مدیرکل دامپزشکی استان همدان گفت: ۴۵ درصد کانونهای آلوده به بیماری در چهار ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان؛ محمودرضا رسولی ظهر امروز در نشست خبری اظهار کرد: مجموعه دامپزشکی و کارکنان آن با هدف استقرار امنیت غذایی و تأمین سلامت دام، غذا و انسان و تأمین استانداردهای بهداشتی تولیدات دامی حول دو محور حفظ و حراست از سرمایه دامی کشور و حفظ و ارتقای سطح بهداشت عمومی، به وظایف خود عمل میکند.
وی بیان کرد: دامپزشکی یکی از زیرساختیترین ادارات نسبت به اقتصاد و بهداشت عمومی جامعه و نیز تضمینکننده سلامت، بهداشت و اقتصاد دام و انسان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با بیان اینکه دامپزشکی در سلامت، تولید، اقتصاد و اشتغال جامعه نقش مهم و برجسته ای دارد گفت: از ابتدای سال بیش از ۵.۴ میلیون نوبت سر دام توسط اکیپهای دامپزشکی انجام و علیه بیماریهای دامی و مشترک بین انسان و حیوان در سطح دامداریهای روستایی و واحدهای صنعتی و مناطق عشایری، واکسیناسیون انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه این واکسیناسیون علیه بیماری آبله، شاربن، طاعون نشخوارکنندگان کوچک، لمپی اسکین، تب برفکی، بروسلوز(تب مالت) و هاری صورت گرفته است افزود: خوشبختانه با این اقدامات شاهد کاهش ۴۵ درصدی کانون بیماریهای دامی در چهار ماهه ابتدای سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم.
رسولی خاطرنشان کرد: با تلاشهای شبانهروزی اکیپهای واکسیناسیون و اقدامات پیشگیرانه نظیر افزایش ۷۵ درصدی پیشبینی واکسیناسیون، اقدامات بهداشتی و قرنطینه، ضدعفونی بدن دام و اماکن دامی، آموزش و ترویج و مایهکوبی تمامی دامهای عشایری بیش از ۶۵ درصد کانونهای آلوده به بیماری در سال گذشته نسبت به سال ۹۹ کاهش داشته است.
وی به تجهیز و ساماندهی و اعزام هفت اکیپ دامپزشکی استان به مناطق عشایری جنوب کشور، استانهایی نظیر لرستان، ایلام، خوزستان و کرمانشاه در سال گذشته اشاره کرد که بالغ بر یکمیلیون و ۲۰۰ هزار نوبت سردامهای عشایر همدان در مناطق قشلاقی زیر پوشش واکسیناسیون رایگان قرار گرفت تا این دامها در فصل گرمسیر (ییلاق) وقتی به استان کوچ می کنند سالم باشند و به صنعت دام استان خسارت، بهداشتی و اقتصادی وارد نشود.
مدیرکل دامپزشکی همدان با اشاره به اینکه در حال حاضر از امنیت بهداشتی و غذایی خوبی در استان برخوردار هستیم افزود: با توجه به شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در سالیان گذشته در سطح کشور، با تلاش همکاران و ۵۰ اقدام تخصصی پیشگیرانه، بیش از چهار سال است هیچ گزارشی از وجود کانونهای آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در استان مشاهده و گزارش نشده است.
وی ضمن اشاره به یکی دیگر از وظایف دامپزشکی در کنترل و نظارت بهداشتی مواد خام دامی گفت: از ابتدای سال تاکنون بیش از ۲۹ هزار و ۵۰۰ مورد بازدید از مراکز تولید، توزیع، عرضه و بسته بندی مواد خام دامی و کشتارگاهها صورت گرفته و حاصل این بازرسیها کشف، ضبط و امحاء بیش از ۳۹ تن انواع مواد خام دامی غیرقابل مصرف بوده است.
رسولی در ادامه با تشریح میزان تست سل و بروسلوز در سطح استان افزود: از ابتدای سال تاکنون بیش از ۹ هزار رأس دام سنگین خونگیری انجام شده و در راستای مبارزه با سل گاوی، بیش از ۱۰ هزار رأس دام زیر تست توبرکولین قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: در راستای پیشگیری از بیماری تب هموراژیک کریمه کنگو و لمپی اسکین، بیش از ۲۳۰ هزار مترمربع جایگاه دام و بیش از تعداد ۵۰ هزار رأس بدن دام سبک و سنگین زیر پوشش سمپاشی قرار گرفته و با توجه به اقدامات پیشگیرانه، در حال حاضر هیچ بیماری جدی در حوزه دام در سطح استان مشاهده یا گزارش نشده است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با تشریح اقدامات دامپزشکی در خصوص حفظ و ارتقاء بهداشت عمومی و نظارت و بازرسی بر تولید، توزیع و عرضه مواد خام دامی در ۶ واحد کشتارگاه صنعتی دام استان خاطرنشان کرد: امسال ۹۶ هزار رأس دام سبک و سنگین در کشتارگاههای استان ذبح و مورد نظارت شرعی و بهداشتی قرار گرفتهاند.
وی تاکید کرد: بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ تن گوشت تولید شده که با زحمات بازرسان بهداشتی دامپزشکی در کشتارگاههای استان، بیش از ۵۵ تن گوشت غیربهداشتی از زنجیره مصرف هم استانیها خارج شده است.
رسولی با اشاره به فعالیت پنج واحد کشتارگاه طیور در سطح استان افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون در ۵ کشتارگاه صنعتی طیور استان بیش از ۹ میلیون قطعه طیور ذبح و مورد نظارت شرعی و بهداشتی قرار گرفته است.
وی به تولید بیش از ۱۸ هزار تن گوشت مرغ اشاره کرد و گفت: از این میزان ۱۷۶ تن به دلیل غیرقابل مصرف بودن، از چرخه مصرف انسانی خارج و ضبط و معدومسازی شده است. مدیرکل دامپزشکی همدان با بیان اینکه در سالهای گذشته طرحهای بهداشتی زیادی در استان اجرا شده است اضافه کرد: دامپزشکی استان نسبت به تضمین سلامت موادخام دامی اقدامات گستردهای را انجام میدهد و طرحهایی در جهت بهبود وضعیت کیفی محصولات خام دامی اجرایی میشود که از جمله آن میتوان به تعطیلی کشتارگاههای سنتی و ساماندهی کشتارگاههای استان و اجرای طرح راهاندازی پیشسرد در کشتارگاههای صنعتی استان اشاره کرد.
وی یادآور شد: در حال حاضر تمام گوشت مصرفی استان مراحل پیشسرد را طی کرده و با ضریب امنیت بهداشتی بیشتری عرضه میشود، طرح نصب لیبل گونه و جنس لاشه دام کشتار شده در کشتارگاههای استان (رنگ لیبل آبی دام نر و رنگ لیبل سفید دام ماده) ساماندهی مراکز عرضه محصولات خام دامی، راهاندازی و توسعه مراکز بستهبندی محصولات دامی بهداشتی و دارای شناسنامه از دیگر اقدامات مهم انجام گرفته است.
رسولی تصریح کرد: اداره کل دامپزشکی استان هر سال بالغ بر یکهزار نمونه شیرخام برای انجام آزمایش از واحدهای جمعآوری شیر، مراکز عرضه لبنیات سنتی و گاوداریهای صنعتی سطح استان اخذ و از نظر سلامت، کیفیت و تقلبات شیر بالغ بر ده هزار آزمایش بر روی نمونهها انجام میدهد.
وی با اشاره طراحی و راهاندازی سامانه بازرسی برخط مواد خام دامی برای نخستین بار در کشور توسط اداره کل دامپزشکی استان گفت: از مزایای این سامانه، صرفه جویی از کاغذ، نظارت لحظهای به عملکرد جمعی و انفرادی بازرسان بهداشتی دامپزشکی در سطح استان است.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان به شناسنامهدار شدن تمام واحدها اعم از مراکز عرضه، طبخ، عمل آوری و نگهداری اشاره کرد و افزو: با تخصیص اعتبارات لازم، تجهیزات پیشرفته Real- time PCR و نانو دراپ برای ارتقای سطح کیفی بخش مولکولی آزمایشگاه مرکزی اداره کل دامپزشکی استان برای تشخیص بیماریهای دام، طیور و آبزیان، با اولویت تشخیص آنفلوآنزای پرندگان، طاعون و آبله و تشخیص نوع گوشت به مبلغ ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال خریداری شده و فعالیت می کند.
وی اظهار کرد: در سال جاری تامین اعتبار و خرید دستگاه San Storage برای ذخیرهسازی پایگاههای داده، سرورهای اپلیکیشن، سیستمهای خوشهبندی و همچنین فایل سرورها به مبلغ ۵ هزار و ۷۰۰ میلیون ریال انجام شده است.
رسولی در ادامه از نظارت بهداشتی و شرعی ۳۴ اکیپ اداره کل دامپزشکی استان بر کشتار دام در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی خبر داد و افزود: به منظور حفظ سلامت گوشت دامهای نذری و به تبع آن سلامت مصرف کنندگان و تأمین بهداشت عمومی اقدام به اجرای طرح تشدید کنترل و نظارت بهداشتی ویژه این ایام کردهایم.
وی عنوان کرد: اداره کل دامپزشکی با هماهنگی تمام دستگاههای ذیربط اقدامات لازم در این ایام انجام داده و به بهترین نحوه ممکن و فراگیرتر از سالهای گذشته اجرایی خواهد شد.
مدیرکل دامپزشکی استان همدان با اشاره به فعالیت ۳۴ اکیپ ثابت و سیار نظارتی بهداشتی یعنی تعداد پرسنل عملیاتی ۲۳ نفر دکتر دامپزشک، ۳۷ نفر بازرس بهداشت گوشت به همراه ۱۵ نفر از ناظرین شرعی گفت: ۶ کشتارگاه صنعتی دام استان در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی از ساعت ۷ الی ۱۴ به صورت رایگان خدمات.رسانی میکنند.
وی بر لزوم آگاهی شهروندان از خطر بیماریهای مشترک دام و انسان به خصوص تب کریمه کنگو، بروسلوز و کیست هیداتید تاکید کرد و افزود: رعایت نکات بهداشتی در هنگام ذبح حائز اهمیت است و افراد در صورت رعایت نکردن موارد بهداشتی در هنگام ذبح ممکن است به بیماریهای خطرناک منجمله تب کریمه کنگو مبتلا شوند و باید شهروندان گوشت دامهای قربانی را پس از ذبح ۲۴ ساعت در دمای یخچال ۰ تا ۴ درجه سانتیگراد نگهداری و سپس مصرف کنند.
رسولی در پایان با اعلام شماره سراسری ۱۵۱۲ دامپزشکی، از شهروندان تقاضا کرد در صورت مشاهده هر گونه تخلف بهداشتی در حوزه دامپزشکی مراتب را سریعاً گزارش کنند تا با متخلفان برابر ضوابط، برخورد قانونی صورت گیرد.
انتهای پبام/۸۹۰۲۶/
شناسه خبر: 531978