نیوز سیتی!
14 فروردین 1402 - 16:54

فارس من| پارسیان همچنان سد زندگی روستائیان محروم دشمن‌زیاری/ وقتی مسؤولان نیز از بلا تکلیفی سد پارسیان گلایه‌مند می‌شوند

سال‌ها از آغاز ساخت سد پارسیان گورک در بخش دشمن‌زیاری شهرستان ممسنی می‌گذرد و بلاتکلیفی ساکنان روستاهای قرار گرفته در محدوده سد نیز پس از گذشت ۳۰ سال همچنان ادامه دارد و مسؤولان نیز پاسخ قانع کننده‌ای به مطالبه گران ندارند.

به گزارش خبرگزاری فارس از ممسنی، سدی که قرار بود زندگی‌بخش روستاهای بخش دشمن‌زیاری ممسنی باشد این روزها خود تبدیل به سدی برای آبادانی روستاها شده است.

سد پارسیان که مطالعات آن از سال‌ ۱۳۷۰ شروع شد، پس از بررسی‌های بسیار در سال 91 با اعتبار 410 میلیارد ریال عملیات اجرایی آن آغاز شد اما این آغاز نقطه پایانی بر زندگی در 7 روستای بالادست سد بود و بلاتکلیفی مردم همچنان ادامه دارد. 

این گلایه‌ای است که اهالی این روستاها در پویشی با عنوان: مردم روستاهای حریم سد پارسیان تا چند سال دیگر از خدمات محرومند؟ در سامانه فارس من خبرگزاری فارس به ثبت و امضا رسیده است.

در توضیح این مطالبه که مردم استانداری فارس و وزارت نیرو را خطاب قرار داده‌‌اند آمده است: مسؤولان پاسخ دهند. سالهاست از آغاز احداث پروژه بلاتکلیف سد پارسیان می‌گذرد و در این میان تنها چیزی که دیده نمی‌شود محروم ماندن مردم روستاهای محدوده آبگیر سد از هر گونه خدمات دولتی است، محرومیت‌ها تا جایی است که حتی سهمیه نفت مردم هم پرداخت نمی‌شود.

توقف زندگی در روستاهای بالادست سد پارسیان 

روستاهای ده‌گپ، بلوطک، بالمنگان، کیکم‌دان، گورک و دره‌تلخ به دلیل قرارگیری در بالادست این سد سالهاست است از هر نوع ساخت و ساز و بازسازی منازل خود محروم شده‌اند و هیچ خدماتی نظیر گاز به این روستاها داده نشده چراکه از سال 88 با ابلاغ شرکت توسعه منابع آب هرگونه ساخت و ساز در روستاهای اطراف سد و مستحدثات آنها ممنوع است. 

مسلم غلامی، دهیار روستای گورک در گفت‌وگو‌های مکرر با خبرنگار فارس از نبود گاز در این روستا سخن می‌گوید که منجر به روی آوردن مردم به جنگل‌های اطراف شده است.

وی در صحبت‌هایش به کمبود نفت خام در روستا، نبود جاده دسترسی مناسب و دیگر محرومیت‌ها در روستای گورک اشاره می‌کند. 

غلامی از نابودی منابع طبیعی این منطقه ابراز ناراحتی می‌کند چراکه علاوه بر استفاده مردم از چوب درختان جنگل برای سوخت، بسیاری از افراد به دلیل تعطیلی کشاورزی به قاچاق چوب روی آوردند و به گفته وی، در طول سال مقدار زیادی چوب از این منطقه خارج می‌شود. 

به گفته غلامی، مهاجرت از روستا به دلیل عدم مجوز ساخت و ساز سبب شده که روستای گورک تبدیل به یک روستای خالی از سکنه شود چراکه نه خانه بهداشتی در گورک است، نه مدرسه‌ای و نه آب سالمی که مردم دلخوش به ماندن شوند.

وی بارها برای بهبود وضعیت روستا نامه‌نگاری کرده اما نتیجه‌ای در وضعیت گورک حاصل نشده است. 

نوازالله دهقانی، رئیس شورای روستای ده‌گپ نیز در گفت‌وگو با فارس از روزگاری سخن می‌گوید که ده‌گپ یکی از پر رفت و آمدترین روستاهای دشمن‌زیاری بوده اما آغاز ساخت سد و نداشتن مجوز ساخت‌وساز در روستا و نبود دیگر خدمات سبب شده که این روستا به حاشیه رانده شود. 

مهاجرت و بیکاری در روستاها

وی از جمعیت 3 هزار نفری این روستا سخن می‌گوید که امروز اغلب آنها در شهر صدرای شیراز ساکن شدند و اکنون فقط 800 نفر از پیرمردان و پیرزنان در روستا باقی ماندند.

دهقانی به آب آلوده روستا، مدارس منحل شده و نبود گاز با وجود انجام نقشه‌کشی و دیر رسیدن نفت اشاره می‌کند و معتقد است که روستا یا باید جابه‌جا شود یا تکلیف سد مشخص شود. 

به گفته دهقانی بلاتکلیفی و نبود امکانات در ده‌گپ سبب شده که مردم روستا با وجود علاقه شدید به زادگاه خود خواستار جابه‌جایی شوند تا بلکه به این روش کشاورزی و سرمایه‌شان از دست نرود. 

دیگر روستای این منطقه بلوطک است که در حال حاضر 159 خانوار دارد اما در روزگاری 220 خانوار داشته است، به گفته عبدالرسول دهقانی دهیار این روستا مهاجرت مردم سبب شده که روستا روز به روز آب رود. 

وی به صحنه دیگری از نمایش سد پارسیان در روستاهای بالادست اشاره می‌کند و آن افزایش اختلافات خانوادگی و طلاق در روستاها است؛ چراکه عدم صدور مجوز برای ساخت‌وساز سبب شده که تعداد اندک زوج‌های جوان باقی‌مانده در روستا، در اتاقی در خانه پدری ساکن شوند و به مرور با افزایش اختلافات زندگی‌هایی که تازه شروع شده به نقطه پایان برسد. 

دهقانی از تعطیلی کار و تولید در روستای بلوطک، کم شدن ساکنان روستای کیکم‌دان و دره‌تلخ سخن می‌گوید و می‌افزاید: نه تنها کشاورزی بلکه هر گونه کار تولیدی نظیر پرورش مرغ، قارچ و دامداری در این روستاها با وجود ظرفیت‌های فراوان خدادادی امکان‌پذیر نیست. 

عضو شورای بخش دشمن.زیاری در پایان گفت: حتی بهسازی منازل مسکونی هم در روستا قابل انجام نیست و هیچ کدام از روستاها در طرح هادی قرار نگرفته‌اند و تفکیک و سن‌دار کردن زمین‌ها نیز ممکن نیست و در مجموع مردم مانده‌اند و بلاتکلیفی محض، مسؤولان باید تکلیف را روشن نمایند و اگر بنابر تکمیل سد و جابجایی روستاها است اقدام کنند اگر نه هم به این فقر دنباله دار و ادامه سردرگمی مردم ساکن این روستاها پایان بدهند.

فرماندار ممسنی نیز از جمله مطالبه گران است

عبدالکریم انصاری در گفتگو با خبرنگار فارس در ممسنی، ضمن تایید مشکلات ذکر شده به نامه‌نگاری‌ها و پیگیری‌های مداوم مسؤولان سابق و فعلی شهرستان اشاره کرد و اظهار داشت: مشکلات مردم و ساکنان این روستاها را از نزدیک دیده‌ایم ولی تا روشن نشدن تلکیف سد نمی‌توان نظر قاطعی در این باره داد.

انصاری افزود: در مورد مشکل نفت روستاها نیز پیگیر هستم و پس از درخواست شما در نشست خبرنگاران که ۲۸ اسفند برگزار شد، بلافاصله نفت به روستای گورک ارسال شد.

وی نبود مخزن ذخیره مناسب را مهمترین مشکل کمبود نفت در برخی روستاهای واقع در محدوده سد عنوان کرد.

فرماندار ممسنی هر گونه تصمیم‌گیری در این حوزه را خارج از اختیارات مسؤولان شهرستان عنوان مرد و ادامه داد: با توجه به ملی بودن پروژه تصمیم‌گیری ها نیز در حوزه اختیارات استان و وزارت‌خانه‌ها است و ما نیز مانند مردم این روستاها مطالبه گریم و با توجه به پیگیری‌های نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، امیدواریم پروژه هر چه سریعتر تعیین تکلیف شود و مردم نیز از این بلاتکلیفی و رنج رها شوند.

جلسه با مسؤولان استانی و تعیین تکلیف وضعیت روستاها در دستور کار استانداری فارس

مدیر کل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس نیز در گفتگو با خبرنگار در این باره اظهار داشت: با توجه به طولانی شدن ساخت سد مشکلات روستائیان ساکن در محدوده سد نیز ادامه دار شده و تلاش ما نیز برای تعیین تکلیف این روستاها ادامه دارد.

حامد رستمی در ادامه به لزوم توجه به روستاهای مولد اشاره کرد و افزود: با توجه به نامه‌نگاری و مراجعات حضوری دهیاران روستاهای گورک و ده‌گپ و تماس‌های مردم و پیگیری مکرر خبرگزاری فارس، جلسه بررسی وضعیت این روستاها با حضور مدیران کل استانی در حوزه‌های مختلف در روزهای آینده در استانداری فارس برگزار می‌شود.

مدیر کل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری فارس تاکید کرد: هر گونه اعلام نظر و تصمیمی منوط به برگزاری این جلسه است و بدون شک اولویت همه مدیران نیز رفع مشکلات مردم به ویژه ساکنان روستاهای محروم ولی پرظرفیت بخش دشمن‌زیاری و محدوده سد پارسیان است.

حال باید دید مدیران کل استان در حوزه آب، برق، مسکن، گاز، کار و... در این نشست سرنوشت ساز به چه تصمیمی می‌رسند و محرومیت ۳۰ ساله مردم از خدمات دهی کی به پایان می‌رسد.

خبرگزاری فارس تا دریافت نتیجه قطعی، این پرونده را دنبال و مردم و مطالبه گران در این موضوع را همراهی می‌کند.

پایان پیام/خ

منبع: فارس
شناسه خبر: 1125536

مهمترین اخبار ایران و جهان: