نیوز سیتی!
25 تیر 1402 - 16:48

تداوم آبیاری زمین‌های کشاورزی با فاضلاب تهدیدی برای سلامت مردم

گرچه چندی پیش خبر مسرت‌بخشی از امحای زمین‌های آلوده به فاضلاب در بخش‌های جنوبی شهر شیراز شنیده شد اما آنگونه که شواهد نشان می‌دهد بعد از مدت کوتاهی این روند دوباره توسط عده‌ای سودجو از سر گرفته شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، محصولات کشاورزی محصولاتی هستند که روزانه مردم به میزان زیادی از آن‌ها استفاده می‌کنند و در صورتی که به شکل صحیحی تولید نشوند به راحتی می‌توانند با خود بیماری را وارد بدن افراد کنند.

 بارها خبرگزاری فارس در خصوص آبیاری زمین‌های کشاورزی مهارلو و برخی از مناطق حاشیه‌ای شهر شیراز از جمله بلوار اتحاد انتقاد کرده و مسوولین قول پیگیری دادند اما به مرور زمان به فراموشی سپرده شده است. 

گفتنی است آبی که حاوی فلزات سنگین و آلودگی‌های شیمیایی بوده، خطرناک است و ماندگاری سموم در سبزیجات که غالب تولیدات کشت‌های زمین‌های یادشده است زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌ها و سرطان‌ها خواهد شد. 

همچنین بیشترین و خطرناک‌ترین آثار مسمومیت به وسیله فلزات سنگین، در‌ مراحل رشد و نمو انسان رخ می‌دهد و باعث کندذهنی و اختلال در یادگیری، اختلال در حافظه، آسیب دیدن سیستم عصبی و اختلالات حرکتی نظیر تشنج یا بیش‌فعالی در کودکان می‌شود.

لازم به ذکر است که مسوولین مربوطه باید این خطر را درک کرده و با جدیت به فکر اندیشیدن راه چاره در خصوص این مهم باشند.

یک کارشناس بهداشت محیط در این باره به گفت و گو با خبرنگار فارس پرداخت.

کشت با فاضلاب چقدر درآمد دارد که به هیچ عنوان حاضر به ترک فعل حرام نیستند؟ 

علیرضا فاتح با بیان اینکه مدتی است که از طرح نابودی کشت‌های آلوده با فاضلاب و بستن کانال انحرافی گذشته، گفت:  دوستان متخلف ما، در امر کشاورزی با فاضلاب خام، همگی آزاد و بدون ترس و لرز دست به کار شده اند.

وی افزود: اول کانال خودساخته شان را که همگی دوستان دخیل در ادارات مختلف با بدبختی و درد و مشقت بسته‌اند را مجددا باز کردند و شروع به آماده کردن زمین ها برای کشاورزی در ادامه تخلفات بیست ساله‌شان کردند.

این کارشناس بهداشت محیط زیست اشاره کرد:  نمی‌دانم کشت با فاضلاب چقدر درآمد حرام برایشان دارد که به هیچ عنوان حاضر به ترک فعل حرام و خلافشان نیستند.

فاتح عنوان کرد:  با چشم خود دیدم که با خودروهای شاسی بلند چند میلیاردی سر زمین های فاضلابی‌شان حاضر می‌شوند و فرزندانشان با موتورهای هزار و چند صد سی سی در خیابان ها و در زمین های کشاورزی جولان می‌دهند.

وی اضافه کرد: برای تخلف آبیاری با فاضلاب و اصرار بر ادامه اینکار باید از این جرم تعریفی جدید ارائه گردد و مجازاتی معادل با این جرم در نظر گرفته شود.

مشارکت آگاهانه در امر به خطر انداختن سلامت مصرف کنندگان مواد غذایی آلوده

کارشناس محیط زیست با ذکر یک مثال قضیه را کمی شفاف تر کرد و گفت: به کسانی که مواد مخدر صنعتی را در منزل و یا به قول خودشان آشپزخانه تولید می‌کنند و به فروش می‌رسانند فکر کنید، مصرف کنندگان این مواد مخدر صنعتی، آگاهانه این مواد را تهیه و مصرف می‌نمایند.

فاتح افزود:  اکثر این افراد هم بالغ بوده و از عوارض مصرف و جنون آور و مرگ آور این مواد هم خبر دارند، ولی مصرف کنندگان‌  مواد غذایی آلوده با فاضلاب و فلزات سنگین که می‌تواند عوارض بسیار خطرناک‌تری از مواد مخدر صنعتی، مانند مت‌آمفتامین و به قول خودشان شیشه داشته باشد، از همه قشر جامعه، اعم از کودک و پیر و جوان و افراد بیمار و با زمینه بیماری های ژنتیک و ارثی و غیر ارثی هستند و از آلودگی و عوارض مصرف این محصولات غذایی ناآگاه هستند و حق انتخابی ندارند؛ چون از کیفیت مواد غذایی در اختیارشان هیچ خبری ندارند. 

وی افزود:  پس در این صورت جرم تولیدکنندگان محصولات آلوده با فاضلاب و کم کاری بازرسین و کارشناسان مسئول ادارات درگیر در این قضایا، نابخشودنی است، چون آگاهانه در امر به خطر انداختن سلامت و مرگ مصرف کنندگان مشارکت دارند.

فاتح اظهار کرد:  این را خدمتتان عرض کردم تا برسیم به این قضیه که چرا متخلفین آزاد هستند و چرا دوباره با توجه به باز بودن پرونده شان در مراجع قضایی، اصرار به تکرار جرم دارند و چقدر این جرم درآمدزا است که حاضر به دست برداشتن از جرمشان نیستند. 

این کارشناس محیط زیست اضافه کرد:  سوال دیگر این است که چطور از برنامه و ساعات بازدید کارشناسان ادارات آگاه می‌شوند که به طور مثال در بازدید تاریخ ۱۴ تیر قبل از رسیدن بازرسین، تلمبه هایی که از آن برای برداشت پساب و آبیاری مزرعه شلتوک استفاده می‌کردند را برداشته و تلمبه های چاه های آب را روشن کردند و بازرسین بی خبر از همه جا را گمراه کردند؛ هر چند که همان چاه آب هم غیر مجاز حفر شده است. 

فاتح عنوان کرد:  آیا لازم نیست فرد مخبر و خودفروش، از فلان اداره شناسایی و مجازات گردد؟ آیا جرم این شخص کمتر از شخص متخلف آبیاری کننده با فاضلاب است؟

وی گفت: از همه مسئولین خواهشمندم اولا خواسته ذکر شده و تعریف جدید از جرم یاد شده و مجازات درخور آن در نظر گرفته شود و در ثانی بدون فوت وقت،نسبت به ترمیم کانال و تخریب زمین های تحت کشت همین الان انجام پذیرد.

کیک و بیسکوییت های آلوده! 

 فاتح با بیان اینکه دوستان متخلف ظاهرا قصد کشت ارزن با فاضلاب را دارند، گفت: باید به استحضارتان برسانم که مگر ما چه تعداد پرنده زینتی داریم که برایشان ۲۵۰ یا ۳۰۰ هکتار ارزن می‌کاریم؟ آن هم فقط در یک نقطه.

این کارشناس محیط زیست عنوان کرد: آرد ارزن جدیدا در صنایع غذایی به علت فاقد گلوتن بودن و راحتی هضم و مناسب بودن برای بیماران سلیاکی، در ابعاد وسیع خصوصا در شرکت های تولید بیسکویت و کیک سازی استفاده می‌شود. 

وی با اشاره به اینکه ما به آقایان گفته ایم برای کشت بهاره ذرت نکارید، در ادامع ذکر کرد: گروهی گوش به اخطار نداده و در حال کاشت ذرت بوده و گروهی هم به کاشت ارزن مشغول هستند. 

فاتح با بیان ابنکه یعنی متخلفین عملا ما را بازی می‌دهند، گفت: کارگردان اصلی ایشان هستند و ما را از چاله درآورده و روانه چاه کرده اند؛  چون ذرت علوفه ای غیر مستقیم از طریق گوشت و شیر حیوان مصرف کننده باعث بیماری میشد و میزان خطر این امر کمتر از مصرف بیسکویت  و کیکی است که مستقیما از آرد ارزن آلوده تهیه شده است.

هیچ اداره‌ای عهده دار مدیریت فاضلاب خام بعد از تصفیه خانه شماره یک تا دریاچه مهارلو نیست

وی در ادامه با بیان اینکه در تیر و خرداد ماه ۱۴۰۲ با همکاری بسیار خوب و درخور ستایش دادستان، کانال فاضلاب خام از دسترس متخلفین، در حاشیه شرقی شیراز خارج شد، گفت: کشت های آلوده نیز، امحا گردید ولی متخلفین بلافاصله اقدام به تخریب کانال و هدایت فاضلاب به سمت زمین های کشاورزی کردند.  

فاتح افزود: کانال انحرافی از شرق دهکده سلامی شروع شده و تا حوضچه پرورش ماهی واقع در حدفاصل بین دو روستای کفترک و نیلگونک امتداد دارد،  چیزی بیش از ۱۱ کیلومتر، که محصولات و  زمین های تحت کشت را آلوده می‌کند. 

این کارشناس بهداشت محیط عنوان کرد: در این رابطه قبلا مکاتبات فراوانی انجام گرفته اما چیزی که باعث تاسف و تعجب است، این است که که هیچ اداره ای مسئولیت مدیریت فاضلاب خام را در فاصله بعد از تصفیه خانه شماره یک تا دریاچه مهارلو  بر عهده نمی‌گیرد.

وی ادامه داد: مسئولین اداره آبفا می‌گویند متولی امر، سازمان آب منطقه ای است، سازمان آب منطقه ای دیگری را به عنوان متولی معرفی می‌کند و این تسلسل مسئولیت را به گردن دیگری انداختن  ادامه دارد.

حکم امحا در دست، از این پاسگاه، به آن پاسگاه و از این اداره به آن اداره سرگردانیم

فاتح با اشاره به اینکه آن متخلف کشاورز نما هم به سرعت در حال کشت و آبیاری با فاضلاب است، گفت: و ما کارکنان مرکز بهداشت هم دستمان کوتاه از همه جا به مطالبه رو آورده ایم.

این کارشناس بهداشت محیط با بیان اینکه پایان کار را هم می‌دانیم،  افزود:  چشم به هم بزنیم، آبان ماه شده است و فصل برداشت محصولات،و ما حکم امحا در دست، از این پاسگاه ،به آن پاسگاه و از این اداره ،به آن اداره سرگردانیم.

فاتح اضافه کرد: قسمت اعظم کشت آلوده، شبانه درو شده و تحویل سیلوها و ... داده و قسمت اندکی  هم با هزار مشکل و بگیر و ببند، معدوم می‌شود. 

وی با بیان اینکه خوب چرا لقمه را دور سرمان می‌چرخانیم؟! گفت:  چرا متولی مدیریت فاضلاب خام مشخص نمی‌شود، تا از همان اول کار اجازه دسترسی  فاضلاب خام به متخلفین داده نشود؟چرا همه کار بقول معروف به دقیقه ۹۰ حواله می‌شود.

کارشناس بهداشت محیط در پایان عنوان کرد: آیا لازم نیست به جای یقه این کشاورز و آن کشاورز گرفتن و شکایت این و آن کردن، شکایت ادارات و مسئولین آنها را بکنیم؟

به گزارش فارس، لازم به ذکر است که آبیاری مزارع کشاورزی با فاضلاب خام و پساب تصفیه نشده ممنوع است و در صورت مشاهده، بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات های اسلامی، ماده ۱۵ حفاظت از خاک و ماده ۴۶ قانون توزیع عادلانه آب، از سوی مراجع قضایی با متخلفان برخورد و در صورت لزوم مزرعه معدوم می شود.

پایان پیام/ ن

منبع: فارس
شناسه خبر: 1363879

مهمترین اخبار ایران و جهان: