نیوز سیتی!
17 دی 1401 - 09:56

روستای تاریخی ریاب با قدمتی 1000ساله

زندگی ماشینی و شلوغی و ازدحام داخل شهر و فضایی که بدلیل ساختمان هایی بلند نور کمی را در محیط های مسکونی شهری شاهد هستیم انسان را مجاب می‌کند تا به دور از هیاهوی شهر و آن سوی دیوارهای بلند به سراغ منطقه ای آرام و دنج برود.

به گزارش خبرنگار فارس از گناباد، در کشوری که هر نقطه آن معماری و لباس منحصربه فرد خود را دارد روستاهایی هستند که با معماری متفاوت و تاریخی و کوچه هایی قدیمی و اقامتگاه‌هایی بوم گردی لحظات شیرین و نوستالژیکی را برای گردشگران خود خلق می‌کنند.

گناباد، شهری که با قنات معروفش در دل کویر خودنمایی می‌کند از شهرستان های معدود در استان خراسان رضوی است که با اقامتگاه‌هایی بوم گردی در دل روستاهای خود میزبان مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.

در سه کیلومتری غرب گناباد روستای تاریخی ریاب با قدمتی هزارساله وجود دارد که یکی از قدیمی ترین روستاهای کاهگلی کشور است و به روستای هدف گردشگری گناباد معروف است وجه تسمیه این روستا برگرفته از((رمی آب)) است زیرا رشته قنات طولانی آن بیش از ۲۰کیلومتر امتداد دارد.

 

در سفر به این روستا که قدمتی حدود ده قرن دارد می توان به جاذبه های تاریخی با معماری سنتی شامل خانه های مسکونی قدیمی، آب انبار، مسجد، برج قدیمی، حمام، بادگیرها، کوشک و... اشاره کرد. با قدم زدن در ریاب گناباد آنچه بیش از همه جلب توجه می‌کند دیوارهای کاهگلی و خانه های کهن از خشت و گل با سقفی گنبدی است که شکل طاق و قوس دارد و معرف این است که ریابی ها در معماری آن چیره دست بوده اند.

جمعیت این روستا طبق آمار سال ۱۳۰۹ حدود ۱۲۰۰ نفر بوده که خود دلیلی بر عظمت این روستا است از ویژگی های منحصر به فرد دیگر در این روستا کوچه هایی با سابات هایی سایه گستر و بادگیرهایی که شبیه به باد گیرهای معروف یزد است، می توان اشاره کرد و همچنین اقامتگاه‌های بوم گردی که معماری آن به دوران قاجاریه و صفویه برمی گردد.

ریاب تاریخی و کهن، دو قلعه تودرتو بطور مجزا دارد که تنها بزرگان ریاب مهمانخانه بزرگی را که در قلعه میانی بود به خاطر می آورند و طبق گفته آنان، داخل قلعه دوم خانه هایی بود که افراد خارج قلعه خواروبار و اجناس قیمتی خود را در آنجا قرار می‌دادند.

در این روستای کاهگلی دو برج در ضلع شرقی و غربی وجود دارد که معماری ایرانی در آن هویدا است. با یکی از اهالی روستا که گفت و گو کردیم.

محمد علیزاده در گفت و گو با خبرنگار فارس در خصوص این روستا اظهار کرد: در سال ۱۳۸۷ روستای ریاب در زمره آثار ملی کشور به ثبت رسیده و در فهرست روستاهای هدف گردشگری قرار گرفته است.

وی افزود: مردم و ساکنان این روستای تاریخی باهدف تبدیل ریاب به یک مقصد گردشگری در استان در تلاشند و مالکان خانه های قدیمی این روستا برای ثبت خانه های خود پیش قدم شده اند. در اقامتگاه‌های بوم گردی ریاب غذاهای سنتی و محلی مانند آش، اشکنه، جوش پره، توگی، گندم پلو و... طبخ می شود و اهالی روستا با این غذاها از گردشگران پذیرایی می‌کنند.

علیزاده تصریح کرد: هر فصلی از روستای ریاب زیبایی خودش را دارد و در تابستان خنکای بادگیر و در زمستان کرسی های گرم فضای این خانه های تاریخی را برای گردشگران مملو و از صفا و صمیمیت می کند.

مهدی ذوالفقاری کارشناس گردشگری اداره میراث فرهنگی و صنایع گردشگری گناباد نیز در گفت و گو با خبرنگار فارس ،گفت : شهرستان گناباد در جنوب استان خراسان رضوی با ۱۴ اقامتگاه بوم گردی در سکوی نخست استان از حیث این اقامتگاههای گردشگری قرار گرفته است .

وی خاطر نشان کرد : گسترش این گونه اقامتگاه‌های بوم گردی ، زمینه ساز فرصت های خوبی در توسعه طبیعت گردی در خانواده های ایرانی فراهم خواهد کرد.

پایان پیام/ 

منبع: فارس
شناسه خبر: 959510

مهمترین اخبار ایران و جهان: