نیوز سیتی!
05 فروردین 1402 - 09:11

نوروزگردی در خانه تقی اف/ زیر و زبر تاریخ گرگان نمایان می شود

گرگان- بافت تاریخی گرگان با دارا بودن ده‌ها خانه تاریخی و همچنین محلات قدیمی یکی از جاذبه‌های منحصر به فرد شهر گرگان تلقی می‌شود که می‌تواند نوروزی متفاوتی را برای گردشگران رقم بزند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: معمولاً افرادی که در تعطیلات نوروزی یا تابستانه به سمت گلستان و گرگان می آیند، نیت شأن بهره مندی از جاذبه‌های طبیعی مانند جنگل، دریا و دهکده‌های ییلاقی مانند روستای زیارت است؛ جاذبه‌هایی که سال ها است مقصد خیل مشتاقان به طبیعت و سفر به گرگان هستند.

به طور معمولاً گردشگران ترجیح می‌دهند که سراغی از ناهارخوران، هزارپیچ و النگدره بگیرند و ساعاتی را در هوای خنک و دلپذیر این مناطق سپری کنند.

اما یکی از مهم ترین جاذبه‌ها و دلشنین ترین مناطق گرگان در بافت قدیم این شهر قرار دارد که متاسافانه طی سالیان اخیر تلاش مؤثری برای معرفی این دُر گرانقدر گردشگری در گرگان نشده است، محوطه‌ای با وسعت ۱۵۶ هکتار که در قلب شهر گرگان قرار گرفته اند.

بافتی که از محلاتی مانند دوشنبه‌ای، باغ پلنگ، میخچه گران، نعلبندان، درب نو، سبزه مشهد، شیرکش، سرچشمه و میرکریم، قلعه کهنه، دباغان و چند محله دیگر تشکیل شده است.

محلاتی که دارای مساجد قدیمی، آب انبار، قنات، معابر تنگ و باریک، کاروانسرا و البته واحدهای مسکونی هستند و بام بناهای مسکونی و تجاری واقع در آن از سفالینه‌های قرمز تشکیل شده است.

نوروزگردی در خانه تقی اف/ زیر و زبر تاریخ گرگان نمایان می شود

بافت تاریخی گرگان با ۱۵۶ هکتاری وسعت در سال ۱۳۱۰ به شماره ۴۱ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. این بافت دارای دو بخش اداری و مسکونی است که منازل موجود در بخش مسکونی بیشتر متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل دوران پهلوی است.

بافت تاریخی گرگان با ۱۵۶ هکتار وسعت در فهرست آثار ملی به ثبت رسید استبافت تاریخی گرگان دارای ویژگی‌ها و مشخصه‌هایی است که آن را از سایر قسمت‌های شهر متمایز می‌کند و به نوعی هویت شهر محسوب می‌شود.

این بخش از شهر گرگان عنوان افتخارآمیز وسیع‌ترین بافت تاریخی ثبت شده شمال ایران را از آن خود دارد با بناهای شاخصی همچون خانه‌های شیرنگی، تقوی، شعرباف، خراسانی، مفیدیان، کبیر، سرای باقری‌ها و امامزاده نور به مرکز استان گلستان هویتی عمیق بخشیده است.

خانه خراسانی ها

ساخت خانه خراسانی ها خانه با سلطنت ناصر الدین شاه برابری می‌کند و این موضوع روی سنگ نبشته سطوح زیرین سرشیرهای این خانه مشهود است و سال ۱۲۹۵ قابل رؤیت است. این بنا در دو بخش شمالی و جنوبی ساخته شده و عمده ارزش‌های معماری برجای مانده بنا بخش جنوبی آن بوده و بخش شمالی فاقد ارزش تاریخی است.

این بنا در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و در آذر ۱۳۷۸ حریم آن مشخص شد.

نوروزگردی در خانه تقی اف/ زیر و زبر تاریخ گرگان نمایان می شود

خانه مفیدیان

مجموعه مفیدیان متعلق به دوره قاجار به عنوان یکی دیگر از بناهای ارزشمند بافت تاریخی توسط سید ضیا الدین مفیدیان در سال ۱۳۲۷ ساخته شده است.

بنای مفیدیان به صورت مجموعه و از سه ساختمان مجزا تشکیل شده، ساختمان ضلع جنوبی که قدیمی ترین قسمت بنا است مربوط به دوره قاجاریه است. بنای ضلع شرقی که فضای خدماتی (مطبخ) است مربوط به همین دوره بوده اما ساختمان ضلع شمالی بنا مربوط به دوره پهلوی است که احتمال دارد بر روی یک ساختمان دوره قاجاریه ساخته شده باشد.

نوروزگردی در خانه تقی اف/ زیر و زبر تاریخ گرگان نمایان می شود

خانه شفیعی

در خانه شفیعی همچون دیگر بناهای به جای مانده از دوره قاجار توجه خاصی به تزئینات شده که از آن جمله می‌توان به طاق و طاق نماهای جناغی، تزئینات آجری خفته راسته در بالای ورودی ستون‌های آجری اشاره کرد.

از دیگر زیبایی‌های بصری این بنا میزان ارتفاع آن است، وجود سطوح شیبدار شیروانی‌ها، سفال و رنگ قرمز آن، وجود تراس ها، پوشش گیاهی، دسترسی به چشم انداز بافت از طریق تراس ها، همگی از زیبایی‌های دیگر بنا محسوب می‌شوند.

خانه باقری ها

یکی از خانه‌های معروف و قدیمی بافت تاریخی گرگان، خانه باقری است که مربوط به اوایل دوره پهلوی با بیش از ۱۵۰ سال قدمت است و به عنوان نمونه‌ای ارزشمند از معماری بومی مسکونی در شهر می‌توان از آن یاد کرد.

نوروزگردی در خانه تقی اف/ زیر و زبر تاریخ گرگان نمایان می شود

ساختمان این خانه، در حد فاصل محلات نعلبندان و سرچشمه و در حاشیه جنوبی یکی از معابر اصلی و پرگذر بافت قدیم گرگان واقع شده است، معبری که بازار و تکیه نعلبندان را به بنای امامزاده نور و سپس تکیه سرچشمه متصل می‌سازد.

در میان خانه‌های تاریخی باقی مانده در شهر خانه باقری یکی از وسیع‌ترین و سالم‌ترین نمونه‌ها است که عرصه این بنا یک هزار و ۹۵۰ مترمربع و زیربنای مجموع فضاهای سرپوشیده آن هزار و ۵۵۵ مترمربع می‌باشد.

این خانه از ترکیب متناوب فضاهای باز و بسته و بر اساس نوعی سازماندهی مجموعه‌ای ساخته شده که حیاط‌های تقریباً غیرهندسی و متعدد در آن نقشی برجسته ایفا می‌کنند.

خانه باقری دارای هفت حیاط با اندازه و فرم‌های گوناگون است و دو حیاط اندرونی، دو حیاط بیرونی، حیاط هشتی، حیاط مطبخ و حیاط سرطویله که در مجموع با چهار ورودی به شبکه معابر اطراف بنا راه پیدا می‌کند.

نوروزگردی در خانه تقی اف/ زیر و زبر تاریخ گرگان نمایان می شود

خانه میرشهیدی

مجموعه میرشهیدی از ارزشمندترین بناهای تاریخی که بخشی از آن به دوره قاجار و قسمتی از آن هم متعلق به دوره صفویه است. در قسمت تحتانی این بنا طاق‌های بسیار قدیمی وجود دارد که دو چشمه از آن جاری است که چشمه اول در ضلع غربی ساختمان و چشمه دوم در بخش تحتانی بنای ساختمان دو طبقه قرار دارد.

خانه تاریخی میرشهیدی کهن‌ترین بنای سه طبقه در گذشته به شمار می‌رود که در محله سرچشمه گرگان قرار دارد.

خانه فاطمی

خانه فاطمی تک بنای بزرگ با ۴۷ اتاق در فضای اندرونی و بیرونی، حیاط خلوت، تالارها و عناصر معماری منحصر به فرد به جا مانده از دوره قاجار و پهلوی است.

بنای تاریخی فاطمی در کنار مدرسه عمادیه، خانه باقری و خانه امیرلطیفی در طرح پردیسان و یکی از خانه‌های قدیمی است که مالکیت آن در اختیار سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان است.

نوروزگردی در خانه تقی اف/ زیر و زبر تاریخ گرگان نمایان می شود

خانه رضا قلی‌نژاد

خانه رضا قلی نژاد را می‌توان به عنوان یکی از زیباترین بناهای به جا مانده از اواخر دوره قاجار دانست.

این بنا در محله سرچشمه گرگان واقع شده که از شرق به امامزاده نور و از جنوب شرق از طریق معبری به مجموعه تقوی و باقری ارتباط دارد.

وسعت بنای تاریخی رضا قلی نژاد حدود ۵۰۰ متر مربع و دارای دو درب ورودی از معبر شرقی و جنوبی است.

خانه تقوی ها

خانه تقی اف از بناهای دوره قاجار که در مساحتی بیش از دو هزار متر مربع ساخته شده و ساخت آن منسوب به حاج میرزا محمدتقی تقوی (تقی اف) است. این مجموعه تاریخی شامل بیش از ۱۰ حیاط اصلی و فرعی بوده که حیاط‌های اصلی آن شامل حیاط‌های بیرونی اول و دوم، حیاط‌های اندرونی اول و دوم، حیاط مطبخ، حیاط سرطویله، هشتی ها و پشت حیاط‌ها و غیره توسط میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خریداری شده و کاربری اداری پیدا کرده است.

اجزا به کار رفته در این ساختمان گچ، خاک، آهک، آجر، خشت خام و چوب است، چوب‌های به کار رفته در ستون‌ها اغلب چوب درخت سرخدار و چوب‌های به کار رفته در درها اغلب چوب درخت ازدار (آزاد) است.

بناها اغلب دو طبقه هستند و کف طبقه دوم با چوب لمبه کوبی شده تا بار کمتری بر سقف طبقه تحتانی وارد شود.

نوروزگردی در خانه تقی اف/ زیر و زبر تاریخ گرگان نمایان می شود

این ساختمان یک متر بالاتر از سطح زمین ساخته شده و زیر آنها خالی است تا از نفوذ رطوبت به داخل بنا جلوگیری شود.

در داخل حیاط‌ها ایوان‌هایی طراحی شده که به آن‌ها «مهتابی» می‌گویند. این ایوان‌ها از تابش مستقیم نور خورشید در امان بوده و محل خوبی برای نگهداری برخی آذوقه‌ها بود.

در داخل یکی از حیاط‌های بیرونی، جلوی نمای ورودی ساختمان در طبقه بالا، کنسولی طراحی شده که به بنا زیبایی و ابهت خاصی بخشیده است که اصطلاحاً به این گونه بناها «کلاه فرنگی» گفته می‌شود.

این ساختمان محل تجمع تجار و سیاستمداران بزرگ منطقه بوده و حتی در چند دوره هم دفتر انتخابات نمایندگان تجار بوده است.

در برخی قسمت‌های بنا هم چوب‌های زیر «شیر سر» ها با نقوش اسلیمی، اشعار فارسی به خط نستعلیق و آیات قرآن به خط نسخ تزئین شده اند که علاوه بر زیبایی به بنا تیمن، تبرک و تقدس می‌داد و نقش نگاهدارنده و محافظ در مقابل بلایا را هم ایفا می‌کرد.

داخل هر حیاط یک حوض طراحی شده که دسترسی ساکنان آن حیاط را به آب آسان می‌کرد، آب حوض‌ها هم توسط جوی‌های روبازی که از خارج بنا آب را به داخل هدایت می‌کردند تأمین می‌شد.

به گزارش خبرنگار مهر، بازدید و تماشای بافت و خانه‌های تاریخی گرگان لذت بیشتری نسبت به جاذبه های طبیعی داشته و می توان تاریخ را از رج به رج آجرهای بافت لمس کرد لذا اگر به دنبال نوروزگردی متفاوت در شمال کشور هستند، تماشای بافت تاریخی گرگان را از دست ندهید.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1108774

مهمترین اخبار ایران و جهان: