نیوز سیتی!
26 دی 1402 - 09:45

ابتلاء ۳۰ هزار نفر نیشابوری به اختلال چربی خون

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور گفت: اختلالات چربی خون یکی از شایع ترین اختلالات تغذیه‌ای است که بیش از ۳۰ هزار نفر از جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی نیشابور به آن مبتلا هستند.

حامد جز جلالیان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در نیشابور اظهار کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون بیش از ۷ هزار بیمار قطعی مبتلا به اختلال چربی در دانشگاه علوم پزشکی نیشابور شناسایی شده است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور افزود: اختلالات چربی خون جزو شایع ترین اختلالات تغذیه‌ای به شمار می آیند که به اشکال مختلف مثل بالا بودن کلسترول خون، بالابودن تری گلیسرید و بالا بودن LDL (کلسترول بد) یا پایین بودن HDL (کلسترول خوب) قابل بررسی است.

وی تصریح کرد: افزایش چربی خون همراه با بیماری‌هایی مانند کم کاری تیروئید، بعضی از بیماری های کبدی و کلیوی، بیماری دیابت، نارسایی مزمن کلیه، چاقی، بعضی از عفونت‌ها، اعتیاد به الکل دیده می شود. 

جلالیان تاکید کرد: همچنین افزایش چربی خون ممکن است علامت بیماری دیگری نبوده و بیمار به صورت اولیه دچار آن شود که برای تشخیص بالا بودن چربی خون، باید آزمایش خون انجام شود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور در خصوص انواع اصلی چربی‌های موجود در خون بیان کرد: چربی های اصلی شامل کلسترول و تری‌گلیسیرید است که وجود آن در حد طبیعی برای بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن ضروری است. همچنین وجود کلسترول برای تولید صفرا که مسئول هضم چربی است و در تولید بسیاری از هورمون‌ها، نقش دارد.

وی ادامه داد: کلسترول در ساخت هورمون‌ها، دیواره سلول‌ها و برخی ویتامین‌ها نقش دارد اما اگر مقدار آن از حد طبیعی (بیشتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر) شود به آن هیپرکلسترومی می‌گویند که سبب آسیب‌های جبران ناپذیری می‌شود و با افزایش کلسترول خون، چربی در سطح عروق رسوب می‌کند.

جلالیان تشریح کرد: کلسترول انواع مختلف دارد کلسترول LDL که به کلسترول بد معروف است و در فرآیند سخت و تنگ شدن جدار رگ‌ها موثر است. کلسترول HDL که به کلسترول خوب معروف است و مانع رسوب کلسترول در دیواره رگ شده و کلسترول را از سیستم گردش خون به کبد می‌برد تا از بدن دفع شود.

وی ابراز کرد: تری‌گلیسیرید شکل دیگر از چربی موجود در خون است که در سلول‌های چربی ذخیره شده و در زمان نیاز بدن به انرژی، صرف تامین نیازهای بدن می شود اما بالارفتن آن، خطر بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. به افزایش تری گلیسرید در خون هیپرتری گلیسرید می گویند.

جلالیان تصریح کرد: معمولا چربی خون بالا علامتی ندارد مگر در مواردی که بسیار بیشتر از حد طبیعی باشد که با علایمی از جمله سرگیجه، حلقه سفید دور سیاهی چشم، رسوبات زردرنگ روی پلک، التهاب پانکراس یا لوزالمعده مشخص می‌شود. از این رو تنها راه به موقع آن اندازه گیری سطح چربی های خون از طریق آزمایش خون است.

وی عنوان کرد: مدیریت وزن، تحرک جسمانی، عدم مصرف دخانیات و الکل، رژیم غذایی صحیح و درمان بیماری‌هایی که در افزایش چربی خون موثرند می تواند در پیشگیری و کنترل این بیماری نقش داشته باشد. همچنین افراد مبتلا به چربی خون بالا می‌توانند هر ۳ ماه به بهورز یا مراقب سلامت و هر۶ ماه به پزشک خانواده مراجعه و علاوه بر دریافت آموزش‌های لازم در صورت نیاز به درمان، داروی مناسب استفاده کنند.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1639316

مهمترین اخبار ایران و جهان: