نیوز سیتی!
09 خرداد 1402 - 18:06

تحولی خاص در معرفی مفاخر و مشاهیر خراسان جنوبی

دفتر نمایندگی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی خراسان جنوبی کار خود را به طور رسمی آغاز کرده که امیداست با برنامه ریزی های صورت گرفته این انجمن بتواند گام های مؤثری در راستای شناساندن و معرفی مفاخر استان بردارد.

خبرگزاری فارس - خراسان جنوبی؛ مفاخر علمی، فرهنگی و دینی پیشانی پرافتخار هر منطقه ای هستند که خراسان جنوبی، این خطه کویر با وجود مردمانی سخت کوش و پر تلاش از داشتن این مردان و زنانی که مایه افتخار منطقه و کشورشان هستند کم ندارد.

نام بزرگانی همچون دکتر مهدی بلالی مود( پدر علم سم شناسی ایران)،  دکتر محمد حسن گنجی( پدر علم جغرافیای ایران)، دکتر کاظم معتمدنژاد(، پدر علم ارتباطات ایران)، دکتر غلامحسین شکوهی( پدر علم تعلیم و تربیت ایران)، دکتر بدیع الزمان فروزان فر( استاد بزرگ ادبیات فارسی)، دکتر محمد اسماعیل رضوانی( پدر تاریخ معاصر ایران)، علامه سید غلامرضا سعیدی( اسلام شناس و متفکر برجسته)، علامه عبدالعلی بیرجندی(ریاضی­دان، منجم و دانشمند نامدار)، ابن حسام خوسفی(شاعر حماسه سرا)، حکیم سعدالدین نزاری(شاعر)، حکیم بوذرجمهر قاینی(ادیب، سیاستمدار و شاعر) و صدها نام دیگر که همچون ستارگانی بر آسمان علم، فرهنگ  ادب ایران می درخشند، سبقه خراسان جنوبی را در حوزه های علم و فرهنگ نشان می دهد.

خراسان جنوبی استانی بوده که مفاخر، دانشمندان و شاعران بزرگی در دامان خود پرورش داده که نه تنها برای گذشتگان این نام ها مشهور و مشهود بوده بلکه برای نسل امروز و آینده این خطه نیز مایه افتخار و مباهات هستند و کتب علمی که از آنها به جا مانده نتیجه تلاش بی وقفه و شبانه روزی این عزیزان است.

اما برای پاسداشت و معرفی مفاخر هر منطقه ای برگزاری مراسم بزرگداشت مفاخر از اهمیت زیادی برخوردار بوده یکی از نهادهای فرهنگی که رسالت اصلی در این زمینه برعهده دارد انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور بوده که متأسفانه خراسان جنوبی تا چند وقت پیش از فعالیت دفتر این انجمن به عنوان نمایندگی آن به طور رسمی محروم بوده است.

خوشبختانه با پیگیری های صورت گرفته توسط دستگاه های مربوطه این اتفاق در استان رقم خود و دفتر نمایندگی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان کار خود را به صورت رسمی آغاز کرد.

علی فرخنده، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی امروز  در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از بیرجند در رابطه با راه اندازی دفتر نمایندگی انجمن آثار و مفاخر خراسان جنوبی اظهارکرد: در برنامه تحولی دولت سیزدهم و حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد اراده براین بوده که تحول در حوزه ساختار، زیرساخت و منابع انسانی و محتوا همزمان اتفاق بیافتد.

مخابره تصویری درست از خراسان جنوبی

وی تصریح کرد: یکی از برنامه هایی که در قالب بسته ای پیشنهادی دیده شده مخابره تصویری درست از خراسان جنوبی به خارج از استان است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه براساس آنچه که توسط افرادی که از خارج استان به خراسان جنوبی سفر کرده اند شنیده می شود تصوری این چنینی از استان نداشته اند که این همه از بزرگان در این منطقه پرورش یافته باشند، تصریح کرد: متأسفانه فضای خوبی در استان برای معرفی مفاخر و فرهیختگان استان وجود نداشته و بخشی از این کم کاری به خود استان مربوط می شود.

فرخنده با اشاره به اینکه مردم خراسان جنوبی در حوزه سبک زندگی اسلامی ایرانی ادعای طلایه داری دارند، افزود: یکی از خلاء هایی که در استان خراسان جنوبی که دارای غنای و پیشینه فرهنگی و دینی بوده عدم معرفی صحیح این استان می باشد.

وی گفت: مردم خراسان جنوبی، مردمی هوشیار و با بصیرت هستند و همیشه در خط ارزش‌ها و اصول انقلاب قرار دارند.

قدمت ۸۰۰ ساله حوزه های علمیه

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی ادامه داد: قدمت حوزه‌های علمیه در استان به ۸۰۰ سال می‌رسد که آثار آن در تربیت مفاخر بزرگی از جمله آیت‌الله تهامی محرض است.

فرخنده با اشاره به اینکه خراسان‌جنوبی در حوزه‌های مختلف علمی دارای شخصیت‌های علمی بزرگی در سطح ملی و بین‌المللی بوده و می‌باشد، افزود: همچنین استان در حوزه ایثار و شهادت با تقدیم شهدای برجسته‌ای منجمله سردار ناصری خوش درخشیده است.

وی یادآور شد: نیاز بوده در استان مراسم بزرگداشت چهره‌های علمی و فرهنگی استان در راستای معرفی آنها به نسل جوان برگزار شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه منشأ اغتشاشات در استان و کشور به سبب خلاء فرهنگی بوده است، یادآور شد: باید در موضوع فرهنگ ایرانی اسلامی برنامه داشته باشیم.

فرخنده اضافه کرد: هر چند در نسل‌های آینده ابزارهای زندگی تغییر می‌کند اما درون انسان که مبنی بر فطرت بوده تغییر نمی‌کند.

تقویت هویت ایرانی و اسلامی

وی با اشاره به اینکه در اسفندماه سال گذشته آخرین جلسه شورای فرهنگی استان برگزار و براساس هدف‌گذاری صورت گرفته در این شورا تقویت هویت ایرانی اسلامی در دستورکار قرار گرفت، بیان کرد: در ادامه این مسیر نیاز به ساختارها و برنامه‌هایی وجود دارد که یکی از ساختارهای اساسی فعالیت رسمی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در استان است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی متذکر شد: نخستین برنامه ای که برای این انجمن در استان برای سال جاری پیش‌بینی شده بود بزرگداشت شاعر عالی قدر خوسفی، غلامحسین یوسفی ملقب به ناقوس، بود که در بیرجند با حضور هنردوستان برگزار شد.

فعالیت انجمن مفاخر در ۳ حوزه

فرخنده با بیان اینکه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در سه حوزه فعالیت دارد، افزود: بازسازی، مرمت و ساخت بنای یادبود بزرگان فرهنگی و دینی، چاپ آثار آنها و برگزاری بزرگداشت و نکوداشت این بزرگان از جمله این حوزه‌ها است.

وی ادامه داد: ریاست انجمن در استان برعهده استاندار خراسان‌جنوبی و دبیری آن برعهده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی از برگزاری مراسم بزرگداشت یکی از مفاخر استان، استاد بدیع‌الزمان فروزان‌فر خبر داد و گفت: در تیرماه مراسم بزرگداشت عالم بزرگ آیت‌الله اوحدی در زهان زیرکوه زادگاه این عالم عالیقدر برگزار می‌شود.

فرخنده بیان کرد: آیت‌الله اوحدی در حوزه اجتهاد و طب سنتی تبهر داشته‌اند.

وی اضافه کرد: خراسان‌جنوبی گنجینه‌های زیادی با وجود شخصیت‌های علمی، فرهنگی، دینی و غیره در سطح بین ‌المللی و ملی دارد و بزرگداشت این مفاخر برای شناساندن آنها به جامعه به ویژه نسل جوان بسیار حائز اهمیت است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی ادامه داد: اما برای اینکه وجه تمایزی در استان داشته باشیم امسال تصمیم گرفته شده از ۲۵ اردیبهشت تا سوم خردادماه که به عنوان دهه ادب و حماسه نامگذاری شده بزرگداشت حماسه‌سرای دینی استان شاعر بزرگ، ابن حسام خوسفی را برگزار کنیم.

حماسه سرای خوسفی

فرخنده تصریح کرد: فردوسی، حماسه‌سرای ملی بوده و ابن حسام خوسفی در ادامه مسیر شیخ ابوالقاسم فردوسی به عنوان حماسه سرای دینی تکمیل‌کننده این مسیر می‌باشد بنابراین بر آن شدیم تا در ۲۵ اردیبهشت‌ماه تا سوم خردادماه که دهه ادب و حماسه نامگذاری  شده از سال آینده شاهد اتصال حماسه سرای ملی با حماسه‌سرای دینی با عنوان از طوس به خوسف باشیم.

وی ادامه داد: علاوه بر این برنامه محوری بزرگداشت دیگر مفاخر استان که سند هویتی خراسان‌جنوبی می‌باشند نیز در دستور کار است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه برای ساخت بناهای یادبود بزرگان و فرهیختگان استان باید اولویت‌بندی  صورت پذیرد، گفت: در سطح ملی برای سال جاری براساس گفته دکتر شالوئی مشاورز وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۷ بنای یادبود در دستورکار بوده بنابراین رایزنی‌های صورت گرفت تا حداقل یک بنا مربوط به بزرگان خراسان‌جنوبی باشد که البته این امر مبتنی بر ارائه پیشنهادات به انجمن با اولویت‌بندی صورت گرفته خواهد بود.

انتهای پیام/۶۹۰۲۷

منبع: فارس
شناسه خبر: 1250339

مهمترین اخبار ایران و جهان: