نیوز سیتی!
21 بهمن 1402 - 17:34

بازی عجیب کردها در انتخابات استانبول

معرفی یکی از وکلای مدافع اوجالان به عنوان نامزد در انتخابات شهرداری استانبول، اقدامی عجیبی است که موازنات رای در کلانشهر ۱۴ میلیون نفری ترکیه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، طی روزهای گذشته خانم باشاک دمیرتاش همسر سیاستمدار زندانی کُرد صلاح الدین دمیرتاش، اعلام کرده بود که قصد دارد برای انتخابات شهرداری های ترکیه از حوزه انتخابیه استانبول نامزد شود. اما ظرف 48 ساعت، حزب دموکراسی و برابری (DEM)به عنوان مهمترین نهاد اقماری سیاسی گروه تروریستی پ.ک.ک، با تصمیم خانم دمیرتاش مخالفت و نامزد دیگری را معرفی کرد.

کشور ترکیه ,

سخنگوی دم پارتی اعلام کرد که این حزب تصمیم گرفته خانم مرال دانش بشتاش نماینده باتمان، حقوقدان و وکیل مدافع اسبق اوجالان را نامزد کند. این اتفاقات در حالی روی داده که همه می دانند در انتخابات سال 2019 میلادی، اکرم امام اوغلو شهردار کنونی استانبول، با رای کمکی کردهای هوادار پ.ک.ک، بر یار غار اردوغان یعنی بن علی ییلدرم پیروز شد. در نتیجه رسانه های ترکیه اعلام کردند که نهاد اقماری پ.ک.ک، به دنبال کسب امتیاز از امام اوغلو و حزب جمهوری خلق است و اگر رضایت این حزب جلب نشود، احتمال شکست امام اوغلو بالاست.

بشتاش از کجا آمد؟

خانم مرال دانش بشتاش چند دوره در پارلمان ترکیه، نماینده مردم شهر کردنشین باتمان و سپس نماینده ارزروم بوده است. او در رشته حقوق تحصیل کرده و به مدت چند سال وکیل مدافع عبدالله اوجالان رهبر زندانی گروه تروریستی پ.ک.ک بوده و بارها با او دیدار کرده است. آگاهان سیاسی می گویند که خانم بشتاش به عنوان یکی از شاگردان وفادار اوجالان و از جناح نزدیک به چپ های پ.ک.ک شناخته می شود و تمایل چندانی به اندیشه های ناسیونالیستی ندارد.

کشور ترکیه ,

بر اساس یک سنت قدیمی در گروه تروریستی پ.ک.ک، تمام پست های ریاستی و فرماندهی در این گروه، در دست یک مرد و یک زن است و آن دو را در کنار یکدیگر «هم رهبر» می خوانند و حالا هم علاوه بر بشتاش، فرد دیگری به نام مراد چپنی به عنوان «هم شهردار» معرفی شده است!

البته در جریان انتخابات، مردم به طور رسمی به بشتاش رای می دهند و در صورتی که او پیروز شود، چپنی را هم با خود به سر کار می برد و نیمی از حقوق او را دریافت می کند. این یکی از رفتارهای فمنیستی گروه تروریستی پ.ک.ک است تا وانمود کند که به حقوق همسان زن و مرد اهمیت می دهد. در کل نهادهای اقماری دیگر پ.ک.ک در عراق، سوریه و گروه تروریستی پژاک، همین قاعده لحاظ می شود.

حالا چه خواهد شد؟

اعلام نامزد مستقل از سوی نهاد اقماری پ.ک.ک برای حوزه انتخابی استانبول، اردوغان و یاران او در حزب حاکم و ائتلاف جمهور را به شدت خوشحال کرده است. چرا که مراد کوروم شانس بالایی برای پیروزی ندارد و در صورتی که امام اوغلو رای کردهای استانبول را از دست دهد، آرای کوروم به یک باره بالا خواهد رفت.

اما هنوز برای بیان این سخن زود است و این احتمال وجود دارد که چانه زنی پشت پرده حزب جمهوری خلق با نهاد اقماری پ.ک.ک، منجر به نتایج جدیدی شود و بشتاش اعلام انصراف و عقب نشینی کند.

کشور ترکیه ,

یکی از پایگاه های خبری نزدیک به حزب حاکم ترکیه، کاریکاتوری کشیده که تم و ایده اصلی آن از اردوغان است. او گفته که تصمیمات حزب جمهوری خلق مستقل نیست و در حال معامله و ساخت و پاخت با دم پارتی و پ.ک.ک است.

حزب جمهوری خلق که امسال یکصد سالگی تاسیس خود را جشن گرفته، در شرایط دشواری گرفتار شده است. اگر با نهاد اقماری پ.ک.ک سازش کند، به همدستی با تروریسم متهم خواهد شد و اردوغان و باغچلی، سناریوی امنیتی سازی انتخابات را دنبال خواهند کرد و اگر سازش نکند، پیروزی در استانبول، دشوار خواهد بود.

چالش و تناقض دیگر این است: اگر احیاناً، امام اوغلو حتی بدون رای کردها پیروز شود، کردها بازنده اصلی میدان خواهند بود. اما در صورتی که نامزد مستقل کردها، آرای امام اوغلو را بشکند و نامزد جبهه اردوغان پیروز شود، کردها باز هم چیزی  به دست نخواهند آورد.

اوجالان پیر شده و کسی از او حرف شنوی ندارد

غالب انصاری اوغلو نماینده مردم دیاربکر و عضو حزب عدالت و توسعه که از معتمدین اردوغان به شمار می رود، درباره نامزدی همسر دمرتاش گفته است: «کاملاً مشخص است که خانم دمیرتاش رای نمی آورد و صلاح الدین بیگ هم این واقعیت را می داند. اما او با این اقدام سیاسی، دو پیام مهم داد: اول این که کردها نباید به امام اوغلو رای دهند و باید برای خودشان کاری کنند. دوم این که دمیرتاش خیلی خوب می داند که اوجالان  پیر شده و کسی از او حرف شنوی ندارد. در نتیجه خود دمیرتاش می خواهد رهبر جدیدی برای کردها باشد و اساساً از چهارچوب پ.ک.ک هم بیرون بزند. من فکر می کنم دمیرتاش، سیاستمدار توانمند و خوبی است و بهتر است به عنوان یک رهبر مستقل عمل کند».

انصاری اوغلو در ادامه گفته است: «روزی که حرف احتمال نامزدی دمیرتاش مطرح شد، همه ما فهمیدیم که مساله داود اوغلو برای کردها تمام شده است و حزب ما یعنی آکپارتی، با فاصله ای معنی دار برنده خواهد شد. اما تحلیل دیگرمان این است که آنها به دنبال اعمال فشار و چانه زنی هستند و می خواهند از حزب جمهوری خلق، قول شهرداری سه شهرداری کوچک استان استانبول را بگیرند».

کشور ترکیه ,  

بسیاری از رسانه های نزدیک به حزب عدالت و توسعه از جمله روزنامه ینی آکیت، اعلام کرده اند که اعلام نامزدی خانم بشتاش، به این معنی است که سران پ.ک.ک در کوهستان قندیل، اکرم امام اوغلو را کنار نهاده اند و نمی خواهند به او رای داده شود. 

آیا کردها عقب نشینی می کنند؟

هنوز مشخص نیست که تصمیم نهایی چه خواهد بود. اما در هر صورت، نتایج انتخابات آتی در استانبول، نمی تواند به شکل جدی بر انتخابات سال 2028 میلادی اثر بگذارد. چرا که تضمین پیروزی امام اوغلو، می تواند زمینه رئیس جمهور شدن او در سال 2028 را فراهم کند. ولی حالا معلوم نیست که با این تصمیم ناگهانی پ.ک.ک، بازی به کدام سمت می رود.

شواهد کنونی نشان دهنده این است که هر لحظه امکان سازش بین نهاد اقماری پ.ک.ک و حزب جمهوری خلق وجود دارد. اما در صورتی که چنین اتفاقی نیفتد و بشتاش به عنوان نماینده مورد حمایت کردهای هوادار اوجالان به میدان برود، احتمالاً چیزی نزدیک به یک و نیم میلیون رای کسب می کند و با سرشکن شدن آراء، زمینه پیروزی مراد کوروم در برابر امام اوغلو به وجود می آید و چنین نتیجه ای به ضرر کردها خواهد بود. در نتیجه باید منتظر روزهای آتی باشیم و ببینیم فرجام این چانه زنی به کجا کشیده خواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم
شناسه خبر: 1667361

مهمترین اخبار ایران و جهان: