نیوز سیتی!
30 فروردین 1402 - 17:17

قامت خمیده «همدان» زیر خروارها طرح نافرجام در حوزه مسکن

همدان- رتبه آخر از لیست اجرای طرح نهضت ملی درحالی نصیب همدان شد که خروارها طرح نافرجام در حوزه مسکن در این استان وجود دارد اما هیچ یک به نحو مناسب به انجام نرسیده اند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - نرگس موذنیان: جلسه پرسش و پاسخ پیرامون بحران مسکن همدان با حضور اساتید دانشگاه، اصحاب رسانه و جمعی از فعالان فرهنگی که در دفتر خبرگزاری مهر استان همدان برگزار شد، پیرامون مباحث متعددی از جمله تأمین زمین، ضرورت یا عدم ضرورت ایجاد شهرک‌ها در همدان، راه اندازی شهر اکباتانا، ناتمام ماندن پروژه‌های مسکن و غیره صحبت شد.

بخش اول این نشست، با عنوان بحران مسکن همدان‌از «رتبه آخر در نهضت ملی» تا «بروکراسی فرسایشی» منتشر شد. در بخش دوم این نشست، به صورت ویژه به موضوع الحاق زمین به شهر همدان صحبت شد.

ماجرای تجربه تلخ ۶۸۰ هکتاری شورین

ابراهیم قیاسوند در این زمینه در خصوص علت لغو مصوبه زمین ۶۸۰ هکتاری شورین چنین گفت: زمین ۶۸۰ هکتاری شورین به دلیل وجود معارضان حقوقی و همچنین عدم توانایی دولت در حل مشکل معارضین قابلیت استفاده پیدا نکرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی‌سینا ادامه داد: از همان زمانی که این زمین‌ها مطرح شدند، معارضان هم بودند و در اسناد آنان حدود مالکیت مشخص نبود و همین مساله امکان توافق را دشوار کرده بود.

وی تصریح کرد: با مطرح کردن موضوع الحاق پیش از حل مشکل معارضین یک زمین بی ارزش را به باارزش تبدیل کردیم و شایعاتی که در خصوص سنگ‌اندازی و در نهایت لغو این مصوبه مطرح می‌شود صحت ندارد.

باید پیش از الحاق توافقات انجام می‌شد

جمال‌الدین بادامی نیز در خصوص ماجرایی که برای زمین ۶۸۰ هکتاری شورین پیش آمد، اظهار کرد: وقتی بحث الحاق زمین مطرح می‌شود مادامی که به شهر الحاق نشده ارزش افزوده‌ای شامل آن نیست در نتیجه با یک اعلام عمومی توسط دولت مبنی بر الحاق، مالک خیلی راحت با توجه به ایجاد ارزش افزوده توافق می‌کند.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: با ۳۰ درصد سهم مالکانه و ۷۰ درصد شهرداری می‌توان تولید زمین ارزان قیمت کرد اما وقتی زمین الحاق می‌شود شامل ماده ۱۰۱ می‌شود و در نتیجه توافقی هم صورت نمی‌گیرد چون ارزش افزوده ایجاد شده است.

بادامی خاطرنشان کرد: قانون جهش تولید مسکن به صراحت اعلام کرده اگر مجموعه حاکمیتی عزمی داشته باشد برای تولید زمین باید اگر می‌خواهد موفق باشد قبل از الحاق توافقات را انجام دهد تجربه تلخ ۶۸۰ هکتار شورین هم نشأت گرفته از همین موضوع است.

قامت خمیده «همدان» زیر خروارها طرح نافرجام در حوزه مسکن

مصوبه‌ای که با فشار از شورای عالی شهرسازی اخذ شد

در ادامه با طرح این پرسش که در نهایت در ماجرای زمین ۶۸۰ هکتاری شورین کارشکنی و سنگ‌اندازی از سوی چه کسانی بود؟

قیاسوند تصریح کرد: شما خودتان قضاوت کنید؛ اگر یک مجموعه حاکمیتی کل مسکن استان را به ۶۸۰ هکتار گره بزند، ضمن اینکه از روز اول به وجود معارضان آگاه است با این وجود با فشار مصوبه شورای عالی شهرسازی را می‌گیرند و هیچ فکر جایگزینی هم برای این موضوع نداشته باشند، سنگ اندازی اصلی را چه کسی انجام داده است؟ این افراد باید پاسخگو باشند.

عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان همچنین با اشاره به نامه حجت‌الاسلام فلاحی در مورخ ۲۰/‏۱۰/‏۱۴۰۰‬ به معاون پارلمانی وزیر راه و شهرسازی گفت: البته اصل این نامه را ندارم اما حجت الاسلام فلاحی در این نامه از این مقام مسئول می‌خواهد که پیرامون وضعیت زمین‌های همدان استعلامات انجام شود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: طبق پاسخی که به این نامه داده شده ظاهراً موضوع این بوده که بحث تأمین زمین در همدان به مشکل خورده و حجت‌الاسلام فلاحی درخواست کرده وضعیت زمین‌های دولتی و همچنین سایر زمین‌ها اعلام شود.

قیاسوند گفت: سازمان ملی زمین و مسکن در ۱۹/‏۰۲/‏۱۴۰۱‬ نامه‌ای به معاون پارلمانی وزیر راه و شهرسازی می‌زند و بیان می‌کند که اداره کل استان همدان به معرفی ۶۸۰ هکتار (در نامه ۶۸ قید شده) اراضی ملی تحت مالکیت دولت به منظور الحاق اقدام کرده و مراتب در حال تهیه طرح تفکیکی و آماده‌سازی است.

وی تصریح کرد: آیا آن زمان طرح جامع تصویب شده بود؟ بدون تصویب بر اساس مصوبه شورای عالی شهرسازی اداره کل راه و شهرسازی برای زمین‌های ۶۸۰ هکتاری دارای معارض در حال تهیه طرح بود!

توافق‌هایی که با مخالفت کارگروه امورزیربنایی منجر به معامله نشد

وی اضافه کرد: در نامه حجت الاسلام فلاحی همچنین قید شده که زمین‌های دیگر کجا هستند که پاسخ داده شده «اداره کل مسئول در راستای بخشنامه‌های وزارت مطبوع ضمن شناسایی اراضی با مالکیت اشخاص به منظور «توافق» اقدام کرده که اکثر توافق‌ها به جهت مخالفت در کارگروه امور زیربنایی و کمیسیون ماده ۵ منجر به معامله نشده است».

این استاد دانشگاه بیان کرد: حال سوال این است که کارگروه امور زیربنایی متشکل از چه کسانی است که کارشکنی و مخالفت کرده‌اند؟

قیاسوند ادامه داد: همچنین در این نامه به اراضی مازاد دستگاه‌های اجرایی به عنوان یکی از راه‌های تولید زمین اشاره شده است که اداره کل استانی نسبت به شناسایی ۱۲۰ هکتار از اراضی در اختیار استانداری همدان در مجاورت شهر همدان اقدام نموده که این مهم علی رغم مکاتبات و پیگیری‌های اداره کل استان با مخالفت استاندار و مسئولان ذی ربط، بلا اقدام مانده است.

آیا احداث «اکباتانا» ضرورت احداث دارد؟

وی اضافه کرد: در مورخ ۰۹/‏۰۸/‏۱۴۰۱‬ در نهایت شورای عالی شهرسازی مصوب می‌کند که از زمین‌های مجاور باغ میوه همدان استفاده شود که همین چند روز اخیر تحت عنوان خبر خوش پس از ۵ ماه اعلام شد و ما وقتی این همه ظرفیت در داخل شهر داریم به نظرم ضرورتی ندارد که به شهرک جدیدی تحت عنوان اکباتانا فکر کنیم.

قامت خمیده «همدان» زیر خروارها طرح نافرجام در حوزه مسکن

وقتی ارزش منطقه‌ای ۴ برابر و اجاره بها ۳ برابر می‌شود

بادامی در بخش دیگری از این نشست با اشاره به افزایش ۴ برابری ارزش منطقه‌ای در سال جاری توسط سازمان امور مالیاتی، اظهار کرد: اوضاع به گونه‌ای شده است که در بحث صدور پروانه و عوارض نوسازی عدد به سه تا چهار برابر رسیده است که رسانه‌ها باید این مهم را از مجموعه حاکمیتی مطالبه کنند.

وی ادامه داد: با افزایش شاخص قیمت ملک قیمت آپارتمان بالا می‌رود و در نتیجه امروز اجاره بها در شهر همدان ۳ برابر شده است که یک عامل آن همین است و عامل دیگر آن عدم تولید زمین برای دهک‌های بالاتر است.

با کار نمایشی مشکل مسکن استان حل نمی‌شود

بادامی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر علت خلاء وضع نامساعد موجود در حوزه مسکن شهر همدان و راهکار آن چنین گفت: تمام امکانات در شهر برای تولید زمین فراهم است و مشکل، مدیریت در حل چالش مسکن استان است و اقدامات نمایشی است و در واقع، توانی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه مجموعه استان بیاید اعلام کند کجای این استان پروانه ساختمانی و نه پیش‌نویس یک ماهه صادر شده است، ادامه داد: با کار نمایشی مشکل مسکن استان حل نمی‌شود و ما نیاز به افراد جهادی و انقلابی و پای کار داریم.

پروژه ۴۸۰ واحدی شهرک فرهنگیان هنوز پروانه نگرفته است

در ادامه سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر عدم پیشرفت قابل توجه پروژه مسکن ملی شهرک فرهنگیان همدان پس از گذشته بیش از دو سال، قیاسوند، عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان چنین گفت: این پروژه، باعث سرافکندگی مدیران استان در حوزه عمرانی است و به گفته مدیر پروژه حتی یک بار کل اسناد این پروژه در راه و شهرسازی گم شده است! و حال می‌بینیم که دو سال و نیم است که این پروژه پروانه ندارد؛ پروژه‌ای که شخصی نیست بلکه طرح ملی مسکن دولتی است.

گفتنی است؛ برای این نشست، معاون امور عمرانی استانداری همدان و مدیرکل کل راه و شهرسازی استان همدان نیز دعوت شده بودند اما علیرغم اینکه تیموری، معاون عمرانی استاندار قول مساعد برای حضور در این نشست را داده بودند و برگزاری این نشست تخصصی برای حضور مجموعه دولت دوبار به تعویق افتاد در نهایت این حضور، ممکن نشد.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1160131

مهمترین اخبار ایران و جهان: