نیوز سیتی!
04 شهریور 1402 - 08:36

فارس من| مطالبه 18 هزار نفر: سگ‌های ولگرد را جمع‌آوری کنید

جمع‌آوری سگ‌های ولگرد موضوعی است مطالبه‌ای 18 هزار نفری می‌باشد که در قالب بیش از 100 پویش تا کنون در سامانه فارس من برای آن امضاء جمع آوری شده است، قاعدتا برای برخورد با پدیده سگ‌های ولگرد در کنار اقداماتی که مردم باید انجام دهند، جمع‌آوری و عقیم سازی آن‌ها توسط شهرداری‌ها لازم و ضروری است.

خبرگزاری فارس – تهران، آیا تابحال در کوچه و خیابان توسط یک یا تعداد زیادی سگ تعقیب شده‌اید؟ یا یک سگ شما یا اطرافیانتان را گاز گرفته است؟ بعد از این اتفاقات چه حس و حالی داشتید و چکار کردید؟ احتمالاً برای یک لحظه هم که شده یک «چرا!» بزرگ در ذهنتان شکل گرفته است؛ چرا الان این سگ‌ها باید اینجا باشند؟ چرا کسی این‌ حیوانات را مدیریت نمی‌کند؟ چرا ...

تابحال در اعتراض به پدیده سگ‌های ولگرد بیش از 100 پویش با بیش از 18 هزار امضا در سامانه مردمی «فارس من» به ثبت رسیده است که در این بین در یک سال گذشته تعداد 21 پویش با بیش از 3700 امضا در استان تهران به ثبت رسیده است.

لازم به ذکر است طبق آمار اعلام شده توسط مسئولان، سال گذشته 320 هزار مورد حیوان‌گزیدگی در کشور به ثبت رسیده که 80 درصد آن‌ها مربوط به سگ‌گزیدگی است که بیش از ۵۰ درصد از آن مربوط به سگ‌های ولگرد می‌باشد.
 


همچنین به نقل از رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان شمیرانات در این شهرستان از تعداد ۲۳۸۳ کل مجروحان حیوان‌گزیدگی ، ۱۶۳۱ نفر آن‌ها اسیر سگ‌گزیدگی شده‌اند و آمار هرساله صعودی بوده است.
 

آمار حیوان گزیدگی در شمیرانات در سال‌های اخیر


عدم کنترل این حیوان به واسطه نرخ زاد و ولد بالای آن می‌تواند بعد از مدت کوتاهی کنترل آن را سخت و در برخی مواقع امکان‌ناپذیر کند؛ البته آمار رسمی از تعداد سگ‌های ولگرد در کشور موجود نیست اما مصطفی نادری یکی از کارشناسان محیط زیست اردیبهشت سال گذشته در گفت‌وگویی از جمعیت ۲ میلیون قلاده‌ای سگ‌های ولگرد در شهرها و حومه آن خبر داده بود؛ یعنی تقریباً به ازای هر ۴۰ نفر یک سگ ولگرد در کشور وجود دارد.
 

 

اصغر عبدلی، استاد گروه تنوع زیستی و مدیریت اکوسیستم‌ها در دانشگاه شهید بهشتی نیز آماری عجیب از نرخ موالید سگ ارائه کرده است؛ بدینگونه که ۲ قلاده سگ امکان تبدیل به ۴۰ هزار قلاده سگ در بازه زمانی ۵ الی ۶ سال را دارد.
 


بیماری‌های مشترک سگ و انسان
از جمله بیماری‌های مشترک بین سگ و انسان می‌توان به کرم‌های حلقه‌ای، بیماری عفونی سالمونلا، بیماری عفونی لپتوسپیروز، بیماری عفونی کمپیلوباکتر، کرم‌های گرد، کرم‌های قلابدار، انگل کریپتوسپوریدیوم و «هاری» به‌عنوان مهمترین، خطرناک‌ترین و کشنده‌ترین نمونه از این بیماری‌ها اشاره کرد.
 


هزینه سالانه ۳ هزار میلیارد تومان برای مقابله با هاری!
با استناد به آمار وزارت بهداشت، برای هر شخص مبتلا به گزیدگی متوسط ۵ ویال سرم ضدهاری با قیمت هر ویال ۵۶ یورو (بسته به وزن فرد مبتلاء) و ۳ نوبت واکسن ۷ یورویی تزریق می‌شود که هزینه آن برای هر فرد حدوداً ۳۰۰ یورو خواهد شد. اگر هر یورو را ۵۰ هزار تومان در نظربگیریم، هزینه هر فرد گزیده شده ۱۵ میلیون تومان می‌شود.

بالغ بر ۸۰ درصد حیوان گزیدگی‌ها مربوط به سگ است. از طرفی، قریب به ۲۰۰ هزار نفر سالانه از سوی سگ مورد حمله قرار می‌گیرند. با توجه به قیمت واکسن و سرم ضد هاری تخمین زده می‌شود که هزینه سالانه درمان سگ گزیدگی برابر با ۳/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ تومان است!
 


۷۲۰ هزار تن مدفوع در سال!

لازم به ذکر است اگر مدفوع روزانه هر سگ را ۵۰۰ گرم در نظر بگیریم،‌ مجموع مدفوع روزانه ۴ میلیون سگ ولگرد و خانگی در کشور چیزی بالغ بر ۲ هزار تن، مجموع ماهانه ۶۰ هزار تن و در سال، ۷۲۰ هزار تن مدفوع سگ خواهد شد که در محیط زندگی شهری و روستایی رها می‌شود.
 


جلوگیری از مشکل سگ‌های ولگرد و پدیده سگ‌گردانی البته موضوع غیرقابل حلی نیست و برای این موضوع راه‌حل‌های علمی مختلفی وجود دارد؛ البته برخلاف ذهنیت عموم معدوم‌سازی و حذف فیزیکی سگ‌ها تاثیری در کاهش جمعیت آنها ندارد و اساساً یک روش مدیریتی جمعیت سگ‌ها محسوب نمی‌شود و مدیریت جمعیت سگ‌ها (DPM) یک خدمت دائمی است که باید توسط شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و غیره انجام شود.
 


مدیریت سگ‌ها فقط شامل جمع‌آوری، واکسیناسیون، عقیم‌سازی و رهاسازی در مکان قبلی نیست و آموزش به آحاد مردم، اشاعه فرهنگ مالکیت مسؤولانه، تصویب قوانین، مدیریت پسماند، جلوگیری از تجارت غیرقانونی سگ‌ها و بهداشت سگ‌ها، بخش‌های دیگری از مدیریت جمعیت سگ‌ها می‌باشد.
 


تابحال حل این مشکل از مجراها و مسوولان مختلفی پیگیری شده است؛ علیرضا زاکانی شهردار تهران در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، در مورد سگ‌های ولگرد در پایتخت اظهار کرده بود: یکی از دغدغه‌های مردم در تهران جمع‌آوری سگ‌های بلاصاحب است که علاوه بر مشکلات آزار و اذیت، مشکلات بهداشتی را نیز برای شهر به همراه خواهد داشت.

وی گفت بود: با هماهنگی که انجام دادیم، پیمانکار مشخص و سگ‌های بلاصاحب در حال جمع‌آوری در سطح خیابان‌های تهران هستند و این سگ‌ها با رعایت موارد بهداشتی در مکانی نگه‌داری می‌شوند.
 

 

به گزارش فارس، بر اساس بند 15 ماده 55 قانون شهرداری‌ها این ارگان‌ها موظف به «جلوگیری از شیوع امراض ساریه انسانی و حیوانی و اعلام این‌گونه بیماری‌ها به وزارت بهداری و دامپزشکی و شهرداری‌های مجاور هنگام‌ بروز آن‌ها و دور نگاه داشتن بیماران مبتلا به امراض ساریه و معالجه و دفع حیواناتی که مبتلا به امراض ساریه بوده و یا در شهر بلاصاحب و مضر‌ هستند»، می‌باشند.

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1468760

مهمترین اخبار ایران و جهان: