نیوز سیتی!
29 تیر 1402 - 08:29

ریزدانه‌های تاریخی که باید در خمینی‌شهر حفظ شود

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: گذر بخشداری در خمینی‌شهر، دارای عرض‌های مختلف است، هدف این است که ریزدانه‌های تاریخی حفظ شود.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، خمینی‌شهر یکی از شهرهای قدیمی اصفهان است که گفته می‌شود قدمتش به زمان ساسانیان می‌رسد، بناهای تاریخی مختلفی با کاربری‌های متفاوت در این شهر وجود دارد که می‌توان به خانه تاریخی زهتاب خوزان، عصارخانه صفوی محله گارسله در بازار قدیم ورنوسفادران و مساجد مختلف اشاره کرد.

خمینی‌شهر با قدمتی که دارد، دارای بافت تاریخی است و این روزها از جلسات کمیسیون ماده پنج اصفهان، خبرهایی مبنی بر ایجاد یک گذر در بافت خمینی‌شهر به بیرون آمده است، گذری که دوستداران میراث فرهنگی می‌گویند به بافت تاریخی این قسمت از خمینی‌شهر آسیب می‌زند.

علیرضا ایزدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اصفهان در این‌باره اظهار کرد: بخشی از بافت خمینی‌شهر بر اساس عکس‌های هوایی سال ۱۳۳۵، درست و منطقی نیست، به همین منظور چند ماه پیش کار کارشناسی روی آن انجام شد تا این مشکل برطرف شود.

وی با بیان اینکه باید بین واقعیت بافت تاریخی موجود و آنچه بعدها به بافت، اضافه شده تفکیک قائل شویم، خاطرنشان کرد: خمینی‌شهر یا سده سابق در عکس‌های هوایی سال ۱۳۳۵ فواصل بین سه ده مشخص است و با گسترش شهری و تبدیل به شهر جدید خمینی‌شهر باید بین آنچه واقعیت بافت تاریخی است و آنچه بعدا اضافه شده است، تفکیک قائل شویم.

ایزدی درخصوص نتایج کارشناسی از این بافت تاریخی، بیان کرد: بعد از بررسی، پهنه‌بندی کردیم و متوجه شدیم آنچه در کنار ابنیه واجد ارزش ثبتی و تاریخی ما است تحت عنوان پهنه یک، درصد قلیلی است و پهنه‌های ۲ ، سه، چهار و پنج را هم تا ارتفاع مشخص تعریف کردیم که پهنه پنج تابع طرح تفصیلی شهری است اما بالاخره در حوزه مرمتی و حوزه نماسازی‌اش، باید به دلیل حفظ بافت واجد ارزش پیرامونش از میراث نظر بگیرند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان با بیان اینکه کلیات موضوع بافت، حل شده، خاطرنشان کرد: خیابان بخشداری، در یکی از روستاهای قدیم واقع شده که امروزه دیگر آن شکل و شمایل روستای قدیم را ندارد اما تعدادی ابنیه‌های ارزشمند مثل مسجد و حمام دارد که برخی‌ مرمت شده است و برخی نیاز به مرمت دارد که ما وظایف میراثی خود را انجام می‌دهیم.

حفظ کالبد تاریخی مسیر گذر

وی با اشاره به اینکه مسیر گذر، یک مصوبه تحت عنوان یک خیابان ۲۰ متری را از قبل داشته، گفت: در پیگیری‌های انجام شده، از در تعامل به خصوص با معاونت عمرانی استانداری و شهرداری وارد شدیم و گفتیم این‌ها بافت تاریخی هستند و درست است که ریزدانه‌های ارزشمند در آن کمتر است اما به هرحال بافت تاریخی سده سابق هستند بعد از پیگیری‌های فراوان و مطالبات مردم به این نتیجه رسیدیم که فارغ از مشخص کردن عرض خیابان با محوریت پیاده‌راه بودن این مسیر که پیاده‌اش بیشتر باشد، مسیری را تعبیه کنیم تا مردم راحت باشند و ریزدانه‌های ارزشمند حفظ شوند، فارغ از اینکه این عرض چقدر باشد.

اولویت، حفظ ریزدانه‌های تاریخی است

ایزدی افرود: در کمیسیون ماده پنج در ۲۴ تیرماه ۱۴۰۲ مطرح شد که مشاور طرح، مسیر ترددی را مشخص کند که قالبش پیاده‌راه البته مبلمان شهری مناسبی نیز در آن تعبیه خواهد شد، البته مثل قبل محل تردد وسیله نقلیه نیز است ما نمی‌خواهیم جلویش را بگیریم، اما باید ریزدانه‌های تاریخی حفاظت شود و در بخشی از تعریض‌ها، توافقات شهرداری در قالب آنچه دانه تاریخی نیست، انجام شود و جداره‌سازی نیز باید به تصویب میراث برسد.

پایان پیام/۶۳۱۲۴/

منبع: فارس
شناسه خبر: 1374451

مهمترین اخبار ایران و جهان: