نیوز سیتی!
11 آذر 1402 - 09:14

کاغذسازی زاگرس به جشن خودکفایی کاغذ می‌پیوندد

میزان پیشرفت کارخانه کاغذسازی زاگرس که در سال ۱۴۰۰ و هنگام ورود رئیس جمهور به کارخانه ۸.۷ درصد بود اکنون به ۹۲ درصد رسیده است و‌ در پایان نیمه اول سال آینده وارد چرخه تولید کاغذ تحریر ایرانی خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، کاغذ کالای استراتژیک با ضریب اهمیت بالا است که بخشی از امنیت فرهنگی جامعه به آن وابسته است. رشد مصرف سرانه کاغذ در یک کشور نشانگر رشد درآمد ملی و سطح فرهنگی آن جامعه به حساب می‌آید.

کالای استراتژیک در واقع کالایی با ضریب اهمیت بالا است که باید برای آن برنامه ریزی بلندمدت انجام شود تا بتوان به اهداف کلانی در حوزه تأمین و عرضه دست پیدا کرد. 

این دست کالاهای راهبردی نیاز به یک برنامه ریزی جامع و هدفمند دارند که طبق آن باید استراتژی خاصی برای هر یک از این گونه گروه های کالایی انجام شود.

با این وجود تولید کاغذ مورد نیاز کشور به ویژه در یک دهه اخیر با فراز و نشیب های بسیاری همراه  بود و سال ۹۶ بحران در تامین این محصول راهبردی آغاز شد.

آذرماه ۹۶ سال رئیس وقت اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران از متوقف شدن ثبت واردات کاغذ و افزایش ۲۰ درصدی بهای آن خبر داد، اتفاقی که کاغذ را در یک سیر صعودی قیمت قرار داد.  گرچه کاغذ در اواخر همان سال بار دیگر به فهرست کاغذهای اساسی اضافه شد اما دیگر پای دلالان و واسطه گران به کاغذ باز شده بود تا جایی که سال ۹۷ خبر دستگیری سلطان کاغذ رسانه ای شد.

 آغاز پرداخت ارز دولتی در دولت دوازدهم شرایط دلال‌بازی و انحصار در واردات کاغذ را بدتر کرد، در تمام این سالها و در دل این بحران ها که دولت می کوشید با سیاست واردات‌محور آن را اداره کند، بی توجهی به تولید داخلی پررنگ‌ترین بخش این چالش بود. دولت وقت تولید کاغذ را از دستورکار خارج کرد و برای تهیه مایحتاج کشور دست به دامن واردات شد و این سیاست تا پایان دولت دوازدهم ادامه یافت.

چند سال قبل روی این مساله تاکید کردم، اما همت نکردند

خودکفایی در کاغذ و تولید کاغذ ایرانی مطالبه ای است که رهبر معظم انقلاب از جامعه تصمیم گیر و سیاست گذار کشور داشته و دارند، سال ۹۱ حضرت آیت الله خامنه‌ای تولید کاغذ در کشور را از جمله تولیدات امتداد‌دار خواندند و خاطرنشان کردند: مهمترین تولید ملی، تولید امتداددار است و با برطرف شدن مشکلات کارخانه های کاغذ، قطعاً راه برای کتابخوانی بیشتر و ارزان شدن قیمت کتاب، باز می شود. 

یکسال بعد طی بازدید از نمایشگاه کتاب در گفتگو با ناشران تصریح کردند: «تنها راه‌حل ثبات در قیمت کتاب تولید هر چه بیشتر کاغذ در داخل کشور است.»

این مطالبه رهبر معظم انقلاب در سالهای بعد نیز ادامه یافت، ایشان در سال ۹۷ نیز در جریان بازدید از نمایشگاه کتاب فرمودند: «راههای خودکفایی{کاغذ} جلوی رویمان باز است…وزیر صنعت شخص اجرایی و پیگیری است…{بعد رو به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فرمودند} جلسه بگذارید و این مسأله را حل کنید… باید مسأله کاغذ را حل کنید، اینطوری نمیشود…»  مقام معظم رهبری در اردیبهشت ماه سال جاری هم پس از بازدید از نمایشگاه سی و چهارم در گفتگو با ناشران بر تهیه کتاب از کاغذ ایرانی تأکید داشتند. 

رهبر انقلاب در سال جاری طی بازدید از نمایشگاه کتاب  بیان کردند: امروز وزیر ارشاد به من خبر داد که در زمینه تولید کاغذ مرغوب کارهایی در کشور شروع شده است. من البته چند سال قبل روی این مساله تاکید کردم، اما همت نکردند که آن را دنبال کنند ، حالا بحمدلله این کار آغاز شده است.

ایشان ابراز امیدواری کردند که تولید کاغذ داخلی مرغوب، کمک کند تا قیمت بالای کتاب بشکند و شرایط خرید آن برای عموم مردم، بهتر شود.

تولید کاغذ ایرانی در کارخانه کاغذسازی زاگرس

روی کار آمدن دولت سیزدهم آغاز تحولات عظیم در تکیه بر توان داخلی بود، تولید و تأمین کاغذ مورد کشور از ابتدا در دستور کار دولت مردمی قرار گرفت و به دنبال کارخانه های تولید کاغذ مورد حمایت ویژه دولت واقع شدند از جمله این واحدهای صنعتی کارخانه در دست احداث کاغذسازی زاگرس واقع در جاده شیراز-مرودشت، شهرک صنعتی آب باریک زرقان است. 

این کارخانه که اکنون ۱۸ ساله است، 24 مهر 1384 به شماره 35096 به ثبت رسید و سپس  مراحل اجرایی آن با انتخاب زمین در شهرک صنعتی آب باریک زرقان به مساحت 110 هزار متر مربع پیگیری و سال ۹۲ عملیات اجرایی آن آغاز شد، سال ۹۴ نیز احداث تاسیسات صنعتی این طرح تولیدی شروع شد.

روند تاسیس کارخانه کاغذسازی زاگرس ادامه داشت تا اینکه سال ۹۷ مالکان برای تأمین تابلوهای برق اقدام نمودند اما با مشکل روبرو شدند و گذر زمان سبب افزایش قیمت تابلوها و سخت تر شدن تهیه آن شد.

سال ۹۸ با توجه به اوج گرفتن بحران کاغذ و نیاز کشور به تولید این محصول راهبردی، کارخانه کاغذسازی در ذیل ۲۳ پروژه اولویت دار اقتصاد مقاومتی در استان فارس قرار گرفت که باید تا پایان سال تکمیل و به بهره برداری میرسید، اما این اتفاق نیفتاد.

بازدیدهای میدانی رئیس جمهور و وزرا

سال ۱۴۰۰ با آغاز به کار دولت مردمی و بازدید رئیس جمهور از این واحد صنعتی همراه بود، در واپسین روزهای مهرماه ۱۴۰۰ در حالی که  کارخانه ۸۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشت، رئیس جمهور در جریان سفر به استان فارس سرزده از آن بازدید کرد و پس از شنیدن سخنان مالک که خواهان ۶۰۰ میلیارد تسهیلات برای خریداری و نصب تابلو های برق بود، با تاکید بر پرداخت تسهیلات، گفت: مراکز تولیدی از این دست در اولویت دریافت تسهیلات و منابع مالی هستند، نه افرادی که این منابع را در جای دیگری هزینه می‌کنند.

در حالی که کشور برای تأمین کاغذ نیاز به واردات دارد، به هیچ وجه قابل قبول نیست یک کارخانه کاغذسازی که بخش قابل توجهی از آن احداث شده، برای تکمیل و بهره‌برداری سالها معطل تسهیلات باشد.

رئیس جمهور تصریح کرد: در حالی که کشور برای تأمین کاغذ نیاز به واردات دارد، به هیچ وجه قابل قبول نیست یک کارخانه کاغذسازی که بخش قابل توجهی از آن احداث شده، برای تکمیل و بهره‌برداری سالها معطل تسهیلات باشد و بناها و تجهیزات آن بدون استفاده بماند و فرسوده شود. 

همچنین در فواصل زمانی مختلف وزیر فرهنگ و معاون اجرایی رئیس جمهور نیز از جمله تصمیم گیران و مسئولانی بودند که از این طرح صنعتی بازدید کردند.

کاغذ کرافت یا تحریر

در ۲۵ اردیبهشت ماه سال جاری اعلام شد که پس از توافق مالک و بانک صنعت و معدن، این بانک تسهیلات 400 میلیاردی را به شکل فازبندی شده و در چند مرحله در اختیار این کارخانه قرار خواهد داد که تاکنون در سه مرحله بخشی از تسهیلات باتوجه به پیشرفت کارخانه به شرح زیر پرداخت شده است: 300 میلیارد ریال به عنوان  قسط اول در ۲۵ اردیبهشت ماه 1402 ،  ۶۱۶/۵۱۴ میلیارد ریال ۹ مرداد و  ۲۸۲/۲۳۷ میلیارد ریال ۱۵ مرداد   که مجموعا تاکنون ۱۱۹۸/۷۵۱ میلیارد ریال تاکنون پرداخت شده است.

همچنین گفته شد با توجه به اینکه تولید کاغذ تحریر نیازمند طراحی سیستم پساب صنعتی است و این طراحی هزینه‌ بر خواهد بود، تسهیلات اختصاص یافته از سمت بانک صنعت و معدن تنها برای راه اندازی  بخش تولید کاغذ کرافت کافی خواهد بود، اما سفر دوم رئیس جمهور ورق را برگرداند و با حضور و سرمایه گذاری بانک تجارت در موضوع انجام بازچرخانی پساب صنعتی، تمام تلاش ها معطوف به تولید کاغذ تحریر شد.

همه این برنامه‌ها برای تولید کاغذ تحریر است

سیدرضا ساداتی، معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری اداره‌کل صنعت، معدن، تجارت استان فارس در این باره به خبرگزاری فارس گفت: وضعیت کاغذسازی زاگرس الان از مسیر دو بانک  توسعه تعاون و  بانک تجارت در حال پیگیری است.

ساداتی افزود: بازچرخانی پساب صنعتی کارخانه را یک شرکت مورد تایید بانک تجارت که در حال حاضر کاغذ خوزستان را هم اجرا می کند بر عهده گرفته است و بانک تجارت در این پروژه مشارکت دارد.

وی گفت: هزینه‌ این اجرای این کار 720 میلیارد تومان برآورد شده که به شکل مشارکتی از سوی بانک و مالک تامین می شود و تا الان مجموعا از سوی بانک و سرمایه‌گذار 150میلیارد تومان پرداخت شده است.

به گفته معاون سازمان صمت استان فارس، به نسبت 70 به 30 درصد، 90 میلیارد تومان از طرف بانک و 65 میلیارد تومان از سوی مالک تأمین شده است. 

وی افزود: این هزینه‌ها صرف خرید الکتروپمپ و تجهیزات بازچرخانی آب و تصفیه آب می‌شود و طبق گفته مدیر عامل قرارداد با شرکت مجری طرح پساب برای مدت یکسال است.

ساداتی به اقدامات اجرایی طرح اشاره کرد و گفت: در حوزه اجرا، بانک صنعت و معدن پای‌کار است و آخرین اقدامات و پیشرفتی که حاصل شده در مسائل آب، برق، گاز و ماشین آلات است که 96 درصد pm3  و 60 درصد  pm2 نصب شده است و مالک اظهار کرده که به موازات اجرای پساب، من خطوط تولید را هم جلو می برم.

وی افزود: سوله 6 هزارمتری که برای مواد اولیه است هم برای محصول، در بازدیدهای قبل فونداسیون آن زده شده بود و اسکلتش هم پای  کار بود، در حال حاضر به گفته مالک فقط پوشش سقف آن مانده است.

معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری اداره‌کل صنعت، معدن، تجارت استان فارس خاطرنشان کرد: تقریبا همه سازه ها تمام شده است و برق و آب و گاز هم مشکل خاصی ندارد.  اما بخشی از تابلوهای برق همچنان بین مالک، پیمانکار و بانک در حال رفت و برگشت است و هنوز برخی تابلوهای برق مانده و اجرا نشده است.

ساداتی در مورد شیوه تامین برق کارخانه گفت: خط انتقال برای تامین 9 مگاوات برق  کشیده شده، تراسفرماتورها نصب شده و خیلی از تاسیسات احداث شده است. 

وی تصریح کرد: این طرح، پروژه بزرگی است و مصرف برق آن‌ اندازه یک شهرک صنعتی است. منطقه ویژه اقتصادی شیراز  ۷ مگاوات مصرف برق دارد، شهرکهای صنعتی استان عموما با ۵، ۶ مگاوات کار می کنند که سهم هر واحد صدکیلو، دویست کیلووات است. اما این کارخانه به تنهایی ۹ مگاوات خط انتقال کشیده است.

معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری صمت فارس در خصوص تامین تسهیلات گفت: از بعد از سفر اول رییس جمهور بیش از  یکسال هیچ اتفاقی رخ نداد، اما در بازه زمانی شش ماهه اخیر که بانک تحرک داشته، پیشرفت کار خیلی رضایت بخش بود.

او گفت: در بحث ماشین آلات تامین هزینه صددرصد از سمت مالک بود، تمام پرداختی‌های بانک صنعت و معدن برای ابنیه، زیرساخت و تاسیسات است، به ازای هر میزان واریزی البته پیشرفت داشته است.

ساداتی در مورد نیروی کار نیز گفت: بنا به گفته مالک الان قریب به صد نفر در بخش های مختلف پروژه در حال فعالیت هستند، در طرح های بزرگ، بخشی از نیروی انسانی، نیروهایی هستند که در راه اندازی پروژه مشغول به کار هستند یک بخش هم در زمان بهره برداری اضافه می شوند که معمولا سه، چهار ماه قبل از شروع فعالیت کارخانه با فراخوان و آموزش جذب نیرو می کنند.

معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری اداره‌کل صنعت، معدن، تجارت استان فارس تصریح کرد: همه این برنامه‌ها برای تولید کاغذ تحریر است. هزینه‌های پساب با هدف تولید تحریر صورت گرفته و پیش بینی ما این است که پایان نیمه اول 1403 فعالیت کارخانه با هدف تولید کاغذ تحریر آغاز شود و می‌تواند 220 تن در روز تولید کاغذ داشته باشد.

ساداتی تأکید کرد: دولت الحق و انصاف پای کار بود و اهتمام کامل را برای به سرانجام رساندن این طرح انجام داده است و در راستای مطالبه مقام معظم رهبری ما شاهد راه اندازی تولید کاغذ در استان فارس باشیم.

جعفر قادری، نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه دولت حمایت های کاملی از کاغذسازی زاگرس انجام داده، افزود: با توجه به شرایط کنونی این کارخانه به نظر می رسد سریعتر از کارخانه کاغذ خوزستان به بهره‌برداری برسد. 

وی وجود طرح های تولید کاغذ از سنگ را هم در کشور امیدبخش خواند که سبب تکمیل خودکفایی در امر کاغذ خواهد شد.

به گزارش فارس، کارخانه در دست احداث  کاغذ سازی زاگرس امکان بازیافت کاغذ باطله، جوهرزدایی و تبدیل  آن به خمیر کاغذ را دارد. این طرح صنعتی با اشتغال آفرینی ۶۰۰ نفر امکان تولید  سالانه ۱۲۵ هزار تن کاغذ را خواهد داشت که ۴۰ درصد نیاز داخل به کاغذ را تامین خواهد کرد.

میزان پیشرفت کارخانه کاغذسازی زاگرس که در سال ۱۴۰۰ و هنگام ورود رئیس جمهور به کارخانه ۸.۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشت که اکنون به ۹۲ درصد رسیده است.

پایان پیام/ن

منبع: فارس
شناسه خبر: 1590722

مهمترین اخبار ایران و جهان: