نیوز سیتی!
07 بهمن 1401 - 12:26

چالش‌های ژئوپلیتیکی تا تهدیدات فزاینده امنیتی رژیم اسرائیل

ناتوانی رژیم اشغالگر در مقابله با چالش‌های داخلی و خارجی، این رژیم را مقابل یک دوراهی بزرگ به ویژه در سطح سیاست‌گذاری‌های خارجی قرار داده و بسیاری معتقدند این وضعیت، تجزیه و فروپاشی جامعه صهیونیستی را تسریع می‌کند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، تحولات گوناگونی که منطقه و جهان در سال 2022 شاهد آن بود و همچنین رویدادهای جدید در عرصه درگیری فلسطینی-اسرائیلی در اراضی اشغالی، موجب شد نظریه امنیت داخلی رژیم صهیونیستی که طی دهه گذشته نقاط ضعف زیادی از آن مشاهده شده، کاملا به چالش کشیده شود و از همین رو صهیونیست‌ها ناچارند واقعیت‌های جدید بین‌المللی و منطقه‌ای را مورد ارزیابی قرار دهند.

اما چالش‌هایی که رژیم اشغالگر در عرصه امنیت داخلی خود با آن مواجه است همچنان در حال توسعه بوده و صهیونیست‌ها خود را مجبور می‌بینند که بازنگری‌هایی در تئوری‌های راهبردی خود داشته باشند. در میان تحولات متعدد منطقه و جهان در سال 2022، 3 اتفاقی که می‌تواند امنیت داخلی رژیم صهیونیستی را تحت شعاع قرار داده و تهدید کند، جالب توجه است که می‌توان آنها را به این شکل بررسی کرد:

-مسئله اول تشدید رقابت چین و آمریکاست که از دوره «باراک اوباما» رئیس جمهور اسبق آمریکا آغاز شد و در سال 2022 شاهد تقابل جدی این دو کشور در ابعاد مختلف بودیم که تبدیل به یکی از چالش‌های اصلی عرصه ژئوپلیتیک جهانی شده است.

-تدوام جنگ روسیه و اوکراین که موجب شده برای نخستین‌بار از زمان جنگ جهانی دوم یک درگیری نظامی گسترده و تمام عیار در اروپا شکل بگیرد و این موضوع چالش‌های زیادی برای آمریکا به وجود آورده است.

-پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران در سال 2022 و عدم آمادگی ایالات متحده برای مهار اقدامات ایران در زمینه توسعه پروژه هسته‌ای خود.

همه این اتفاقات، شرایطی را به وجود آورده که سیاست خارجی و امنیتی اسرائیل را کاملا تحت تاثیر قرار می‌دهد. رقابت آمریکا با چین و روسیه، رژیم صهیونیستی را در وضعیتی قرار داده که مجبور است از روسیه و چین دور شود که این امر برخلاف سیاست‌ها و خواسته‌های تل‌آویو است؛ چرا که صهیونیست‌ها در سال‌های اخیر تلاش زیادی برای گسترش مناسبات تجاری و سیاسی خود با مسکو و پکن کرده بودند.

اما در مرحله فعلی، اسرائیل که ناچار است در جبهه حامی سنتی خود یعنی آمریکا باشد، در معرض فشارهای زیادی قرار دارد که فضای مانورهای سیاسی-امنیتی آن را در منطقه و جهان تنگ می‌کند. علاوه بر آن آمریکا کاملا بر تقابل و رقابت با چین و روسیه متمرکز شده و بر خلاف گذشته تمایل زیادی برای مداخله در غرب آسیا یا انجام پروژه‌های جدید در منطقه ندارد.

اما در رابطه با ایران، کارشناسان و محافل صهیونیست معتقدند که این کشور حتی بدون اعلام رسمی، در آستانه تبدیل شدن به یک قدرت هسته‌ای بوده و نفوذ آن و قدرت‌گیری گروه‌ها و کشورهای وابسته به محور مقاومت تحت رهبری تهران، بدون شک بزرگترین تهدید واقعی برای اسرائیل بوده و این رژیم فاقد استراتژی موثر برای مقابله با ایران و متحدان آن در منطقه می‌باشد.

از سوی دیگر گسترش روابط ایران و روسیه از دیگر عوامل نگرانی‌ صهیونیست‌هاست و آنها معتقدند که افزایش مناسبات این دو کشور به ویژه در عرصه سوریه، فضا را برای مانورهای اسرائیل بسیار تنگ می‌کند.

علاوه بر آن در داخل فلسطین اشغالی و اطراف آن نیز تحولاتی در جریان است که خطر آن برای صهیونیست‌ها کمتر از چالش‌های خارجی نیست.

عرصه فلسطین

تشکیلات خودگردان فلسطین به عنوان یک نهاد هماهنگ با اسرائیلی‌ها که از سال‌ها قبل به دلیل خدمت به دشمن اشغالگر، اعتبار خود را در میان فلسطینی‌ها از دست داده، در مرحله جدید ضعیف‌تر از قبل شده و می‌توان گفت که کنترل خود را بر کرانه باختری از دست داده است. همچنین نبرد برای پایان دادن به دوره ریاست «محمود عباس» رئیس این تشکیلات نیز درحالی ادامه دارد که هنوز هیچ جانشین جدی برای او معرفی نشده است و از سوی دیگر سازوکار منظمی برای انتقال قدرت وجود ندارد.

خلأ و شکاف‌های موجود در ساختار مدیریتی تشکیلات خودگردان فلسطین موجب شده تا اوضاع کرانه باختری از کنترل این تشکیلات خارج گردد و گروه‌های مقاومت فضای بازتری برای انجام عملیات‌های خود داشته باشند. ظهور گروه‌های جدید مقاومت مانند «عرین الاسود» (بیشه شیران) و گردان‌های جنین و ... که دردسر بزرگی برای صهیونیست‌ها در کرانه باختری به وجود آورده‌اند، نیز در نتیجه همین وضعیت و افزایش قدرت مقاومت فلسطین است.

به موازات آن گسترش پروژه‌های شهرک‌سازی رژیم صهیونیستی در کرانه باختری و از بین رفتن گزینه راهکار «دو دولتی» موجب گسترش درگیری‌ها میان فلسطینیان و صهیونیست‌ها شده و از طرف دیگر کابینه جدید و افراطی اسرائیل در صدد انجام اقدامات خطرناک تر همچون الحاق کرانه باختری نیز هست. همه این موارد کار اسرائیل را در عرصه بین‌المللی به ویژه در مقابله با تهدید ایران و محور مقاومت سخت‌تر می‌کند.

عرصه داخلی رژیم صهیونیستی

تنش‌ها میان بخش‌ها و اردوگاه‌های مختلف رژیم صهیونیستی طی یک سال گذشته به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده و موجب چند قطبی شدن جامعه صهیونیستی شده است؛ به ویژه بعد از روی کار آمدن کابینه راست‌افراطی بنیامین نتانیاهو که بسیاری از اسرائیلی‌ها آن را تهدیدی بزرگ برای جامعه یهودی می‌دانند.

این درحالی است که جامعه صهیونیستی بعد از چهارسال بحران سیاسی مداوم و بی‌ثباتی، در مرحله جدید از هر زمان دیگری گسیخته‌تر و ازهم‌پاشیده‌تر شده و این روند پیامدهای منفی زیادی روی همه نهادهای اسرائیل دارد.

اما در سال 2023 رژیم صهیونیستی با چالش‌هایی نگران‌کننده‌تر از قبل مواجه است که برخی از آنها بسیار خطرناک هستند مانند تغییرات شدید ژئوپلیتیکی، افزایش قدرت ایران، تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطین و شعله ور شدن اوضاع کرانه باختری، دوقطبی شدن جامعه سیاسی اسرائیل و شکاف بزرگ در روابط با یهودیان آمریکا.

ارزیابی صهیونیست‌ها نشان می‌دهد که بدون تردید، ایران و قدرت روزافزون آن مهمترین و خطرناک ترین تهدید برای اسرائیل در میان همه این تهدیدهاست؛ چرا که رژیم اشغالگر هیچ راهبرد سازمان‌یافته‌ای برای پاسخ به این تهدید و یا توان تاثیرگذاری بر نفوذ و گام‌های منطقه‌ای و جهانی ایران ندارد.

تجربه سال‌های گذشته و نتایجی که محافل و مراکز اسرائیلی به آن رسیده‌اند نشان می‌دهد که این رژیم برخلاف ادعاهای خود شرایط ورود به گزینه نظامی مقابل ایران را در هیچ جهتی ندارد و از طرف دیگر فشارهای غرب و آمریکا و تحریم‌های گوناگون آنها ضد ایران نیز نتوانسته حتی تل‌آویو را به هدف خود مقابل این کشور، نزدیک کند. به ویژه اینکه اسرائیل برای برداشتن هر گامی نیاز به چراغ سبز و حمایت آمریکا دارد و هرگز به تنهایی قادر به تصمیم‌گیری نیست.

از این رو صهیونیست‌ها معتقدند که باید به شدت از هر اقدامی که موجب نارضایتی آمریکا می‌شود و روی روابط با این کشور تاثیر می‌گذارد، خودداری کنند. آنها همچنین باید روابط و تفاهمات خود با جوامع یهودی ایالات متحده را که ستون حمایتی اسرائیل و منبع مهمی برای تاثیر بر سیاست‌گذاری‌های آمریکا هستند، ترمیم کنند و گسترش دهند.

اما با وجود همه اصلاحاتی که در نظریه امنیت داخلی رژیم صهیونیستی انجام و اصولی که به آن اضافه شده، به گفته اکثر کارشناسان و متخصصان، هیچ یک از آنها نتوانسته بر مجموعه تحولات و چالش‌های جدید غلبه کنند؛ زیرا مطالعات بسیاری از محققان اسرائیلی نشان می‌دهد که واقعیت امنیتی این رژیم شکننده بوده و نقاط ضعف زیادی دارد.

این مطالعات نشان می‌دهد در سطح دکترین امنیت داخلی اسرائیل، یک بحران آشکار وجود دارد و نمی‌تواند به متغیرات و تحولات رخ داده در منطقه پاسخ دهد. مطالعات مذکور همچنین وجود شکاف‌های عمیق را در مفهوم سنتی «امنیت داخلی» برای اسرائیل آشکار می‌کنند که در برخی موارد می‌تواند منجر به فروپاشی آن شود.

تعدادی از کارشناسان راهبردی رژیم صهیونیستی تاکید می‌کنند که این عوامل، اسرائیل را وارد مرحله‌ای از انحطاط و افول راهبردی در سطح امنیت داخلی کرده است؛ زیرا شاهد افزایش شکست‌های سیاسی و نظامی مکرر اسرائیل هستیم و این شکست‌ها شرایط اقتصادی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده است.

بر این اساس، اسرائیل برای این شکست‌های خود بهای سنگینی را -چه در سطح استراتژیک و -چه در سطح عملیاتی پرداخته و در بسیاری از موارد دیگر نمی تواند برنامه‌های از پیش تعیین شده‌ای برای مقابله با تهدیدات امنیتی و سیاسی خود طراحی کند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم
شناسه خبر: 1000565

مهمترین اخبار ایران و جهان: