نیوز سیتی!
22 مرداد 1402 - 18:25

اعلام آمادگی جمعی از استادان روانشناسی برای همکاری با قوه قضائیه

جمعی از استادان روانشناسی در نامه‌ای خطاب به رئیس قوه قضائیه در راستای کمک به دستگاه قضا پیرامون بهینه سازی فرایند دادرسی جهت شناسایی علل و زمینه­‌های مرتبط با موضوعات قضائی اعلام آمادگی کردند.

به گزارش خبرنگار جامعه خبرگزاری فارس، جمعی از استادان روانشناسی دانشگاه در نامه‌ای خطاب به جناب حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه‌­ای، رئیس قوه قضائیه، اعلام کردند با توجه به لزوم اظهار نظرهای تخصصی مربوط به حوزه  سلامت روان و در راستای تحقق امنیت روانی مردم، ما به عنوان جمعی از متخصّصین این حیطه، اعلام آمادگی می­‌کنیم تا در ارتقا و بهینه سازی فرایند دادرسی جهت شناسایی علل و زمینه­‌های مرتبط با ساختارشکنی­ های غیرقانونی معدود افراد سوءاستفاده گر از جایگاه خود (که می‌­تواند ناشی از اختالالت روانی باشد یا نباشد) و چگونگی انتشار عمومی اخبار مرتبط با آن به قوه قضائیه مساعدت کرده و این را از رسالت‌ها و وظایف حرفه‌ای خود می‌دانیم.

در این نامه آمده است:اخیراً قوه قضائیه حسب وظیفه  قانونی خود تلاش کرده در مواجهه با کسانی که بی­ توجّه به قوانین کشور به رفتارهای هنجارشکنانه و ترویج آن پرداخته بودند، واکنش‌های جدّی­‌تری نشان بدهد و احکام مربوط به چند تن از این افراد را منتشر کرده که این اقدام با واکنش‌هایی همراه بوده است. برخی واکنش­ها از جانب کسانی صورت پذیرفته است که در شرایط دشوار کشور و بزنگاه­ها عملکرد حرف­ه‌ای قابل دفاعی نداشته­‌اند؛ یا سکوت پیشه کرده بودند یا با دادن بیانیه ­ها و انتشار مطالب خود، به دمیدن در تنور اغتشاشات کمک کرده بودند.

تصویرسازی منفی از نیروهای انتظامی و امنیتی کشور (بدون در نظر گرفتن وضعیت روانی ایشان و خانواده‌هایشان در آن شرایط بحرانی)، تفسیرهای غریب مبتنی بر دیدگاه­های لیبرال و فردگرایانه از مفاهیم زیبایی چون آزادی و شیوه زیستن (با سوءاستفاده از دانش روانشناسی) ، بی­ اعتنایی به تاریخچه‌ا­ی فرهنگی چند هزار ساله عفاف و پوشش در ایران قبل و بعد از اسلام، دوقطبی‌­سازی‌های کاذب بین مردم و مسؤولین، سکوت عجیب نسبت به اقدامات مروّجان خشونت در فضای مجازی (برخی سلبریتی‌های با دنبال­ کننده  زیاد) و... گوشه‌ای از اقدامات برخی کنشگران بوده است.     

شجاعت در اقدام قوه  قضائیه در کل قابل­ تحسین است و بدون تردید در این مسیر از نظر متخصصان حیطه­‌های مرتبط نیز بهره‌­مند می‌شود، و البته انتظار می‌رود نتایج مربوط به احکام با ظرافت و دقت نظر علمی بیشتری اعمال شود. با این حال، هرچند تشخیص اختلالات روانی در حوزه تخصصی روان شناسی و روانپزشکی است، ولی »ارجاع به روانپزشک و روان شناس به جهت بررسی وضعیت سلامت روان افراد هنجارشکن، خصوصاً با وجود ملاحظه برخی نشانگان مرتبط در برخی از ایشان» اقدام مثبتی در جهت ترویج استفاده از خدمات علمی و تخصصی است.

 استحضار دارید که در برخی کشورهای دیگر با توجه به قابلیت تأثیرپذیری جامعه - به ویژه نوجوانان و جوانان - از موضع­گیری‌های افراد مشهور، در برابر هنجارشکنی‌های ایشان عمدتاً بدون اغماض برخورد می‌شود. بدیهی است که عموم جامعه از این افراد الگوگیری می‌کنند و نسبت به موضع گیری‌های ایشان پذیرش بیشتری دارند. تبعاً قانون نیز نسبت به این افراد قاطعیت بیشتری به خرج می‌دهد؛ برای نمونه، حساب توییتر دونالد ترامپ، با 89 میلیون دنبال‌کننده، به دلیل ارسال دو مطلب کوتاه که توسط مراجع قانونی «تحریک خشونت» برداشت شد، برای همیشه بسته شد یا کلت کلر ، شناگر معروف امریکایی و دارنده  پنج مدال المپیکی، به دلیل پخش تصاویری از حضور وی در جمع تجمع‌­کنندگان پشت کنگره­ آمریکا در سال ،2021 در معرض حکم حبس به مدّت 15 تا 30 سال قرار گرفت.

برخورداری از امنیت روانی حقّ مردم است و افراد مشهور یا دیگران مجاز نیستند با سوءاستفاده از عناوینی چون آزادی، به انتشار خبرهای کذب و تحریک خشونت و هنجارشکنی در جامعه بپردازند و بعد هم با یک عذرخواهی ساده از پیامدهای رفتار خود بگریزند. لازم است آموزش رعایت قانون و سواد رسانه­‌ای، به عنوان پیش‌شرط های اولیه  حضور در شبکه‌های اجتماعی مورد توجه قرار گیرد و برای برهم­‌زنندگان امنیت روانی مردم پیامدهای بازدارنده­‌ای معین و اجرایی شود تا از تکرار این رویه  نامناسب در آینده جلوگیری شود. داشتن احساس مصونیت به دلیل شهرت، باید از بین برود تا همگان خود را در برابر قوانین کشور ملتزم بدانند و بی­‌قانونی و ترویج آن را با تعابیری چون سبک زندگیِ متفاوت و آزادی اشتباه نگیرند.

با توجه به لزوم اظهار نظرهای تخصصی مربوط به حوزه  سلامت روان و در راستای تحقق امنیت روانی مردم، ما به عنوان جمعی از متخصّصین این حیطه، اعلام آمادگی می­‌کنیم تا در ارتقا و بهینه سازی فرایند دادرسی جهت شناسایی علل و زمینه­‌های مرتبط با ساختارشکنی­ های غیرقانونی معدود افراد سوءاستفاده گر از جایگاه خود (که می‌­تواند ناشی از اختالالت روانی باشد یا نباشد) و چگونگی انتشار عمومی اخبار مرتبط با آن به قوه قضائیه مساعدت کرده و این را از رسالت ها و وظایف حرفه‌ای خود می‌دانیم.

دکتر کیومرث بشلیده، استاد تمام روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

دکتر علی اصغر اکبری، روانپزشک
دکتر سید علی مرعشی، روانپزشک و استادیار روانشناسی بالینی، رئیس دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه
 شهید چمران اهواز
دکتر کامران شیوندی چلیچه، دانشیار گروه روانشناسی تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی (ره)
دکتر ابراهیم نعیمی، دانشیار گروه مشاوره دانشگاه علامه طباطبایی(ره)
دکتر پروین احتشام زاده، دانشیار روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز
حجت الاسلام والمسلمین دکتر رضا مهکام، روانشناس و استاد حوزه و دانشگاه
دکتر عاطفه حیرت، دکترای تخصصی مشاوره و عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان
دکترالهام آب­نیکی، متخصص روانشناسی و مدرس دانشگاه عالمه طباطبایی (ره)، مشاور کمیسیون بهداشت و جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی
دکتر سیده اسماء حسینی، عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا (س)

دکتر فاطمه فیاض، عضو هیأت علمی گروه روانشناسی پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا (س)

 دکتر مسعود چینی فروشان، رواندرمانگر و دکترای روانشناسی عمومی دانشگاه عالمه طباطبایی (ره)
 دکتر فاطمه جوادزاده، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی خمینی شهر
  دکتر مریم صیاد شیرازی، عضو هیأت علمی گروه روانشناسی پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا(س)
 دکتر مریم صف آرا، عضو هیئت علمی گروه روانشناسی پژوهشکده زنان دانشگاه الزهرا(س)
 دکتر محسن عزیزی ابرقویی، دکترای روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) و عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اشکذریزد
 حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی هادی، دکترای روانشناسی و معاون دانشجویی مؤسسه اخالق و تربیت
دکتر کوثر دهدست، دانش آموخته  دکتری مشاوره دانشگاه عالمه طباطبایی(ره) و مدیرگروه مشاوره دانشکده رفاه
 دکتر فاطمه حاجی هاشم، دکترای مشاوره دانشگاه علامه طباطبایی (ره) ، رواندرمانگر و مدرس دانشگاه امام صادق(ع)
 دکتر مهرنسا شهابی، دکترای روانشناسی و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید مطهری
 دکتر ریحانه فیاض، رواندرمانگر و دکتری روانشناسی سلامت دانشگاه تهران
 دکتر فاطمه مهدوی، مدرس دانشگاه و مشاور خانواده
 دکتر فاطمه قاسمی، دانش آموخته  دکتری روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی (ره)
 دکتر منصوره ابوالحسنی، دانش‌آموخته دکتری مشاوره دانشگاه علامه طباطبایی(ره)
 دکتر جمیله محمدی، دکترای روانشناسی دانشگاه تربیت مدرس
دکتر طیبه سالار، روانشناس بالینی و کودک
دکتر نرگس وحیدنیا، رواندرمانگر و دکترای مشاوره
دکتر کیومرثی، رواندرمانگر و دانش آموخته دکتری روانشناسی
دکتر سیده نرگس صالحی، دانش‌آموخته دکتری روانشناسی
دکتر جنان نوین، دانش آموخته دکتری روانشناسی بالینی دانشگاه شاهد
دکتر زهرا افتخار صعادی، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز
فاطمه ناظری اردکانی، رواندرمانگر و دانش آموخته ی دکتری روانشناسی عمومی
زهرا نجفی منش، کاندیدای دکتری تخصصی فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی (ره)
 مدرس سابق دانشگاه جامعة المصطفی العالمیه

پایان پیام/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1440465

مهمترین اخبار ایران و جهان: