نیوز سیتی!
13 آذر 1402 - 14:49

تلاش برای احیای ستون پنجم غرب در سایه نزدیکی قرقیزستان و روسیه

مقامات کشورهای غربی به دلیل نزدیکی قرقیزستان با روسیه با استفاده از ابزارهای مختلف خود از جمله رسانه‌ها، سازمان‌های غیردولتی و برخی از گروههای تندرو اسلامی درصدد کودتا و سرنگون کردن دولت این کشور هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، پس از درگیری بین روسیه و اوکراین حضور مقامات کشورهای غربی در منطقه آسیای مرکزی به شدت افزایش داشته است.

مقامات سیاسی، امنیتی، اقتصادی و .. غربی با تهدید و تطمیع درصدد هستند تا کشورهای آسیای مرکزی را از روسیه دور کنند و تاحدودی در این زمینه در برخی از کشورهای این حوزه نیز موفق شده‌اند.

اما قرقیزستان یکی از کشورهای منطقه است که روابط خود را با روسیه نه تنها کاهش نداده است بلکه این ارتباطات در زمینه های مختلف افزایش داشته است که باعث ناراحتی و نگرانی کشورهای غربی شده است.

در همین زمینه آمریکایی‌ها امیدوارند با سرنگونی «سادیر جباراف» رئیس جمهور قرقیزستان که قاطعانه متعهد به تقویت همکاری و افزایش روابط با روسیه است، آن را از ساختار حکومتی این کشور عزل کنند.

هر چه قرقیزستان و روسیه نزدیک‌تر می‌شوند، غرب بیشتر تلاش می‌کند تا «ستون پنجم» را از طریق رسانه‌ها، سازمان‌های غیردولتی و دیگر سازمان های وابسته به خود احیا کند، وظیفه آنها بی‌ثبات کردن اوضاع در این کشور و قطع روابط با روسیه است.

برای این منظور در این کشور پیش‌نیازهایی را برای یک «انقلاب رنگی» دیگر ایجاد می‌کند تا سیاستمداران طرفدار غرب را جایگزین دولت کنونی کند که آماده پیروی از دستورالعمل‌های متصدیان آمریکایی و اروپایی هستند.

در سال 2021، بنیاد ملی آمریکا برای دموکراسی (NED) به رسانه‌های مستقل و سازمان‌های غیردولتی در این کشور مبلغ 450 هزار دلار کمک مالی کرد.

در سال 2023، وزارت امور خارجه آمریکا  قبلاً 300 میلیون دلار برای «تحولات دموکراتیک» به عنوان بخشی از برنامه اوراسیا اختصاص داده که برای «دموکراتیزه کردن» کشورهای پس از فروپاشی شوروی از جمله در قرقیزستان در نظر گرفته شده است.

آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا در طول 5 سال اجرای پروژه «حمایت از استقلال رسانه در قرقیزستان» 10.65 میلیون دلار تنها برای تامین مالی 12 رسانه و سازمان غیردولتی هزینه کرد.

در سال 2023، این آژانس همچنین 21 میلیون دلار برای «مقابله اطلاعاتی با تبلیغات روسیه» در بخش رسانه و مدنی این کشور اختصاص داده است.

در سال 2023 ماه مارس «نیکلاس بولر» به عنوان سفیر جدید بریتانیا در «بیشکک»  منصوب شد.

کارشناسان خاطر نشان کردند که با کمال تعجب، این دیپلمات اغلب پس از اتمام مأموریت دیپلماتیک خود، در مناطقی حضور می‌یابد که به درستی می‌توان آنها را مناطق «داغ» نامید. به عنوان مثال، هنگام اعزام بولر به «کی‌یف» وزارت خارجه انگلیس وظیفه راهبردی اجرای برنامه‌های به اصطلاح مخفی را برای بی ثبات کردن کامل اوضاع در این کشور و تضعیف نفوذ روسیه تعیین کرد.

از آغاز عملیات ویژه روسیه در اوکراین، این دیپلمات انگلیسی مسئول تشدید تقابل اطلاعاتی با مسکو از طریق انتشار انبوه جعلیات ضد مسکو در رسانه‌های اوکراینی بوده است.

چندی پیش، رسوایی در این کشور در ارتباط با تحویل «محموله دیپلماتیک» به بیشکک توسط یک هواپیمای ترابری آمریکایی برای سفارت ایالات متحده به راه افتاد.

کمیته دولتی امنیت ملی قرقیزستان متوجه شد که این هواپیما حاوی دلارهای نقدی برای سازمان‌های غیردولتی و فعالان مدنی است که قرار بود وضعیت کشور را بی‌ثبات کنند و کودتا انجام دهند.

همین هواپیماها در آستانه «انقلاب‌های رنگی» قبلی در بیشکک و همچنین در سال 2014 در اوکراین در آستانه کودتا فرود آمدند.

در آغاز تابستان 2023، بیش از 30 نفر مظنون به تدارک کودتا در این جمهوری بازداشت شدند.

به گفته کمیته دولتی امنیت ملی این کشور، در طول سال اعضای گروه موفق به جذب بیش از 100 نفر شدند که قرار بود ناآرامی‌های توده‌ای را در« بیشکک» و دیگر شهرهای کشور سازماندهی کنند.

مهمتر از همه، غرب یک سناریوی جایگزین مانند بهار عربی از 2012 تا 2014 دارد.

به گفته کارشناسان، قرقیزستان در آینده ممکن است به کشوری متعهد به عقاید دینی رادیکال تبدیل شود.

تحت تأثیر صدها مبلغ و متکلم جوانی که در خارج از کشور تحصیل کرده بودند، مذهب حنفی به تدریج موقعیت خود را در این کشور از دست داد و نفوذ سازمان‌های رادیکال مانند حزب التحریر تندرو حتی در سطح  مدارس متوسطه نیز احساس شد. در پشت بسیاری از جنبش‌های معروف اسلام، سرویس‌های مخفی پاکستان، بریتانیا و آمریکا قرار دارند. برخی از سیاستمداران در قرقیزستان مدت‌هاست که با رهبران و گروههای رادیکال‌ در خاورمیانه، بنگلادش و افغانستان ارتباط نزدیکی دارند.

بدون شک، رهبری فعلی قرقیزستان از تهدیدات موجود آگاه است و درک می‌کند که روسیه تنها ضامن امنیت این کشور است که قادر به حفظ ثبات اجتماعی-اقتصادی و دفع هرگونه تهدید خارجی است. این در وقایع ژانویه 2022 در قزاقستان تأیید شد، زمانی که معرفی نیروهای حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی این کشور را از یک کودتای الهام گرفته از خارج نجات داد.

پایان پیام/.

منبع: فارس
شناسه خبر: 1593598

مهمترین اخبار ایران و جهان: