نیوز سیتی!
24 خرداد 1402 - 13:56

خالی شدن مناطق محروم از وجود داروخانه ها

عضو شـورای عالـی نظام پزشـکی، نسبت به تبعات آیین نامه تاسیس داروخانه ها که باعث کوچ داروخانه داران به مناطق مرفه نشین شهرها شده است، هشدار داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، یدالله سهرابی، درباره تبعات آیین نامه تاسیس داروخانه ها با گذشت دو سال از ابلاغ آن گفت: باید در حوزه داروخانه ها تمرکز زدایی اتفاق بیافتد، عدالت رخ دهد چرا که تجمع داروخانه ها در مناطق مرفه و به نسبت مرفه نشین است و تعداد داروخانه ها در محلات به نسبت فقیر و کم برخودار کمرنگ شده است.

وی با تاکید بر اینکه آیین نامه تاسیس و اداره داروخانه ها در دو سال گذشته منجربه کوچ داروخانه داران به مناطق مرفه نشین شهرها شده است، اظهار داشت: سطح بندی خدمات درمانی و دسترسی و توزیع عادلانه داروخانه در آیین نامه مربوط به تاسیس و اداره داروخانه ها رعایت نشد برای همین نیز کلونی از داروخانه ها را در نقاط بالای شهر می بینیم این در حالی است که طبق خروجی که این آیین نامه داشت نه تنها تمرکزایی اتفاق نیفتاده است بلکه دسترسی مردم به دارو را در سطح داروخانه ها دچار چالش کرده است.

سهرابی ضمن انتقاد از نگاه تجاری به مقوله سلامت بویژه در حوزه دارو عنوان کرد: به طور کلی تدوین و ابلاغ هر نوع آیین نامه و شیوه نامه ای باید در جهت نظم دهی بهتر موضوع باشد اما آنچه که ابلاغ این آیین نامه رقم زده به نوعی بی نظمی ایجاد کرده است در واقع ما بی نظمی بیشتری را در توزیع داروخانه ها و نیز دسترسی عادلانه به خدمات درمانی و دارویی شاهد هستیم. تجمع داروخانه ها در نقاط برخوردار به دلیل نگاه اقتصادی و بنگاه محور در دو سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.

عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی در ادامه به عدم رعایت سطح بندی خدمات پیرو اجرای آیین نامه تاسیس و اداره داروخانه ها در طول دو سال گذشته اشاره کرد و گفت: هدف ما دسترسی و توزیع عادلانه داروخانه در سطح شهر است با این وجود ما به سمتی پیش رفته ایم که نه تنها این هدف محقق نشد بلکه به استناد مطالعات جامع نگر؛ داروخانه داران در تهران نقاط سرمایه داری شهر را هدف قرار داده اند و داروخانه تاسیس می کنند برای همین نیز فراد در مناطق کم برخودار و ضعیف برای دریافت دارو مجبور به یک سفر درون شهری هستند. همه اینها نشان می دهد که این آیین نامه نتوانسته است ضریب دسترسی عادلانه را به ارمغان بیاورد.

سهرابی درباره موضع رسمی سازمان نظام پزشکی در خصوص آیین نامه تاسیس داروخانه ها نیز خاطر نشان کرد: موضع رسمی سازمان نظام پزشکی و اعضای انجمن داروسازان توقف و بررسی آیین نامه با حضور نمایندگان سازمان نظام پزشکی و انجمن داروسازان است.ما می دانیم در دو سال گذشته چه اتفاقاتی افتاده است برای همین تقاضای جلسات کارشناسی را با وزارت بهداشت کرده ایم تا آثار مثبت و منفی آیین نامه را احصا کنند و سپس در راستای بهبود مسیر پیش برویم.

وی در ادامه افزود: همه تلاش سازمان نظام پزشکی متوجه آن است که محتوای آیین نامه را بررسی کارشناسی کنیم و آیین نامه پیوست علمی داشته باشد. بررسی کارشناسی در جمع متشکل از اعضای سازمان نظام پزشکی، اعضای سه گروه انجمن داروسازان، سازمان غذا و داور و پس از جلسات مکرر انجام شد و به نتایج خوبی نیز رسیدیم تا بتوانیم آثار سوئ آیین نامه را کم کنیم ضمن آنکه در مراسم افطاری وزیر بهداشت درخواست کردیم که این موضوع را در مراجع بالادستی از جمله وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو بررسی کنیم، لذا درخواست ما بررسی مجدد یا توقف و اصلاح اجرای آیین نامه است.

به گفته رئیس نظام پزشکی نوشهر، روح آیین نامه تاسیس و اداره داروخانه ها با مبانی تجاری و اقتصادی گره خورده است این در حالی است که ایجاد بازار رقابتی و تجاری در حوزه سلامت تبعات متعددی را در پی دارد. برای مثال این آیین نامه در تضاد با مصرف منطقی دارو است و از طرفی ضریب دارو را افزایش می دهد در حال حاضر ضریب دارو در دنیا ۲ است و این عدد در کشور ما به ۳.۲ درصد می رسد بنابراین اگر بخواهیم استاندارد مصرف منطقی دارو را رعایت کنیم این آیین نامه مانع ارتقا کمیته مصرف منطقی دارو و بویژه آنتی بیوتیک ها میشود. البته عوامل مختلفی از جمله نداشتن پرونده الکترونیک سلامت در این زمینه دخیل است و باید روز به روز مصرف منطقی دارو را ارتقا دهیم بااین وجود این آیین نامه به تقاضای القایی نیز دامن می زند که در نهایت به ضرر مردم خواهد بود.

به گفته سهرابی، طبق آیین نامه تاسیس و اداره داروخانه ها یکی از امتیاز بندی داروخانه ها متوجه نصب دوربین در داروخانه است که پیش از آن هم رعایت میشد از سوی دیگر طبق این آیین نامه قرار بود مشاوره دارویی در سطح داروخانه ها ارائه شود اما این امر نیز محقق نشد.

وی در پاسخ به اینکه آیا می توان گفت یکی از آثار مثبت این این آیین نامه افزایش اشتغال داروسازان بوده است، اظهار داشت: اگر قرار بر اشتغال زایی داروسازان فارغ التحصیل است ما چندین هزار ردیف دارویی در کشور داریم که خالی است و وزارت بهداشت می تواند این افراد را استخدام کند. برای مثال داروسازان عمومی می توانند با گذراندن دوره های کوتاه در حوزه های داروساز بیمارستانی و داروساز خانواده فعالیت کنند و به ازای تعداد مشخصی تخت یک داروساز بیمارستانی در بیمارستان حضور داشته باشد با این کار عوارض جانبی دارو در بیمارستان ها و نیز کنترل مصرف دارو کاهش پیدا می کند و بطورکلی شاخص چنددارویی نیز بهبود می یابد. هدف گذاری ها باید به سمتی باشد که شاخص سلامت مردم را ارتقا دهد.

منبع: مهر
شناسه خبر: 1284665

مهمترین اخبار ایران و جهان: