نیوز سیتی!
08 فروردین 1402 - 15:00

شهرستان نی ریز دروازه ورود سه استان به استان فارس

دشت لاله‌های واژگون مشکان در منطقه جاشترگ شهرستان نی ریز، این روزها فصل رویش این گونه نادر است که هرساله گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند.

به گزارش خبرگزاری فارس از نی‌ریز، شهرستان نی ریز یکی از کهن ترین شهرستانهای استان فارس که از جنوب به دریاچه بختگان و شهرستان بختگان ، مغرب از طریق  سیرجان متصل به  استان کرمان ، مشرق استهبان ، جنوب از طریق شهرستان خاتم متصل به استان یزد و در شمال متصل به داراب و حاجی‌آباد استان هرمزگان است و به طور کلی  نقطه تلاقی استان‌های فارس، کرمان، یزد، هرمزگان و اصفهان می‌باشد.

موقعیت جغرافیایی این شهرستان مهم استان فارس بعنوان دروازه ورود چهار استان پهناور به استان فارس ، نی ریز را در جایگاه مهمی بین سایر شهرستانها قرار داده است.

این شهرستان پهناور سرشاز از منابع معدنی سنگ و فلزات و همچنین شهر تولید محصولات کشاورزی مانند انار ، بادام ، گردو، پسته ، زعفران و انجیر است.

هرساله با فرارسیدن ایام نوروز گردشگران زیادی از طریق این شهرستان وارد استان فارس می‌شوند که در این میان ستاد تسهیلات نوروزی شهرستان نی ریز با معرفی تفرجگاه‌ها و اماکن تاریخی این شهرستان سهم بسزایی از گردشگران و مسافرین نوروزی را به بازدید از پتانسیلهای گردشگری شهرستان نی ریز گسیل می‌دهند.

  تفرجگاه پهنابه 

این تفرجگاه که در فاصله تقریبی 30 کیلومتری شرق نی ریز واقع شده است یکی از زیباترین مناطق شهرستان است که سالیانه میزبان بسیاری از مردم شهرستان و مسافران و گردشگرانی است که از این منطقه بازدید می نمایند این تفرجگاه بخشی از مسیر رودخانه ای است که سرچشمه های آن از بخش های بالایی این تفرجگاه شروع و به سمت رودبار حرکت می کند .
 
تفرجگاه تنگ بوخون 
 
این تفرجگاه که در فاصله تقریبا 40 کیلومتری شهر نی ریز واقع گردیده در واقع سرچشمه رودخانه ای است که به سمت پهنابه سرازیر می شود آبشارهای بسیار زیبا طبیعی که تاکنون بسیار بکر باقی مانده آب زلال و هوای دلنشین باعث شده این تفرجگاه به یکی از زیباترین تفرجگاههای شهرستان تبدیل شود که سالیانه بسیاری از گردشگران شهرستان از این تفرجگاه بازدید می نمایند همچنین وجود چندین روستا در مسیر این تفرجگاه باعث شده گردشگران بتوانند در بازدید از آن از سوغات و محصولات محلی تولید شده در این روستا ها خرید و استفاده نمایند.  

تفرجگاه آبشار تارم
 
این آبشار که می توان آن  را بلندترین آبشار فصلی خاورمیانه نامید در اواخر زمستان و اوایل بهار هر ساله میزبان خیل بسیار عظیمی از شهروندان و گردشگران شهرستان می باشد ، این آبشار در فاصله تقریباً هفت کیلومتری سمت جنوب شهرستان واقع گردیده که می توان پس از طی این مسافت و یک پیاده روی و کوه نوردی تقریباً کوتاه به نزدیکی آن رسید و از زیبایی چشم نواز آب بسیار خنک و گوارای آن استفاده نمود . در مسیر رسیدن به این آبشار همچنین تفرجگاه دیگر نیز وجود دارد که می توان از آسیاب آباد زردشت و چشمه موجود در نزدیکی آبشار تارم چشمه سنگ ترکیده نیز نام برد.
 
تفرجگاه بید بخویه
 
بید بخویه یا به زبان مردم محلی بیدبخون یکی از تفرجگاههای زیبای شهرستان در بخشی از مسیر نی ریز به شیراز می باشد این تفرجگاه که مهمترین عامل بازدید از آن سه درخت بزرگ و تنومند به همراه یک چشمه زیبا که در کنار آن جاری است می باشد. طی سالیان گذشته این تفرجگاه مورد توجه مسئولین شهرستان قرار گرفته و در بخش هایی از آن سکوهایی جهت نشستن گردشگران احداث شده است.  

تفرجگاه پلنگان  

دره پلنگان از جاذبه های منحصربفرد این شهرستان است که فاصله پانزده کیلومتری نی ریز واقع گردیده این تفرجگاه بسیار زیبا شامل قسمت هایی از جنگل انبوه و درختان بسیار زیبای درهم تنیده و چشمه سارهایی است که سالیان سال در این دره جاری بوده و زیبائی های چشم نوازی را در این منطقه  ایجاد نموده پرآب ترین چشمه دره چشمه بخون است که در فصل بهار با بارش رحمات آسمانی جوشان شده و با پیوستن به سایر چشمه های جاری رود بسیار زیبا و طبیعت بسیار دلنشینی را ایجاد می نماید ، نزدیکی این تفرجگاه و زیبای خیره کننده آن باعث شده این منطقه بعنوان پربازدیدترین تفرجگاه شهرستان باشد و درایام نوروز و تعطیلات خیل عظیمی از مسافران و همشهریان از این منطقه بازدید می نماید.  

تفرجگاه چشمه بشر

شاید بتوان گفت یکی از زیباترین و حیرت انگیز ترین جاذبه های تفریحی و طبیعی شهرستان چشمه بشر است. 

این چشمه فصلی که در منتهی الیه منطقه تفریحی پلنگان واقع گردیده در اواخر زمستان و اوایل بهار جاری شده هر ساله پذیرای خیل عظیمی از مسافران و گردشگران که فصل بهار شهرستان نی ریز را به عنوان هدف گردشگری خود معین می نماید.   

دشت لاله های واژگون

پارک ملی بهرام گور در 50 کیلومتری نی ریز بخش قطرویه و به عنوان منطقه نمونه گردشگری معرفی شده است.

غنای زیستی این منطقه و به ویژ ه وجود گونه "گورخر" آسیایی در آن، این منطقه را به عنوان یکی از مهمترین پارک های ملی کشور معرفی کرده است.

وسعت منطقه حفاظت شده بهرام گور اکنون 420 هزار هکتار بوده و هم اکنون بهعنوان پارک ملی ثبت شده است.

این منطقه نمونه برجسته ای از مظاهر طبیعت ایران زمین است که دارای ویژگی های منحصر به فرد و نادری از نظر زیبایی چشم اندازها، تنوع گونه های گیاهی و جانوری و شرایط گردشگری در طبیعت است .  

منطقه حفاظت شده و پارک ملی بختگان 

منطقه حفاظت شده بختگان بیش از 359 هزار هکتار وسعت دارد و دریاچه های  بختگان ، طشک و جزایر بسیار زیبایی از جمله جزیره نرگس را در خود جای داده است. این منطقه با سواحل زیبای دریاچه های طشک و بختگان که در مسیر جاده نی ریز ارسنجان قرار گرفته  هزاران پرنده مهاجر از جمله: فلامینگو، پلنگان، درنا، غاز وحشی و انواع اردکها را در خود پذیرا است که جزء مناطق حفظت شده قرار گرفته و دارای پوشش گیاهی از جنس گیاهان سبز رنگ گوشتی، انواع درختان بنه، بادام کوهی، کهکم، قیچ و گیاهان مرتعی مانند: درمنه ، جاشیر، بارهنگ، گون ، آنغوزه ، آویشن و .... و گونه های مختلف  جانوری شامل شامل انواع پرندگان : کبک ، تیهو ، کبوتر ، قمری ، دارکوب ، جغد ، بلدرچین و ... و انواع حیوانات وحشی : پلنگ ، گرگ ، کفتار ، گراز ، قوچ ، میش ، بز و پازن ، روباه ، شغال ، کاراکال  و ...  است که این  منطقه نیز مکان مناسبی برای محققان و پژوهشگران می باشد. 
 
طرح پارک حاشیه ای آسیاب های شاداب بخت
 
این آسیاب ها در یک کیلومتری شرق نی ریز در مسیر جاده پلنگان قرار گرفته  اند و دارای رودخانه های دائمی درختان بید – دشت – کوه   می باشند ؛ لازم به ذکر است با توجه به نزدیکی منطقه به نی ریز یکی از تفرجگاههای میهمانان و مردم شهرستان نیز به شمار می روند.

مهمترین اماکن تاریخی توریستی نی ریز

مسجد جامع کبیر

این مسجد یکی از بناهای تاریخی و از قدیمی‌ترین مساجدی است که در سده‌های نخستین اسلامی بنا شده‌است ،  یکی از کهن‌ترین مسجدهای ایران و به باور برخی از آتشکده‌های زرتشتیان بوده که در دوره اسلامی به مسجد تبدیل شده‌ است. 

قدیمی‌ترین تاریخ را که در مسجد جامع نی ریز می‌توان یافت سال ۳۶۳ ،سال بنای محراب ایوان جنوبی است ولی امکان دارد تاریخ قدیمی تر از آن نیز در مسجد وجود داشته باشد که از میان رفته‌است. محراب دارای تاریخ‌های متعددی است، این بنا در نهم مرداد ۱۳۱۲ خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

مقبره بزرگترین نسخ نویس جهان اسلام ، میرزا احمد نی ریزی 

احمد بن شمس‌الدین محمد نی ریزی یا میرزا احمد نی ریزی یکی از شناخته شده ترین و سرشناس ترین خطاطان ایران بوده که در سال ۱۰۸۷ تا ۱۱۵۵ هجری قمری می زیست.

آوازه و شهرت این خطاط بزرگ ایرانی که ملقب به سلطان نیز بوده، در خط نسخ و کتابت قرآن مجید است.

میرزا احمد نی ریزی در قرن دوازده هجری و در اواخر حکومت صفوی به یکی از شناخته شده ترین خطاطان ایران بدل شده و به نوعی این خطاط بزرگ ایرانی بنیان گذار شیوه نوینی در خط نسخ در کشور بشمار می آید.

ارامگاه این هنرمند بزرگ ایرانی در زادگاهش  شهرستان‌نی ریز  واقع است و در کنار این آرامگاه نیز از سال ۹۴ موزه ای به منظور نگهداری از آثار میرزا احمد نی ریزی ایجاد شده و گردشگران و علاقه مندان می توانند با حضور بر سر مزار این خطاط بزرگ، برخی آثار وی را نیز مشاهده کنند.
 
گفتنی است سرای جاوید ، سرای آ بی بی ، سرای شمشیری و ..‌ از جمله مناطق مورد توجه گردشگران در شهر نی ریز می باشد.

نی ریز همچنین شهر شاعران نامی همچون ، عمان ، شهاب، شعله و... و همچنین شهر فیلسوف منجم و ریاضی دان بزرگ قرن  سوم و چهارم هجری فضل ابن حاتم نی ریزی است.

پایان پیام/ن

منبع: فارس
شناسه خبر: 1114333

مهمترین اخبار ایران و جهان: