نیوز سیتی!
24 دی 1402 - 15:27

چرا تونل‌های کشف شده به کار اسرائیل نیامد؟

ارتش رژیم صهیونیستی برای پیدا کردن تونل‌های حماس اصرار دارد ولی در این 96 روز نه به اسرا رسیده و نه به حماس دسترسی پیدا کرده است.

فارس پلاس؛ روایت روز - از آغاز جنگ در نوار غزه، «اسرائیل» مهمترین هدف خود را نابودی حماس و تونل‌های این جنبش اعلام کرد، اما اکنون ۹۶ روز پس از هجوم به این منطقه گذشته و ارتش اسرائیل نتوانسته وعده خود را عملی کند. اوضاع اسرا نیز با بمباران‌های مداوم رژیم صهیونیستی روز به روز وخیم‌تر می‌شود. 10 هفته پس از آغاز حمله زمینی ارتش اسرائیل به نوار غزه، نیروهای ارتش تل آویو ادعا کردند که یک سری تونل‌های زیرزمینی متعلق به جنبش حماس در شمال غزه را کشف و شناسایی کرده‌اند. ارتش اسرائیل ویدیوهایی در این باره منتشر کرده که القسام در واکنش به این خبر، خطاب به صهیونیست‌ها گفت: «دیر رسیدید؛ ماموریت تمام شده بود.»
 


شبکه تونل‌های حماس، که نیروهای جنبش از آن برای استتار، برنامه ریزی عملیات، ذخیره سلاح و کمین علیه سربازان اسرائیلی استفاده می‌کنند، بخش مهمی از زیرساخت‌های نظامی حماس را تشکیل می‌دهد. در طول جنگ غزه، بیش از هر زمان دیگری مشخص شد که شبکه تونل‌های حماس یکی از نقاط ضعف اصلی ارتش اسرائیل است.

از این رو ارتش اسرائیل نابودی شبکه تونل‌های حماس را یکی از اولویت‌های اصلی خود در جنگ علیه غزه دانست. تونل‌هایی که اسرائیل معتقد است نقش عینی و جدی در دستیابی به عملیات ۷ اکتبر (طوفان الاقصی) داشتند، اما نکته مهم و اساسی این است که روند شناسایی و انهدام شبکه تونل‌های زیرزمینی متعلق به جنبش حماس بسیار زمان‌بر و بر اساس آزمون و خطا است؛ چراکه جنگ زیرزمینی در فضای تنگ تونل‌ها همواره یکی از آسیب‌پذیرترین و پیچیده‌ترین انواع جنگ بوده است. مشابه این نوع جنگ در سال‌های گذشته اتفاق افتاده است. نمونه‌های آن در طول جنگ جهانی اول، هزاران سرباز بریتانیایی جان خود را از دست دادند که وظیفه تخریب تأسیسات زیرزمینی آلمان را بر عهده داشتند. سال ها بعد، آمریکایی‌ها نیز با چالش های مشابهی در قالب جنگ در ویتنام، افغانستان و عراق مواجه شدند. در کل، ارتش‌هایی که با تهدیدات زیرزمینی مواجه بودند، همیشه آسیب‌پذیرتر بودند.
 


تونل‌های زیرزمینی متعلق به آلمان‌ها و انبار سلاح های آنها در شهر «دویسبورگ»


ارتش اسرائیل تابه‌حال ورودی چند تونل حماس را پیدا کرده است ولی نتوانسته از طریق این تونل‌ها به حماس دست یابد. مجله «فارین پالیسی» از دلایل عدم موفقیت رژیم صهیونیستی گزارشی تهیه کرده است.

اولا؛ رژیم صهیونیستی در ورود به این تونل‌ها بارها در برابر کمین نیروهای القسام غافلگیر شده است. این روزنه‌ها اساساً حفره‌های مرگباری در زمین هستند که می‌توانند از نظر اندازه و شکل متفاوت باشند و معمولاً نظامیان اسرائیلی در ورودی یا داخل آن گرفتار تله انفجاری شده‌اند.
 


ثانیا؛ ورود به این تونل‌های هزار توی و پیچ در پیچ، نیاز به راهنما دارد که ارتش رژیم صهیونیستی انتها و مسیر آن را نمی‌داند. ارتش رژیم صهیونیستی از ورود و کنکاش در این تونل‌ها واهمه دارد. خصوصا اینکه نمی‌داند در بهره‌بردای از این تونل‌ها موفق خواهد شد یا نه. فارین پالیسی با ستایش از تونل‌های حماس می‌نویسد: «اتکای فزاینده حماس به تونل‌ها و تلاش‌های پیچیده آن در ساخت و ساز نتیجه داده است. هرگز در تاریخ جنگ تونل، مدافعی نتوانسته ماه‌ها را در چنین فضاهای محدودی سپری کند. حفر این نوع تونل‌ها توسط حماس برای بقای این گروه در زیرزمین برای این مدت بی‌سابقه بوده است.»

 

فیلمی از محمد سنوار مسئول پروژه ساخت تونل در شمال نوار غزه و برادر یحیی سنوار

در حال رانندگی در داخل تونل. (این ویدیو توسط ارتش اسرائیل منتشر شده است.)

فارین پالیسی در نتیجه نگرفتن پمپاژ آب به این تونل‌ها افزوده است: «روش آب دریا [پمپاژ به داخل تونل‌ها] ممکن است در همه شرایط به کار گرفته نشود. برخی از تونل ها بسیار دور از خط ساحلی هستند، در حالی که برخی مسیرهای تونل عمداً از مسیرهای اصلی جدا شده‌اند. در تونل‌هایی که گمان می‌رود گروگان‌ها در آنجا نگهداری می‌شوند، ممکن است به‌کلی از استفاده از این روش خودداری شود.»[1]

به هر جهت اخبار منتشر شده از سوی منابع غربی نشان می‌دهد که اسرائیل نتوانسته به مجاری اصلی تونل‌های حماس دست یابد و از سوی دیگر تونل‌هایی که ادعا شده برای حماس بوده است، یا فرعی بوده و اینکه تله گذاری برای سربازان رژیم صهیونیستی بوده است؛ که باعث ترس و واهمه بیشتر صهیونیست‌ها از ضربه خوردن ارتش اسرائیل از این طریق شده است.


[1]. https://foreignpolicy.com/2024/01/06/israel-hamas-war-gaza-tunnel-networks-ground-campaign/

پایان پیام/.

منبع: فارس
شناسه خبر: 1637446

مهمترین اخبار ایران و جهان: