باید ارائه شود.

معاون رفع موانع تولید دفتر سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری فارس به تلاش  از طریق بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: برای تهیه شکر خام تجار و بازرگانان نیز اقدام کرده‌ایم اما چون سابقه کارخانه منفی است، اطمینان و اعتماد کافی برای تحویل شکر به کارخانه ندارند، اما همه این مسائل در حال پیگیری است.

باقری در پاسخ به این پرسش که اکنون راه اندازی کارخانه در چه مرحله ای قرار دارد، گفت: تعمیرات فاز یک تمام شده، که همان طور که گفتم منتظریم خوراک کارخانه برسد تا تست آب گرم انجام دهیم. با تکمیل این فاز اکنون در پی ورود پیمانکار جدید برای آغاز تعمیر فاز دوم که همان فاز چغندری است هستیم.

کار با حداقل هزینه و صرفه جویی کامل

مدیر اجرایی کارخانه قند ممسنی در مورد هزینه های انجام شده در کارخانه از زمان استقرار هیئت حمایت گفت: هیئت حمایت از صنایع کشور،  بیست میلیارد تومان تاکنون پول تزریق کرده که ۱۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون آن برای پرداخت‌های کارگری هزینه شد و حدود ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان برای سرپا کردن  و تعمیر کارخانه باقی ماند.

وی تصریح کرد: ما این اقدامات را با حداقل هزینه انجام دادیم انجام دادیم که باور کردنی نیست.
باقری افزود: با بسیج امکانات لجستیکی ۵ شهرستان استان شامل شیراز، کازرون، چنار راهدار، ممسنی و رستم بسیاری از امورات کارخانه را رایگان انجام داده و صرفه جویی نمودیم‌.

بهره برداری در سفر رئیس جمهور منوط به تزریق شکر خام

معاون رفع موانع تولید دفتر سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری فارس در پاسخ به این پرسش که آیا کارخانه قند در برنامه سفر رییس جمهور قرار دارد؟ گفت: در سفر رئیس جمهوری قصد بهره برداری از فاز یک را داریم اما ابتدا باید شکر خام به عنوان خوراک کارخانه به دست ما برسد تا تست انجام بگیرد، نقص و ایرادهای احتمالی مشخص شود و بعد در مورد بهره‌برداری تصمیم گرفته شود.

باقری تأکید کرد: فرایند تصفیه یک هفته طول می‌کشد و ما پس از تزریق شکر خام یک هفته زمان نیاز داریم‌، در واقع یک هفته قبل  از ورود نماینده رئیس جمهور به شهرستان ما باید شکر را وارد مدار کنیم.

گزارش: فاطمه حبیبی

پایان پیام/ن

منبع: فارس
شناسه خبر: 1519748

مهمترین اخبار ایران و جهان: